Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápežov mierový vyslanec navštívi tento týždeň Moskvu

.sita .svet

Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi bude v stredu a vo štvrtok na návšteve Moskvy, oznámil v utorok Vatikán.

Pápežov mierový vyslanec navštívi tento týždeň Moskvu Wikimedia Commons

do ruskej metropoly zavíta len niekoľko týždňov po návšteve Kyjeva, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pôjde o prvú návštevu vysokopostaveného predstaviteľa Vatikánu v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu vlani vo februári. „Hlavným cieľom tejto iniciatívy je povzbudiť gestá ľudskosti, čo môže pomôcť k presadeniu riešenia súčasnej tragickej situácie a nájsť spôsoby na dosiahnutie mieru,“ uviedol Vatikán vo vyhlásení.

Dodal, že Zuppi do Ruska cestuje ako vyslanec pápeža Františka. Ten kardinála požiadal v máji o pomoc pri znížení napätia na Ukrajine v nádeji na uľahčenie prijatia mieru medzi Kyjevom a Moskvou.

Zuppi pochádza z katolíckej komunity Sant'Egidio, ktorá sa špecializuje na diplomaciu a mierové úsilie a v máji minulého roku ho zvolili za predsedu Talianskej biskupskej konferencie.

Kardinál 5. a 6. júna absolvoval cestu na Ukrajinu, kde sa stretol i s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten Zuppimu povedal, že prímerie by neviedlo k mieru na Ukrajine.

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin nedávno uviedol, že Zuppiho misia nie je „aspoň zatiaľ cielená na sprostredkovávanie. Snaží sa zatiaľ podľa neho o vytvorenie "priaznivej atmosféry, ktorá by mohla viesť k cestám mieru“. 

František opakovane vyzýva na mier na Ukrajine. V prvých mesiacoch vojny bol však kritizovaný za to, že z konfliktu neobviňuje priamo Moskvu, pripomína AFP.

Hlava katolíckej cirkvi sa v máji tiež vo Vatikáne stretla so Zelenským i ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom, ktorý Františka pozval na návštevu Ukrajiny.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite