Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový lotyšský prezident Rinkevičs v inauguračnom prejave podporil Ukrajinu

.tasr .svet

Lotyšskí zákonodarcovia si Rinkevičsa zvolili za prezidenta na konci mája.

Nový lotyšský prezident Rinkevičs v inauguračnom prejave podporil Ukrajinu AP Photo/Roman Koksarov

nový prezident Lotyšska Edgars Rinkevičs sa v sobotu oficiálne ujal úradu. Vo svojom inauguračnom prejave potvrdil pokračujúcu podporu tohto pobaltského štátu pre Ukrajinu v boji proti ruskej invázii. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Ruská vojna a genocída na Ukrajine vytvorila novú a drsnú realitu,“ vyhlásil 49-ročný Rinkevičs, ktorý pred zvolením za prezidenta zastával funkciu lotyšského ministra zahraničných vecí. Dodal, že "svet, Európa a Pobaltie sú ohrozované imperiálnym Ruskom a režimom (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka".

Nový lotyšský prezident prisľúbil, že bude svoju vlasť viesť smerom k „modernému, spravodlivému a bezpečnému Lotyšsku“. Zopakoval tiež svoju oddanosť Európskej únii a NATO.

Lotyšskí zákonodarcovia si Rinkevičsa zvolili za prezidenta na konci mája. Hlasovanie bolo tesné, keďže Rinkevičs získal od 100-členého parlamentu 52 hlasov – teda len o jeden hlas viac, než potreboval na to, aby zvíťazil. Jeho najväčší rival, podnikateľ Uldis Pilens, získal 25 hlasov.

Rinkevičs bol od roku 2011 ministrom zahraničných vecí a ako prezident bol zvolený na štvorročné funkčné obdobie. V roku 2014 oznámil, že je homosexuál a stal sa tak prvým prezidentom v pobaltských krajinách, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite