Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska únia odsudzuje množstvo prípadov pálenia Koránu

.sita .svet

Podľa šéfa diplomacie EÚ Borrella je to urážlivé, neúctivé a jasná provokácia.

Európska únia odsudzuje množstvo prípadov pálenia Koránu sita/AP Photo/Hadi Mizban

šéf zahraničnej politiky Európskej únie (EÚ) Josep Borrell v stredu odsúdil nedávne pálenie Koránu v Dánsku a Švédsku. Referuje o tom web Politico.

Pálenie svätej knihy islamu „je urážlivé, neúctivé a jasná provokácia“, uviedol Borrell vo vyhlásení. Rozmanitosť a tolerancia voči náboženským komunitám sú kľúčovými hodnotami EÚ a „prejavy rasizmu, xenofóbie a súvisiacej intolerancie tu nemajú miesto“, dodal najvyšší diplomat.

V utorok spálili Korán počas ultrapravicových protiislamských demonštrácií pred egyptským a tureckým veľvyslanectvom v Kodani. Švédsko a Dánsko boli svedkami niekoľkých nedávnych pálení Koránu, čo vyvolalo napätie s Tureckom.

„Nie všetko, čo je legálne, je etické,“ povedal Borrell. Niektoré pálenie Koránu demonštrantmi krajnej pravice povolila polícia, avšak dánska aj švédska vláda tieto činy odsúdili.

Minulý týždeň demonštranti v Bagdade zaútočili na švédske veľvyslanectvo na protest proti páleniu Koránu vo Švédsku. Irak vyhostil aj švédskeho veľvyslanca. Demonštranti v iných krajinách s moslimskou väčšinou, ako napríklad v Jemene, vyšli do ulíc, aby protestovali proti páleniu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite