Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Iráne popravili tento rok už najmenej 354 ľudí, tvrdia aktivisti

.tasr .svet

Ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights upozornila, že v porovnaní s vlaňajškom ide o značný nárast.

V Iráne popravili tento rok už najmenej 354 ľudí, tvrdia aktivisti SITA/AP Photo/Middle East Images, File Protesty v Iráne v októbri 2022, ktoréé vyvolala smrť Mahsy Amíníovej.

iránske úrady dali počas prvých šiestich mesiacov tohto roka popraviť už najmenej 354 osôb. V porovnaní s vlaňajškom ide o značný nárast, upozornila v pondelok ľudskoprávna organizácia Iran Human Rights (IHR) so sídlom v Nórsku. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ľudskoprávne organizácie obviňujú režim v Teheráne z toho, že v poslednej dobe vo zvýšenej miere uplatňuje trest smrti pre to, aby zasial strach medzi miestnym obyvateľstvom. Deje sa tak po masívnych protestoch vyvolaných smrťou 22-ročnej Mahsy Amíníovej, ktorú vlani v septembri zadržali za nedodržiavanie pravidiel obliekania a krátko nato zomrela vo vyšetrovacej väzbe.

Zaznamenaný počet 364 popráv od januára do júna 2023 je o 36 percent vyšší, než bol v rovnakom období minulého roka, upozorňuje IHR. Až 20 percent odsúdencov, ktorých popravili od začiatku tohto roka, predstavovali príslušníci sunnitskej menšiny z provincie Balúčistán. Vyvoláva to obavy, že iránske úrady uplatňujú trest smrti vo zvýšenej miere medzi obyvateľmi neperzského pôvodu. 

IHR dodala, že 206 osôb bolo v roku 2023 popravených za drogovú trestnú činnosť, čo v porovnaní s vlaňajškom predstavuje nárast až o 126 percent. Medzi popravenými bolo aj šesť žien, zatiaľ čo v prípade dvoch mužov boli rozsudky smrti vykonané verejne. 

Agentúra AFP pripomína, že Irán je podľa správy Amnesty International (AI) druhým najväčším vykonávateľom popráv hneď po Číne. Popravy sa v Iráne vykonávajú spravidla obesením. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite