Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vatikán má nového silného muža. František vybral „pápežovho teológa“

.tasr .svet

Jednej z najvplyvnejších pozícií v cirkvi sa arcibiskup Víctor Manuel Fernández ujme v septembri.

Vatikán má nového silného muža. František vybral „pápežovho teológa“ SITA/AP Photo/Andrew Medichini

pápež František v sobotu vybral svojho argentínskeho krajana arcibiskupa Víctora Manuela Fernándeza do funkcie šéfa Kongregácie pre náuku viery. TASR správu prevzala od agentúry AP, podľa ktorej ide o jednu z najvplyvnejších pozícií vo Vatikáne.

Vatikán vo vyhlásení uviedol, že 60-ročný argentínsky arcibiskup sa novej funkcie ujme v polovici septembra.

Fernández je prezývaný „pápežov teológ“, keďže sa predpokladá, že Františkovi pomáhal pri písaní niektorých jeho najdôležitejších dokumentov. Mnohí totiž veria, že je jedným z kľúčových autorov pápežovej exhortácie Radosť lásky (Amoris laetitia) z roku 2016, ktorá podľa AP otvára dvere k tomu, aby mohli eucharistiu prijímať aj rozvedení katolíci.

Ak by toto bolo niekedy v budúcnosti kodifikované v katolíckom učení, rozhnevalo by to mnohých konzervatívcov.

Kongregácia pre náuku viery dohliada na dodržiavanie katolíckej doktríny a trestá teológov, o ktorých sa domnieva, že sa od nej vo svojich publikáciách a prednáškach odklonili. 

Dôležitosť tohto vatikánskeho úradu narástla po tom, čo sa po celom svete začali objavovať prípady pedofílie a sexuálneho obťažovania zo strany duchovných. Medzi zodpovednosti kongregácie totiž patrí aj vyhodnocovanie obvinení zo sexuálneho obťažovania vznesených proti duchovným.

Fernández je v súčasnosti arcibiskupom argentínskeho mesta La Plata a na pozícii prefekta Kongregácie pre náuku viery nahradí španielskeho teológa kardinála Luisa Ladariu Ferrera. Ten bol do funkcie vymenovaný v roku 2017 po tom, František neobnovil mandát nemeckému kardinálovi Gerhardovi Müllerovi, ktorého do funkcie vymenoval pápež Benedikt XVI. považovaný za obľúbenca konzervatívcov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite