Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

K projektu protivzdušnej obrany sa pridajú aj Švajčiarsko a Rakúsko

.sita .svet

European Sky Shield Initiative (ESSI) navrhol minulý rok v auguste nemecký kancelár Olaf Scholz ako prostriedok na spojenie úsilia kontinentu v obrane pred možnými leteckými alebo raketovými útokmi.

K projektu protivzdušnej obrany sa pridajú aj Švajčiarsko a Rakúsko SITA/AP Photo/Sean Murphy Protiraketový systém Patriot

švajčiarsko sa plánuje zapojiť do celoeurópskeho projektu protivzdušnej obrany, ktorý vznikol v reakcii na ruský útok na Ukrajinu. Oznámili to v utorok. Stane sa tak už druhou neutrálnou krajinou po Rakúsku, ktorá signalizovala záujem pridať sa k European Sky Shield Initiative spustenej vlani Nemeckom.

Švajčiarska ministerka obrany Viola Amherd a jej rakúska rezortná kolegyňa Klaudia Tanner podpíšu v piatok v Berne memorandum o porozumení s nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom.

European Sky Shield Initiative (ESSI) navrhol minulý rok v auguste nemecký kancelár Olaf Scholz ako prostriedok na spojenie úsilia kontinentu v obrane pred možnými leteckými alebo raketovými útokmi. Doplní existujúce systémy protivzdušnej obrany vytvorené Organizáciou Severoatlantickej zmluvy (NATO), ktorej členmi Rakúsko a Švajčiarsko nie sú.

Obe krajiny pritom dali jasne najavo, že pripojenie sa k iniciatíve nebude znamenať účasť v medzinárodných vojenských konfliktoch.

Dosiaľ sa do projektu zapojilo aj ďalších 17 krajín vrátane Nemecka, Veľkej Británie a Švédska. Francúzsko však iniciatívu kritizovalo, pretože jej kľúčové prvky - izraelský systém Arrow 3 a americký systém Patriot - pochádzajú z krajín mimo Európy.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite