Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsko žiada Rusko, aby predĺžilo čiernomorskú obilnú dohodu

.tasr .svet

Vlády mnohých ďalších krajín i Organizácia Spojených národov (OSN) takisto apelujú na Rusko, aby dohodu v pondelok o polnoci nenechalo vypršať.

Rakúsko žiada Rusko, aby predĺžilo čiernomorskú obilnú dohodu SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko

rakúsky rezort diplomacie požiadal v pondelok Rusko, aby súhlasilo s predĺžením čiernomorskej obilnej dohody, informuje TASR podľa správy agentúry APA.

„Naliehavo žiadame Rusko, aby súhlasilo s predĺžením čiernomorskej obilnej iniciatívy, “uviedlo ministerstvo na sociálnej sieti Twitter. Predĺženie dohody, ktorej platnosť vyprší v pondelok pred polnocou, má podľa APA kľúčový význam pre globálnu potravinovú bezpečnosť. Rakúsky rezort diplomacie k svojmu príspevku pridal hashtag „FoodIsNotAWeapon,“ teda potraviny nie sú zbraň.

Vlády mnohých ďalších krajín i Organizácia Spojených národov (OSN) takisto apelujú na Rusko, aby spomínanú dohodu v pondelok o polnoci (23.00h SELČ) nenechalo vypršať. 

Ruský prezident Vladimir Putin neochotu Moskvy odôvodňuje tvrdením, že jej požiadavky súvisiace s iniciatívou neboli splnené. Kremeľ chce, aby Západ uvoľnil sankcie uvalené na Rusko kvôli vojne, ktorú vedie na Ukrajine; na to však Západ nie je pripravený, konštatuje APA.

Rusko opakovane hrozí vystúpením z dohody, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko v júli 2022 s cieľom uvoľniť ukrajinské prístavy zablokované ruskou inváziou. Dohodu odvtedy už viackrát predĺžili.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite