Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 72. týždeň vojny (26. 6. – 2. 7. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 72. týždeň vojny (26. 6. – 2. 7. 2023) SITA/ROMAN CHOP VIA AP

Informácie z prechádzajúceho dňa 2. 7. 2023:

20:45 V Krasnodarskom kraji došlo k výbuchu neďaleko vojenskej základne

Silný výbuch otriasol v nedeľu Krasnodarským krajom na juhu Ruska. K explózii došlo neďaleko leteckej základne. Na platforme Telegram sa objavili fotografie zachytávajúce veľký kráter, ktorý po nej zostal v meste Primorsko-Achtarsk, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Incident si nevyžiadal obete na životoch či zranených, pričom príslušné úrady ho už vyšetrujú, uviedol gubernátor Krasnodarského kraja Veniamin Kondratiev. 

Krasnodarský kraj sa rozprestiera na pobreží Čierneho aj Azovského mora. Leží zároveň blízko ukrajinského polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. 

Rusko napadlo Ukrajinu vlani vo februári. V ostatných mesiacoch však dochádza k čoraz viac škodám práve na ruskej strane hranice, pričom Ukrajina o svojich operáciách mlčí, približuje DPA.

19:35 Okupanti sa budú báť priblížiť ku Krymu a k našim brehom Azovského mora, vraví Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že Rusi sa budú báť priblížiť k polostrovu Krym a k brehom Azovského mora. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to počas nedeľňajšej návštevy Odesy.

„Nepriateľ rozhodne nebude diktovať podmienky v Čiernom mori a okupanti sa budú musieť báť priblížiť sa k nášmu ukrajinskému Krymu a k našim brehom Azovského mora, ako sa už ruské lode boja priblížiť k nášmu čiernomorskému pobrežiu. Stačí si pripomenúť, aké ambície malo Rusko na začiatku totálnej agresie a ktoré z týchto ambícií sú teraz na dne Čierneho mora,“ vyhlásil.

Zelenskyj zavítal do Odesy predovšetkým preto, aby zablahoželal vojakom námorných síl ukrajinskej armády k ich sviatku. Povedal, že ocenil najlepších a zablahoželal kadetom Inštitútu námorných síl námornej akadémie v Odese. Navštívil aj zranených vojakov v nemocnici.

17:00 Ukrajinská armáda „pomaly, ale isto“ postupuje v okolí Bachmutu

Ukrajinské sily pokračujú v postupe okolo Bachmutu na východe Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web news.sky.com s odvolaním sa na ukrajinské médiá.

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj pre národnú televíziu povedal, že vojaci „tlačia“ na ruské jednotky a oslobodzujú územie okolo zničeného mesta, ktoré ruské sily obsadili minulý mesiac. Nepovedal však, ako ďaleko ukrajinská armáda pokročila, no dodal, že ďalšie informácie budu po analýze na mieste.

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) zasa uviedol, že Rusko pravdepodobne reaguje na ukrajinské operácie v okolí Bachmutu sústredením svojich elitných síl na tomto mieste. Moskva už podľa ISW posilnila ruské pozície v Bachmute, kde vraj Ukrajina postupuje „pomaly, ale isto“.

15:45 Prigožinova mediálna skupina ukončuje v Rusku svoju činnosť

V Rusku končí mediálna skupina ruského oligarchu a zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Deje sa tak po tom, čo vagnerovci minulý víkend podnikli ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy televízie Sky News. 

Prokremeľská mediálna skupina Patriot Media, ktorej najznámejším médiom je agentúra RIA FAN, pokrývala v pozitívnom svetle Prigožina a jeho vagnerovcov.Oznamujem rozhodnutie o ukončení činnosti a odchode z informačného priestoru krajiny,“ uviedol na sociálnej siete Telegram v sobotu večer riaditeľ agentúry RIA FAN Jevgenij Zubarev. Neposkytol pritom nijaký dôvod pre dané rozhodnutie.

Ruský denník Kommersant informoval, že ruský úrad pre dohľad nad médiami Roskomnadzor zablokoval médiá spájané s Prigožinom, píše agentúra Reuters. Ruské médiá okrem toho informovali aj o rozpustení „trolích fariem“, ktoré Prigožin používal na ovplyvnenie verejnej mienky v zahraničí vrátane Spojených štátov.

Na základe dohody o ukončení minulovíkendovej ozbrojenej vzbury vagnerovcov bol Prigožin oslobodený spod všetkých trestných obvinení a bolo mu umožnené odísť do Bieloruska. Tam mohli odísť aj jeho muži, ktorí nechceli byť začlení do ruskej armády.  

Aj napriek tejto vzbure však ruské úrady oficiálne nepostavili Vagnerovu skupinu mimo zákon, no ruský prezident Vladimir Putin v utorok uviedol, že budú vyšetrovať financovanie cateringových firiem Prigožina.

Vagnerovci bojovali na Ukrajine v tých najkrvavejších bojoch a medzi jej bojovníkmi boli i tisícky ruských trestancov. 

15:00 Pri nočnom ostreľovaní čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti bol zranený 13-ročný chlapec. 

Pri nočnom ostreľovaní čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti bol zranený 13-ročný chlapec. Podľa tamojších predstaviteľov bol mladík zranený pri ostreľovaní dediny Mylove pri brehoch Dnipra v okrese Beryslav. „Dieťa bolo hospitalizované, nie je v ohrození života,“ povedal v štátnej televízii hovorca oblasti Oleksandr Tolokonnikov. Ostreľovanie pokračovalo aj v nedeľu ráno, pričom v Chersone utrpeli zranenia štyri osoby. Cieľom útokov ruských jednotiek bola obytná štvrť mesta.

11:30 Vojna na Ukrajine má „korozívny“ vplyv na ruského vodcu Vladimira Putina. 

Ako referuje spravodajský web BBC, povedal to šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Ten taktiež poznamenal, že ruská nespokojnosť s vojnou poskytuje CIA nové príležitosti na zhromažďovanie spravodajských informácií.

V súvislosti s nedávnou vzburou Wagnerovej skupiny Burns poznamenal, že všetci boli „očarení“ scénami z minulej soboty, keď Prigožinovi bojovníci postupovali smerom k Moskve. Podľa Burnsa boli Prigožinove činy „živou pripomienkou korozívneho účinku Putinovej vojny na jeho vlastnú spoločnosť a jeho vlastný režim“.

Šéf CIA podotkol, že vplyv nielen Prigožinových činov, ale aj jeho vyhlásení týkajúcich sa dôvodov a vykonania ruskej invázie, by sa mohli prejavovať ešte nejaký čas. „Nesympatie voči vojne budú naďalej nahlodávať ruské vedenie,“ povedal Burns. „Táto nespokojnosť vytvára pre nás v CIA príležitosť raz za generáciu,“ dodal poukazujúc na úlohu agentúry pri nábore agentov na poskytovanie spravodajských informácií.

CIA nedávno spustila online kampaň na nábor spolupracovníkov z Ruska. CIA si vytvorila konto na sociálnej sieti Telegram, ktorá je v Rusku veľmi populárnym zdrojom nefiltrovaných správ. Najprv zverejnila video na Telegrame, ktoré končí pokynmi, ako sa anonymne a bezpečne spojiť so CIA. Video bolo zverejnené aj na iných platformách vrátane YouTube, Twitteru, Instagramu a Facebooku.

Predstavitelia CIA zapojení do projektu uviedli, že ruská invázia na Ukrajinu vytvorila historický moment, „aby k nám Rusi prišli a poskytli informácie, ktoré Spojené štáty potrebujú“.

8:30 Rusko útočilo na Kyjev dronmi prvýkrát po 12 dňoch

Rusko podniklo nočný dronový útok na ukrajinskú metropolu Kyjev po 12-dňovej prestávke, uviedol v nedeľu predstaviteľ ukrajinskej armády. Protivzdušná obrana podľa predbežných údajov zničila všetky blížiace sa ciele, informovala agentúra Reuters. 

„Ďalší nepriateľský útok na Kyjev,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. „V tejto chvíli nie sú informácie o možných obetiach alebo škodách,“ dodal vo vyjadrení na sociálnej sieti.

Svedkovia agentúry Reuters počuli výbuchy, ktorých zvuk sa podobal na zasahovanie cieľov systémami protivzdušnej obrany. Informácie o rozsahu útoku neboli bezprostredne k dispozícii.

V Kyjeve, Kyjevskej oblasti a viacerých ďalších oblastiach strednej a východnej Ukrajiny vyhlásili po 2.00 h miestneho času (1.00 SELČ) letecký poplach na asi hodinu.

Správy z predchádzajúceho dňa 1.7.2023:

20:40 Ruské útoky počas návštevy španielskeho premiéra pripravili o život troch civilistov

Ruské ostreľovanie na východe a juhu Ukrajiny si v sobotu vyžiadalo troch mŕtvych a 17 zranených. Pokračujúce ruské útoky nastali v čase, keď na Ukrajinu zavítal španielsky premiér Pedro Sánchez, aby počas úvodného dňa španielskeho predsedníctva Európskej únie vyjadril podporu Ukrajine.

V prejave pred ukrajinským parlamentom, počas ktorého zožal niekoľko ovácií v stoji, Sánchez povedal: „Budeme s vami, kým to bude potrebné. Som tu, aby som vyjadril pevné odhodlanie Európskej únie a Európy proti nezákonnej a neodôvodnenej ruskej agresii voči Ukrajine.“

Na neskoršej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským Sánchez oznámil, že Španielsko dodá Ukrajine viac ťažkých zbraní vrátane štyroch tankov Leopard a obrnených transportérov, ako aj prenosnej poľnej nemocnice. 

Povedal tiež, že Španielsko poskytne ďalších 55 miliónov eur na pomoc pri rôznych rekonštrukciách.

19:20 Bielorusko: Lukašenko podpísal zákon zakazujúci „nepriateľské“ zahraničné médiá

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko podpísal v sobotu zákon, ktorý zakazuje v Bielorusku pôsobiť „nepriateľským“ zahraničným médiám. TASR o tom informuj podľa správy televízie CNN.

„Cieľom dokumentu je zlepšiť mechanizmy na ochranu národných záujmov v mediálnej sfére ako aj rozšíriť počet nástrojov na reakciu voči nepriateľskému konaniu v Bielorusku,“ píše sa o zákone vo vyhlásení Lukašenkovej tlačovej kancelárie.

Zákon podľa vyhlásenia umožňuje zakázať na území Bieloruska činnosť zahraničných médií, ak zahraničné krajiny príjmu „nepriateľské“ kroky proti bieloruským médiám.

Krátko po spustení invázie na Ukrajinu podpísal aj ruský prezident Vladimir Putin zákon, ktorým zakázal šírenie „nepravdivých informácií“ o ruskej armáde a invázii na Ukrajinu.

Lukašenko zákon podpísal po tom, čo tento týždeň uviedol, že do Bieloruska dorazil zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ten tak spravil na základe dohody o ukončení jeho ozbrojenej vzbury proti ruskému vojenskému vedeniu, ktorú sprostredkoval Lukašenko. 

Bieloruský líder pritom v rovnakom čase uviedol, že do jeho krajiny dorazili aj ruské jadrové zbrane.

17:25 Sánchez v Kyjeve: EÚ jasne podporuje integračné úsilie Ukrajiny

Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez uviedol, že jeho sobotňajšia návšteva Kyjeva v prvý deň predsedníctva jeho krajiny v Rade EÚ ukazuje „jednoznačný“ záväzok Európskej únie voči snahe Ukrajiny vstúpiť do EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

„Čo sa týka perspektívy vstupu Ukrajiny do EÚ, moja prítomnosť tu v prvý deň šesťmesačného predsedníctva... dokazuje v tomto smere jasný a jednoznačný politický záväzok zo strany inštitúcií (EÚ),“ povedal Sánchez na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Ukrajina získala štatút kandidátskej krajiny vlani a dúfa, že oficiálne rokovania o vstupe do EÚ by sa mohli začať už tento rok.

Sánchez tiež pripomenul, že Európska komisia vo svojej nedávno zverejnenej hodnotiacej správe vyzdvihla pokrok, ktorý Ukrajina urobila i napriek prebiehajúcej ruskej invázii. Naznačil, že na jeseň bude zverejnená písomná správa, ktorá načrtne „základ pre ďalšie kroky a rozhodnutia“.

Španielsko takisto podľa neho poskytne Ukrajine ďalší balík finančnej pomoci vo výške 55 miliónov eur, informuje agentúra Reuters. 

Obaja lídri zároveň v spoločnom vyhlásení uviedli, že jednou z priorít španielskeho polročného predsedníctva v Rade EÚ je aj podpora budúceho členstva Ukrajiny v eurobloku. 

Vo vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária ukrajinského prezidenta sa tiež uvádza, že Španielsko takisto "podporuje posilnenie partnerstva NATO s Ukrajinou, a to aj prostredníctvom vytvorenia výboru NATO-Ukrajina". 

Zelenskyj na zmienenej tlačovej konferencii obvinil „niektorých“ západných partnerov zo zámerného zdržiavania plánov výcviku stíhacích pilotov. „Neexistuje žiadny harmonogram výcvikových misií. Domnievam sa, že niektorí partneri to zdržujú. Prečo to robia? Neviem,“ povedal.

 Zároveň varoval, že v Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni (ZAES) pretrváva „vážna hrozba“. S odvolaním sa na informácie ukrajinskej tajnej služby povedal, že Rusko je „technicky pripravené“ spustiť v zariadení výbuch.  

15:10 Zelenskyj: Sánchezova návšteva Kyjeva je mimoriadne symbolická

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil sobotňajšiu návštevu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v Kyjeve pri príležitosti začiatku predsedníctva jeho krajiny v Rade EÚ za "mimoriadne symbolickú". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ďakujem za vašu dôležitú návštevu a podporu našich ľudí! Je mimoriadne symbolické, že táto návšteva sa koná hneď v prvý deň španielskeho predsedníctva v EÚ,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti. Španielsko v sobotu prebralo rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. 

Sánchez v sobotu vystúpil s prejavom pred ukrajinským parlamentom, ktorý ho ocenil niekoľkonásobným potleskom v stoji. „Som tu, aby som vyjadril pevné odhodlanie Európskej Únie a Európy (bojovať) proti nezákonnej a neodôvodnenej ruskej agresii voči Ukrajine,“ povedal. V Kyjeve sa neskôr plánuje stretnúť so Zelenským. 

14:15 Ruské aerolínie obnovili letecké spojenie s Kubou

Ruské aerolínie v sobotu obnovili pravidelné lety na Kubu, ktoré boli pozastavené z dôvodu uzavretia vzdušného priestoru západných krajín pre ruské lietadlá v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Prvý let v sobotu odštartoval z moskovského letiska Šeremetievo do kubánskeho letoviska Varadero, uviedol ruský národný letecký dopravca Aeroflot. Lety z ruskej metropoly na Kubu budú k dispozícii dvakrát za týždeň.

Ruské aerolínie pozastavili lety na Kubu, do Mexika a Dominikánskej republiky vlani 28. februára, štyri dni po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. 

Ruský vicepremiér pre cestovný ruch, šport, kultúru a komunikáciu Dmitrij Černyšenko v máji oznámil, že pravidelné lety na Kubu obchádzajúce vzdušný priestor „nepriateľských" krajín budú obnovené do júla.

13:15 Británia: Ukrajinská armáda vytvorila predmostie na východnom brehu rieky Dneper

Ukrajinská armáda si podľa novej správy britskej vojenskej rozviedky vytvorila predmostie na Ruskom okupovanom východnom brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA. 

Ukrajinci už približne týždeň presúvajú svoje jednotky na východný breh rieky v blízkosti zničeného Antonovského (Antonivského) mosta pri meste Cherson, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe. 

Britský rezort tiež uviedol, že boje sa na východnom brehu zintenzívnili od 27. júna. Rusko tiež podľa ministerstva „veľmi pravdepodobne prevelilo“ jednotky patriace do zoskupenia Dneper, aby „posilnili (ochranu) Záporožskej oblasti“. 

11:15 Na Ukrajinu pricestoval španielsky premiér Sánchez

Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez pricestoval v sobotu na Ukrajinu - v deň, keď sa jeho krajina ujala rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian. 

„Už v Kyjeve. Chcel som, aby prvé rokovanie v rámci španielskeho predsedníctva v Rade Európskej únie bolo na Ukrajine so (Zelenským),“ napísal Sánchez na svojom oficiálnom účte na Twitteri s tým, že vyjadrí Ukrajine „európsku solidaritu“.

Španielsko v sobotu prebralo rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. Jeho hlavnou úlohou bude dohľad nad rokovaniami o najdôležitejších otázkach spoločnej európskej politiky.

O zámere navštíviť Kyjev Sánchez informoval na summite EÚ v Bruseli, na ktorom sa prostredníctvom videohovoru zúčastnil aj Zelenskyj. Vyhlásil, že „Sánchezova návšteva v Kyjeve veľa hovorí o dôležitosti... pre našu Európu a pre kandidátsky štatút Ukrajiny do EÚ“.

9:20 USA: Šéf CIA tajne navštívil Ukrajinu

Riaditeľ CIA William Burns sa nedávno na Ukrajine stretol s kolegami zo spravodajských služieb a prezidentom Volodymyrom Zelenským. Agentúre AFP to v piatok potvrdil americký predstaviteľ, informuje TASR.

Burns „cestoval na Ukrajinu tak, ako to robil pravidelne od začiatku nedávnej ruskej agresie pred viac ako rokom,“ uviedol americký predstaviteľ. Informácie o návšteve neboli v čase jej uskutočnenia zverejnené.

Burns počas stretnutí opätovne potvrdil „záväzok USA zdieľať spravodajské informácie s cieľom pomôcť Ukrajine brániť sa pred ruskou agresiou“, uviedol americký predstaviteľ.

Vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj mu povedal, že protiofenzívne plány brzdí nedostatok primeranej palebnej sily, od moderných stíhačiek až po delostreleckú muníciu.

SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite

V utorok Spojené štáty oznámili nový balík zbraní v hodnote 500 miliónov dolárov vrátane obrnených vozidiel, presnej munície a zariadení na odstraňovanie mín.

Podľa denníka The Washington Post, ktorý o návšteve informoval ako prvý, Burns bol na Ukrajine v júni ešte pred vzburou vagnerovcov.

Spojené štáty sa pokúsili dať Rusku najavo, že pri vzbure nezohrali žiadnu úlohu. Hlavné americké médiá informovali, že Burns po zložení zbraní vagnerovcov zavolal šéfovi ruskej zahraničnej spravodajskej služby SVR Sergejovi Naryškinovi, aby to potvrdil.

Informácie z predchádzajúceho dňa 28. 6. 2023:

19:40 Ukrajina si bude vyrábať všetky zbrane, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajina bude v budúcnosti vyrábať pre seba všetky potrebné zbrane. V ukrajinskom parlamente to pri príležitosti Dňa ústavy v stredu vyhlásil prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

„Naši vojaci budú mať zbrane vždy, “prízvukoval Zelenskyj. Podľa jeho slov bude mať Ukrajina v budúcnosti dostatočne silný zbrojný priemysel na uspokojenie potrieb svojej armády, námorníctva, letectva aj kybernetických síl.

Doposiaľ to bol Západ, ktorý posielal Ukrajine vojenskú pomoc – rakety, tanky, systémy protivzdušnej obrany či muníciu. Kyjev podľa Zelenského už začal vyrábať vlastné námorné drony, ktoré údajne aj úspešne využíva. Dodal, že výroba dronov na Ukrajine sa stáva najsilnejšou v Európe.

Ukrajina po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 patrila medzi najväčších svetových vývozcov zbraní, konštatuje DPA. Demilitarizácia Ukrajiny bola jedným z deklarovaných cieľov takzvanej „špeciálnej vojenskej operácie“, ktorú Rusko spustilo na Ukrajine vlani vo februári.

14:10 Zatkli muža podozrivého z pomáhania pri ruskom útoku v Kramatorsku

Ukrajinské úrady v stredu zatkli muža, ktorého obviňujú z pomoci Rusku pri utorkovom raketovom útoku v meste Kramatorsk na východe Krajiny. Pri tom prišlo podľa nových údajov o život najmenej desať ľudí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Pri útoku na pizzeriu v Kramatorsku v Doneckej oblasti utrpelo podľa polície zranenia ďalších 61 osôb. Medzi obeťami na životoch sú aj tri deti - dve sestry vo veku 16 rokov a ďalšia 17-ročná osoba, píše AP s odvolaním sa na generálneho prokurátora Ukrajiny Andrija Kostina.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dodal, že útok tiež poškodil 18 viacposchodových budov, 65 domov, päť škôl, dve škôlky a rekreačné zariadenie. Záchranári v troskách stále pátrajú po telách a preživších.

SITA/National Police of Ukraine via AP

Kremeľ uviedol, že ruské sily zasiahli na Ukrajine len ciele spojené s vojenskou infraštruktúrou. Kramatorsk sa nachádza na frontovej línii a sídli v ňom regionálne veliteľstvo ukrajinskej armády, píše AFP. Predmetná reštaurácia sa tešila obľube medzi vojakmi, novinármi a humanitárnymi pracovníkmi.

11:30 Údery na mosty na Krym pri obci Čonhar skomplikovali ruskú logistiku

Ukrajinské údery na mosty pri obci Čonhar, ktoré spájajú Krym s okupovanou časťou Chersonskej oblasti, významne skomplikovali logistiku ruskej armády. Dokazuje to rýchle vybudovanie pontónového mosta. V najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany. Mosty pri dedine Čonhar sú jednou z dvoch hlavných zásobovacích trás medzi Krymom a Chersonskou oblasťou a Ukrajina ich zasiahla minulý týždeň.Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Britskí analytici poukazujú na to, že mosty pri obci Čonhar sú najkratšou trasou medzi mestom Džankoj, ktoré je dôležitým logistickým centrom na okupovanom Kryme, a sektorom na juhu Zaporižžskej oblasti, ktorý je jednou z oblastí aktívnych ukrajinských protiofenzívnych operácií. „Dočasné uzatvorenie tejto trasy spôsobilo, že cesty nevyhnutných ruských logistických konvojov na front sa predĺžili o najmenej 50 percent. Správy naznačujú, že Rusi takmer určite postavili do 24 hodín po útoku pontónový most. Je vysoko pravdepodobné, že toto prepojenie je obmedzené len pre vojenskú dopravu,“ konštatoval britský rezort obrany.

11:00 Hlavná udalosť ukrajinskej protiofenzívy ešte len príde

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že oslobodenie viacerých obcí spod ruskej okupácie v uplynulých týždňoch ešte nebolo hlavnou udalosťou plánovanej protiofenzívy Kyjeva. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka Financial Times (FT), ktorý v stredu zverejnil rozhovor s Reznikovom.

„Keď to nastane, všetci to uvidíte... Každý všetko uvidí,“ povedal Reznikov v reakcii na správy médií o pomalom postupe proti dobre opevneným ruským pozíciám.

SITA/AP Photo/Virginia Mayo

Víkendová vzbura žoldnierskej Vagnerovej skupiny podľa neho odhalila zásadnú slabinu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je to ako snehová guľa, “povedal Reznikov. „Čím je väčšia, tým rýchlejšie sa kotúľa, “dodal.

Upozornil však, že Ukrajina sa pri svojom postupe nesmie spoliehať na ďalšie vzbury a nepokoje v Rusku. „Musíme veriť svojim vlastným bezpečnostným a obranným silám, rovnako ako naším partnerom poskytujúcim zbrane,“ povedal a dodal, že tieto činitele sú viac predvídateľné než situácia v Rusku.

Ukrajinská armáda podľa jeho slov Rusku aj naďalej spôsobuje ťažké strany a jej cieľom je oslobodenie okupovaného ukrajinského územia. Tiež uviedol, že ukrajinské sily dosiahli územné zisky, ktoré však generálny štáb nezverejnil s cieľom neodhaliť nové pozície vojakov.

10:00 Postupujeme na všetkých frontoch ofenzívy, oznámil Zelenskyj

Ukrajinskí obrancovia postupujú na všetkých frontoch, kde uskutočňujú ofenzívne akcie. Vo svojom nočnom príhovore to povedal prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje portál Ukrajinská pravda.

„A, samozrejme, frontová línia. Naši hrdinovia, naše aktívne akcie. Aj dnes máme postup! Vo všetkých smeroch, kde vedieme ofenzívne operácie. Dnes máme dôležité výsledky pri odrážaní ruských útokov. Som vám veľmi vďačný!,“ povedal Zelenskyj, ďakujúc vojakom.

8:00 Raketový útok na pizzeriu v Kramatorsku si vyžiadal osem mŕtvych, vrátane troch detí

Počet obetí ruského útoku, ktorý v utorok večer zasiahol rušné centrum mesta Kramatorsk v ukrajinskej Doneckej oblasti, stúpol na osem. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda. Medzi mŕtvymi sú aj tri deti. Zranenia utrpelo 56 ľudí.

„K siedmej ráno 28. júna z trosiek zničenej kaviarne vytiahli telá ôsmich ľudí, vrátane troch detí, dvoch 15-ročných a jedného 11-ročného. Zranenia utrpelo 56 ľudí, vrátane ročného dieťaťa. Troch ľudí sa podarilo zachrániť,“ oznámila štátna záchranná služba. Záchranári pritom ďalej prehľadávajú trosky zničenej budovy a hľadajú ľudí.

Dva údery zasiahli oblasť Kramatorska okolo 19:30 miestneho času, uviedol pre ukrajinskú štátnu televíziu šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Neskôr v príspevku na Telegrame uviedol, že medzi zranenými sú traja cudzinci a jedno dieťa. Druhá raketa zasiahla dedinu Bilenke na okraji mesta.

SITA/Ukrainian Donetsk Regional Administration via AP

„V epicentre výbuchu boli aj bytové domy, obchodné priestory, autá, pošta a ďalšie budovy, na ktorých vyrazilo okná, sklá a dvere,“ uviedol generálny prokurátor vo vyhlásení a dodal, že pod troskami sa môžu nachádzať ďalší ľudia.

Reštaurácie na zasiahnutom námestí v Kramatorsku sú podľa CNN obľúbené medzi vojakmi i miestnymi obyvateľmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za „manifestáciu teroru“. „Každý takýto prejav teroru nám a celému svetu znovu a znovu dokazuje, že Rusko si za všetko, čo urobilo, zaslúži len jedno - prehru a tribunál, spravodlivé a zákonné procesy proti všetkým ruským vrahom a teroristom,“ povedal počas svojho utorkového nočného príhovoru.

Správy z prechádzajúceho dňa 27.6. 2023:

19:05 Väčšinu plánovaných ruských jadrových zbraní už podľa Lukašenka priviezli

Väčšina taktických jadrových zbraní, ktoré Rusko plánuje umiestniť v Bielorusku, už dorazila. Oznámil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko, informuje spravodajský portál CNN.

„Pokiaľ ide o jadrové zbrane, väčšinu z nich už priviezli do Bieloruska. Nepoviem koľko. Je prekvapujúce, že to nevystopovali,“ povedal Lukašenko podľa bieloruských štátnych médií. Odmietol pritom, že by na stráženie zbraní použili členov ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. „Strážia ich Rusi a Bielorusi. Jadrové zbrane nebudú strážiť žiadni wagnerovci. To je naša úloha,“ skonštatoval.

16:25 Lukašenko potvrdil, že Prigožin je v Bielorusku

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny sa už momentálne nachádza v Bielorusku. Potvrdil to v utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, informuje TASR citujúc zo správ agentúry DPA a stanice Sky News.

„Áno, skutočne, dnes je v Bielorusku,“ uviedol Lukašenko podľa bieloruskej tlačovej agentúry Belta. 

Prigožin v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. Následne sa počas uplynulého víkendu pokúsil pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie. Zmocnili sa mesta Rostov nad Donom na juhu Ruska a vydali sa smerom na Moskvu. 

V sobotu večer sa však situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine. Samotný šéf vagnerovcov sa odvtedy na verejnosti neobjavil, pričom o mieste jeho pobytu sa viedli rozsiahle špekulácie.

15:09 Vagnerovcov v plnom rozsahu financoval štát, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok prvýkrát pripustil, že ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu podnikateľa Jevgenija Prigožina v plnom rozsahu financoval ruský štát, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

„Túto skupinu sme plne financovali,“ povedal Putin v utorok podľa ruskej agentúry Interfax pri stretnutí s vojakmi.

Vagnerovci podľa vyjadrení Putina dostali zo štátneho rozpočtu v období od mája 2022 do mája 2023 dovedna 86,26 miliárd rubľov (930 miliónov eur) 

Ruský prezident v sobotu označil členov Vagnerovej skupiny, ktorí sa podieľali na predčasne ukončenej vzbure, za "zradcov". Oficiálne sa vagnerovci označujú za súkromnú vojenskú spoločnosť, pripomína DPA.

13:19 Rezort obrany potvrdil, že Ukrajinci oslobodili časť územia okupovaného od roku 2014

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že ukrajinská armáda nedávno oslobodila časť územia na východe krajiny, ktoré bolo Rusmi okupované od roku 2014. V najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine britský rezort obrany uviedol, že ukrajinské výsadkové sily dosiahli mierny pokrok východne od obce Krasnohorivka neďaleko mesta Doneck. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Je to jeden z prvých príkladov od odštartovania ruskej invázie, ktorá sa začala vo februári 2022, že ukrajinské sily pravdepodobne opäť získali časť teritória okupovaného Ruskom od roku 2014," uviedlo britské ministerstvo obrany. „Nedávne viacnásobné súbežné ukrajinské údery v Donbase pravdepodobne preťažili sily Doneckej ľudovej republiky a Čečencov pôsobiacich v oblasti," dodalo ministerstvo obrany.

11:39 Počas vzbury v Rusku uviedol Lukašenko armádu do pohotovosti

Bieloruský vodca Alexander Lukašenko počas povstania žoldnierskej Wagnerovej skupiny v Rusku uviedol armádu a ďalšie zložky vrátane polície do bojovej pohotovosti. V utorok to povedal novinárom, informuje portál Sky News.

Lukašenko údajne sprostredkoval dohodu o stiahnutí sa wagnerovcov, ktorí postupovali na Moskvu, a ponúkol ich lídrovi Jevgenijovi Prigožinovi exil v Bielorusku. Podľa svojich slov trvá na tom, že nie je hrdina a rovnako ani Prigožin a ruský vodca Vladimir Putin. 

„Povedal som: v žiadnom prípade zo mňa nerobte hrdinu, ani zo mňa, ani z Putina, ani z Prigožina, lebo sme si nechali situáciu vykĺznuť z rúk a potom sme si mysleli, že sa to vyrieši samo, ale nevyšlo to,“ vyjadril sa a dodal, že sa „zrazili dvaja ľudia, ktorí bojovali na fronte. V tomto prípade nie sú žiadni hrdinovia.“

9:39 Putin vzdal úctu ruským pilotom zabitým v boji proti vzbúrencom

Ruský prezident Vladimir Putin vzdal hold pilotom zabitým počas víkendu v boji proti ozbrojenej vzbure. Šéf Kremľa tak prvýkrát potvrdil, že počas pochodu žoldnierskej Vagnerovej skupiny prišlo Rusko o vojakov, informuje TASR podľa utorkovej správy agentúry Reuters.

Putin sa v pondelkovom televíznom prejave prvýkrát verejne vyjadril k ozbrojenej vzbure vedenej šéfom vagnerovcov Jevgenijom Prigožinom. Potvrdil v ňom tiež správy šíriace sa na sociálnych sieťach, že vagnerovci počas bojov zostrelili ruské stroje.

„Odvaha a sebaobeta padlých hrdinov-pilotov zachránila Rusko od tragických zničujúcich následkov,“ uviedol Putin. Dodal, že vzbura ohrozila samotnú existenciu Ruska a tí, ktorí za ňou stoja, budú potrestaní.

O počte mŕtvych pilotov a zostrelených lietadiel neexistuje nijaká oficiálna informácia. Niektoré účty na sociálnej sieti Telegram monitorujúce ruskú vojenskú aktivitu v sobotu uviedli, že zahynulo 13 ruských pilotov. Podľa blogu Rybar, ktorý ma vyše milióna odberateľov, boli zostrelené tri vrtuľníky Mi-8 MTPR určené na elektronický boj a lietadlo Il-18 s posádkou.

V pondelok prehovoril aj Prigožin, ktorý uviedol, že jeho bojovníci zostrelili počas pochodu na Moskvu vrtuľníky.

Reuters však upozorňuje, že tieto informácie nedokázal nezávisle overiť, pričom nie je jasné, za akých okolností prišlo k zostreleniu lietadiel a smrti pilotov.

8:50 Ruská armáda stratila ďalších 590 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjeva padlo 590 ruských vojakov. Straty na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny sa tým zvýšili na 226 170, uviedol v utorok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. 

Dodal, že Moskva za uplynulý deň prišla aj o päť tankov, štrnásť obrnených bojových vozidiel, dvadsaťosem delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo 4 036 tankov, 7 834 obrnených bojových vozidiel, 4 083 delostreleckých systémov a 626 raketometov.

7:40 Ukrajinská armáda pokročila na fronte vo všetkých smeroch

Ukrajinská protiofenzíva zameraná na oslobodenie Ruskom okupovaného územia úspešne pokračuje. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Správy z prechádzajúceho dňa 26.6. 2023:

18:00 Zelenskyj navštívil Doneckú oblasť, s vojakmi pil kávu na čerpacej stanici

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok navštívil jednotky v čiastočne okupovanej Doneckej oblasti, ktoré sa podieľali na bojoch o mesto Bachmut. Počas oficiálnej časti návštevy odovzdal vyznamenania viacerým vojakom a vypočul si hlásenie o situácii na bojiskách od veliteľa pozemných síl Olexandra Syrského. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Fotografie zverejnené na webovej stránke ukrajinského prezidenta ukazujú Zelenského aj v neformálnych situáciách počas pondelkovej návštevy Doneckej oblasti. S vojakmi napríklad pije kávu alebo sa s nimi fotografuje na miestnej čerpacej stanici.

„Podľa osvedčenej tradície sa Volodymyr Zelenskyj zastavil na čerpacej stanici v Doneckej oblasti a dal si tam kávu so slúžiacimi vojakmi,“ uviedla prezidentská kancelária.

Ukrajinské jednotky v ostatných týždňoch v rámci protiofenzívy postúpili po stranách okolo mesta Bachmut, ktoré po niekoľkomesačných krvavých bojoch v máji obsadili ruské sily.

17:00 Nemecko odmieta poslať Ukrajine rakety s plochou dráhou letu

Nemecko sa nechystá dodať Ukrajine rakety s plochou dráhou letu Taurus, ktoré majú dosah 500 kilometrov, vyhlásil v pondelok v Litve spolkový minister obrany Boris Pistorius. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

„Čo sa týka zbraní veľkého dosahu, chcem jasne zopakovať, že zaujímame opatrnú pozíciu – mimochodom, rovnako ako naši americkí partneri,“ uviedol Pistorius.

Ukrajina koncom mája požiadala Nemecko o dodanie rakiet Taurus. Nemecko sa však zdráha poskytnúť jej rakety s dosahom hlboko do ruského vnútrozemia, a to napriek uisteniam Kyjeva, že ich na takýto účel nepoužije.

Rakety Taurus KEPD 350 vyrába Nemecko spoločne so Švédskom.

WikipediaTaurus KEPD 350

16:00 Ruské ostreľovanie v blízkosti ZAES si vyžiadalo najmenej dve obete

Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní mesta Nikopol, ktoré leží neďaleko Ruskom okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). Uviedol to v pondelok gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak. TASR o tom informuje na základe správy britského denníka The Guardian.

Ruské sily v poobedných hodinách zasiahli ťažkým delostrelectvom miestnu súkromnú firmu, napísal Lysak v príspevku na platforme Telegram „Zahynuli dvaja (tamojší) zamestnanci - 51-ročná žena a 50-ročný muž, “dodal. Ďalšieho 49-ročného muža so zraneniami hospitalizovali.

Miestne úrady ešte zisťujú rozsah škôd spôsobených ostreľovaním. Lysak k svojmu príspevku priložil fotografie budovy s rozbitými oknami.

Mesto Nikopol oddeľuje od Záporožskej jadrovej elektrárne rieka Dneper. Areál ZAES, najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, okupujú ruské sily od začiatku marca minulého roku. Elektráreň sa viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňovali Rusko a Ukrajina. Táto situácia opakovane vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy, ktoré ešte posilnilo nedávne zničenie Kachovskej priehrady na Dnepri. 

14:00 Ukrajinská armáda dobyla ďalšiu obec v Doneckej oblasti

Ukrajinské jednotky dobyli späť obec Rivnopiľ na juhu východoukrajinskej Doneckej oblasti, oznámila v pondelok námestíčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a televízie Sky News.

„Obranné jednotky navrátili Rivnopiľ pod našu kontrolu. Pokračujeme ďalej, “napísala Maľarová na sociálnej sieti Telegram.

Rivnopiľ leží neďaleko miesta, kde sa Donecká oblasť križuje so Záporožskou, a neďaleko obcí, ktoré sa podľa Ukrajiny jej jednotkám podarilo oslobodiť už predtým v priebehu tohto mesiaca.

Maľarová v pondelok ráno informovala, že ukrajinská armáda už oslobodila od začiatku dlho očakávaného ukrajinského protiútoku asi 130 štvorcových kilometrov územia na juhu krajiny.

Ukrajina spustila svoju protiofenzívu začiatkom júna. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priznal, že ukrajinské vojská nepostupujú tak rýchlo, ako sa dúfalo. Zlom sa Ukrajincom podarilo dosiahnuť v údolí rieky Mokri Jali v Doneckej oblasti. Dobytie Rivnopiľu by bolo pokračovaním postupu v tomto smere.

Rusko, ktoré stále okupuje asi pätinu územia na juhu a východe Ukrajine, potvrdilo 16. júna, asi dva týždne po začiatku protiútoku, že prebiehajú boje o Rivnopiľ.  Najviac územia sa podarilo Kyjevu zatiaľ dobyť južne od Vuhledaru. No ukrajinská armáda spustila operácie aj smerom k mestu Tokmak v Záporožskej oblasti a na severe Doneckej oblasti, aby zaistili front okolo mesta Bachmut, píše AFP.

SITA/Roman Chop via AP

10:30 Ukrajinská protiofenzíva v okolí Bachmutu sa zintenzívňuje

Ukrajinská protiofenzíva v okolí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa zintenzívňuje a ukrajinské sily dosiahli pokrok na severnom i južnom krídle. TASR o tom informuje na základe pondelkového vyjadrenia britského ministerstva obrany na sociálnej sieti.

Britský rezort obrany vo svojom pravidelnom hodnotení vývoja vo vojne tiež uvádza, že Rusko zrejme v súčasnosti nedisponuje výraznejšími rezervami pozemných síl, ktoré by mohli byť nasadené voči hrozbám v oblastiach pri Bachmute či na východnom brehu rieky Dneper.

Rusko v máji vyhlásilo, že dobylo Bachmut, o ktorý niekoľko mesiacov zvádzalo ostré boje s ukrajinskými silami. Toto mesto je v súčasnosti takmer úplne zničené, píše DPA.

9:00 Ukrajina dobyla späť už asi 130 kilometrov štvorcových svojho územia

Ukrajina dobyla od začiatku protiútoku pozdĺž južného frontu späť územie s rozlohou približne 130 kilometrov štvorcových, oznámila v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News.

„V situácii na juhu neprešli počas uplynulého týždňa k výrazným zmenám,“ uviedla Maľarová na sociálnej sieti Telegram. Dodala, že na východnej časti frontu, ktorá zahŕňa mestá Lyman, Bachmut, Avdijivka či Marijinka, došlo počas uplynulého týždňa približne k 250 bojovým stretom.

„Ruské okupačné sily silno vzdorujú, no zároveň zaznamenávajú veľké straty vojakov, zbraní a vybavenia. Počet obetí na strane nepriateľa bol počas uplynulého týždňa vyše osemkrát vyšší než u nás, “uviedla.

Ukrajina spustila svoju dlho očakávanú protiofenzívu začiatkom júna, pripomína Sky News. 

8:00 Rusi v noci útočili na Záporožskú oblasť

Ruské jednotky podnikli v noci na pondelok sériu útokov rôznymi zbraňovými systémami na Záporožskú oblasť na juhovýchode Ukrajiny, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Ruské sily podľa generálneho štábu Ukrajiny nasadili do útokov okrem iných najmenej šesť modifikovaných protilietadlových rakiet typu S-300. Od nedele okrem toho Kyjev zaznamenal dovedna 33 vzdušných a 45 raketových útokov zo strany Ruska.

„V dôsledku ruských teroristických útokov došlo k zraneniu civilistov a poškodeniu obytných domov, obchodných i administratívnych budov a súkromných vozidiel, “uvádza sa v najnovšom vyhlásení ukrajinského generálneho štábu k situácii na bojisku. Agentúra DPA pripomína, že tvrdenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

Ruské jednotky sa okrem toho podľa ukrajinskej armády pokúsili južne od Záporožskej oblasti zastaviť postup ukrajinských jednotiek a opätovne získať stratené pozície. Ostreľovaných bolo pritom najmenej 30 obcí.

7:45 Vojna spôsobuje Rusku čoraz viac škôd 

Ruská útočná vojna proti Ukrajine spôsobuje čoraz viac škôd v samotnom Rusku. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého medzičasom vidno, že „vojna sa vracia do domovského prístavu.“ TASR informácie prevzala od agentúry DPA.

„Čím dlhšie ruská agresia trvá, tým viac škôd spôsobuje Rusko samo sebe,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. Nie je jasné, či tým mal na mysli hospodárske problémy Ruska alebo krátku vzburu žoldnierskej Vagnerovej skupiny z uplynulého víkendu.

Ukrajinský líder poukázal aj na situáciu okolo Rusmi kontrolovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou v Európe. „Pozornosť svetovej verejnosti voči existujúcej ruskej hrozbe pre Záporožskú jadrovú elektráreň je, žiaľ, stále nedostatočná,“ sťažoval sa Zelenskyj.

Informoval tiež o rade rozhovorov, ktoré v nedeľu viedol so zahraničnými politikmi. Okrem amerického prezidenta Joea Bidena telefonoval s kanadským premiérom Justinom Trudeauom a poľským prezidentom Andrzejom Dudom. „Pozitívne rozhovory, ktorú sú momentálne pre nás všetkých veľmi dôležité,“ zhodnotil.

7:30 Zelenskyj diskutoval s Bidenom o udalostiach v Rusku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu informoval, že v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Joeom Bidenom diskutovali aj o situácii v Rusku po krátkej vzbure žoldnierskych jednotiek pod velením Jevgenija Prigožina. Informovala o tom britská stanica BBC.

V tejto súvislosti sa Zelenskyj poďakoval USA aj za podporu medzinárodnej koalície, ktorá Ukrajine poskytne bojové lietadlá. Dodal, že s Bidenom diskutovali o ďalšom rozšírení obrannej spolupráce so zameraním na zbrane dlhého doletu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite