Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prigožin a wagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou, píše ISW

.tasr .svet

Podľa ISW má Putin buď pozoruhodnú dôveru v sľúbenú Prigožinovu lojalitu, alebo nie je schopný proti nim zasiahnuť.

Prigožin a wagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou, píše ISW SITA/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool

ruská žoldnierska wagnerova skupina vedená Jevgenijom Prigožinom naďalej predstavuje potenciálnu hrozbu pre šéfa Kremľa Vladimira Putina a jeho mocenský aparát. Píše sa to v najnovšej analýze amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) so sídlom  vo Washingtone, informuje v nedeľu agentúra DPA. Wagnerovcom sa venuje aj najnovšia analýza britského ministerstva obrany, ktorá sa zakladá na poznatkoch tajných služieb.

„Putin naďalej umožňuje wagnerovcom a Prigožinovi pôsobiť v Rusku a tým byť potenciálnou hrozbou pre jeho režim,“ píšu experti z ISW. Po pokuse o vzburu spred mesiaca, ku ktorej sa odhadom pripojilo 25.000 žoldnierov, sa Prigožin a velitelia wagnerovcov mohli voľne pohybovať v Rusku. Podľa ISW má Putin buď pozoruhodnú dôveru v sľúbenú Prigožinovu lojalitu, alebo nie je schopný proti nim zasiahnuť.

ISW pripomína, že po vzbure Putin oficiálne prisľúbil Prigožinovi a jeho žoldnierom beztrestnosť. Žoldnierom ponúkol podpísanie zmlúv s ministerstvom obrany, stiahnutie na základne alebo do susedného Bieloruska. Podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka však Prigožin ani jeho žoldnieri zatiaľ do jeho krajiny neprišli. Jeden z veliteľov wagnerovcov povedal, že bojovníci sú v súčasnosti až do augusta na dovolenke.

Situácia okolo reorganizácie wagnerovej skupiny a jej presunu do Bieloruska môže byť podľa ISW nejasná až do jesene. Podrobnosti nie sú známe ani o dohode medzi Putinom a Prigožinom. „Ukrajina však už zo vzbury vyťažila a môže z nej ťažiť aj naďalej,“ uvádza sa v analýze ISW.

Britské ministerstvo obrany vo svojej analýze k vagnerovcom zverejnenej v nedeľu píše, že ruské štátne médiá reagovali na vzburu v troch etapách. Spočiatku ňou boli takmer určite prekvapené a neboli na ňu pripravené. Po jej nečakanom konci sa pokúsili "opraviť" tvrdenia o pasivite bezpečnostných síl. Zazneli komentáre o triumfe Putina, ktorému sa podarilo zabrániť krviprelievaniu.

Takmer týždeň po vzbure začali vzburu bagatelizovať a Prigožina očierňovať. Účty vagnerovcov na platforme Telegram sa do značnej miery odmlčali, najmä z dôvodu zablokovania úradmi. Putin naopak vystupňoval svoju prítomnosť na verejnosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite