Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do Bieloruska prišli po neúspešnej vzbure tisíce wagnerovcov

.tasr .svet

Príchod wagnerovcov do Bieloruska sa začal začiatkom mesiaca po tom, čo Prigožin uzatvoril s Kremľom dohodu.

Do Bieloruska prišli po neúspešnej vzbure tisíce wagnerovcov SITA/Belarus' Defense Ministry via AP

do Bieloruska prišli tisíce ruských žoldnierov zo súkromnej Wagnerovej skupiny od ich minulomesačného povstania, ktoré viedol líder wagnerovcov Jevgenij Prigožin. Informovala o tom aktivistická skupina Belaruski Hajun, ktorá sleduje pohyb ruských vojakov na území Bieloruska. Správu priniesla v pondelok večer aj tlačová agentúra AP a portál britského denníka The Guardian.

Do výcvikového tábora v meste Asipovičy, juhovýchodne od Minska a 230 kilometrov severne od ukrajinských hraníc, už dorazilo 3450 až 3650 bojovníkov, uviedol Belaruski Hajun. Podľa satelitných záberov konvoje wagnerovcov tvorilo aj približne 700 vozidiel a stavebných strojov, dodal Belaruski Hajun.

Príchod wagnerovcov do Bieloruska sa začal začiatkom mesiaca po tom, čo Prigožin uzatvoril s Kremľom dohodu o ukončení krátkej 24-hodinovej vzbury. Svojich ťažko vyzbrojených bojovníkov vtedy poslal na „pochod spravodlivosti“ smerom na Moskvu.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Prigožin odmietol návrh, aby odstúpil z čela Wagnerovej skupiny a povolil svojim žoldnierom pokračovať v boji na Ukrajine za záujmy Ruska.

Namiesto toho tisíce wagnerovcov odišlo do Bieloruska, kde údajne vo výcvikovom tábore v meste Asipovičy trénujú bieloruské sily teritoriálnej obrany.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite