Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd EÚ rozhodol, že poľská reforma súdnictva porušuje únijné právo

.tasr .svet

Pondelňajší rozsudok potvrdil, že kontrola dodržiavania hodnôt a zásad, akými sú právny štát, účinná súdna ochrana a nezávislosť súdnictva, zo strany členského štátu patrí plne do jeho právomoci.

Súd EÚ rozhodol, že poľská reforma súdnictva porušuje únijné právo wikipedia Súdny dvor EÚ

súdny dvor EÚ v pondelok vydal rozhodnutie, podľa ktorého poľská reforma súdnictva z roku 2019 porušuje spoločnú legislatívu EÚ. Súdny spor viedla Európska komisia (EK) proti Poľsku v prípade nezávislosti a súkromného života sudcov. Informuje o tom spravodajca TASR..

Poľsko 20. decembra 2019 zákonom zmenilo vnútroštátne právne predpisy o organizácii všeobecných súdov, správnych súdov a Najvyššieho súdu. EK preto v žalobe navrhovala, aby Súdny dvor EÚ rozhodol, že novela poľského zákona porušuje viaceré ustanovenia spoločnej európskej legislatívy.

Pondelňajší rozsudok potvrdil, že kontrola dodržiavania hodnôt a zásad, akými sú právny štát, účinná súdna ochrana a nezávislosť súdnictva, zo strany členského štátu patrí plne do jeho právomoci. Členské štáty sú však pri výkone tejto právomoci povinné dodržiavať právo EÚ, aby nedošlo k znižovaniu úrovne právnej úpravy v oblasti organizácie súdnictva a nebudú ohrozovať nezávislosť sudcov. 

Súdny dvor EÚ zopakoval svoje predošlé posúdenie z júla 2021, podľa ktorého disciplinárny senát Najvyššieho súdu nespĺňa požiadavku nezávislosti a nestrannosti.

EK tvrdila, že novela poľského zákona zveruje disciplinárnemu senátu, ktorého nezávislosť a nestrannosť nie sú zaručené, právomoc rozhodovať vo veciach s priamym vplyvom na postavenie a výkon funkcie sudcov. Táto právna úprava preto zasahuje do nezávislosti sudcov. 

EK tiež tvrdila, že novela zákona sudcom ukladá povinnosť poskytovať informácie o svojich aktivitách v združeniach alebo organizáciách a tieto informácie sa zverejňujú, čím dochádza k porušeniu práva na rešpektovanie súkromného života a na ochranu osobných údajov.

V priebehu konania bola Poľsku uložená povinnosť platiť EK penále milión eur denne. Súd to považoval za nevyhnutné, aby Varšava zaistila účinnosť predbežných opatrení z júla 2021 a neuplatňovali sa ustanovenia novely zákona napadnuté EK. Penále sa 21. apríla 2023 znížili na 500.000 eur denne.

Uznesenia o penále prestávajú platiť po vyhlásení rozsudku, Poľsko však musí zaplatiť penále splatné za uplynulé obdobie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite