Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prigožin súhlasil so zastavením postupu svojich mužov na Moskvu

.tasr .svet

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nariadil svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AP.

Prigožin súhlasil so zastavením postupu svojich mužov na Moskvu SITA/AP

podľa britskej stanice BBC Prigožin vo svojej hlasovej správe zverejnenej na sociálnych sieťach oznámil, že konvoje jeho žoldnierov sa vrátia do poľných táborov podľa plánu. O aký plán ide, Prigožin nespresnil.  

Uviedol, že jeho muži za deň prešli 200 kilometrov, nedostali sa do Moskvy a nepreliali ani kvapku krvi.  „V záujme toho, aby k tomu v budúcnosti nedošlo“, Vagnerova skupina obracia svoje kolóny a vydáva sa (na cestu) opačným smerom – do poľných táborov podľa plánu, vyhlásil Prigožin. 

Agentúra Reuters medzičasom informovala, že konvoj vagnerovcov pod vedením spoluzakladateľa tejto polovojenskej formácie Dmitrija Utkina sa blíži k jednému z predmestí Moskvy. Podľa zdroja blízkeho separatistickej Ruskom okupovanej Doneckej ľudovej republike je v tejto kolóne približne 5000 ozbrojencov.

Zdroj, ktorý sa v minulosti podľa Reuters ukázal ako spoľahlivý, dodal, že Prigožin mal k dispozícii celkovo do 25 000 bojovníkov a že v juhoruskom meste Rostov na Done, ktorý vagnerovci obsadili v sobotu ráno, ich bolo približne 5000. 

Podľa citovaného zdroja plán velenia vagnerovcov spočíval v tom, že ich jednotky zajmú pozície v jednej z husto zastavaných oblastí Moskvy. Rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) dodala, že o zastavení postupu vagnerovcov na Moskvu s Prigožinom rokoval Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. 

Podľa vyhlásenia svojej prezidentskej kancelárie Lukašenko konal na základe dohody s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Výsledkom rokovaní je, že „dospeli k dohode o neprípustnosti rozpútania krviprelievania na území Ruska“, pričom Prigožin prijal Lukašenkov návrh „zastaviť pohyb ozbrojencov Vagnerovej skupiny v Rusku a podniknúť ďalšie kroky na deeskaláciu napätia“.

„V súčasnosti je na stole absolútne výhodný a prijateľný variant riešenia situácie s bezpečnostnými zárukami pre bojovníkov Vagnerovej skupiny,“ tvrdí Lukašenkova tlačová služba vo vyhlásení citovanom stanicou RFE/RL. Žiadne podrobnosti sa vo vyhlásení neuvádzajú.

Vo svojej poslednej hlasovej správe sa Prigožin o rokovaniach s Lukašenkom nezmienil, uviedla britská stanica BBC.

Putin predtým označil Prigožinovo konanie za vlastizradu a ozbrojenú vzburu. Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) proti Prigožinovi začala trestné konanie a predstavitelia ruských vládnych a bezpečnostných zložiek na rôznych úrovniach prisľúbili potlačenie vzbury. 

Vzbura vagnerovcov sa začala v piatok, keď Prigožin obvinil ruské vojenské velenie z raketových útokov na tábory Vagnerovej skupiny v tyle a zo zodpovednosti za smrť príslušníkov svojich polovojenských oddielov. 

Britská stanica BBC informovala, že nateraz neexistuje žiadne nezávislé potvrdenie Prigožinových obvinení a ruské ministerstvo obrany všetko popiera. 

V sobotu ráno sa vagnerovci zmocnili Rostova na Done. Neskôr sa objavili správy, že obsadili niektoré vojenské objekty aj v meste Voronež a že majú v úmysle "ísť na Moskvu". Cieľom tohto "pochodu spravodlivosti" je dosiahnuť zosadenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite