Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken počas návštevy Tongy kritizoval problematické správanie Číny

.tasr .svet

Tonga si od Číny požičala množstvo peňazí, teraz sú tu obavy, ako ich bude splácať.

Blinken počas návštevy Tongy kritizoval problematické správanie Číny Tupou Vaipulu/Pool Photo via AP

americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu upozornil na „problematické správanie“ Číny, pričom odkazoval na jej „ekonomický nátlak“. Uviedol to počas návštevy súostrovia Tonga v Tichom oceáne, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Rastúca angažovanosť Číny v indicko-tichomorskej oblasti vzbudila obavy Spojených štátov a Austrálie. Obe krajiny zvýšili pozornosť najmä po vlaňajšom podpise bezpečnostného paktu medzi Čínou a Šalamúnovymi ostrovmi.

Blinken povedal, že Spojené štáty nemajú námietky proti angažovaniu Číny v indicko-tichomorskej oblasti, no žiadajú, aby boli investície Pekingu transparentné. 

„Myslím si, že jednou z vecí, ktoré sme zaznamenali, je, že s rastúcou angažovanosťou Číny v (indicko-tichomorskom) regióne dochádza k určitému, z nášho pohľadu, čoraz problematickejšiemu správaniu,“ skonštatoval.

Šéf americkej diplomacie v rámci návštevy Tongy rokoval s premiérom Siaosim Sovalenim, pričom hovorili o strategickom význame Tichomoria. Blinken povedal, že USA sú zaviazané Tonge a ďalším tichomorským ostrovom. 

Tento región v uplynulom období navštívilo viacero vysokopostavených amerických predstaviteľov. Americký prezident Joe Biden tiež vlani v septembri usporiadal historicky prvý summit USA a tichomorských ostrovných krajín.

Čína v uplynulých rokoch zvýšila svoju diplomatickú prítomnosť v indicko-tichomorskej oblasti a financuje tamojšiu infraštruktúru. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I vlani absolvoval turné po viacerých tichomorských krajinách.

Tonga si v uplynulom období požičala od Číny množstvo peňazí a Washington sa obáva, ako bude toto malé tichomorské súostrovie dlh splácať. Sovaleni tvrdí, že ho táto skutočnosť neznepokojuje a Tonga svoj dlh voči Pekingu tento rok začala splácať.

Západné krajiny v reakcii na rastúci vplyv Číny zvýšili svoju angažovanosť a financovanie v regióne.

Blinken po ukončení programu v Tonge odcestuje na Nový Zéland. Navštívi aj Austráliu, kde budú spoločne s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom rokovať so svojimi austrálskymi kolegami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite