Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bieloruská aktivistka Cichanovská dostane švédsku ľudskoprávnu cenu

.tasr .svet

Cichanovská, ktorá v prezidentských voľbách v roku 2020 deklarovala víťazstvo nad bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom, je po týchto sporných voľbách v litovskom exile.

Bieloruská aktivistka Cichanovská dostane švédsku ľudskoprávnu cenu SITA/AP Photo/Markus Schreiber

bieloruská exilová opozičná aktivistka Sviatlana Cichanovská získala v stredu cenu za práva na pamiatku zavraždenej švédskej ministerky zahraničných vecí Anny Lindhovej (1957 – 2003) za svoj „neúnavný“ boj za demokraciu.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na organizátorov podujatia.

Cena Anny Lindhovej, ku ktorej prislúcha finančná prémia vo výške 100 000 švédskych korún (zhruba 8500 eur), sa udeľuje s cieľom „podporiť predovšetkým ženy a mladých ľudí, ktorí v duchu Anny Lindhovej prejavujú odvahu bojovať proti ľahostajnosti, predsudkom, útlaku a nespravodlivosti,“ uvádza Pamätná nadácia Anny Lindhovej.

„Neúnavne pokračuje v boji. Sviatlana Cichanovská je symbolom slobodného a demokratického Bieloruska,“ uvádza sa vo vyhlásení predmetnej nadácie.

Bielorusko je autoritársky štát, v ktorom sú počas takmer troch desaťročí Lukašenkovej vlády potláčané opozičné hlasy a nezávislé médiá.

Ocenenie Cichanovskej udelili pri príležitosti tretieho výročia prezidentských volieb v roku 2020, ktoré boli podľa kritikov a západných lídrov zmanipulované.

Annu Lindhovú zavraždil 11. septembra 2003 duševne chorý mladý Švéd srbského pôvodu Mijailo Mijailovič.

Ocenenie oficiálne odovzdajú Cichanovskej 11. septembra 2023 na slávnostnom ceremoniáli v Štokholme pri príležitosti 20. výročia Lindhovej smrti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite