Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

OSN žiada Rusko, aby neblokovalo pomoc obetiam pretrhnutia priehrady

.tasr .svet

OSN bude podľa nej naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby sa pomoc dostala ku všetkým ľuďom — vrátane tých, ktorí trpia v dôsledku zničenia priehrady, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú.

OSN žiada Rusko, aby neblokovalo pomoc obetiam pretrhnutia priehrady SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

organizácia Spojených národov v nedeľu vyzvala Rusko, aby prestalo blokovať dodávky humanitárnej pomoci do oblastí na východe Ukrajiny, ktoré má pod svojou kontrolou a zaplavila ich voda po pretrhnutí Kachovskej priehrady. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vláda Ruskej federácie zatiaľ odmieta našu žiadosť o prístup do oblastí pod jej dočasnou vojenskou kontrolou, “uviedla vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre Ukrajinu Denise Brownová.

OSN bude podľa nej naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby sa pomoc dostala ku všetkým ľuďom — vrátane tých, ktorí trpia v dôsledku zničenia priehrady, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. „Vyzývame ruské úrady, aby konali v súlade so svojimi záväzkami podľa medzinárodného humanitárneho práva,“ dodala Brownová.

K pretrhnutiu Kachovskej priehrady na rieke Dneper došlo ráno 6. júna. Voda zaplavila rozsiahle oblasti Chersonskej oblasti pod ruskou a ukrajinskou kontrolou, prinútila tisíce ľudí opustiť svoje domovy a vyvolala obavy z ekologickej katastrofy.

Kyjev obvinil Moskvu, že priehradu vyhodila do vzduchu, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že sa pretrhla v dôsledku poškodenia spôsobeného ostreľovaním ukrajinskými silami. Úrady v oblastiach na ľavom brehu Dnepra ovládaných Ruskom v sobotu oznámili, že počet obetí záplav sa zvýšil na 29. Predstavitelia v oblastiach pod kontrolou Ukrajiny hlásili 16 mŕtvych a 31 nezvestných.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite