Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Začalo sa trojdňové prímerie v Sudáne

.tasr .svet

Obyvatelia hlavného mesta Chartúm a susedného Umm Durmánu hlásili počas prvých hodín prímeria „relatívny pokoj“. Deň predtým sa tam odohrávali tvrdé boje.

Začalo sa trojdňové prímerie v Sudáne SITA/AP Photo

v nedeľu ráno sa v Sudáne začal pokoj zbraní medzi tamojšou armádou a konkurenčnou polovojenskou skupinou Jednotky rýchlej podpory (RSF), ktoré od apríla vedú boje a uvrhli krajinu do chaosu. Obyvatelia hlavného mesta Chartúm a susedného Umm Durmánu hlásili počas prvých hodín prímeria „relatívny pokoj“. Deň predtým sa tam odohrávali tvrdé boje.

Spojené štáty a Saudská Arábia oznámili dohodu o prímerí v sobotu. Vo vyhlásení uviedli, že armáda aj RSF súhlasili so zastavením bojov a „zdržaním sa hľadania vojenskej výhody počas prímeria“.

Pokoj zbraní je najnovším zo série pokusov o prímerie, ktoré sprostredkovali Spojené štáty a Saudská Arábia a neuspeli v zastavení bojov. To mediátori pripisujú opakovaným porušeniam oboch strán.

Trojdňové prímerie tiež prišlo pred nadchádzajúcou konferenciou, ktorú v pondelok organizujú OSN a ďalšie štáty, na vyzbieranie zdrojov na pokrytie humanitárnych potrieb v Sudáne. OSN tvrdí, že v roku 2023 dostala menej ako 16 % z 2,57 miliardy dolárov potrebných na pomoc ľuďom v núdzi v Sudáne.

Boje v Sudáne vypukli v polovici apríla po mesiacoch eskalujúceho napätia medzi generálmi armády a RSF. Hlavný nápor ozbrojeného konfliktu nesie Chartúm a západný región Dárfúr. Podľa ministra zdravotníctva o život prišlo viac ako tritisíc ľudí a viac než šesťtisíc ďalších utrpelo zranenia. Konflikt vyhnal z domovov viac ako 2,2 milióna ľudí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite