Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lídri B9: Nezávislosť a územná celistvosť Ukrajiny je jedinou cestou k mieru

.tasr .svet

Prezidenti sa zhodli, že Ukrajinu budú naďalej podporovať vojensky, finančne i humanitárne, kým bude treba a vyzvali Moskvu, aby zastavila útoky na ukrajinské civilné obyvateľstvo a infraštruktúru.

Lídri B9: Nezávislosť a územná celistvosť Ukrajiny je jedinou cestou k mieru SITA/Kancelária prezidentky SR

lídri krajín Bukureštskej deviatky (B9) potvrdili neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. Považujú to za jedinú cestu, ako v Európe obnoviť mier a poriadok založený na pravidlách. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia prezidentov B9, prijatého na utorkovom samite tohto zoskupenia v Bratislave. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Krajiny B9 dôrazne odsúdili nelegálnu vojnu proti Ukrajine. Moskvu vyzvali, aby zastavila útoky na ukrajinské civilné obyvateľstvo a infraštruktúru i deportácie detí a sexuálne násilie páchané počas konfliktu na Ukrajine. Požadujú tiež, aby Rusko bezpodmienečne stiahlo svoje jednotky z ukrajinského územia. Podľa lídrov B9 musí byť tiež vyvodená zodpovednosť voči tým, ktorí sú zodpovední za agresiu a vojnové zločiny spáchané na ukrajinskom území.

Prezidenti sa zhodli, že Ukrajinu budú naďalej podporovať vojensky, finančne i humanitárne, kým bude treba – aby dosiahla prímerie za podmienok, ktoré si sama určí. Lídri krajín B9 poukázali aj na bezpečnostnú hrozbu hybridných útokov.

Taktiež podporujú euroatlantické ašpirácie Ukrajiny a rozhodnutie z roku 2008 o tom, že Ukrajina sa raz stane členom NATO. Krajiny B9 sa tiež spoliehajú, že Čína bude zodpovedne konať v pozícii stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.

spoločné vyhlásenie prezidentov B9

My, lídri Bulharska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenskej republiky, sme sa dnes stretli v Bratislave. Na našom stretnutí vítame aj generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Vzhľadom na pokračujúcu vojnu na európskom kontinente sme diskutovali o najnaliehavejších bezpečnostných hrozbách a výzvach pre náš región a celý euroatlantický priestor. Zhodnotili sme tiež prípravu nadchádzajúceho samitu Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse.

Znovu potvrdzujeme našu neochvejnú podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc. To je jedinou cestou, ako v Európe obnoviť mier a poriadok založený na pravidlách. Dôrazne odsudzujeme ničím neopodstatnenú a nelegálnu brutálnu vojnu proti Ukrajine.

Ukrajina má legitímne právo na svoju obranu proti tejto agresii v súlade s medzinárodným právom, vrátane Charty OSN. Rusko musí zastaviť svoje pokračujúce útoky na ukrajinské civilné obyvateľstvo a infraštruktúru, deportácie detí a sexuálne násilie páchané v tomto konflikte. Musí byť vyvodená zodpovednosť voči tým, ktorí sú zodpovední za zločin agresie, všetky krutosti a vojnové zločiny. Podporujeme vytvorenie vhodného právneho mechanizmu s cieľom zabezpečiť vyvodenie zodpovednosti za zločin agresie proti Ukrajine. Ukrajine budeme naďalej pomáhať, aby dosiahla mierové riešenie za podmienok, ktoré si sama určí a budeme ju podporovať tak dlho ako to bude potrebné, vrátane vojenskej, finančnej a humanitárnej pomoci. Naše krajiny poskytli ochranu najväčšiemu počtu ukrajinských utečencov.

Vyzývame Rusko, aby bezodkladne zastavilo všetky vojenské aktivity a bezpodmienečne stiahlo svoje jednotky z územia Ukrajiny. Odsudzujeme tiež všetkých tých, vrátane Bieloruska, ktorí aktívne napomáhajú ruskému vojnovému úsiliu. Budeme aj naďalej vyvíjať na Rusko medzinárodný tlak, a to aj prostredníctvom sankcií. Vyzývame Bielorusko, aby prestalo so svojou spoluúčasťou na ruskej agresii, ktorá je hrubým porušením medzinárodného práva.         

SITA/Kancelária prezidentky SR

Severoatlantická aliancia rozhodne zareagovala na výrazné zhoršenie euroatlantickej bezpečnosti, spôsobené ruskou agresiou voči Ukrajine. Posilnili sme spojeneckú vojenskú prítomnosť na východnom krídle, od Baltského po Čierne more, a výrazne posilňujeme našu spojeneckú zostavu za účelom odstrašenia a predsunutej obrany. Všetky tieto opatrenia majú obranný charakter. 

Rusko je najväčšou a priamou hrozbou pre bezpečnosť spojencov a musíme byť pripravení na to, že ňou ostane aj naďalej. Záväzok Severoatlantickej aliancie chrániť každý centimeter územia spojencov a voči článku 5 je neochvejný.

Očakávame, že samit vo Vilniuse ďalej posilní spojeneckú obrannú zostavu na východnom krídle s cieľom odstrašiť a odoprieť akúkoľvek príležitosť na agresiu. Ide najmä o ďalšie posilnenie predsunutej obrany, ktorá zahŕňa silné, multi-doménové a bojaschopné sily, vrátane pozemných brigád tam, kde tieto budú potrebné; predsunuté vybavenie a zásoby; rýchlo dostupné posily; velenie a riadenie; a tiež štruktúru síl prispôsobenú na tento účel; ako aj zlepšenie alebo rozšírenie príslušnej infraštruktúry, vrátane rozšírenia potrubného systému Aliancie. V záujme bezpečnosti východného krídla, kladieme osobitný dôraz na posilnenú integrovanú protivzdušnú a protiraketovú obranu na rotujúcom a pretrvávajúcom základe. Podporujeme nové aliančné plány ako základ našej modernizovanej kolektívnej obrany a vyzývame všetkých spojencov, aby na tieto aktivity poskytli sily a spôsobilosti.

Rusko, ďalší autokratickí aktéri a strategickí rivali, s nimi spriaznené entity, ako aj neštátni aktéri využívajú hybridné útoky na dosiahnutie svojich cieľov. Snažia sa prostredníctvom dezinformačných kampaní zneužiť našu otvorenosť, prepojenosť a digitalizáciu na zasahovanie do našich demokratických procesov a inštitúcií. Ich cieľom je oslabiť dôveru v našich spoločnostiach. Zneužívajú pritom politicky citlivé témy, vykonávajú škodlivé aktivity v kybernetickom priestore, alebo manipulujú dodávky energií. Títo aktéri tiež zneužívajú migráciu. Všetky tieto aktivity sa stali agresívnejšími, koordinovanejšími a sú zamerané na podkopávanie našej jednoty, súdržnosti, bezpečnosti a stability.

Budeme viac investovať, individuálne aj kolektívne, do našej schopnosti byť pripravení, odstrašovať a brániť sa vo všetkých oblastiach, v súlade s 360-stupňovým prístupom Aliancie. Všetky tieto kroky potrebujú primeranú podporu a zdroje. Očakávame, že prísľub investícií 2% HDP do obrany sa vo Vilniuse stane základom, a nie stropom a povzbudzujeme všetkých spojencov, aby sa k tomu tiež zaviazali. Budeme koordinovať naše aktivity s cieľom rozšíriť kapacity našej obrannej výroby, posilniť naše spôsobilosti a adekvátne zabezpečiť zásoby.

Vítame Fínsko ako nového člena Aliancie a plne podporujeme Švédsko, aby sa čoskoro stalo plnohodnotným členom. Ich pristúpenie ešte viac posilní Alianciu a región Baltského mora a spraví celý euroatlantický priestor bezpečnejším.

Od februára 2022 Aliancia výrazne navýšila pomoc Ukrajine v súlade s potrebami Kyjeva. Samit vo Vilniuse by mal ďalej posilniť našu politickú a praktickú podporu Ukrajine. Naším cieľom je väčší, viacročný a komplexný balík podpory pre Ukrajinu, ktorý posilní jej obranné spôsobilosti aj prostredníctvom implementácie štandardov Aliancie a zvýšením jej interoperability s NATO. Za opodstatnený považujeme návrh niekoľkých spojencov na zriadenie Spoločného analytického, výcvikového a vzdelávacieho centra s Ukrajinou so sídlom v Poľsku. Vzhľadom na ruskú agresiu budeme ďalej pokračovať v našej silnej podpore schopnosti Ukrajiny ubrániť sa a zmierniť humanitárnu katastrofu. Toto úsilie dopĺňa vojenskú pomoc, ktorú Ukrajina dostáva bilaterálne, a to aj prostredníctvom Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny pod vedením Spojených štátov amerických.

Ukrajina je súčasťou euroatlantickej komunity a jej bezpečnosť je prepojená s bezpečnosťou spojencov. Podporujeme euroatlantické ašpirácie Ukrajiny a rozhodnutie z Bukurešti z roku 2008 o tom, že Ukrajina sa raz stane členom NATO. V tejto súvislosti očakávame, že vo Vilniuse zvýšime politické vzťahy s Ukrajinou na novú úroveň a bude spustený nový politický formát, ktorý povedie Ukrajinu k členstvu v Aliancii vtedy, keď to podmienky dovolia. Aby sme zabránili opakovaniu ruskej agresie, budeme Ukrajinu na tejto ceste aj naďalej podporovať. Zároveň povzbudzujeme Ukrajinu, aby pokračovala v reformách v súlade so všetkými zásadami Charty o osobitnom partnerstve medzi Severoatlantickou alianciou a Ukrajinou. Reformy považujeme za nevyhnutné pre ďalší pokrok Ukrajiny na jej ceste k členstvu v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Budeme ďalej pokračovať v našom úsilí vyhodnocovať a prispôsobovať prístup Aliancie k Rusku.

Plne uznávame strategický význam regiónu Baltského mora, Čierneho mora a západného Balkánu pre Alianciu. Budeme pokračovať v ďalšom posilňovaní podpory Aliancie pre Bosnu a Hercegovinu, Gruzínsko a Moldavskú republiku s cieľom budovať ich vnútornú súdržnosť a odolnosť voči akémukoľvek škodlivému vplyvu. V tejto súvislosti oceňujeme snahy Moldavskej republiky udržať stabilitu a napredovať v reformách na jej európskej ceste.

Na samite Aliancie vo Vilniuse tiež očakávame ďalšie zintenzívnenie našej spolupráce pri riešení širokého spektra spoločných výziev s podobne zmýšľajúcimi krajinami, najmä s indicko-pacifickými partnermi a s Európskou úniou.

Spoliehame sa, že Čína bude zodpovedne konať v svojej pozícii stáleho člena Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov. Akékoľvek poskytnutie smrtiacej pomoci ruskému agresorovi zo strany Číny by bolo neprijateľné a len by predĺžilo trvanie konfliktu a prehĺbilo globálnu nestabilitu.

Sme presvedčení, že samit vo Vilniuse bude historickým úspechom. Aliancia je silnejšia a jednotnejšia ako kedykoľvek predtým. My, štáty Bukureštskej deviatky, budeme aj naďalej neúnavne pracovať na ďalšom posilňovaní našej jednoty a solidarity, pevnom transatlantickom pute a posilňovaní našej bezpečnosti, obrany a stability v euroatlantickom priestore.

Budeme sa aj naďalej usilovať o mier, bezpečnosť a stabilitu v celom euroatlantickom priestore.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite