Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tlačová služba vagnerovcov nevie, kde je Prigožin

.tasr .svet

Tlačová služba zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina v nedeľu uviedla, že s ním zatiaľ nie je v kontakte.

Tlačová služba vagnerovcov nevie, kde je Prigožin SITA/AP Photo

nie je ani známe, kde sa Prigožin nachádza, informovala britská stanica BBC.

„Všetkých pozdravuje a na otázky odpovie, keď bude v normálnom kontakte,“ reagovala ďalej tlačová služba v odpovedi na otázku reportéra spravodajského servera RTVI.

Prigožina naposledy videli večer 24. júna, keď za potlesku a nadšených výkrikov okolostojaceho davu na podporu vagnerovcov opúšťal autom mesto Rostov na Done.

Prigožinova tlačová služba pravidelne zverejňuje jeho verejné vyhlásenia vrátane zvukových a obrazových správ. Posledný zvukový záznam bolo zverejnené v sobotu večer, kde zakladateľ vagnerovcov povedal, že jeho muži otáčajú svoje kolóny a odchádzajú„ opačným smerom do poľných táborov, ako bolo plánované“.

Ako informovali ruské úrady, vagnerovci v nedeľu opúšťajú Lipeckú a Voronežskú oblasť a smerujú na juh, pravdepodobne na okupované územia Ukrajiny, kde sa nachádzajú ich tábory.

Gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev informoval, že presun vagnerovských jednotiek sa odohráva v „normálnom režime a bez excesov“. Podľa Guseva po ich definitívnom odchode z regiónu budú zrušené obmedzenia v cestnej premávke. Gubernátor prisľúbil prijať opatrenia na náhradu škôd vzniknutých v dôsledku ozbrojenej vzbury.

Úrady v Lipeckej oblasti oznámili, že vagnerovci sa z jej územia už úplne stiahli. Dopravné obmedzenia boli zrušené a doprava sa obnovila.

Politická aj bezpečnostné situácia v Rusku sa nečakane vyhrotila v piatok, keď Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany z raketového útoku na tábor žoldnierov Vagnerovej skupiny. Potom oznámil, že jeho žoldnieri sú na ceste do Moskvy, aby sa vysporiadali s chaosom v Rusku. 

Situácia sa upokojila v sobotu večer, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi.

Predchádzali tomu rokovania so Západom neuznaným bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po oznámení o vydaní rozkazu na ústup vagnerovcov uviedol, že trestné konanie proti Prigožinovi bude zastavené a on sám pôjde do Bieloruska.

Podľa Peskova nebudú stíhaní ani príslušníci Vagnerovej skupiny. Niektorí z nich – tí, ktorí sa nezúčastnili na tzv. pochode spravodlivosti na Moskvu – budú môcť podpísať zmluvy s ruským ministerstvom obrany. 

Peskov zdôraznil, že najnovší vývoj neovplyvní vedenie bojových operácií ruských vojsk na Ukrajine, ktoré budú pokračovať. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite