Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzi pochovali zabitého tínedžera, piata noc výtržností bola pokojnejšia

.sita .svet

Úrady napriek tomu zatkli vyše 400 ľudí.

Francúzi pochovali zabitého tínedžera, piata noc výtržností bola pokojnejšia SITA/AP Photo/Lewis Joly

stovky smútiacich z francúzskej islamskej komunity sa v sobotu rozlúčili so zosnulým 17-ročným mladíkom, ktorý zahynul tento týždeň po policajnej streľbe v parížskom predmestí Nanterre. 

Piata noc nepokojov však podľa ministra vnútra Géralda Darmanina bola pokojnejšia ako tie predchádzajúce, a to vďaka „rozhodnému postupu bezpečnostných síl“.

Vláda nasadila 45-tisíc policajtov po celej krajine, pričom v noci na nedeľu zatkli dovedna 417 výtržníkov. Od utorkovej smrti tínedžera bolo celkovo zatknutých približne 2800 ľudí.

Sedemnásťročný Nahel prišiel o život v utorok počas dopravnej kontroly. Ako uviedol Pascal Prache, prokurátor v Nanterre, kde sa incident stal, v aute boli tri osoby, keď sa ho pokúsila zastaviť polícia. Nahel sa vyhol kontrole, keď prešiel na červenú, no neskôr uviazol v dopravnej zápche.

Policajti sa vyjadrili, že vytiahli zbrane, aby mu zabránili znova naštartovať auto. Policajt, ktorý vystrelil jediný výstrel, povedal, že chcel zabrániť autu v odjazde a obával sa, že auto môže niekoho, vrátane jeho a kolegu, zraziť. Obaja policajti povedali, že sa cítili „ohrození“, keď videli auto odchádzať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite