Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministri zahraničných vecí USA a Číny viedli „otvorené“​​ rozhovory, zídu sa znova

.tasr .svet

Od terajších rozhovorov sa neočakáva prelom v dlhom rade sporov medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktoré siahajú od obchodu a oblasti technológií po Taiwan a dodržiavanie ľudských práv v Číne. Podľa analytikov však môžu pripraviť pôdu na ďalšie bilaterálne schôdzky.

Ministri zahraničných vecí USA a Číny viedli „otvorené“​​ rozhovory, zídu sa znova SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin

vzťahy Číny a Spojených štátov sú na najhoršej úrovni od roku 1979. Uviedol to čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang v nedeľu po rozhovoroch so šéfom diplomacie USA Antonym Blinkenom. Ten zdôraznil dôležitosť komunikácie oboch strán. Ministri sa zhodli, že sa znova stretnú vo Washingtone. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Blinken je prvým americkým ministrom zahraničných vecí na návšteve Číny za päť rokov a tiež najvyššie postaveným predstaviteľom USA, ktorý zavítal do tejto krajiny od nástupu prezidenta Joea Bidena v januári 2021.

Od terajších rozhovorov sa neočakáva prelom v dlhom rade sporov medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktoré siahajú od obchodu a oblasti technológií po Taiwan a dodržiavanie ľudských práv v Číne. Podľa analytikov však môžu pripraviť pôdu na ďalšie bilaterálne schôdzky.

Americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Blinken a jeho čínsky rezortný partner viedli „otvorené, zmysluplné a konštruktívne“ rozhovory. „Minister zdôraznil dôležitosť diplomacie a toho, že je potrebné ponechať komunikačné kanály otvorené vo všetkých otázkach, aby sa znížilo riziko nesprávnej kalkulácie,“ uviedol hovorca amerického rezortu Matthew Miller. Stretnutie podľa neho trvalo päť a pol hodiny a nasledovala po ňom pracovná večera.

Čínsky minister podľa štátnych médií uviedol, že najväčším rizikom v bilaterálnych vzťahoch je Taiwan. „Otázka Taiwanu je jadrom hlavných záujmov Číny, najdôležitejším problémom v čínsko-amerických vzťahoch a najvýraznejším rizikom,“ vyhlásil Čchin.

Blinken mal cestovať do Číny ešte vo februári, návštevu však odložil po zostrelení predpokladaného čínskeho špionážneho balóna v americkom vzdušnom priestore.

V pondelok by sa podľa očakávaní mal stretnúť s najvyššie postaveným čínskym diplomatom, štátnym radcom Wang Im, a možno aj prezidentom Si Ťin-pchingom.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite