Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Od dnes žije ľudstvo na ekologický dlh

.tasr .svet

Ak budú ľudia pokračovať v globálnej spotrebe týmto tempom, na pokrytie dopytu po prírodných zdrojoch budú potrebovať 1,7 Zeme.

Od dnes žije ľudstvo na ekologický dlh SITA/AP Photo/Martin Meissner

celosvetový deň ekologického dlhu (Earth Overshoot Day), symbolický dátum, keď ľudstvo vyčerpalo prírodné zdroje, ktoré Zem dokáže za rok doplniť, bol v roku 2023 určený na 2. augusta. Na túto skutočnosť upozornila belgická pobočka Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), informuje spravodajca TASR.

V praxi to znamená, že ľudstvo v súčasnosti využíva o 75 percent viac zdrojov, ako dokážu obnoviť ekosystémy Zeme.

Slovensko podľa stránky www.overshootday.org svoj začalo žiť na ekologický dlh už 3. mája, Česká republika ešte skôr, a to 12. apríla. Tento míľnik v roku 2023 najrýchlejšie dosiahli Katar (10. februára) a Luxembursko (14. februára), najšetrnejšími k planéte sú Indonézia (3. decembra), Ekvádor (6. decembra) a Jamajka (20. decembra).

Belgická pobočka WWF v tejto súvislosti upozornila, že ak budú ľudia pokračovať v globálnej spotrebe týmto tempom, na pokrytie dopytu po prírodných zdrojoch budú potrebovať 1,7 Zeme.

„Ak by bola zem jabloň, nezjedli sme len jablká, ale v podstate sme vyrúbali celý strom. Prekračujeme limity našej planéty, čo nie je udržateľné, “uviedol Koen Stuyck, odborník na klímu a uhlíkovú stopu z WWF Belgicko, ktorého citoval internetový denník The Brussels Times.

Stanovenie dňa, od ktorého začne ľudstvo žiť na ekologický dlh, sa v posledných rokoch ustálilo - už niekoľko rokov to býva na prelome júla a augusta, s výnimkou roku 2019, keď pripadol na polovicu augusta. Podľa Stuycka sa zatiaľ nedá povedať, či je to spôsobené spomalením svetovej ekonomiky alebo vedomým úsilím o dekarbonizáciu a znižovanie skleníkových emisií.

Tento deň však napriek tomu prichádza o viac ako 1,5 mesiaca skôr ako na prelome 20 a 21. storočia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite