Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 78. týždeň vojny (7. 8. – 13. 8. 2023)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 78. týždeň vojny (7. 8. – 13. 8. 2023) UKRAJINSKÁ PRAVDA Zničené mesto Pokrovsk.

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Mŕtvych po ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti je už sedem
  • Partizáni v Mariupoli podpálili ruskú základňu
  • Únia dodala Ukrajine skoro 224 000 kusov delostreleckej munície
  • Na Haďom ostrove vztýčili štátny hraničný znak Ukrajiny
  • Rusko tvrdí, že nad Krymom zničilo 20 ukrajinských dronov

Informácie z predchádzajúceho dňa 13. 8. 2023:

19:30 Ukrajinskí vojaci potrebujú pomoc s odmínovaním, miestami nájdu päť mín na meter štvorcový

Ukrajina je najzamínovanejšia krajina na svete a jej armáda trpí kritickým nedostatkom personálnu a vybavenia na odmínovanie frontovej línie. Denníku The Guardian to povedal ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Ukrajinskí vojaci podľa neho odkrývajú miestami päť mín na každý meter štvorcový, ktoré položili ruské jednotky v snahe zmariť ukrajinskú protiofenzívu.

„Ruské mínové polia sú pre naše jednotky vážnou prekážkou, ale nie neprekonateľnou. Máme šikovných ženistov a moderné vybavenie, ale pre front, ktorý sa tiahne stovky kilometrov na východe a juhu Ukrajiny, extrémne nestačia,“ vyjadril sa minister.

Počet ženistov v ukrajinských ozbrojených silách nie je ani zďaleka dostatočný na to, aby sa dostali cez zložitú ruskú obranu na obrovskom tisíckilometrovom fronte, keďže na odmínovacie jednotky sa sústreďuje ostrá paľba. Ukrajina má päť ženijných práporov rozdelených do 200 brigád.

17:55 Partizáni v Mariupoli podpálili ruskú základňu

Partizáni zničili ruskú základňu v okupovanom ukrajinskom meste Mariupoľ. Na platforme Telegram to napísal poradca legitímneho mariupoľského starostu Petro Andriuščenko. Partizáni podľa neho podpálili základňu v nedeľu popoludní. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

SITA/AP Photo/Jae C. Hong

Ukrajinské sily zase informovali, že v noci na nedeľu zničili dva sklady ruskej vojenskej munície v okupovanom meste Olešky v Chersonskej oblasti.

15:20 Mŕtvych po ruskom ostreľovaní Chersonskej oblasti je už sedem

Počet ľudí, zabitých v nedeľu pri ruskom ostreľovaní dvoch dedín v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, stúpol zo šesť na sedem. Informovali o tom ukrajinskí predstavitelia, na ktorých sa odvolal portál britskej televízie Sky News.

Pôvodne bolo hlásené, že pri útoku utrpel kritické zranenia 12-ročný chlapec. Dieťa však neskôr v nemocnici zraneniam podľahlo, oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

13:50 Na Haďom ostrove vztýčili štátny hraničný znak Ukrajiny

Nový štátny hraničný znak Ukrajiny vztýčili na neveľkom, ale strategicky dôležitom Haďom ostrove v Čiernom mori. V sobotu večer o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

Toto ukrajinské územie patriace do Odeskej oblasti sa preslávilo hneď na začiatku ruskej invázie vlani vo februári. Vtedy ruskí dôstojníci na vojnovej lodi Moskva, pýche Čiernomorskej flotily, cez vysielačku vyzývali ukrajinských vojakov, ktorí tam boli umiestnení, aby sa vzdali - inak ich zabijú.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

12:30 Po ruských útokoch v Chersonskej oblasti hlásia šesť obetí vrátane dieťaťa

Šesť osôb vrátane malého dieťaťa prišli o život v nedeľu počas ruského ostreľovania Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Rusko v Chersonskej oblasti zabilo šesť osôb,“ uviedol ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko v aplikácii Telegram. Takisto zverejnil zábery z obdobia po útoku. Na jednej z fotografií sa nad domov vznáša stĺp dymu.

Traja dospelí a dieťa 23-dní po narodení prišli o život v jednej z obcí v tejto oblasti. Medzi obeťami bol podľa Klymenka i manželský pár a ich 23-dňová dcéra. Minister dodal, že 12-ročný syn tohto páru bol prevezený do nemocnice vo vážnom stave. V ďalšej obci hlásili dve obete a jednu zranenú osobu.

12:00 Británia: Existuje pravdepodobnosť, že Kremeľ prestal financovať wagnerovcov

Existuje reálna pravdepodobnosť, že Kremeľ prestal financovať ruskú žoldniersku Wagnerovu skupinu. Tá pravdepodobne smeruje k úprave počtu členov či znižovaniu platov. Uviedlo to v nedeľu britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z vyjadrenia ministerstva na sociálnej sieti.

Wagnerovci by sa podľa britského ministerstva mohli obrátiť i na Bielorusko ako zdroj podpory. „Početná sila by však bola významným a potenciálne nevítaným odlivom skromných bieloruských zdrojov,“ píše britský rezort obrany.

10:25 Rheinmetall dodá ukrajinským ozbrojeným silám prieskumný systém Luna NG

Nemecká zbrojárska firma Rheinmetall do konca roka 2023 dodá ukrajinským ozbrojeným silám bezpilotný letecký prieskumný systém Luna NG. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na nemecké noviny Bild am Sonntag.

Systém Luna NG pozostáva z pozemnej riadiacej stanice s niekoľkými dronmi, štartovacím katapultom a vojenskými nákladnými autami, uvádzajú noviny. Je to nová generácia dronov, ktorých iné modely už Nemecko Ukrajine poskytlo.

Luna NG môže byť použitý nielen ako prieskumný systém, ale je tiež schopný poskytovať LTE sieť, zachytávať alebo rušiť komunikáciu. Podľa webstránky Rheinmetallu má dĺžku letu viac ako 12 hodín a dosah prenosu dát viac ako 100 km. Dron poskytuje pokrytie viac ako 30-tisíc kilometrov štvorcových.

9:45 Rusko oznámilo, že nad Belgorodskou oblasťou zostrelilo ukrajinský dron

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinský dron nad územím Belgorodskej oblasti. Tá hraničí s viacerými oblasťami vo východnej časti Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.

Dron bol podľa ministerstva zneškodnený približne o 4.00 h miestneho času (3.00 h SELČ). Obete a ani škody nehlásili, informácie však nebolo možné nezávisle overiť.

Predstavitelia ukrajinskej armády v sobotu oznámili, že kyjevské sily dosiahli pokrok na juhu krajiny, píše The Guardian. Získali tam pod kontrolu nešpecifikované časti územia a zaznamenali čiastočné úspechy aj v okolí obce Robotyne v Záporožskej oblasti.

Informácie z predchádzajúceho dňa 12. 8. 2023:

18:00 Inštitút pre štúdium vojny uvádza, že ukrajinské sily postupujú v Záporožskej oblasti

ISW v správe informoval aj o zintenzívnených ruských útokoch blízko mesta Kupiansk v severovýchodnej Charkovskej oblasti, ktorú Ukrajinci vlani oslobodili od okupačných vojakov.

Ukrajinským vojakom sa „podarili takticky významné postupy územím,“ napísal inštitút so sídlom vo Washingtone v správe zverejnenej v piatok večer miestneho amerického času. Fotografie zachytávali Ukrajincov, ako dorazili do severných okrajových častí obce Robotyne, ktorá sa nachádza približne desať kilometrov južne od mesta Orichiv. 

Viac sa dočítate tu.

17:00 Úroda obilia na Ukrajine za rok 2023 bude asi o 5 percent vyššia oproti vlaňajšku

Napriek tomu, že Ukrajina je významným svetovým producentom a vývozcom obilia, produkciu teraz negatívne ovplyvňuje invázia Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. Námestník ministra poľnohospodárstva Vysockyj pripisuje úspešnú úrodu dobrému letnému počasiu a dažďovým zrážkam.

Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze.

16:30 Rusko tvrdí, že zneškodnilo tretiu ukrajinskú raketu v okolí Krymského mosta

Ruské sily zostrelili nad Kerčským prielivom ďalšiu ukrajinskú raketu, ktorá smerovala na Kerčský most, oznámil v sobotu popoludní Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov. Správu priniesla ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolal portál britskej televízie Sky News, a následne aj agentúra AFP.

V sobotu predtým útočili v oblasti Kerčského prielivu dve ukrajinské protilietadlové riadené strely S-200, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ponad tento prieliv postavilo Rusko Kerčský most (Krymský most), ktorý spája Moskvou protiprávne anektovaný Krymský polostrov s ruskou pevninou. Pri tomto útoku dvoma raketami nebol most poškodený, uviedol Aksionov.

„Nad Kerčským prielivom bola zostrelená ďalšia nepriateľská raketa,“ napísal v sobotu neskôr Aksionov na platforme Telegram, z ktorej citoval Interfax. „Ďakujeme ti, naša protivzdušná obrana, za vysokú úroveň profesionality a za ostražitosť,“ dodal gubernátor.

13:45 Rusko hlási zostrelenie dvoch ukrajinských rakiet v okolí Krymského mosta

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili dvojicu ukrajinských striel nad Kerčským prielivom v okolí mosta, ktorý spája anektovaný polostrov Krym s ruskou pevninou, oznámil Kremľom dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksionov. Most nebol poškodený. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Aksionov miestnych obyvateľov vyzval, aby zachovali pokoj. Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú stĺpy dymu v okolí tohto mosta.

13:00 Ruský útok na Orichiv si vyžiadal mŕtveho a 12 zranených

Ruské sily zasiahli mesto Orichiv v Zápožskej oblasti riadenou bombou, pričom jednu osobu zabili a 12 ďalších zranili. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko s tým, že o život prišiel 31-ročný policajný kapitán. Medzi zranenými sú tiež štyria policajti. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Zranených ošetrujú, uviedol tiež Klymenko. Niekoľkí sú v kritickom stave.

Na frontovej línii pri Orichive sa v súčasnosti intenzívne bojuje, preto je mesto častým terčom ruských útokov.

12:10 Únia dodala Ukrajine skoro 224 000 kusov delostreleckej munície

Európska únia odovzdala Ukrajine 223 800 kusov delostreleckej munície, uviedol hovorca EÚ Peter Stano s tým, že ide o prvú časť dodávky celkovo milióna kusov munície, ktoré európske krajiny sľúbili poskytnúť ukrajinskej armáde v priebehu roka. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Podľa plánu dohodnutého vo februári EÚ vyčlenila dve miliardy eur na výrobu delostreleckej munície i na nákup už vyrobenej.

Stano spresnil, že v rámci prvej fázy plánu – medzi 9. februárom a 31. májom – bola vyčlenená jedna miliarda eur na preplatenie približne polovice nákladov na náboje poskytnuté členmi EÚ z ich existujúcich arzenálov.

„Členské štáty dodali okolo 223.800 kusov delostreleckej munície – samohybnú, presne navádzanú a mínometnú muníciu s dlhým doletom – a 2300 rakiet všetkých typov,“ uviedol Stano.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v máji uviedol, že Európska únia dodala Ukrajine 220 000 kusov nábojov, čo znamená, že európske krajiny výrazne zaostávajú za plánom splniť svoj prísľub o dodaní milióna nábojov do budúcej jari, konštatovala vo svojej správe agentúra AFP.

Dodala, že v druhej fáze plánu EÚ sa plánuje objednať výrobu 155-milimetrových nábojov a rakiet pre Ukrajinu.

10:30 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nad Krymom zničili 20 ukrajinských dronov

Rusko tvrdí, že zničilo 20 ukrajinských dronov smerujúcich na okupovaný polostrov Krym. Ruské ministerstvo obrany na platforme Telegram uviedlo, že štrnásť bezpilotných lietadiel zostrelili ruské vzdušné sily a šesť zneškodnili prostriedky elektronického boja. Rezort nehlási obete ani škody. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

Počet útokov dronmi na Moskvu a Krym, ktorý Rusko nelegálne anektovalo v roku 2014, sa v uplynulých týždňoch zvýšil. Za ostatné tri týždne bola Moskva terčom takýchto útokov zhruba desaťkrát, pričom to viedlo k dočasnému uzavretiu letísk a škodám na budovách.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncom júla varoval, že sa vojna vracia do Ruska.

Informácie z predchádzajúceho dňa 11. 8. 2023:

20:10 Holandsko darovalo krajine šesť mobilných zdravotníckych komplexov

Holandsko darovalo Ukrajine šesť mobilných zdravotníckych komplexov. Informovala o tom ukrajinská pohraničná stráž, ktorej podľa jej slov pomôžu zriadiť zdravotnú a evakuačnú podporu podľa štandardov NATO. Zdravotníci budú môcť nasadiť plnohodnotnú poľnú nemocnicu s vlastnou operačnou sálou, predoperačnou miestnosťou, laboratóriom a sterilizačnou miestnosťou, uviedla pohraničná stráž. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

17:15 Ruská armáda útočila na ukrajinské letisko; raketa však zasiahla rodinný dom

Cieľom štyroch hypersonických rakiet Kinžal odpálených v piatok ráno ruskou armádou smerom na letisko v Ivano-Frankivskej oblasti na juhozápadnej Ukrajine, boli mladí ukrajinskí piloti, ktorí by sa mali čoskoro ísť učiť lietať na západných lietadlách.  

V telemaratóne ukrajinskej televízie o tom v piatok informoval hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat.

Uviedol, že jedna z rakiet zasiahla súkromný dom, v ktorom žila rodina s tromi deťmi. Jedno z nich - osemročný chlapec - v dôsledku útoku utrpel život ohrozujúce zranenia.

Podľa šéfky regionálnej správy Svetlany Oniščukovej zraneného chlapca previezli do nemocnice v kritickom stave. Lekárom sa ho napriek snahe nepodarilo zachrániť. 

15:30 Zelenskyj odvolal všetkých šéfov vojenských náborových centier

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal v piatok šéfov všetkých regionálnych vojenských náborových centier. Odôvodnil to podozreniami z korupcie, ktoré by podľa neho mohli vyústiť až do vlastizrady. Informovala o tom agentúra AFP.

„Odvolávame všetkých oblastných vojenských komisárov. Tento systém by mali viesť ľudia, ktorí presne vedia, čo je vojna a prečo je cynizmus a úplatkárstvo v čase vojny vlastizradou,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach po mimoriadnom zasadnutí Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Podľa prezidenta bolo začatých 112 trestných konaní voči zamestnancom náborových centier, 33 osôb má štatút podozrivých. Zelenskyj povedal, že odvolaných vojenských komisárov by mali nahradiť vojnoví veteráni.

Prezident poveril implementáciou tohto rozhodnutia hlavného veliteľa ozbrojených síl Ukrajiny Valerija Zalužného. Pred vymenovaním preverí nových šéfov  náborových centier Bezpečnostná služba Ukrajiny. 

Úrad ukrajinského prezidenta v samostatnom vyhlásení uviedol, že všeobecná mobilizácia Ukrajiny je kľúčovou oblasťou, v ktorej inšpektori odhalili prípady korupcie. Tie podľa neho „predstavujú hrozbu pre národnú bezpečnosť a podkopávajú dôveru v štátne inštitúcie“.

13:45 Rusko hlási zásah základne zahraničných žoldnierov i ďalších pozícii na Ukrajine

Rusko v piatok oznámilo, že zasiahlo dočasnú základňu zahraničných žoldnierov v ukrajinskom meste Záporožie. Ruské útoky v ďalších častiach krajiny si vyžiadali obete z radov vojakov aj civilistov vrátane osemročného chlapca. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka The Guardian.

„V oblasti mesta Záporožie bolo zasiahnuté miesto dočasného umiestnenia zahraničných žoldnierov,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Ruské sily podľa ministerstva pokračovali v ofenzívnych operáciách na fronte a zlepšili svoje taktické pozície v okolí dvoch osídlení neďaleko mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti.

Ruský rezort obrany v aplikácii Telegram uviedol, že počas útokov v Chersonskej oblasti prišlo o život 20 ukrajinských vojakov. Tamojší gubernátor Olexandr Prokudin oznámil, že počas ostreľovania mesta Cherson prišiel o život 53-ročný muž.

Raketový útok vo Ivanofrankivskej oblasti na západe Ukrajiny si zase vyžiadal život osemročného chlapca, píše The Guardian s odvolaním sa na gubernátorku Svitlanu Onyščukovú. Ukrajinské sily spresnili, že raketa zasiahla dom, v ktorom žila rodina s tromi deťmi.

12:30 Ukrajina hlási zostrelenie ruských hypersonických striel nad Kyjevom

Systémy protivzdušnej obrany v piatok zostrelili ruské hypersonické strely Kinžal vypálené na Kyjev. Oznámila to vojenská správa v ukrajinskom hlavnom meste. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V piatok v Kyjeve zaznamenali viacero výbuchov. Išlo o zásahy protivzdušnej obrany proti týmto strelám, píše DPA. Úlomky z nich podľa úradov dopadli aj na územie detskej nemocnice a strechu súkromného domu v severnej časti Kyjeva. Obete nehlásili.

Systémy protivzdušnej obrany boli aktivované aj vo Vinnyckej a Chmeľnickej oblasti v západnej časti Ukrajiny. Varovanie pred leteckými útokmi vydali v piatok pre celé územie Ukrajiny po tom, ako spozorovali ruské stíhacie lietadlá MiG-31K. Tie sú schopné odpáliť strely Kinžal.

11:00 V Kyjeve bolo počuť niekoľko výbuchov

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev bolo v piatok ráno počuť niekoľko výbuchov, oznámil starosta Vitalij Kličko. Obyvateľov vyzval, aby zostali v úkrytoch. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

„Úlomky (zostrelenej) rakety dopadli na územie jednej z detských nemocníc hlavného mesta. K zraneniam ani škodám nedošlo. Na mieste sú záchranné zložky,“ dodal Kličko.

Predstavitelia mesta po zaznení protileteckého poplachu oznámili, že kyjevská protivzdušná obrana je aktivovaná. Letecký poplach bol vyhlásený po celej Ukrajine.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že Rusko zaútočilo na Kyjevskú oblasť hypersonickými raketami, píše agentúra Reuters.

Informácie z predchádzajúceho dňa 10. 8. 2023:

19:40 Azerbajdžan bude školiť ukrajinských ženistov na odstraňovanie mín

Azerbajdžan bude cvičiť ukrajinských ženistov v oblasti odstraňovania mín. Podľa webu Ukrajinská pravda o kurzoch pre ženistov na území Azerbajdžanu vo štvrtok diskutovali námestník ukrajinského ministra vnútra Bohdan Drapiatyj a azerbajdžanská delegácia pod vedením veľvyslanca Baku na Ukrajine Seimura Mardalieva. Obsahom výcviku má byť humanitárne odstraňovanie mín.

Námestník ukrajinského ministra vnútra predtým povedal, že výsledkom ruskej ozbrojenej agresie je to, že na zhruba 174-tisíc štvorcových kilometroch ukrajinského územia sa potenciálne môžu nachádzať míny a iné výbušniny.

19:00 Nemecko uvažuje o dodaní rakiet s dlhým doletom

Nemecká vláda pravdepodobne onedlho rozhodne o dodaní rakiet s dlhým doletom Taurus Ukrajine. Ide o rakety schopné zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 500 kilometrov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním na nemecký portál t-online, ktorého zdroje na základe správ z kruhov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) uviedli, že nemecká vláda má v úmysle ohlásiť dodávky rakiet Taurus Kyjivu „v blízkej budúcnosti".

„Úrad kancelára v súčasnosti pracuje na riešení tejto otázky s USA ako s najdôležitejším spojencom Nemecka a najväčším podporovateľom Ukrajiny," konštatuje t-online. Podľa informácií z kruhov nemeckej vládnej SPD nemecké vzdušné sily tiež dali zelenú dodávkam rakiet Taurus Ukrajine. Podľa portálu t-online toto rozhodnutie by mohlo viesť aj k tomu, že USA dodajú Kyjivu strely ATACMS.

18:00 Rokovania s Ruskom sú podľa Kulebu možné, ale bez Putina

Ukrajina bude podľa jej ministra zahraničia pripravená rokovať s Ruskom, keď sa jeho sily stiahnu z jej územia, ale nie s ruským vodcom Vladimirom Putinom. Dmytro Kuleba sa tak vyjadril pre talianske noviny Corriere della Sera, ktorým tiež povedal, že rokovania s Putinom sú nemožné, pretože spáchal príliš veľa zločinov. Informuje o tom portál Európska pravda.

„Môžeme sa zapojiť do rokovaní s Ruskom po stiahnutí ich vojsk z našich území, ale nie s Putinom. Tento cieľ možno dosiahnuť kombináciou vojny a diplomacie. Naši generáli riešia prvé. Ich úlohou je povzbudiť Rusov ustúpiť a presvedčiť ich, že je lepšie hovoriť ako bojovať,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie. „Existujú aj iné diplomatické spôsoby vedenia nepriamych záležitostí. Chápeme však, že nikdy neuvidíme Putina a (Volodymyra) Zelenského pri jednom stole,“ dodal.

Šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak po víkendových mierových rokovaniach v saudskoarabskej Džidde povedal, že Ukrajina plánovala usporiadať dva samity o mierovom pláne, ktorý predstavil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, pričom jeden mal zahŕňať aj Rusko. Strany v Džidde sa dohodli, že rešpektovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny, ako aj nadradenosť Charty OSN, by mali byť základom každej mierovej dohody.

17:30 Rusi útočia v Charkivskej oblasti, chcú sa pomstiť za vlaňajšiu stratu

Rusko zintenzívňuje útoky v Charkivskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keďže sa snaží naspäť získať územie, ktoré stratilo počas ukrajinskej ohromujúcej protiofenzívy vlani na jeseň. Za situácie, keď Ukrajina tlačí na južnom fronte, kde Kyjiv oslobodzuje obce a ničí ruskú logistiku, sily Kremľa tvrdo útočia na mesto Kupiansk, ktoré je dôležitým logistickým centrom v Charkivskej oblasti. Informuje o tom web Politico.

„Rusi sa snažia opäť získať Charkivskú oblasť, aby sa pomstili za jej minuloročnú stratu," povedal pre Politico hovorca východného velenia Ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Čerevatyj. „Ale my sme pripravení, poznáme ich plány, vybudovali sme silnú obrannú líniu. Okrem toho tu Rusi budú čeliť armáde pod velením jedného z najskúsenejších ukrajinských generálov - Syrského," dodal hovorca. Veliteľ ukrajinských pozemných síl generálplukovník Oleksandr Syrskyj stál za vlaňajším rýchlym ukrajinským úspechom v Charkivskej oblasti.

Za posledných 24 hodín Rusko na severovýchodnom fronte podniklo 16 leteckých úderov a ukrajinské pozície bombardovalo 559-krát, povedal Čerevatyj. „Ruské útoky doteraz nedosiahli v Charkivskej oblasti nijaké úspechy," konštatoval jej gubernátor Oleh Synjehubov.

SITA/AP Photo/Oleksandr Magula

16:20 Kyjev otvoril v Čiernom mori dočasný humanitárny koridor pre lode

Ukrajinské námorné sily oznámili, že v Čiernom mori začal od štvrtka fungovať nový dočasný „humanitárny koridor.“ Plavidlá by ho mali začať využívať už v priebehu nasledujúcich dní, píše TASR.

Hovorca ukrajinského námorníctva Oleh Chalyk agentúre Reuters povedal, že koridor budú využívať komerčné lode, ktoré uviazli v ukrajinských čiernomorských prístavoch. Trasa bude používaná aj na presun obilia a poľnohospodárskych produktov.

„Koridor bude veľmi transparentný, na lode umiestnime kamery a bude sa (z nich) vysielať, aby sa ukázalo, že ide o čisto humanitárnu misiu a nemá vojenský účel, “povedal Chalyk telefonicky Reutersu. Ukrajinské námorné sily vo štvrtok v samostatnom vyhlásení tiež uviedli, že nebezpečenstvo, ktoré predstavujú míny v Čiernom mori, ako aj vojenská hrozba zo strany Ruska v oblasti naďalej pretrvávajú.

Stanica Sky News pripomína, že v ukrajinských čiernomorských prístavoch uviazli lode po tom, ako Rusko v polovici júla odstúpilo od kľúčovej obilnej dohody, ktorá cez vojnu umožňovala bezpečný vývoz obilia z týchto prístavov.

SITA/AP Photo/Jae C. Hong

15:30 Rusko ostreľovalo Ukrajincov preberajúcich humanitárnu pomoc, tvrdí gubernátor

Ukrajinci preberajúci humanitárnu pomoc v Chersonskej oblasti na juhu krajiny sa dostali „pod paľbu“ zo strany ruských síl a viacerí utrpeli zranenia. K ostreľovaniu došlo v obci Bilozerka, informoval vo štvrtok tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

Po ostreľovaní bolo podľa jeho slov do nemocnice so zraneniami prevezených prinajmenšom šesť osôb. Prokudin na platforme Telegram informoval, že išlo o delostreleckú paľbu.„ Šesť ľudí utrpelo zranenia. Pod paľbu sa dostali obyvatelia, ktorí preberali humanitárnu pomoc, “napísal v príspevku.

Táto obec približne 13 kilometre západne od mesta Cherson patrí k oblastiam, ktoré po júnovom zničení Kachovskej vodnej nádrže postihli záplavy. Moskva a Kyjev sa vzájomne obviňujú zo zničenia tejto priehrady, v dôsledku ktorého boli zatopené veľké oblasti na juhu Ukrajiny a tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy.

14:50 Záporožskú elektráreň napojili na záložný zdroj

Záporožská jadrová elektráreň (ZAES) prišla v noci na štvrtok o napájanie a musela byť pripojená na záložný zdroj. Oznámila to ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom bez uvedenia príčiny. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.  

Enerhoatom zároveň varoval, že táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe, ktorú okupujú Rusi, sa tak ocitla na pokraji výpadku prúdu, keďže záložné vedenie má oproti hlavnému menej než polovičný výkon. Dodal, že takýto režim je pre elektráreň náročný a môže fungovať len obmedzený čas. 

Ruská správa elektrárne mimo toho uviedla, že štvrtý reaktor bol pre známky úniku pary presunutý z tzv. horúcej do studenej odstávky. Reuters uvádza, že jeden zo šiestich reaktorov ZAES musí byť stále v stave horúcej odstávky, aby mohol vyrábať paru pre potreby elektrárne. Ruská správa ďalej informovala, že zamestnanci elektrárne „zistili známky úniku v časti parného potrubia tretieho generátora.“ Dodala, že sa uvažuje o prechode energobloku č. 6 do stavu horúcej odstávky.

Záporožskej jadrovej elektrárni so šiestimi reaktormi sa ruská armáda zmocnila krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu z vlaňajšieho februára a odvtedy ju okupuje.  ZAES sa stala jedným z ohniskových bodov konfliktu, pričom Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania jej bezprostredného okolia. Všetkých šesť reaktorov elektrárne, ktoré ešte pred vojnou vyrábali približne pätinu elektriny Ukrajiny, je v súčasnosti odstavených, pričom päť z nich je v režime tzv. studenej odstávky. 

wikipedia

13:30 Úrady nariadili povinnú evakuáciu mesta Kupiansk a okolia

Evakuácia sa vzťahuje obyvateľov mesta i ďalšie sídla v jeho okolí. Kupiansk bol jedným z miest, ktoré ukrajinské sily oslobodili vlani v septembri. Rusko však v posledných týždňoch vystupňovalo úsilie s cieľom opäť toto mesto dobyť, píše CNN.

Ruské sily sa snažia prelomiť ukrajinské frontové línie východne od rieky Oskil, ktorá tečie aj cez Kupiansk, a čoraz častejšie uskutočňujú letecké a delostrelecké útoky na sídla na oboch stranách tohto toku.

SITA/AP Photo/Andrii Marienko

8:50 Rusi zaútočili dronmi na sklad ropy v Rivnenskej oblasti

Ruskí okupanti v noci na dnes zaútočili dronmi na Rivnenskú oblasť, pričom zasiahli sklad ropy v okrese Dubno. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na gubernátora oblasti Vitalija Kovaľa.

„Rivnenská oblasť sa v noci stala terčom rozsiahleho útoku dronov. Žiaľ, bol zničený ropný sklad v okrese Dubno,“ oznámil Kovaľ na komunikačnej platforme Telegram s tým, že útok si nevyžiadal žiadne obete na životoch.

8:00 Rusko uviedlo, že nad Krymom zostrelilo 11 ukrajinských dronov

„Boli zničené dve bezpilotné lietadlá smerujúce k Moskve,“ napísalo ruské ministerstvo obrany v aplikácii Telegram. Dodalo, že ďalšie dva drony sa podarilo zostreliť blízko mesta Sevastopol na krymskom pobreží. Voči ďalším deviatim zakročila elektronická protivzdušná obrana a drony sa následne zrútili do Čierneho mora. Úrady v zasiahnutých oblastiach nehlásili žiadne škody na životoch či majetku, dodalo ministerstvo.

Moskovský primátor Sergej Sobianin aj v stredu ráno oznámil, že ruská protivzdušná obrana zostrelila dve bojové bezpilotné lietadlá smerujúce na Moskvu. Štvrtkové zostrelenie dronov je tak už najmenej štvrtým pokusom o útok na Moskvu v priebehu jedného týždňa, upozorňuje AFP.

Rusko obvinilo Ukrajinu aj z dvoch útokov dronmi na Moskvu, ku ktorým došlo v nedeľu 30. júla a v utorok 1. augusta. Drony okrem iného opakovanie zasiahli mrakodrap v komplexe známom ako Moscow City. Ukrajina sa k takýmto útokom oficiálne nehlási a nezverejňuje o nich podrobnosti.

Správy z predchádzajúceho dňa 9.8.2023: 

18:15 Ukrajinské ozbrojené sily v tavrijskom smere zničili osem muničných skladov

Ukrajinské ozbrojené sily počas ostatného dňa zničili dovedna osem skladov s muníciou a jedno kontrolné stanovište ruského nepriateľa. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol veliteľ operačnej a strategickej skupiny vojsk v tavrijskom smere Oleksandr Tarnavskyj.

„Dovedna 18 kusov nepriateľskej vojenskej techniky bolo zničených, z toho tri tanky, šesť bojových vozidiel, tri delostrelecké systémy a mínomety, dve protilietadlové delá, jedno bezpilotné lietadlo a tri kusy automobilovej techniky. Zničených bolo osem muničných skladov a jedno veliteľské a pozorovateľské stanovište,“ vyhlásil Tarnavskyj.

16:10 Ruské veliteľské stanovište v Novej Kachovke zasiahol ukrajinský úder

Kyjev v stredu uviedol, že ukrajinská armáda zasiahla ruské veliteľské stanovište v meste Nova Kachovka na juhu Chersonskej oblasti, keďže ukrajinskí vojaci pokračujú v protiofenzíve. „Približne o 10:00 ozbrojené sily Ukrajiny zasiahli veliteľské stanovište ruskej armády v dočasne okupovanej Novej Kachovke," uviedlo na komunikačnej platforme Telegram oddelenie strategickej komunikácie ukrajinskej armády. Informuje o tom web CNN.

Mesto Nova Kachovka sa nachádza na Rusmi okupovanom východnom brehu rieky Dnipro, kde ukrajinské sily údajne v utorok podnikli výpad. Kyjev však pozemné operácie na ľavom brehu Dnipra nepotvrdil.

14:00 Rusko posilní sily na západných hraniciach

Rusko posilní svoje sily na západných hraniciach. Vyhlásil to ruský minister obrany Sergej Šojgu . Podľa svojich slov očakáva nasadenie značného počtu síl Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) vo Fínsku, ktoré sa nedávno stalo jej členom. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Šojgu avizoval posilnenie síl v pohraničí v čase, keď Poľsko, Litva a Lotyšsko oznámili posilnenie svojich síl v pohraničí s Bieloruskom, kam prišli ruskí žoldnieri.

Rusko na západe hraničí s Nórskom, Fínskom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Poľskom, Bieloruskom, Ukrajinou, Gruzínskom a Azerbajdžanom.

12:50 Ukrajinská armáda tvrdí, že odrazila ruské útoky na východe krajiny

Ukrajinská armáda v stredu uviedla, že úspešne odrazila ruské útoky na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Za uplynulý deň sa odohralo viac ako 30 bojov, povedal hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov. Upozornil na ruský postup pri obci Synkivka, ktorá leží asi desať kilometrov severovýchodne od mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti.

Rusi podľa neho podnikli útoky aj pri obci Kliščijivka nachádzajúcej sa južne od Ruskom okupovaného mesta Bachmut na východe Ukrajiny.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v pondelok povedala, že „smer na Kupiansk je zrejme najhorúcejším ohniskom útokov“, pretože ruské sily sa znova pokúšajú získať pozície, ktoré v Charkovskej oblasti stratili vlani na jeseň.

Ukrajinská armáda pokračuje v protiofenzíve v Záporožskej a Doneckej oblasti, doplnil Kovaľov, konkrétne detaily o jej postupe však neposkytol.

12:45 Bezpilotné člny sa stávajú dôležitou súčasťou boja na Ukrajine, tvrdí Ukrajina

Bezpilotné člny sa stávajú významnou súčasťou boja vo vojne na Ukrajine a môžu byť použité proti „najslabším článkom“ Ruska a jeho námorných zásobovacích trás. Vo svojej novej správe o vojne to uvádza britské ministerstvo obrany, informuje spravodajský portál Sky News.

Bezpilotný čln zjavne „napadol a zneškodnil“ ruský tanker MT Sig pri Kerčskom prielive. Podobný útok zasiahol aj ruskú výsadkovú loď Olenegorskij Gorňak a pokusu o útok čelili aj ruské hliadkové lode, ktoré eskortovali ďalšie obchodné plavidlo MV Sparta IV. MT Sig a MV Sparta IV sa plavia pod civilnou vlajkou, ale už dlho majú zmluvu na prepravu paliva a vojenských zásob medzi Ruskom a Sýriou, pripomenulo ministerstvo. 

11:50 Od začiatku ruskej invázie zahynulo na Ulkrajine už najmenej 499 detí

Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 499 detí a ďalších vyše 1594 utrpelo zranenia. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokuratúra. TASR správu prevzala od denníka The Guardian.

Dve deti vo veku 13 a 15 rokov utrpeli zranenia pri raketovej paľbe v Mykolajivskej oblasti a 14-ročné dieťa bolo zranené v dôsledku ostreľovania v meste Kupiansk v Charkovskej oblasti. Oba útoky sa odohrali 8. augusta.

Väčšina detí zahynula alebo utrpela zranenia počas bojov v Doneckej, Charkovskej, Kyjevskej, Mykolajivskej, Záporožskej, Chersonskej, Černihivskej, Luhanskej a Dnepropetrovskej oblasti.

Prokuratúra upozornila, že zverejnené údaje nie sú konečné, ide len potvrdené prípady úmrtí alebo zranení.

11:20 Biden dal zelenú výcviku ukrajinských pilotov pre stíhačky F-16

Americký prezident Joe Biden „dal zelenú“ umožneniu a podpore výcviku ukrajinských pilotov pre bojové stíhačky F-16. Podľa webu Ukrajinská pravda to uviedla zástupkyňa tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singhová. „Vedenia vo výcviku sa ujímajú Dánsko a Holandsko,“ povedala Singhová a dodala, že „teraz nemá ďalšie aktuálne informácie, pokiaľ ide o konkrétny výcvik pilotov“.

SITA/Alex Brandon

Ukrajinská pravda pripomína, že podľa minulotýždňovej správy portálu Politico, ktorý citoval nemenované americké zdroje, prvá skupina ukrajinských pilotov pre výcvik na stroje F-16 už bola určená. Osem ukrajinských pilotov, ktorí plynule hovoria po anglicky, je pripravených na odštartovanie výcviku, hneď ako európski spojenci pripravia formálne plány tréningu a schvália ich USA. Okrem toho je ďalších 20 pilotov so základnými znalosťami angličtiny pripravených zúčastniť sa v priebehu mesiaca na jazykovom školení vo Veľkej Británii.

10:50 Ukrajinské úrady vyzývajú na evakuáciu ohrozených obyvateľov z mesta Kupiansk

Ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Kupiansk v Charkovskej oblasti sa v poslednom období vystupňovalo a úrady vyzývajú obyvateľov, aby odtiaľ evakuovali deti a ľudí s obmedzenou pohyblivosťou. V utorok o tom informovala americká televízia CNN.

„Od deokupácie v septembri 2022 obyvatelia Kupianska neustále trpia ostreľovaním. Žiaľ, nedávno sa počet útokov vystupňoval, zvýšil a škála zbraní používaných na ostreľovanie mesta sa tiež rozšírila,“ povedal v utorok v ukrajinskej štátnej televízii šéf vojenskej mestskej správy Andrij Besedin.

Dodal, že Rusko teraz ostreľuje Kupiansk aj navádzanými bombami.

Úrady v meste spustili dobrovoľný evakuačný plán pre obyvateľstvo už v novembri 2022, ale mnoho obyvateľov sa rozhodlo v oblasti zostať.

„Aktívne vyzývame ľudí, aby z územia našej komunity evakuovali deti, a zdôrazňujeme, že život je najdôležitejší. Je nutné odísť z nebezpečnej zóny, predovšetkým to platí pre deti a ľudí s obmedzenou pohyblivosťou,“ uviedol Besedin.

8:15 Tanky Leopard pre Ukrajinu kúpil nemecký koncern Rheinmetall

Nemecký denník Handelsblatt v utorok večer zverejnil nové informácie o 50 tankoch Leopard, o ktorých kúpe pre Ukrajinu informovala belgická tlač. Podľa Handelsblattu tanky kúpil nemecký vojensko-priemyselný koncern Rheinmetall. 

Handelsblatt s odvolaním sa na svoje zdroje v nemeckých priemyselných kruhoch uvádza, že Rheinmetall teraz tieto tanky „prezbrojí“. Ukrajine ich však po prezbrojení neodovzdá všetky, ale približne 30 z nich.

Spoločnosť Rheinmetall sa k týmto odhaleniam odmietla vyjadriť, doplnila agentúra Reuters.

Belgické médiá De Standaard a Business AM už v pondelok s odvolaním sa na anonymné zdroje uviedli, že neidentifikovaná krajina kúpila od belgickej súkromnej zbrojárskej spoločnosti OIP Land Systems pre potreby Ukrajiny 50 starých modelov tankov Leopard-1.

Tieto tanky boli spoločnosťou OIP renovované a teraz budú v Taliansku a Nemecku vybavené modernou výzbrojou.

Denník The Brussels Times v utorok napísal, že prvé dva tanky boli v pondelok odoslané Ukrajine.

Spoločnosť OIP kúpila vyradené tanky Leopard-1 od belgickej armády pred niekoľkými rokmi za cenu šrotu.

8:00 Ruská armáda zneškodnila dva drony letiace smerom k Moskve

Ruská protivzdušná obrana zostrelila dve bojové bezpilotné lietadlá smerujúce na Moskvu, informovala v stredu moskovský primátor Sergej Sobianin. Správu o tom priniesla agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o ďalší z vlny útokov dronov zameraných na ruské hlavné mesto.

„Bol zaznamenaný pokus dvoch bojových dronov o vlet do mesta. Oba boli zostrelené protivzdušnou obranou. Jeden v oblasti Domodedova (na juhu metropolitnej oblasti Moskvy), druhý v blízkosti Minskej magistrály (v Moskovskej oblasti),“ napísal Sobianin v statuse zverejnenom na platforme, pričom však neuviedol, koho považuje za útočníka.

Informácie o obetiach, zranených či škodách spôsobených zostrelením dronov nateraz nie sú k dispozícii. Podľa Sobianina na mieste zasahujú záchranné zložky.

Neskôr ruské ministerstvo obrany uviedlo, že drony sa pokúsili zaútočiť na ciele v Moskovskej oblasti a boli zničené, informovala britská stanica BBC.

Podľa ruských predstaviteľov sú tieto údery najmenej tretím útokom na Moskvu v priebehu jedného týždňa.

Informácie z predchádzajúceho dňa 8. 8. 2023:

20:30 Nemenovaná krajina kúpila Ukrajine 50 tankov Leopard 1 z Belgicka

Nemenovaná krajina kúpila Ukrajine 50 tankov Leopard 1 z Belgicka. Prvé stroje už odtiaľ poslali v pondelok ráno. Informuje o tom spravodajský portál Európska pravda s odvolaním sa na belgické médium Business AM.

Dané tanky pred niekoľkými rokmi úplne vyradili z belgickej armády a kúpila ich spoločnosť OIP Systems za 15-tisíc eur za kus v podstate ako šrot.

Po dôkladnej rekonštrukcii sú už prvé Leopardy na ceste na Ukrajinu, pričom idú cez Nemecko a Taliansko. Po ceste ich vybavia novými zbraňovými systémami.

Krajina, ktorá tanky kúpila, zostáva neznáma. Dosiaľ len Nemecko, Dánsko a Holandsko oznámili úmysel dodať Ukrajine tanky Leopard 1.

19:00 Špeciálne služby zmarili ruský kyberútok na ukrajinský bojový systém

Ukrajinské špeciálne služby zmarili ruský pokus o kybernetický útok na bojový systém ukrajinských síl. Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) uviedla, že ruskí hackeri sa pokúsili preniknúť do bojového informačného centra ukrajinských ozbrojených síl, aby sa dostali k „citlivým informáciám“ o umiestnení jednotiek a ich technickej podpore. Útok spustil sofistikovaný ruský tím známy ako Sandworm, informuje spravodajský portál Sky News.

„V dôsledku zložitých opatrení SBU odhalila a zablokovala nezákonné akcie ruských hackerov, ktorí sa pokúšali preniknúť do ukrajinských vojenských sietí a organizovať zhromažďovanie spravodajských informácií,“ uviedla bezpečnostná služba na platforme Telegram. Ako ďalej napísala, kyberšpecialisti zistili, že hackeri plánovali použiť ukrajinské vojenské tablety na šírenie vírusov v bojovom systéme.

Ukrajina oznámila nárast ruských pokusov o kybernetické útoky na počítačové systémy patriace vláde, ozbrojeným silám a energetickému sektoru. Rusko útoky opakovane popiera.

18:30 Pohraničníci bežnou zbraňou proti dronom zostrelili jeden z najnovších modelov ruských dronov

Ukrajinskí pohraničníci v utorok zostrelili najnovší ruský dron bežnou zbraňou proti dronom. „Protidronová skupina 15. mobilnej pohraničnej jednotky dnes na charkivskom fronte dokázala úspešne zostreliť jeden z najnovších modelov dronov radu Eleron T-16 bežnou protidronovou zbraňou," uviedla Štátna služba ochrany hraníc Ukrajiny. Dron Eleron je systémom, ktorý uskutočňuje vzdušný prieskum. Vyvinula ho ruská firma ENICS.Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

18:00 Wagnerovci budujú stanové mestečko pri bielorusko-ukrajinských hraniciach

Tento tábor plánujú podľa zmieneného centra wagnerovci využívať na „podvratnú činnosť“ v susednej Černihivskej oblasti na Ukrajine, ktorú má Kyjev stále pod svojou kontrolou. Sky News pripomína, že wagnerovci už v minulosti podnikli viaceré provokatívne aktivity v blízkosti hraníc niekoľkých krajín. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že títo žoldnieri nedávno vykonali výcvik vojakov v tábore v bieloruskom Breste, ktorý leží len niekoľko stoviek metrov od hraníc s Poľskom.

Zakladateľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa pokúsil koncom júna zorganizovať ozbrojenú vzburu voči veleniu ruskej armády. Ukončenie vzbury v Rusku pomohol vyjednať bieloruský líder Alexandr Lukašenko a v rámci uzavretej dohody dostal Prigožin a jeho žoldnieri možnosť presunúť sa práve do Bieloruska. To vyvolalo znepokojenie v krajinách na východnom krídle NATO, ktoré sa obávajú, že by presun wagnerovcov na bieloruské územie mohol zvýšiť nestabilitu v regióne.

Prigožin zároveň v júli oznámil, že začal s cvičením bieloruskej armády v snahe spraviť z nej „druhú najlepšiu armádu na svete“. Podľa Sky News sa wagnerovci zrejme chystajú zostať v Bielorusku ešte nejaký čas.

SITA/Belarusian Defense Ministry via VoenTV via AP

15:40 Ukrajinci pri Bachmute zničili ruské komunikačné centrum

Ukrajinská armáda si zachováva iniciatívu na bachmutskom fronte v Doneckej oblasti napriek silnému odporu Rusov. Povedal to hovorca Východnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny Serhij Čerevatyj. „Naše obranné sily si naďalej udržiavajú iniciatívu na bachmutskom fronte. Nepriateľ zúfalo odporuje, vrátane toho, že používa všetky typy delostrelectva od mínometov po raketomety,“ povedal hovorca. „Symbolicky (8. augusta na Deň ukrajinských spojovacích síl a síl kybernetickej bezpečnosti) bolo zničené komunikačné centrum nepriateľa,“ dodal Čerevatyj . Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Hovorca Východnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny poznamenal, že ukrajinskí delostrelci svojou kvalitou a presnosťou zatieňujú kvantitatívnu prevahu ruského delostrelectva.

14:20  USA dodajú prvé tanky M1 Abrams na jeseň

USA schválili odoslanie prvej dodávky tankov M1 Abrams Ukrajine. Oznámil to šéf nákupov americkej armády Doug Bush. Tanky by na Ukrajinu mali prísť na začiatku jesene. Bush uviedol, že nejde len o dodávku tankov, ale kompletného balíka vybavenia potrebného na ich údržbu. „Munícia, náhradné dielce, palivo, opravovne. Nie sú to len tanky, je to celý balík, ktorý ich sprevádza,“ konštatoval Bush. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Washington ohlásil rozhodnutie poskytnúť Ukrajine 31 tankov Abrams ešte v závere januára. Teraz sa očakáva, že do krajiny prídu v septembri. Niekoľko týchto tankov smeruje do Nemecka už v auguste, aby na nich urobili záverečné opravy a modernizovali ich.

M1 AbramswikipediaM1 Abrams

12:00 Ukrajina v Doneckej oblasti na východe odhalila sieť ruských agentiek

Ukrajinské úrady oznámili, že v Doneckej oblasti na východe krajiny odhalili sieť žien, ktoré sú podľa Ukrajincov ruskými agentkami. TASR správu prevzala v utorok z portálu britskej televízie Sky News.

Ženy údajne pracovali pre ruskú federálnu bezpečnostnú službu a pre ruskú súkromnú žoldniersku Vagnerovu skupinu. Zhromažďovali spravodajské informácie o ukrajinskej vojenskej výzbroji v Doneckej oblasti. Polícia uviedla, že ženy sa zameriavali na zhromažďovanie informácií o útočných vrtuľníkoch a ťažkých bojových vozidlách na prepravu ukrajinských vojakov a zhotovovali fotografie pre Moskvu.

Tri ženy zo siete zatkli, štvrtá údajne odišla do Ruska čoskoro po začiatku invázie Moskvy na Ukrajinu vlani vo februári. Všetky štyri boli obyvateľkami Pokrovského okresu, juhozápadne od mesta Doneck, ktorý je stále okupovaný Ruskom. V prípade usvedčenia im hrozí doživotné väzenie.

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) pondelok zatkla jednu ženu pre podozrenie z prípravy útoku v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny koncom júla v čase, keď tam bol na návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Táto kauza zrejme nesúvisí so spomínanou sieťou žien, dodala Sky News.

10:40 Zelenskyj varoval Rusko, že môže v prípade pokračujúcich útokov skončiť bez lodí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval Rusko, že ak bude naďalej pokračovať v útokoch na ukrajinské prístavy, môže prísť o všetky lode.Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na argentínske noviny La Nacion.

Zelenskyj sa tak vyjadril počas tlačovej konferencie pre latinskoamerické médiá, keď uviedol, že Ukrajinci síce nemajú toľko zbraní, ale ak budú Rusi „pokračovať v streľbe, môžu do konca vojny zostať bez plavidiel“. „A práve to im chceme ukázať. Ukrajina rozhodne odpovie na všetky útoky na civilné obyvateľstvo a obilné koridory,“ skonštatoval ukrajinský líder.

Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako ukrajinské námorné drony v posledných dňoch zasiahli ruský ropný tanker a vojnovú loď. „Ak bude Rusko naďalej dominovať v Čiernom mori a blokovať ho odpaľovaním rakiet, Ukrajina urobí to isté, čo je spravodlivá obrana ukrajinských schopností,“ dodal.

7:30 Počet obetí ruského útoku na Pokrovsk stúpol na najmenej osem

Najmenej osem obetí na životoch vrátane piatich civilistov si vyžiadal pondelkový ruský raketový útok na obytnú štvrť vo východoukrajinskom meste Pokrovsk v Doneckej oblasti. Množstvo ďalších ľudí, prevažne civilistov, utrpelo zranenia, uviedol v noci na utorok šéf tamojšej vojenskej správy Pavlo Kyrylenko. TASR informuje na základe správ agentúry Reuters a denníka The Guardian.

Druhá raketa zasiahla mesto ovládané Kyjevom blízko frontovej línie približne 40 minút po prvom útoku, spresnil Kyrylenko. Pri druhom útoku utrpeli zranenia alebo zahynuli príslušníci záchranných zložiek, ktoré boli na miesto vyslané na pomoc obetiam prvého útoku. Medzi obeťami na životoch sú aj dvaja záchranári a jeden vojak, píše Reuters. Zranenia utrpelo deväť policajtov a jeden vojak, väčšinu z najmenej 31 zranených však tvoria civilisti vrátane člena miestnej rady.

SITA/Ukrainian Emergency Service via AP Photo

Guardian uvádza, že pri útoku bola okrem bytovky zničená aj pizzeria a hotel, ktorý často navštevovali novinári pokrývajúci priebeh bojov na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým na sociálnej sieti X zverejnil video zobrazujúce zničené vrchné poschodie päťposchodovej bytovky. Značne poškodená bola aj ďalšia budova.

„Musíme ruský teror zastaviť,“ napísal Zelenskyj. Kyrylenko tiež potvrdil, že pri útoku boli zasiahnuté aj hotely, reštaurácie a obchody. Takisto zverejnil fotografie, na ktorých bolo okrem iného vidieť úplne zničenú budovu.

Pokrovsk leží 70 kilometrov severozápadne od mesta Doneck, ktoré ovládajú ruské jednotky, a 50 kilometrov od frontovej línie, píše Guardian. Ruské raketové útoky hlásili v pondelok aj zo susednej Charkovskej oblasti. Zahynuli pri nich dvaja civilisti a sedem ďalších utrpelo zranenia.

Správy z predchádzajúceho dňa 7.8.2023:

20:15 Raketa zasiahla bytovku v Pokrovsku, zahynuli najmenej dve osoby

Najmenej dve osoby zahynuli v pondelok pri ruskom raketovom útoku na bytovku v Pokrovsku v Doneckej oblasti na Ukrajine, oznámil poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Andrij Jermak. Informuje o tom TASR na základe správ agentúry AFP.

„Nateraz sú dvaja mŕtvi: jedna žena a jeden muž,“ spresnil Jermak na sociálnej platforme Telegram. „Štyroch zranených odviezli sanitky. Na mieste zasahujú záchranári a zdravotníci,“ dodal.

Zelenskyj predtým na sociálnej sieti X informoval o dvoch raketových útokoch. Priložil video zobrazujúce zničené vrchné poschodie päťposchodovej bytovky. Značne poškodená bola aj ďalšia budova.

Pokrovsk leží v Ukrajincami kontrolovanej časti Doneckej oblasti, približne 50 kilometrov od frontu. Pred vojnou mal 60.000 obyvateľov.

Zničené mesto Pokrovsk.Ukrajinská PravdaZničené mesto Pokrovsk.

19:15 Protivzdušná obrana zasahovala proti dronom v Belgorodskej a Kalužskej oblasti

Ruská protivzdušná obrana podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova v pondelok zostrelila dron, ktorý sa blížil k mestu Belgorod. Gladkov uviedol, že nie sú nijaké obete alebo škody, ale neposkytol ďalšie podrobnosti. Belgorod leží necelých 35 kilometrov od ukrajinských hraníc. 

Miestne kanály komunikačnej platformy Telegram v Belgorode predtým hlásili, že bolo počuť výbuchy. Gubernátor ruskej Kalužskej oblasti Vladislav Šapša v pondelok tiež uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila dron. Informuje o tom web Kyiv Independent.

18:00 Rusi v Záporožskej oblasti použili projektily s chemickou látkou

Ruská armáda v Záporožskej oblasti použila projektily pre raketomety s obsahom chemickej látky. Projektily dopadli v blízkosti obce Novodanylivka. Napísal to na komunikačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinského tavrijského operatívneho strategického zoskupenia síl Oleksandr Tarnavskyj. Informuje to tom web Ukrajinská pravda.

„Rusi pokračujú v používaní chemických projektilov, čim porušujú všetky konvencie. Včera podnikli dva delostrelecké útoky raketometmi v blízkosti obce Novodanylivka, pričom použili projektily s chemickou látkou, pravdepodobne chlórpikrínom. Tento útok si nevyžiadal nijaké obete," konštatoval v pondelok Tarnavskyj.

Chlórpikrín je bezfarebná kvapalina, ktorá má slabšie účinky ako fosgén a difosgén, spôsobuje však zvracanie a silné slzenie.

16:30 Ruská armáda údajne postúpila v blízkosti ukrajinského mesta Kupiansk

Ruským jednotkám sa za uplynulé tri dni údajne podarilo postúpiť o tri kilometre v blízkosti mesta Kupiansk na severovýchode Ukrajiny. V pondelkovom vyhlásení to tvrdilo ruské  ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP. 

Mesto Kupiansk a jeho okolie sa nachádzajú v Charkovskej oblasti. Ukrajinská armáda ho oslobodila už vlani v septembri, no Rusko sa v súčasnosti opätovne snaží okupovať časti tohto regiónu. 

„Počas uplynulých troch dní ruské jednotky postúpili... viac než tri kilometre do hĺbky nepriateľskej obrany,“ uviedol ruský rezort obrany, avšak toto tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť. 

Ministerstvo dodalo, že ruská armáda posilnila svoje pozície pri frontovej línii a pokračuje v odrážaní ukrajinských protiútokov.

Agentúra AFP pripomína, že ruská armáda v noci na pondelok podnikla niekoľko útokov na Ukrajinu, zatiaľ čo Kyjev v nedeľu zaútočil na dva cestné mosty spájajúce Krymský polostrov s časťami južnej Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko.

14:30 Pri najnovšej výmene zajatcov s Ruskom sa domov vrátilo 22 vojakov

Rusko a Ukrajina si v pondelok vymenili vojnových zajatcov. Domov sa tak vrátilo 22 ukrajinských vojakov, informoval vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Jermak oznámil, že medzi prepustenými vojakmi sú dvaja ukrajinskí dôstojníci, a ďalej seržanti či vojaci, ktorí bojovali na rôznych úsekoch frontu. Niektorí z nich boli ranení.

Video zverejnené na platforme Telegram zachytávalo vojakov zahalených do modro-žltých ukrajinských vlajok, ako pózujú pre fotografov a skandujú „Sláva Ukrajine“.

„Dnes sme dostali domov zo zajatia 22 ukrajinských bojovníkov,“ napísal šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bez ďalších podrobností dodal, že najstarší z nich má 54 rokov a najmladší 23 rokov. 

Moskva sa zatiaľ k najnovšej výmene vojnových zajatcov nevyjadrila. Reuters pripomína, že Rusko a Ukrajina si počas vojny, ktorá trvá už 18. mesiac, takto pravidelne vymieňajú zajatcov.

Ukrajinská pravdaUkrajinskí zajatci sa vrátili domov.

13:45 Pri ruskom ostreľovaní Chersonu a Charkovskej oblasti zahynuli traja ľudia

Jedna žena zahynula v pondelok skoro ráno, keď ruské sily ostreľovali juhoukrajinské mesto Cherson. Dvaja ďalší ľudia prišli o život pri ruskom ostreľovaní pohraničných častí Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu britského denníka The Guardian, ktoré sa odvolali na ukrajinské úrady.

„Cherson mal ťažkú noc... Ruská armáda pokračovala v ostreľovaní domov obyvateľov v centrálnej časti mesta,“ uviedol gubernátor Olexandr Prokudin v odkazovej aplikácii Telegram. Podľa neho zahynula 59-ročná žena a medzi zranenými sú dvaja záchranári a 93-ročná žena. Prokudin dodal, že ostreľovanie sa začalo okolo polnoci a trvalo niekoľko hodín.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na Telegrame informoval, že dvaja civilisti boli v pondelok ráno zabití a traja ďalší utrpeli zranenia počas ruského ostreľovania pohraničných častí Charkovskej oblasti.

Mesto Cherson aj časti Charkovskej oblasti priamo susedia s frontom, píše Reuters. Ukrajinská armáda hlásila, že ruské útoky v Charkovskej oblasti sa v posledných dňoch zintenzívnili.

Ukrajina dobyla mesto Cherson a časti Chersonskej oblasti vlani v novembri, po mesiacoch ruskej okupácie, ale ruské sily často toto mesto aj okolité územia ostreľujú z druhého brehu rieky Dneper.

Tento mesiac pri ruskom ostreľovaní zahynul v nemocnici v Chersone mladý lekár, ktorý bol v práci prvý deň, a päť zdravotníkov utrpelo zranenia. Rusko popiera, že počas invázie na Ukrajinu zámerne mieri na civilistov alebo nemocnice, pripomína Reuters.

11:30 Ukrajinská armáda potvrdila, že zasiahla kľúčové zásobovacie trasy Ruska na Krym

Ukrajinská armáda v pondelok potvrdila, že v nedeľu zasiahla útokmi dva cestné mosty spájajúce Krymský polostrov s časťami južnej Ukrajiny, ktoré okupuje Rusko. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice CNN.

Ukrajinské útoky zasiahli kľúčové trasy pre Rusko a to Čonharský most spájajúci Chersonskú oblasť s Krymom a menší most vedúci na Krym z ukrajinského mesta Heničesk, uviedli ukrajinské ozbrojené sily na platforme Telegram. Polostrov Krym si Rusko protiprávne anektovalo v roku 2014.

Ruskom podporované úrady na Ukrajine a ruské štátne médiá už skôr informovali, že za útoky na mosty je zodpovedný Kyjev. Moskvou dosadený šéf okupovaných území v Chersonskej oblasti obvinil Ukrajinu, že pri útokoch použila Britániou dodané rakety Storm Shadow.

Tieto presné ukrajinské útoky na dva dôležité mosty „zrejme značne narušia logistiku“ a zásobovanie ruskej inváznej armády na Ukrajine, uviedol v pondelok v najnovšej správe o konflikte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Citoval ho portál britského denníka The Guardian.

Ruské zdroje zverejnili zábery zachytávajúce „značné škody“ na Heničeskom moste a uviedli, že časť mosta sa zrútila. Čonharský most bol podľa záberov ruských zdrojov poškodený mierne, napísal ISW.

„Nie je jasné, ako rýchlo budú ruské úrady schopné opraviť Čonharský most, a rovnako nie je jasné ani to, či už Rusi opravili Čonharský železničný most, ktorý ukrajinské sily poškodili 29. júla,“ píše ISW a dodáva, že opraviť poškodenie mosta ponad Heničeský prieliv bude zrejme Rusom trvať výrazne dlhšie.

Niektoré trasy, ktoré bude ruská armáda nútená použiť, sú bližšie k ukrajinským pozíciám v hornom úseku Chersonskej oblasti a v mnohých prípadoch aj na dosah delostrelectva na západnom brehu rieky Dneper ovládanom Ukrajincami, píše ISW.

Ruské sily môžu  podľa ISW znížiť riziko ukrajinskej paľby v tejto oblasti tak, že využijú pomalšie a menej vhodné vidiecke cesty. Zníženie rizika však zároveň bude znamenať pomalšiu a zložitejšiu logistickú podporu.

9:30 Na ruskej strane padlo už štvrť milióna vojakov, uvádza ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 250 240 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas nedele prišlo o život 540 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 4 244 tankov, 8 270 bojových obrnených vozidiel, 7 451 vozidiel a palivových nádrží, 4 977 delostreleckých systémov, 709 odpaľovacích raketových systémov, 467 systémov protivzdušnej obrany, 311 vrtuľníkov, 315 lietadiel, 4 154 dronov, 1 377 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 735 kusov špeciálnej techniky.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite