Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britské ministerstvo obrany omylom poslalo tajné e-maily spojencovi Kremľa

.sita .svet

Namiesto domény „mil“ patriacu Pentagonu, poslali maily do Mali.

Britské ministerstvo obrany omylom poslalo tajné e-maily spojencovi Kremľa sita/Ben Birchall/Pool Photo via AP

predstavitelia ministerstva obrany Spojeného kráľovstva poslali e-maily obsahujúce utajované informácie blízkemu ruskému spojencovi. Referuje o tom web news.sky.com. Dôvodom chyby bol preklep pri zadávaní e-mailovej adresy.

„Menší počet“ správ určených pre americké ministerstvo obrany bol odoslaný do západoafrického Mali pre náhodné vynechanie písmena „i“ v e-mailovej adrese. Britskí úradníci poslali e-maily na adresu končiacu doménou „.ml“ spomenutého západoafrického štátu, a nie na „.mil“ patriacu Pentagonu.

Rovnakú chybu odhalili minulý týždeň v USA a viedla k tomu, že milióny vojenských e-mailov smerovali do Mali.

Hovorca ministerstva obrany povedal: „Začali sme vyšetrovanie po tom, čo bol malý počet e-mailov omylom preposlaný na nesprávnu e-mailovú doménu. Sme presvedčení, že neobsahovali žiadne informácie, ktoré by mohli ohroziť prevádzkovú bezpečnosť alebo technické údaje. Všetky citlivé informácie sú zdieľané v systémoch navrhnutých tak, aby sa minimalizovalo riziko nesprávneho smerovania.“

Hovorca tvrdí, že ministerstvo obrany neustále kontroluje svoje procesy a v súčasnosti vyvíja program práce na zlepšenie správy informácií, prevencie straty údajov a kontroly citlivých informácií.

Ruský vodca Vladimir Putin vo štvrtok, po odstúpení od čiernomorskej obilnej dohody, sľúbil bezplatné dodávky obilia do Mali. Práve tam boli nasadení i žoldnieri z Wagnerovej skupiny, aby bojovali po boku armády.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite