Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mexický prezident vyzýva na ukončenie „iracionálnej“ rusko-ukrajinskej vojny

.tasr .svet

López Obrador vyhlásil, že Mexiko sa na rokovaniach v saudskoarabskej Džidde zúčastní len ak budú prítomné obe strany.

Mexický prezident vyzýva na ukončenie „iracionálnej“ rusko-ukrajinskej vojny SITSA/AP Photo/Aurea Del Rosario

mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v pondelok vyzval na ukončenie „iracionálnej“ vojny na Ukrajine a vyslovil požiadavku, aby sa na nadchádzajúcich mierových rozhovoroch zúčastnili zástupcovia Ukrajiny aj Ruska. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

López Obrador vyhlásil, že Mexiko sa na rokovaniach v saudskoarabskej Džidde zúčastní len ak budú prítomné obe strany. „Ak Ukrajina aj Rusko budú súhlasiť s hľadaním riešení na dosiahnutie mieru, budeme sa na tom podieľať,“ povedal novinárom na pravidelnej tlačovej konferencii.

„Nechceme, aby rusko-ukrajinská vojna pokračovala; je to veľmi iracionálne,“ dodal López Obrador s tým, že konflikt spôsobil obrovské ľudské utrpenie. „Jediné, čo z neho profituje, je vojnový priemysel,“ podotkol mexický líder. Na rozhovoroch 5. a 6. augusta sa majú zúčastniť predstavitelia 30 krajín, informoval v sobotu denník The Wall Street Journal. Rusko nebolo pozvané, uviedol s odvolaním sa na diplomatov zapojených do prípravy rokovania.

Kremeľ v pondelok uviedol, že bude stretnutie „sledovať“, ale nevidí podmienky pre mierové rokovania s Kyjevom. López Obrador sa snaží zachovať neutralitu Mexika v tejto vojne, hoci jeho vláda podporila niektoré hlavné rezolúcie OSN, ktoré kritizujú úlohu Ruska. Mexiko odmieta poslať zbrane na Ukrajinu a neuvalilo ani sankcie na Rusko.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v apríli vyzval mexických zákonodarcov, aby podporili jeho plán na ukončenie vojny, ktorý zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z územia Ukrajiny.

López Obrador minulý rok načrtol samostatný mierový plán. Ukrajina ho odmietla s odôvodnením, že by z neho malo prospech iba Rusko. Stretnutie v Džidde nadväzuje na schôdzku v Kodani za účasti predstaviteľov Brazílie, Indie, Juhoafrickej republiky a Turecka. Saudskoarabská vláda chce zohrávať väčšiu úlohu v diplomacii týkajúcej sa Ukrajiny a chce tiež presvedčiť Čínu, aby sa zúčastnila na rozhovoroch.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite