Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Globálne ceny potravín po ruskom odstúpení od obilnej dohody vzrástli

.sita .svet

Uviedla to v piatok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo.

Globálne ceny potravín po ruskom odstúpení od obilnej dohody vzrástli SITA/AP Photo/Fareed Khan, File

globálne ceny potravín sa v júli prvýkrát po niekoľkých mesiacoch zvýšili po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody umožňujúcej Ukrajine export obilia cez Čierne more a India čiastočne obmedzila vývoz ryže. Uviedla to v piatok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index cien potravín, ktorý FAO zostavuje, v júli oproti júnu vzrástol o 1,3 percenta. Išlo o jeho prvé zvýšenie od apríla, keď prvýkrát za rok mierne zdražel cukor. Medzinárodné ceny pšenice sa v júli medzimesačne zvýšili o 1,6 percenta. Bol to ich prvý rast za deväť mesiacov, povedal hlavný ekonóm FAO Maximo Torero. Ryža medzimesačne zdražela o 2,8 percenta v reakcii na zákaz vývozu niektorých jej druhov z Indie.

Ešte prudšie stúpli ceny rastlinných olejov, ktoré boli v júli o 12,1 percenta vyššie ako v júni, po tom ako sedem mesiacov v rade klesali. FAO poukázala na to, že slnečnicový olej zdražel o 15 percent vzhľadom na „obnovenú neistotu“ v oblasti dodávok po tom, ako Rusko odišlo od čiernomorskej obilnej iniciatívy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite