Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet je dostatočne veľký pre USA aj Čínu, povedala americká ministerka financií

.sita .svet

Čínske ministerstvo financií v reakcii uviedlo, že povaha čínsko-amerických ekonomických a obchodných vzťahov je vzájomne výhodná a výhodná pre obe strany.

Svet je dostatočne veľký pre USA aj Čínu, povedala americká ministerka financií AP Photo/Mark Schiefelbein

svet je dostatočne veľký na to, aby prosperovali Spojené štáty aj Čína. Na konci svojej štvordňovej návštevy Pekingu to povedala americká ministerka financií Janet Yellen, ktorá svoju cestu považuje ako „krok vpred“ v úsilí o stabilizáciu americko-čínskych vzťahov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Rokovania počas návštevy Yellen označila za „priame, vecné a produktívne" a obe strany sa počas nich o sebe dozvedeli viac. Pripustila však, že medzi USA a Čínou sú stále „významné nezhody“ a tie nevyrieši žiadna návšteva cez noc. Tiež zdôraznila potrebu komunikácie medzi Pekingom a Washingtonom.

Hovoriac o hospodárskej súťaži Yellen skonštatovala, že USA sa usilujú o „dynamickú a zdravú globálnu ekonomiku, ktorá je otvorená, slobodná a spravodlivá, nie o takú, ktorá je roztrieštená alebo núti krajiny postaviť sa na niekoho stranu“. Akékoľvek budúce obmedzenia obchodovania s Čínou podľa jej slov zavedú „transparentným spôsobom“ a zamerajú sa na sektory, v ktorých majú USA „špecifické obavy o národnú bezpečnosť“. Tiež uviedla, že USA budú bojovať proti „nespravodlivým ekonomickým praktikám“ Číny.

Čínske ministerstvo financií v reakcii uviedlo, že „povaha čínsko-amerických ekonomických a obchodných vzťahov je vzájomne výhodná a výhodná pre obe strany“ a obchodná vojna nemá víťaza.

Ministerka v Číne diskutovala aj o klimatickej zmene a vyzvala Peking, aby spolupracoval so Spojenými štátmi a podporoval inštitúcie, ako je napríklad Zelený klimatický fond, ktorý vznikol s cieľom pomôcť rozvojovým krajinám prispôsobiť sa zmene klímy a zmierniť jej účinky.

Yellen je už druhou ministerkou USA, ktorá navštívila Čínu za ostatné dva mesiace. V júni tam pricestoval minister zahraničia Antony Blinken, ktorý hovoril v podobnom duchu ako ona a tiež zdôraznil potrebu lepšej komunikácie.

Vzťahy krajín sú čoraz viac napäté v dôsledku série nezhôd, ktoré majú dôsledky pre globálnu bezpečnosť a stabilitu. Zoznam nezhôd a potenciálnych konfliktných bodov je dlhý a zahŕňa otázku Taiwanu, podmienky ľudských práv v Číne a Hongkongu alebo čínsku vojenskú asertivitu v Juhočínskom mori a ruskú vojnu na Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite