Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Amnesty International vyzvala Spojené arabské emiráty na prepustenie kritikov režimu

.tasr .svet

Krajina je v centre pozornosti vďaka usporiadaniu najvýznamnejšej výročnej konferencie o zmene klímy.

Amnesty International vyzvala Spojené arabské emiráty na prepustenie kritikov režimu SITA/AP Photo/Kamran Jebreili

spojené arabské emiráty (SAE) musia prepustiť desiatky svojich občanov, ktorí boli „nespravodlivo odsúdení“ počas procesu v roku 2013, uviedla v nedeľu ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). TASR správu prevzala z agentúry AFP.         

Spojené arabské emiráty „sú v medzinárodnom centre pozornosti vďaka usporiadaniu najvýznamnejšej výročnej konferencie o zmene klímy“, povedala regionálna riaditeľka AI pre Blízky východ Heba Morayefová. SAE budú hostiť tohtoročný klimatický summit OSN (COP28). 

Uviedla, že vláda dosiaľ neprepustila nikoho zo 60 ľudí, ktorí boli nespravodlivo odsúdení v neslávne známom procese, hoci 51 väzňov si už trest odpykalo. 

„COP28 neprinesie ambiciózne opatrenia potrebné na to, aby sme zabránili rozpadu klímy, ak sa bude konať v prostredí, kde hostiteľský štát uplatňuje zákony obmedzujúce slobodu prejavu,“ povedala Morayefová.

„Ak chcú vlády na celom svete zabezpečiť, aby summit nebol poškvrnený represiou... musia konať teraz a vyvíjať tlak na vládu SAE, aby týchto väzňov urýchlene prepustila,“ dodala.

Proces v roku 2013 nasledoval po vlne zatýkaní a prenasledovaní v roku 2012 zameraných voči 94 kritikom režimu vrátane aktivistov, právnikov, študentov a učiteľov. Desiatky z nich obvinili z prepojenia na hnutie Moslimské bratstvo, ktoré SAE považujú za „teroristickú skupinu“. Zo 69 odsúdených je 60 naďalej vo väzení, uviedla Amnesty.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite