Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Poľsku schválili novelu sporného zákona o ruskom vplyve

.sita .svet

O zákone sa predpokladá, že je namierený proti opozícii a kritizovali ho USA aj Európska únia.

V Poľsku schválili novelu sporného zákona o ruskom vplyve sita/AP Photo/Pavel Golovkin

poľskí poslanci v piatok schválili zmenený ale kontroverzný zákon o ruskom vplyve, o ktorom sa predpokladá, že je namierený proti opozícii a kritizovali ho USA aj Európska únia. Zákon navrhla v máji poľská vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) a podľa kritikov je namierený najmä proti lídrovi opozície a bývalému premiérovi Donaldovi Tuskovi pred parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na jeseň. Po kritike zákona poľský prezident Andrzej Duda navrhol jeho naliehavé zmeny, aby ho zmiernil.

Dolná komora poľského parlamentu zmenený zákon schválila pomerom hlasov 235 ku 214 a odmietla tak veto pozmeneného zákona zo strany Senátu. Zákon môže nadobudnúť platnosť po podpise prezidentom. Na základe zmeneného zákona sa má vytvoriť komisia na preskúmanie, či politici v rokoch 2007 až 2022 neprijali rozhodnutia na základe ruského vplyvu, ktoré by mohli ohroziť bezpečnosť Poľska. Duda uviedol, že je to potrebné pre transparentnosť a pre prevenciu ruského vplyvu na stabilitu Poľska v budúcnosti. V platnosti je teraz predošlá reštriktívnejšia verzia zákona, ale členov komisie ešte nevybrali.

Podľa kritikov je hlavným terčom zákona Tusk. Strana PiS ho obviňuje z toho, že v rokoch 2007 až 2014 bol na poste premiéra príliš priateľský voči Rusku a jeho prezidentovi Vladimirovi Putinovi a uzavrel dohody o dodávkach plynu, ktoré boli priaznivé pre Moskvu. Kritici zároveň tvrdia, že zákon porušuje ústavu krajiny a mohol by zabrániť oponentom vlády pôsobiť vo verejných funkciách. Dodatky k zákonu, ktoré navrhol prezident Duda, umožňujú odvolať sa proti rozhodnutiu komisie na súde.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite