Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 76. týždeň vojny (24.7.2023 - 30.7.2023)

.sita .tasr .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 76. týždeň vojny (24.7.2023 - 30.7.2023)

Správy z predchádzajúceho dňa 30.7.2023:

19:30 Vojna sa vracia do Ruska, povedal Zelenskyj po útoku dronov v Moskve

Vojna sa vracia do Ruska, vyhlásil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo boli ráno nad Moskvou zostrelené tri drony. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Vojna sa postupne vracia na územie Ruska - do jeho symbolického centra a na vojenské základne. Je to nezvratný, prirodzený a absolútne spravodlivý proces,“ uviedol Zelenskyj počas návštevy západoukrajinského mesta Ivano-Frankivsk.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

17:00 Británia: V tábore v Bielorusku sa usadilo niekoľko tisíc wagnerovcov

V novom vojenskom tábore Ceľ pri bieloruskom meste Asipovičy sa od polovice júla usadilo niekoľko tisíc žoldnierov ruskej Wagnerovej skupiny. Vo svojej novej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany, informuje spravodajský portál Sky News.

Do tábora, ktorý bol predtým zväčša prázdny, tiež prišli stovky vozidiel. Rezort konštatuje, že v tábore bolo vidno zhruba 300 stanov a 200 vozidiel. Samostatné správy podľa neho naznačujú, že väčšina viditeľných vozidiel na satelitných snímkach sú nákladné autá a mikrobusy, pričom je tam aj niekoľko obrnených bojových vozidiel.

Podľa ministerstva zostáva nejasné, čo sa stalo s ťažkou technikou, ktorú wagnerovci zanechali na Ukrajine. „Existuje reálna možnosť, že ich bola nútená vrátiť ruskej armáde,“ uvádza Londýn s tým, že „schopnosť wagnerovcov zabezpečiť ťažkú techniku a prostriedky, ako je letecká doprava, bude kľúčovým faktorom jej budúcej bojovej účinnosti“.

15:05 Pápež vyzval Rusko na obnovenie čiernomorskej obilnej dohody

Pápež František vyzval v nedeľu Rusko, aby zmenilo svoje rozhodnutie o odstúpení od čiernomorskej obilnej dohody, ktorá umožňovala Ukrajine vyvážať obilie aj napriek prevrávajúcej vojne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Apelujem na mojich bratov, úrady v Ruskej federácii, aby mohla byť čiernomorská iniciatíva obnovená a obilie sa mohlo bezpečne prevážať,“ uviedol pápež počas každotýždňovej modlitby Anjel Pána.

Ceny obilia na svetových trhoch vzrástli po tom čo Rusko 17. júla oznámilo, že odstupuje od dohody vyjednanej za pomoci Organizácie Spojených národov a Turecka. Ruská armáda sa pri útokoch odvtedy tiež začala častejšie zameriavať na ukrajinské prístavy a infraštruktúru súvisiacu s vývozom obilia v Čiernom mori i na rieke Dunaj.

František v nedeľu v príhovore k davu na Námestí svätého Petra vyzval veriacich, aby sa aj ďalej modlili za „mučenícku Ukrajinu, kde vojna ničí všetko aj obilie“, čo označil za „vážnu urážku Boha“. Pápež zároveň poukázal na to, že "k nebu sa vznáša plač miliónov bratov a sestier, ktorí trpia hladom".

13:50 Raketový útok na školu v meste Sumy si vyžiadal mŕtvych aj zranených

Dvaja ľudia zomreli a 20 utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku na odbornú školu v ukrajinskom meste Sumy. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na mestskú radu. Traja ľudia sú ešte v nemocnici.

Ruský útok zasiahol jednu z budov odbornej školy v sobotu večer. Podľa úradu sumského starostu úder poškodil aj prvky elektrického vedenia, pričom technici už ho opravujú.

10:30 Do nočného útoku na Krym Ukrajina nasadila 25 dronov, tvrdí Rusko

Ruské sily v noci na nedeľu zmarili ukrajinský pokus zaútočiť dronmi na Ruskom anektovaný Krym. TASR prebrala správu agentúry AFP.

„Šestnásť ukrajinských UAV bolo zničených paľbou protivzdušnej obrany,“ uviedlo v nedeľu ruské ministerstvo obrany s odkazom na bezpilotné lietadlá. K obetiam nedošlo, dodalo.

SITA/AP Photo)

„Ďalších deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel bolo potlačených pomocou elektronického boja a bez toho, aby dosiahli cieľ, sa zrútili do Čierneho mora,“ uviedlo ministerstvo.

Informácie z predchádzajúceho dňa 29. 7. 2023: 

18:30 Poľské húfnice sú na bojisku účinné, tvrdí ukrajinský diplomat

Samohybné húfnice typu AHS Krab poľskej výroby, odovzdané Ukrajine, sú na bojisku vysoko cenené a veľmi účinné, napísal v sobotu na sociálnej sieti Vasyl Zwarych, ukrajinský veľvyslanec v Poľsku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry PAP.

Zwarych na Twitteri (X) napísal, že Poľskom odovzdané húfnice sú v rukách ukrajinských vojakov a „účinne slúžia na posilnenie bezpečnosti Ukrajiny, Poľska, ako aj celej Európy tvárou v tvár barbarskej ruskej agresii“.

Poľsko dodalo Ukrajine 18 kusov tohto zariadenia, pričom ukrajinská vláda si u poľského výrobcu objednala ďalších päť.

Samohybné húfnice AHS Krab vyrába spoločnosť Huta Stalowa Wola, ktorá je súčasťou zbrojárskeho konglomerátu Polish Armaments Group (PGZ) a kombinuje juhokórejský podvozok K9 Thunder, poľský systém riadenia paľby a francúzske delo Nexter kalibru 52.

14:30 Zelenskyj navštívil vojakov pri Bachmute

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu vydal na návštevu pozícií ukrajinských špeciálnych síl pri meste Bachmut na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Bachmutský smeru, pokročilé pozície špeciálnych operačných síl. Som tu, aby som našim bojovníkom zagratuloval k ich dňu a poctil si ich silu,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. 

Viac nájdete v odkaze tu.

11:50 Boje na južnej Ukrajine eskalujú vo dvoch oblastiach kontaktnej línie, informuje Británia

Za uplynulých 48 hodín sa zintenzívnili boje vo dvoch oblastiach kontaktnej línie na juhu Ukrajiny, hlási britská vojenská rozviedka. Boje sa sústreďujú pri obci Robotyne južne od mesta Orichiv, čo je v oblasti spadajúcej pod zodpovednosť ruskej 58. kombinovanej armády. Osemdesiat kilometrov smerom na východ zas ukrajinské sily porazili zložky 247. gardového leteckého útočného pluku ruských výsadkových síl, aby získali späť dedinu Staromajorske. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na najnovšiu správu o vojne na Ukrajine od britského ministerstva obrany.

Britský rezort tiež poznamenal, že ostatné ruské vzdušné útočné sily na severe udržiavajú útočné operácie v Serebrianskom lese západne od mesta Kreminna. Nedosiahli však žiadny významný pokrok.

9:10 Ruský raketový útok na Dnipro si vyžiadal deväť zranených

Deväť ľudí utrpelo zranenia v dôsledku raketového útoku na ukrajinské mesto Dnipro. Ruský útok zasiahol dve budovy, a to bytový dom, ktorého vrchné poschodie je takmer úplne zničené, a budovu patriacu Ukrajinskej bezpečnostnej službe (SBU). Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok z piatka večera označil za „ruský raketový teror“.

Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak informoval, že medzi zranenými sú aj dve deti vo veku 14 a 17 rokov.

Budova SBU sa podľa starostu Dnipra Borysa Filatova stala terčom útoku už po tretí raz. Obe budovy boli zväčša prázdne. Bytový dom nedávno dokončili a jednotky v ňom boli na predaj, vysvetlil Filatov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 28. 7. 2023:

17:30 Rusko vraj zostrelilo ukrajinskú raketu, jej zvyšky dopadli do centra Taganrogu

Ruské ministerstvo obrany obvinilo v piatok Ukrajinu z „teroristického útoku“ raketou zem-vzduch na ruské mesto Taganrog, ležiace na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ruská armáda raketu údajne zostrelila, avšak jej zvyšky dopadli na mesto v Rostovskej oblasti. Informuje o tom TASR podľa správy britskej stanice Sky News.

„Kyjevský režim vykonal teroristický útok na obytnú infraštruktúru mesta Taganrog protilietadlovou raketou systému S-200, pozmenenou na útočnú verziu,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany, z ktorého cituje Sky News.

Následky výbuchu v Ruskom Taganrogu.sita/ap photoNásledky výbuchu v Ruskom Taganrogu.

Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev medzitým vyhlásil, že ďalšiu raketu zostrelili systémy protivzdušnej obrany v Azovskom okrese, taktiež v Rostovskej oblasti. Podrobnosti o tomto incidente zatiaľ nie sú známe.

Pri údajnom dopade zvyškov rakety v centre Taganrogu utrpelo podľa Golubeva zranenia 15 ľudí. Deviatich z nich previezli do nemocnice, ich zrazenia sú vraj stredne ťažké a ľahké.

16:30 Ruské mesto Taganrog vraj zasiahla raketa, najmenej 15 ľudí je zranených

Najmenej 15 ľudí ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu v ruskom meste Taganrog, ležiacom na pobreží Azovského mora približne 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. K explózii došlo na hlavnom námestí a poškodená je nižšia bytovka. Podľa ruských médií tam dopadla raketa, informuje TASR na základe správ britskej stanice Sky News a agentúry AFP.

Francúzska agentúra píše, že výbuch nastal pri kaviarni.

„Údajne tu vybuchla raketa. Na mieste sú záchranári. Nikto nezahynul. Je tu viacero zranených, ku ktorým boli vyslané sanitky,“ vyhlásil gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev na sociálnej platforme Telegram. 

Neskôr napísal, že do nemocníc priviezli deväť ľudí, ktorí majú stredne ťažké a ľahšie zranenia. Epicentrum výbuchu sa podľa neho nachádza v areáli múzea. Poškodená je vraj stena múzea, garáže aj priľahlé hospodárske budovy a tiež trojposchodová bytovka.

Sky News na svojom webe uvádza, že medzičasom došlo k výbuchu aj v Samare, ktorá leží hlboko v ruskom vnútrozemí, viac než 500 kilometrov východne od Moskvy. Explóziu hlásili z tamojšej rafinérie. Miestny predstaviteľ uviedol, že pri incidente nikto nezahynul a v rafinérii nie sú ani vážnejšie škody.

14:00 Putin: Rusko zvažuje návrhy afrických lídrov na ukončenie konfliktu na Ukrajine

Rusko „dôkladne“ zvažuje návrhy niektorých afrických lídrov na ukončenie konfliktu na Ukrajine, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

„Vážime si vašu iniciatívu a dôkladne ju skúmame,“ povedal Putin počas druhého dňa Rusko-afrického samitu v ruskom Petrohrade.

Delegácia afrických lídrov vedená juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom v júni predstavila svoju mierovú iniciatívu Putinovi aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Súčasťou delegácie bol Senegal, Egypt, Zambia, Uganda, Konžská republika a Komory. Ich návrhy zahŕňali dosiahnutie mieru prostredníctvom diplomacie či rešpektovanie suverenity a zaistenie bezpečnostných záruk pre všetky krajiny.

Putin iniciatívu spočiatku privítal a reagoval na ňu zoznamom ruských sťažností na Ukrajinu a Západ. Zelenskyj však odmietol myšlienku na prímerie, keďže Rusko stále okupovalo asi pätinu územia Ukrajiny a Rusi by vďaka nemu získali čas na preskupenie vojsk, píše agentúry Reuters.

sita/Alexei Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Počas druhého dňa Rusko-afrického samitu Putin tiež uviedol, že Moskva je pripravená dodať bezplatne Afrike zbrane, aby sa tak zlepšila bezpečnosť kontinentu. Vyjadril tiež pripravenosť bližšie spolupracovať s africkými orgánmi činnými v trestnom konaní a spravodajskými službami.

Putin ešte vo štvrtok ponúkol šiestim africkým krajinám dodávky obilia zadarmo. Takisto uviedol, že Rusko zvýši dodávky potravín do Afriky a vyjadril záujem o vývoj vojenskej spolupráce s africkými krajinami.

8:30 Čína dodáva Rusku technológie, ktoré Moskva používa vo vojne proti Ukrajine

Americká rozviedka zistila, že Čína dodáva Rusku vojenské technológie, ktoré Moskva používa vo vojne proti Ukrajine. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na neutajené hodnotenie Kancelárie riaditeľa národnej spravodajskej služby (ODNI) o čínskej podpore Rusku v jeho vojne proti Ukrajine, ktoré zverejnil spravodajský výbor americkej Snemovne reprezentantov.

Podľa Američanov Čína „poskytuje technológiu dvojakého použitia, ktorú ruská armáda používa na pokračovanie vojny na Ukrajine, a to aj napriek medzinárodnému kordónu sankcií a kontroly vývozu“.

„Colné záznamy ukazujú, že štátne obranné spoločnosti Čínskej ľudovej republiky doručujú navigačné vybavenie, rušiace technológie a časti stíhačiek do sankcionovaných obranných spoločností vlastnených ruskou vládou,“ uvádza sa v správe.

Americká národná spravodajská služba tiež uviedla, že Čína sa stala „najdôležitejším obchodným partnerom“ Ruska od rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu s platbami v čínskych jüanoch. Čína zvýšila dovoz ruskej energie a finančné inštitúcie v oboch krajinách rozširujú používanie vnútorných platobných systémov.

Poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Emmanuel Bonne pred niekoľkými dňami povedal, že Francúzsko si je vedomé skutočností, ktoré môžu naznačovať určitú čínsku pomoc Rusku v jeho vojne proti Ukrajine. Francúzski predstavitelia neskôr objasnili, že Bonne mal na mysli technológiu dvojakého použitia a nesmrtiacu vojenskú pomoc, ako sú prilby a nepriestrelné vesty.

Minulý mesiac americký minister zahraničných vecí Antony Blinken povedal, že dostal z Pekingu ubezpečenia, že Čína neposkytne Rusku smrtiacu vojenskú pomoc a že spojenci „nevideli žiadne dôkazy o opaku“. Zároveň vyjadril obavu, že čínske spoločnosti by mohli do Ruska preniesť technológie, ktoré Moskva potrebuje na pokračovanie vojny.

Šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore sa domnieva, že Čína je priamo zapojená do rozsiahlej invázie Ruska na Ukrajinu.

7:30 Rusko tvrdí, že v Moskovskej oblasti prekazilo ďalší útok ukrajinského dronu

Ruské ministerstvo obrany v piatok ráno informovalo o zneškodnení dronu nad Moskovskou oblasťou. Správu o tom s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA priniesla agentúra Reuters. Vo vyhlásení ruského rezortu obrany sa píše, že „v piatok ráno bol zmarený pokus kyjevského režimu uskutočniť teroristický útok bezpilotným lietadlom na objekty na území Moskovskej oblasti“.

Bezpilotné lietadlo bolo zničené prostriedkami protivzdušnej obrany. K obetiam a škodám nedošlo, píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva. O piatkovom útoku dronom informovala aj britská stanica BBC, ktorá poznamenala, že v podmienkach vojny nie je schopná promptne overiť vyhlásenia orgánov bojujúcich strán.

Predtým správu o zostrelení „nepriateľského“ dronu v Moskovskej oblasti zverejnil na sociálnych sieťach aj primátor Moskvy Sergej Sobianin.

Moskva zažila útok dronov aj v pondelok skoro ráno: trosky jedného dronu sa našli na ulici Komsomoľskij prospekt, druhý dron zasiahol budovu obchodného centra na Lichačovovej triede. Ruské ministerstvo obrany zároveň deklarovalo, že drony sa podarilo vyradiť z ich stanoveného kurzu.

BBC po tomto útoku dodala, že Kyjev zvyčajne nepriznáva zodpovednosť za údery na ruské územie. Pozorovatelia v súvislosti s najnovšími útokmi spochybňujú kvalitu ruskej protivzdušnej obrany a čudujú sa, ako sa pomerne veľké a hlučné bezpilotné lietadlá mohli opäť nerušene dostať do samotného centra ruského hlavného mesta.

Správy z predchádzajúceho dňa 27.7.2023:

20:00 Ruský útok na Charkivskú oblasť zabil jednu civilistku a štyroch ľudí zranil

Sedemdesiatštyriročná civilistka prišla o život pri ruskom útoku na mesto Kivšarivka v Charkivskej oblasti. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Ruské sily podľa neho použili na útok riadenú bombu KAB-250, ktorá zničila časť päťposchodovej obytnej budovy a poškodila susednú deväťposchodovú budovu. Zranenia utrpeli štyria civilisti vo veku 35 až 81 rokov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Rusko na Charkivskú oblasť zaútočilo aj raketou S-300, ktorá spôsobila požiar budovy v dedine Velykyj Burluk v okrese Kupiansk, konštatoval Synjehubov. Gubernátor dodal, že pri dedine Ivašky vypukol lesný požiar a mínometná paľba poškodila budovu školy. Okrem bombardovania delostrelectvom a mínometmi vzhľadom na geografickú blízkosť k Rusku Charkivská oblasť denne čelí aj útokom raketami a dronmi.

16:30 Ukrajinský útok zrejme prelomil ruskú obranu v Záporožskej oblasti

Ukrajinským jednotkám sa v rámci väčšej operácie, ktorá bola súčasťou prebiehajúcej protiofenzívy,  podarilo v stredu prelomiť ruské obranné pozície pri obri Robotyne v Záporožskej oblasti. Celkový úspech tejto operácie však zostáva nejasný, uviedli vo štvrtok analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR informuje s odvolaním sa na štvrtkovú správu stanice Sky News.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že na frontovej línii zaznamenali „veľmi dobré výsledky “a je možné, že sa odvolával práve na túto operáciu, uviedli analytici. ISW vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine spresnil, že ukrajinské sily podľa všetkého uskutočnili úder smerom na dedinu Robotyne v západnej časti Záporožskej oblasti.

Ruské zdroje vrátane ministerstva obrany v Moskve uviedli, že ukrajinským vojakom sa tam podarilo „prelomiť ruské obranné pozície“ smerom na severovýchod, pripomína inštitút. Geolokalizované zábery podľa ISW ukazujú, že Ukrajina pravdepodobne počas útoku postúpila do vzdialenosti 2,5 kilometra na východ od Robotyne predtým, než ruské sily použili taktiku tzv. „elastickej obrany“ a zatlačili ich späť.

Rozdielne tvrdenia relevantných ruských zdrojov o rozsahu útoku - vrátane počtu nasadených ukrajinských bojových vozidiel a rozsahu ruských strát - však znamenajú, že skutočné výsledky celej operácie zatiaľ „zostávajú nejasné“, uvádza ISW. Podľa inštitútu však rozdiely v správach z ruských zdrojov môžu naznačovať, že Ukrajincom sa danej oblasti podarilo dosiahnuť výraznejší úspech, než to tvrdia Rusi. 

11:50 Zelenskyj navštívil východoukrajinské mesto Dnipro

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok navštívil mesto Dnipro na juhovýchode Ukrajiny, aby tam rokoval o vojenských dodávkach smerujúcich na front a o vzdušnej obrane. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

„Pracovný deň sme začali v Dnipre,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram pod videom zo stretnutia s veliteľmi. Informoval tiež o rokovaniach vojenských veliteľov s predstaviteľmi vlády a o situácii na tamojšom bojisku, o dodávkach munície a spôsoboch posilnenia vzdušnej obrany.

„Ako vždy sme venovali mimoriadnu pozornosť dodávkam munície pre našich vojakov i efektívnosti používanie už existujúcich systémov vzdušnej obrany a posilnení štítu oblohy, pričom sme prihliadali na dodávky od našich partnerov, “napísal prezident.

Dodal, že rokoval aj o previerke náborových úradov po celej Ukrajine. Začala sa na základe viacerých obvinení z korupcie a po sťažnostiach na proces mobilizácie.

Dnipro je dôležitým hospodárskym centrom juhovýchodnej Ukrajiny a leží neďaleko frontovej línie, ktorá sa tiahne od Chersonu na juhu cez Donbas až po Charkovskú oblasť na severe. Pred inváziou v Dnipre žil asi milión obyvateľov. Po vpáde ruských vojsk sa z mesta stalo logistické a humanitárne centrum.

9:50 Protiofenzíva vstupuje do novej fázy

Ukrajinské vojenské velenie informovalo Spojené štáty o novej fáze protiofenzívy voči ruskej agresii. Ako informuje spravodajský portál Ukrajinská pravda, novinám New York Times to povedali nemenovaní americkí predstavitelia.

Ukrajinci podľa novín povedali americkým predstaviteľom, že posilnené ukrajinské skupiny sa pokúsia postúpiť na juh cez ruské mínové polia a iné opevnenia do mesta Tokmak, a ak budú úspešné, do Melitopoľa. Cieľom je preraziť takzvaný pozemný most medzi ukrajinskými okupovanými územiami a anektovaným polostrovom Krym, kde má Rusko v súčasnosti základňu Čiernomorskej flotily a dodáva odtiaľ zásoby pre sily na juhu Ukrajiny, alebo prinajmenšom postúpiť tak blízko ku Krymu, aby bol na dostrel ukrajinského delostrelectva.

Ak bude operácia úspešná, mohla by trvať týždeň až tri, povedali ukrajinskí predstavitelia Washingtonu.

Protiofenzíva sa však od jej začiatku v júni nevyvíja úplne podľa plánov a predstavitelia vo Washingtone sa v stredu vyjadrili, že zvýšenú aktivitu ukrajinských síl sledujú s veľkým záujmom. Hlavný úder protiofenzívy Ukrajiny je na juhovýchode krajiny, kde do boja prúdia tisíce posíl, mnohé z nich vycvičené a vybavené Západom a doteraz držané v zálohe, uviedli v stredu dvaja predstavitelia Pentagonu.

7:40 Rusi by podľa Zelenského mali opustiť Krym, kým ešte funguje Krymský most

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruských okupantov na Kryme, aby zvážili návrat do Ruska, kým Krymský most ešte funguje. Povedal to vo svojom nočnom prejave, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Absolvoval som niekoľko dôležitých stretnutí v súvislosti s prípravami na medzinárodné podujatia v auguste, obzvlášť Krymskú platformu. Tiež plánujeme zoznam oslobodzovacích krokov pre Krym,“ vyjadril sa Zelenskyj s tým, že dané kroky sú komplexné a sú bezpečnostné, ekonomické a sociálne. „Krym môžeme pomerne rýchlo začleniť do štátnej štruktúry Ukrajiny,“ skonštatoval prezident.

„Krym, tak ako celá Ukrajina, bude slobodný. Slobodný od všetkého ruského zla, počnúc ruskými raketami a končiac každým ruským okupantom. Rusko prehrá túto vojnu a žiadna raketa to nezachráni,“ vyhlásil tiež Zelenskyj.

Krymský most spája anektovaný polostrov s ruskou pevninou. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov sa pre televíziu CNN vyjadril, že ukrajinské sily budú pokračovať v úderoch na Krym a Krymský most, keďže je nevyhnutné narušiť ruskú logistiku. Zelenskyj zas povedal, že most je legitímny cieľ pre Ukrajinu, lebo okupanti ho používajú na prevoz zbraní.

SITA/Russian National Antiterrorism Committee via AP)

7:30 Ukrajinským vzdušným silám sa podarilo zničiť 36 ruských striel

Ukrajinské vzdušné sily v stredu oznámili, že sa im podarilo zachytiť 36 striel s plochou dráhou letu, ktoré v rámci novej vlny útokov vypálili ruské jednotky. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

O počte zostrelených rakiet informoval veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v príspevku v aplikácii Telegram. Neuviedol, či niektorá z ruských striel počas útoku zasiahla cieľ.

Ukrajinské vzdušné sily spresnili, že v stredu popoludní zachytili tri strely typu Kalibr a v skorých večerných hodinách 33 rakiet Ch-101 a Ch-555. Rakety boli vypálené z ôsmich bombardérov Tupolev Tu-95, ktoré mierili na západ Ukrajiny.

Oleščuk sa zmienil aj o ďalšom ruskom útoku, ktorého terčom bola Chmeľnycká oblasť na západe Ukrajiny. Rusko na tento región opakovane útočilo aj v minulosti. K útoku došlo aj v Dnepropetrovskej oblasti, kde zostrelená ruská raketa spôsobila požiar, ktorý sa však podarilo dostať pod kontrolu. Nevyžiadal si žiadne obete na životoch.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore poďakoval ukrajinským vzdušným silám za to, že sa im darí ničiť „veľkú väčšinu “ruských striel. Vyjadril tiež vďaku každému, kto sa podieľa na ochrane neba nad Ukrajinou.

Správy z predchádzajúceho dňa 26.7.2023:

20:45 Rusko tvrdí, že v okupovanej oblasti na juhu Ukrajiny odrazilo veľký útok

Ruská armáda tvrdí, že v stredu odrazila rozsiahly ukrajinský útok pri meste Orichiv v okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde momentálne prebiehajú intenzívne boje. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP. 

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že „nepriateľ znovu podnikol ráno 26. júla intenzívne útočné operácie“ v blízkosti Orichivu. Do stredajšieho útoku mali byť zapojené stovky ukrajinských vojakov. 

Podľa ruského rezortu obrany išlo o vojakov z troch práporov s tankami. „Všetky útoky ukrajinských ozbrojených síl boli odrazené,“ dodal rezort s tým, že Rusko si svoje pozície v oblasti udržalo. Toto ruské tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť. 

Ruská armáda okrem toho v stredu informovala, že postúpila v smere na mesto Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Postup o približne dva kilometre tam už hlásila aj v utorok. Rezort obrany taktiež informuje, že boje v tejto oblasti prebiehajú aj v okolí obce Serhijivka, o ktorej Moskva tvrdí, že ju má pod kontrolou.

Kyjev spustil v júni dlho očakávanú protiofenzívu zameranú na získanie južných a východných častí krajiny, ktoré okupuje Rusko. 

19:45 Ukrajinská SBU sa prihlásila k zodpovednosti za vlaňajší útok na Krymský most

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) sa v stredu prihlásila k zodpovednosti za vlaňajší výbuch na Krymskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymským polostrovom. Pri útoku prišli o život tri osoby, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters. 

„Uskutočnilo sa už mnoho rôznych špeciálnych operácií. O niektorých budeme môcť hovoriť po víťazstve (Ukrajiny) verejne a nahlas, o niektorých naopak vôbec,“ povedal šéf SBU Vasyľ Maľuk pre predstavovaní novej poštovej známky venovanej ukrajinským špeciálnym jednotkám. Priznal pritom, že zničenie Krymského mosta bolo jednou z takýchto akcií SBU.

K výbuchu na Krymskom moste, známom aj pod označením Kerčský most, došlo 8. októbra 2022. Poškodená bola jeho cestná časť, ktorej úseky sa zrútili do mora, i jeho železničná časť, na ktorej horel vlak s cisternovými vozňami s palivom.

Most je pre Rusko dôležitý pri zásobovaní Krymu i ruských inváznych jednotiek operujúcich v južnej časti Ukrajiny. V mnohých ohľadoch je symbolom ruskej anexie Krymu z roku 2014. 

Ide tiež o najdlhší most v Európe, ktorý ruské médiá pri otvorení v roku 2018 vyzdvihovali ako „stavbu storočia“. Ruskí predstavitelia opakovane vyhlásili, že most je dobre chránený pred všetkými možnými hrozbami, a to zo vzduchu, zeme alebo mora.

K útoku na tento most došlo aj 17. júla 2023. Zahynuli pri ňom dvaja civilisti – muž a žena, ktorí išli po moste autom. Rusko opísalo útok ako „teroristický čin“ a tiež z neho obvinilo ukrajinské jednotky. Maľuk však v stredu neuviedol, či za ním taktiež stála SBU alebo iné ukrajinské zložky. 

Ukrajina sa k júlovému útoku oficiálne neprihlásila. Nemenované zdroje z ukrajinských bezpečnostných zložiek však pre agentúru AFP minulý týždeň uviedli, že išlo o spoločnú akciu SBU a ukrajinského námorníctva. 

17:15 Členské štáty EÚ sa dohodli na nových sankciách voči Bielorusku

Európska únia (EÚ) súhlasila s prijatím ďalších sankcií voči Bielorusku pre jeho rolu v ruskej vojne na Ukrajine. V stredu to na sociálnych médiách oznámilo španielske predsedníctvo Únie, informuje spravodajský portál CNN.

„Veľvyslanci EÚ sa dnes dohodli na prijatí reštriktívnych opatrení vzhľadom na situáciu v Bielorusku a zapojenie Bieloruska do ruskej agresie proti Ukrajine,“ uviedlo predsedníctvo s tým, že opatrenia zahŕňajú zaradenie jednotlivcov a subjektov na sankčný zoznam. Sankcie je ešte nutné formálne prijať.

Lukašenko je blízky spojenec Vladimira Putina.sita/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APLukašenko je blízky spojenec Vladimira Putina.

Bielorusko je najbližší spojenec Ruska. Umožnilo mu napríklad z jeho územia podniknúť inváziu na Ukrajinu a Moskva tam presunula aj niektoré taktické jadrové zbrane. Bieloruské sily tiež podľa Minsku budú mať spoločný výcvik s ruskou súkromnou žoldnierskou Wagnerovou skupinou, ktorá v júni vykonala neúspešné povstanie voči Kremľu.

15:00 Z Moldavska musí odísť 45 diplomatov a technických pracovníkov ruskej ambasády

Moldavsko nariadilo 45 ruským diplomatom a zamestnancom veľvyslanectva v metropole Kišiňov, aby pre „množstvo nepriateľských činov“ opustili krajinu do 15. augusta. V stredu o tom informovali moldavskí predstavitelia. Napätie medzi oboma štátmi v poslednom období stúpa, píše tlačová agentúra AFP.

Prozápadná moldavská vláda v Kišiňove, ktorá sa snaží o čo najskorší vstup do Európskej únie, dôrazne odsúdila inváziu Ruska na Ukrajine. Obviňuje Rusko aj z plánu zvrhnúť súčasnú vládu Moldavska. 

Moldavské médiá Jurnal TV a The Insider tento týždeň v investigatívnych článkoch zverejnili tvrdenia, že na streche budovy ruského veľvyslanectva v moldavskej metropole a na priľahlej budove je nainštalovaných 28 satelitných antén, ktoré môžu byť využívané na špionáž.

„Do 15. augusta bude musieť odísť 45 diplomatov a zamestnancov technického úseku,“ povedal pre AFP hovorca moldavského ministerstva zahraničných vecí Igor Zaharov.

Po tomto rozhodnutí „bude menej osôb, ktoré sa pokúšajú destabilizovať situáciu v našej krajine,“ vyhlásil na začiatku zasadnutia moldavského kabinetu minister zahraničných vecí Nicu Popescu.

Diplomatický zbor Ruska bude tvoriť desať diplomatických postov a 15 úradníckych, technických a servisných postov, čo bude „založené na zásade parity (rovnosti)“, uviedol rezort diplomacie.

„Toto rozhodnutie je výsledkom množstva nepriateľských činov voči Moldavskej republike..., ako aj pokusov destabilizovať vnútornú situáciu v našej krajine,“ vysvetlilo ministerstvo. Dodalo, že na stredu si predvolalo ruského veľvyslanca.

Moldavsko od začiatku vojny Ruska na Ukrajine zatiaľ vyhostilo dvoch ruských diplomatov, informoval Zaharov.

Krajina s 2,6 milióna obyvateľov sa nachádza medzi Ukrajinou a členským štátom EÚ Rumunskom.

14:45 Hlavné koridory transportu ukrajinského obilia budú prechádzať cez Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko a Maďarsko

Hlavné koridory transportu ukrajinského obilia budú prechádzať cez Poľsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko a Maďarsko. Uviedol to po rokovaní vlády minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš. Povedal, že Slovensko má pred žatvou jednu tretinu skladovacích priestorov naplnenú z predchádzajúceho obdobia. Ďalej tvrdí, že úroda tohto roku je lepšia a poľnohospodári signalizujú o 10 až 12 percent vyššiu úrodu, ako za päťročný priemer, čo znamená, že momentálna situácia s ukrajinským obilím narúša vnútorný trh Slovenska.

Bíreš vyzýva spracovateľov, aby využívali domáce obilie. „Obchod je veľmi narušený, pretože aj dohody, ktoré majú naši pestovatelia so zahraničím, sú z dôvodu zníženia ceny ukrajinského obilia veľmi obmedzené,“ povedal. Dodal, že v Bruseli sa o tom v utorok diskutovalo. Bíreš na stretnutí navrhol, aby Európska komisia urobila audit v členských štátoch a porovnala možnosti objemu ciest koridorov solidarity. Všetky štáty, ktorých sa táto situácia týka, uplatňujú predlženie zákazu dovozu štyroch komodít do konca roka.

Na otázku, či sa ceny potravín znížia, najmä z dôvodu lacnejšieho obilia, minister uviedol, že v to verí.

13:30 Kuleba navštívil Libériu, dôvodom je zaistiť vývoz ukrajinského obilia do Afriky

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu navštívil Libériu. Bola to prvá cesta ukrajinskej diplomacie do tejto západoafrickej krajiny a Kuleba sa po stroskotaní čiernomorskej obilnej dohody snaží zaistiť vývoz ukrajinského obilia do Afriky. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian.

„Vzhľadom na ruské vydieranie potravinami sa Ukrajina maximálne snaží získať podporu afrických krajín, aby boli za pokračovanie vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more,“ povedal tento týždeň hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

Ide o tretiu Kulebovu návštevu v Afrike počas vojny s Ruskom. Tento týždeň tiež navštívil Rovníkovú Guineu, kde podľa svojich slov diskutoval o potravinovej bezpečnosti.

V rovnakom čase ako Kuleba cestuje po Afrike Rusko pripravuje v Petrohrade samit s africkými lídrami. Uskutoční sa vo štvrtok a v piatok a pravdepodobne ju poznačí ruské odstúpenie od obilnej dohody vyrokovanej Tureckom a OSN. Umožňovala aj počas vojny vyvážať do sveta obilie z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Smerovalo aj do chudobných krajín v Afrike, kde obyvatelia hladujú.

11:45 Dvaja ľudia zahynuli po ruských raketových útokoch neďaleko Chersonu

Chersonská oblasť na juhu Ukrajiny zažila v utorok deň intenzívneho ruského ostreľovania. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News. Gubernátor oblasti Olexandr Prokudin v stredu ráno na platforme Telegram oznámil, že Chersonskú oblasť zasiahlo 55 ruských striel, ktoré spôsobili zranenia najmenej trom ľuďom.

Protitankové prekážky na zastávke autobusu v Kyjeve.sita/AP Photo/Jae C. HongProtitankové prekážky na zastávke autobusu v Kyjeve.

Gubernátor Prokudin tiež napísal, že dvaja ľudia zahynuli, keď ruské ostreľovanie raketami zasiahlo bytový dom a farmársky podnik v Kachovskom okrese, približne 65 kilometrov severovýchodne od Chersonu.

10:45 USA varujú pred rusko-iránskym partnerstvom pri výrobe dronov

Predstavitelia amerických tajných služieb upozornili, že Rusko s pomocou Iránu buduje v krajine zariadenie na výrobu dronov, ktoré by po dokončení mohlo mať významný vplyv na vojnu na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Analytici z Agentúry pre obranné spravodajstvo povedali malej skupine novinárov, že zariadenie na výrobu dronov, ktoré v súčasnosti budujú, by malo Rusku poskytnúť nové zásoby dronov, ktoré sú „rádovo väčšie“ ako tie, ktoré doteraz dokázalo získať od Iránu.

V tejto súvislosti varovali, že po dokončení zariadenia, pravdepodobne začiatkom budúceho roka, by mohli mať nové drony významný vplyv na konflikt.

CNN pripomína, že v apríli Spojené štáty zverejnili satelitnú snímku plánovaného miesta údajnej továrne na výrobu dronov, ktorá sa nachádza v ruskej špeciálnej ekonomickej zóne Alabuga, asi 970 kilometrov východne od Moskvy. Irán podľa analytikov pravidelne prepravuje do Ruska vybavenie, ktoré má pomôcť pri výstavbe zariadenia.

8:00 Rumunsko: Ruský útok na ukrajinský prístav na Dunaji mierne poškodil rumunskú loď

Počas ruského útoku na ukrajinský prístav Reni na rieke Dunaj v Odeskej oblasti v noci z nedele na pondelok bola mierne poškodená rumunská loď. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na rumunský portál HotNews, podľa ktorého to uviedlo rumunské ministerstvo zahraničia. Rezort konštatoval, že poškodenie rumunskej lode v prístave Reni prešetril zástupca generálneho konzulátu v Odese. Dodal, že nijakí rumunskí občania neboli zranení.

Ukrajinská armáda uviedla, že terčom ruského útoku v noci z nedele na pondelok bola infraštruktúra prístavu na Dunaji. Útok zničil sklad s obilím.

Správy z predchádzajúceho dňa 25.7.2023:

15:00 Ruské vojenské útoky sa nedaria pre zlé špionážne informácie

Útoky ruskej armády sú od začiatku invázie na Ukrajinu charakteristické „zlými výzvednými informáciami“, uviedlo britské ministerstvo obrany v utorok v aktuálnej hodnotiacej správe. Tá sa zameriavala na útoky Moskvy odvtedy, ako začiatkom minulého týždňa odstúpila od obilnej dohody. Správu priniesla tlačová agentúra DPA.

Obilná dohoda sprostredkovaná Tureckom a OSN umožňovala Ukrajine aj počas vojny vyvážať svoje obilie cez Čierne more. Kým čiernomorská obilná dohoda platila, "Rusko sa vo všeobecnosti zdržiavalo útokov na civilnú infraštruktúru v juhoukrajinských prístavoch," napísalo na Twitteri britské ministerstvo obrany.

„Odvtedy, čo Rusko neobnovilo obilnú dohodu, Kremeľ sa pravdepodobne cíti menej politicky viazaný či obmedzovaný, a preto sa pokúša útočiť na ciele v prístave Odesa. Kremeľ je totiž presvedčený, že Ukrajina v tomto okolí skladuje vojenskú výzbroj, “dodalo ministerstvo.

„Od začiatku vojny sú pre útoky Ruska typické zlé spravodajské informácie a chybne fungujúci proces cielenia útokov na terče,“ uviedli predstavitelia tajných služieb v Londýne.

Britské ministerstvo obrany vydáva spravodajské hodnotenie situácie každý deň od začiatku vojny, ktorú rozpútalo Rusko na Ukrajine 24. februára 2022. Moskva obviňuje Londýn z vedenia dezinformačnej kampane.

11:00 Ukrajinci postúpili na južnom fronte aj pri Bachmute na východe krajiny

Ukrajinskí vojaci postúpili v oblasti obce Staromajorske na južnom fronte a napredujú aj na východe krajiny v okolí mesta Bachmut. Na brífingu to uviedol hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Andrij Kovaľov. „Ozbrojené sily Ukrajiny boli úspešné v oblasti Staromajorske. Ukrajinci získavajú pozície na opätovne získaných územiach. Nepriateľ pokračuje v silnom odpore, presúva jednotky a využíva rezervy,“ konštatoval Kovaľov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Armáda Ukrajiny vytlačila Rusov aj z ich postavení pri obci Andrijivka na bachmutskom fronte v Doneckej oblasti. Podľa Kovaľova ukrajinskí vojaci podnikajú ofenzívne operácie severne a južne od mesta Bachmut. „V priebehu ofenzívnych a úderných operácií bol nepriateľ donútený ustúpiť zo svojich pozícií v oblasti obce Andrijivka,“ dodal

10:40 V Žytomyrskej a Čerkaskej oblasti zaútočili bezpilotné lietadlá

V dôsledku nočných útokov bezpilotných lietadiel boli poškodené zariadenia infraštruktúry v Žytomyrskej oblasti. Zničená bola taktiež prázdna poľnohospodárska stodola a polia v Čerkaskej oblasti. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Neboli hlásené žiadne obete ani požiare. Na miestach však operujú zásahové tímy.

8:00 MAAE potvrdila nález mín v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne

Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) objavili protipechotné míny počas svojej nedeľňajšej inšpekcie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Oznámil to v pondelok šéf MAAE Rafael Grossi, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

Míny objavili experti v pásme vymedzenom vonkajšími a vnútornými bariérami umiestnenými po obvode elektrárne. MAAE vo svojom vyhlásení uviedla, že sa nachádzali v oblasti, ktorá je pre zamestnancov elektrárne neprístupná.

„Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli (elektrárne) je však v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE a pokynmi pre jadrovú bezpečnosť, pričom vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne,“ uviedol Grossi. Dodal však, že takéto míny objavili inšpektori MAAE už aj počas predošlých kontrol.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že podobné vyhlásenie vydal Grossi už v júni, pričom rovnako ako teraz naznačil, že objavené míny nepredstavujú hrozbu pre bezpečnosť elektrárne. 

SITA/Planet Labs PBC via AP

Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšia svojho druhu v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022 krátko po začiatku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu. Všetkých šesť reaktorov ZAES je odstavených od vlaňajšieho septembra. Elektráreň však stále potrebuje elektrinu a kvalifikovaných pracovníkov na prevádzku chladiacich systémov a ďalších bezpečnostných zariadení. 

V okolí ZAES zároveň viackrát došlo k ostreľovaniu, pričom Moskva a Kyjev sa v súvislosti s touto elektrárňou vzájomne obviňujú, že chcú vyprovokovať jadrovú katastrofu.

7:45 Rusi prepli blok Zaporižžskej jadrovej elektrárne do nebezpečného režimu horúceho odstavenia

Ruskí okupanti v Zaporižžskej jadrovej elektrárni uviedli jeden z blokov do stavu horúceho odstavenia, čo predstavuje riziká pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ukrajinskú štátnu energetickú spoločnosť Enerhoatom a štátnu inšpekciu jadrového dozoru.

„Blok číslo štyri bol 24. júla uvedený do stavu horúceho odstavenia v súlade s príkazom nelegitímneho vedenia v dočasne obsadenej Zaporižžskej jadrovej elektrárni. Takéto konanie je hrubým porušením licenčných podmienok na prevádzku tohto jadrového zariadenia. V súčasnosti musí byť energetický blok číslo štyri prevádzkovaný výlučne v režime studeného odstavenia,“ uviedla vo vyhlásení spoločnosť Enerhoatom.

Štátna inšpekcia jadrového dozoru už skôr vysvetlila, že prepnutie bloku elektrárne do režimu horúceho odstavenia by vytvorilo nové významné riziká pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť. Takéto riziká sú spôsobené predovšetkým dlhodobými odstávkami zariadení energetického bloku číslo štyri, nedostatočnou riadnou rutinnou údržbou a opravou zariadení dôležitých pre bezpečnosť a taktiež nedostatočným počtom kvalifikovaného personálu v Zaporižžskej jadrovej elektrárni.

„Udržiavanie všetkých reaktorov Zaporižžskej jadrovej elektrárne v stave studenej odstávky je optimálnym režimom na znižovanie rizík jadrovej bezpečnosti,“ uviedla štátna inšpekcia jadrového dozoru a poukázala taktiež na to, že ruské zničenie Kachovskej priehrady pripravilo elektráreň o spoľahlivý zdroj zásobovania vodou.

Spoločnosť Enerhoatom vyzvala Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE), aby prijala opatrenia na to, aby okupanti uviedli bloky elektrárne do režimu studeného odstavenia.

7:30 Kyjev čelil v noci ďalšiemu ruskému dronovému útoku

Rusko v noci na utorok dronmi opäť zaútočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev, tamojšej protivzdušnej obrane sa podarilo útok odraziť. Uviedli to ukrajinské úrady, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila všetky bezpilotné lietadlá iránskej výroby Šáhid, „ktorými ruský agresor “zaútočil na ukrajinské hlavné mesto, citovali kyjevskú vojenskú správu ukrajinské médiá. Presný počet zostrelených dronov Kyjev nešpecifikoval.

Obete, zranení či poškodenia budov zatiaľ neboli hlásené, vyplýva z vyjadrenia šéfa kyjevskej vojenskej správy Serhija Popka. Sirény signalizujúce protiletecký poplach zneli tri hodiny. V júli išlo už o šiesty dronový útok na Kyjev, povedal Popko.

Ukrajina sa i s pomocou Západu, ktorý jej poskytol moderné systémy protivzdušnej obrany, bráni ruskej agresii už 17 mesiacov.

Správy z predchádzajúceho dňa 24.7.2023:

19:20 Na frontovej línii v smere na Berďansk ukrajinská armáda opäť postúpila

Ukrajinská armáda na frontovej línii na juhu krajiny postúpila o ďalších 350 až 1 400 metrov v smere na mesto Berďansk. Oznámilo to v pondelok tlačové centrum Tavrijskej operačno-strategickej skupiny, informuje web Kyiv Independent.

„V rámci ofenzívnych operácii Tavrijskej operačno-strategickej skupiny naše úderné jednotky dosiahli čiastočný úspech a pokročili do hĺbky 350 metrov až 1,4 kilometra do nepriateľských línií," povedal hovorca Tavrijskej skupiny Valerij Šeršeň. Ukrajinskí vojaci odstraňujú z oblasti míny a úderné jednotky upevňujú novozískané pozície a sú pripravené na ďalšie ofenzívne akcie, dodal Šeršeň.

17:00 Ruský útok v Charkovskej oblasti zranil štyroch civilistov

Ruské bombardovanie v pondelok zranilo štyroch ukrajinských civilistov v okrese Kupiansk v Charkovskej oblasti. Oznámila to na komunikačnej platforme Telegram vojenská administratíva oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

V dedine Piščane ruské bombardovanie zranilo 12-ročného chlapca. Zranené boli aj dve ženy vo veku 31 a 48 rokov. Podľa zdravotníkov sú ich zranenia mierne. V dedine Dvorična ruský útok zranil 60-ročného muža. Hospitalizovali ho pre poranenie hrude a nohy.

16:45 Ruské drony zaútočili na prístavy na Dunaji, zničili sklad s obilím

Rusko sa počas nočného útoku dronmi zameralo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru na rieke Dunaj a zásoby obilia. V samostatných vyhláseniach to oznámila ukrajinská armáda, informuje spravodajský portál CNN.

Útok vykonali iránskymi dronmi Šáhid a trval štyri hodiny, uviedlo ukrajinské južné operačné velenie na sociálnej sieti Facebook. Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zničili tri drony, no „niektoré“ sa cez nich dostali, povedal v samostatnom vyhlásení hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk. Ruskí okupanti podľa neho „naďalej útočia na civilné zariadenia a ukrajinské obilie“, cituje portál Ukrajinská pravda.

Podľa šéfa odeskej oblastnej vojenskej správy Oleha Kipera pri útoku utrpelo zranenia šesť ľudí. Ako ďalej uviedol na komunikačnej platforme Telegram, troch z nich hospitalizovali s ľahkými šrapnelovými zraneniami a pomliaždeninami.

Ukrajinská armáda uviedla, že pri útoku bol zničený sklad s obilím a poškodené boli aj skladovacie nádrže na iné druhy nákladu. V jednom z výrobných zariadení vypukol požiar, ktorý sa však rýchlo podarilo uhasiť.

Podľa portálu BBC boli poškodené dunajské prístavy Reni a Izmajil. Prístav Reni pritom leží len približne dvesto metrov od rumunského územia a desať kilometrov od rumunského prístavu Galati. Dunaj je pre Kyjiv kľúčovou exportnou trasou po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody umožňujúcej Ukrajine vyvážať pšenicu, kukuricu a ďalšie produkty cez Čierne more. V priebehu jedného dňa po tom, ako Rusko 17. júla ukončilo svoju účasť na dohode o preprave ukrajinského obilia cez Čierne more, sa globálne ceny obilia zvýšili o osem percent.

14:15 Kremeľ odmieta vinu za poškodenie katedrály v Odese

Kremeľ v pondelok poprel, že by ruská armáda cez víkend cielila svoj útok na pravoslávnu katedrálu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. Moskva vinu za poškodenie chrámu zvalila na ukrajinskú protivzdušnú obranu, dôkazy však neposkytla. TASR prevzala správu z agentúry AFP a britského denníka The Guardian.

SITA/AP Photo/Jae C. Hong

„Opakovane sme vyhlásili a môžeme zopakovať, že my, naše ozbrojené sily, nikdy neútočíme na objekty civilnej infraštruktúry, obzvlášť nie na katedrály, kostoly, alebo podobné objekty,“ povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Tvrdenie, že za útokom stojí Rusko, označil za "absolútnu lož".

Ukrajinská armáda v nedeľu uviedla, že ruská armáda na Odesu v noci odpálila 19 rakiet rôzneho druhu z pevniny, vzduchu i mora v ďalšej vlne útokov na toto historické mesto po tom, čo Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody.

12:00 Dronmi na Moskvu vraj zaútočila spravodajská služba ukrajinského rezortu obrany

Útok dronmi, ktorý v noci z nedele na pondelok zasiahol Moskvu, bol špeciálnou operáciou hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany. Uviedol to web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj z bezpečnostného a obranného sektora. „Spolupráca medzi dobrovoľníkmi a agentúrou prináša dobré výsledky a bude to pokračovať,“ uviedol zdroj. Podľa zdroja Ukrajinskej pravdy sa všetky drony, ktoré vyslala spravodajská služba, dostali do Moskvy.

Ruské médiá a kanály komunikačnej platformy Telegram informovali, že ruské hlavné mesto bolo terčom útoku dronmi, pričom poškodili budovu vedľa ruského ministerstva obrany. Ďalší dron zasiahol nákupné centrum Leroy Merlin v centre Moskvy.

8:40 Blinken: Ukrajina dobyla od Ruska naspäť polovicu svojho okupovaného územia

Ukrajina dobyla naspäť približne 50 percent svojho územia, ktoré Rusko okupovalo počas invázie od februára 2022. Protiofenzíva Kyjeva bude trvať ešte niekoľko mesiacov, vyhlásil v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pre spravodajskú televíziu CNN. Informovali o tom aj portály britských médií Sky News či The Guardian.

Blinken upozornil, že Ukrajinu čaká „veľmi ťažký boj“ pri dobýjaní ďalšieho svojho územia.

Minister pre CNN povedal: „Toto sú relatívne prvé dni protiofenzívy. Je to ťažké... Neskončí sa to nasledujúci týždeň, ani o dva týždne. Stále počítame, myslím, s niekoľkými mesiacmi.“

Šéfovi americkej diplomacie položili aj otázku, či Ukrajina dostane vyspelé stíhačky F-16. Odpovedal, že verí, že áno.

7:50 Ruský nočný útok zničil sklad obilia v Odeskej oblasti

„Útok bol zameraný na prístavnú infraštruktúru... v dôsledku útokov bol zničený sklad obilia a boli poškodené nádrže na skladovanie iného druhu nákladu,“ uviedlo ukrajinské operačné velenie Juh v aplikácii Telegram.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila tri z iránskych útočných dronov použitých pri útoku, dodala armáda. Podľa prvotných správ pri útoku utrpeli zranenia štyria pracovníci prístavu, informácie sa však ešte spresňujú.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite