Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko zakázalo činnosť organizácie Human Rights House Foundation

.tasr .svet

Dôvodom je údajné úsilie tejto organizácie narušiť stabilitu politickej situácie v Rusku, zdiskreditovať ruskú zahraničnú politiku a vplývať na verejnú mienku.

Rusko zakázalo činnosť organizácie Human Rights House Foundation humanrightshouse.org

rusko v piatok oznámilo, že zakazuje na svojom území pôsobenie neziskovej organizácie Human Rights House Foundation (HRHF). Organizáciu obvinilo z podnecovania spoločenských nezhôd. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Zákaz sa vzťahuje na zastrešujúcu organizáciu a jej päť pobočiek v ukrajinskej Černihivskej oblasti, na ruskom anektovanom Kryme, v Gruzínsku, Arménsku a Litve.

Ruská generálna prokuratúra uviedla, že HRHF vyhlasuje za nežiaducu, čo predstavuje jej zákaz. Dôvodom je údajné úsilie tejto organizácie narušiť stabilitu politickej situácie v Rusku, zdiskreditovať ruskú zahraničnú politiku a vplývať na verejnú mienku.

Prokuratúra tiež HRHF obvinila z poškodzovania dobrého mena ruských ozbrojených síl. To je trestný čin na základe zákona, ktorý Rusko prijalo vlani po začiatku invázie na Ukrajinu, pripomína Reuters. Organizácia HRHF na žiadosť Reuters o vyjadrenie bezprostredne nereagovala.

HRHF je koalícia 90 nezávislých ľudskoprávnych organizácií, ktoré podporujú slobodu zhromažďovania a slobodu prejavu na západnom Balkáne, na Kaukaze a vo východnej Európe vrátane Ukrajiny. Väčšinu finančných prostriedkov získava od súkromných darcov v krajinách EÚ a od vlád. HRHF sa zúčastňuje na ochrane politických väzňov v Bielorusku, či organizácii vzdelávacích a ďalších podujatí v severnej časti Ukrajiny, píše Reuters.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite