Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blinken sa v Pekingu stretol so Si Ťin-pchingom

.tasr .svet

Antony Blinken pricestoval do Číny ako vôbec prvý šéf diplomacie USA od roku 2018.

Blinken sa v Pekingu stretol so Si Ťin-pchingom SITA/Leah Millis/Pool Photo via AP

minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken sa v pondelok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Potvrdil to nemenovaný americký predstaviteľ i čínsky rezort diplomacie, informovali agentúra AFP a stanica BBC. 

Stretnutie Blinkena a čínskeho prezidenta sa začalo o 16.30 h miestneho času (10.30 h SELČ). Podľa BBC konanie takejto schôdzky  nasvedčuje tomu, že obe svetové mocnosti sa snažia zlepšiť svoje vzájomné vzťahy. 

O stretnutí Blinkena so Si Ťin-pchingom sa špekulovalo už skôr, v jeho neprospech však hovoril fakt, že takéto rokovanie ministra s prezidentom je z protokolárneho pohľadu neobvyklé.

Antony Blinken pricestoval do Číny ako vôbec prvý šéf diplomacie USA od roku 2018. Jeho návšteva v Pekingu sa uskutočnila v čase zvýšeného napätia medzi oboma súperiacimi mocnosťami.

V pondelok sa Blinken stretol aj s vysokopostaveným čínskym diplomatom Wang Im, ktorý v rozhovore uviedol, že Čína a Spojené štáty si musia vo vzájomných vzťahoch vybrať medzi „spoluprácou a konfliktom“. Zároveň zdôraznil, že Čína „nemá v otázke Taiwanu žiaden priestor na kompromisy či ústupky.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite