Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KĽDR upozornila na plány s vyslaním satelitu, ktorý by mohol byť špionážny

.sita .svet

Mohol by to byť pritom prvý vojenský prieskumný satelit Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

KĽDR upozornila na plány s vyslaním satelitu, ktorý by mohol byť špionážny SITA/AP Photo/Ahn Young-joon

japonský minister obrany Jasukazu Hamada povedal, že nariadil obranným silám krajiny zostreliť satelit alebo trosky, ak vstúpia nad japonské územie.

Japonská pobrežná stráž informovala, že v oznámení, ktoré dostala od severokórejských úradov pre vodné cesty, sa uvádza štartovacie okno od 31. mája do 11. júna. Štart družice môže ovplyvniť vody v Žltom mori, Východočínskom mori a východne od filipínskeho ostrova Luzon. Pobrežná stráž vydala v týchto dňoch bezpečnostné varovanie pre lode v oblasti z dôvodu možného rizika padajúceho odpadu. Agentúra AP pripomína, že japonská pobrežná stráž koordinuje a distribuuje informácie o námornej bezpečnosti vo východnej Ázii, čo je pravdepodobne dôvod, prečo bola adresátom oznámenia od KĽDR.

Na vystrelenie satelitu na obežnú dráhu bude musieť KĽDR použiť technológie striel s dlhým doletom, čo zakazujú rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN). Minulé štarty satelitov na pozorovanie Zeme sa považovali za skryté testy rakiet.

Hlavný tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno sa v tejto súvislosti vyjadril, že štart by porušil rezolúcie OSN a je „hrozbou pre mier a bezpečnosť Japonska, regiónu a medzinárodného spoločenstva“. Podľa neho je možné, že družica preletí alebo vstúpi do priestoru nad japonskými juhozápadnými ostrovmi vrátane Okinavy, kde majú USA hlavné vojenské základne. Japonsko už je pritom v pohotovosti pre padajúce časti z rakiet z predošlých tohtoročných severokórejských štartov a na juhozápade krajiny a vo Východočínskom mori rozmiestnilo systémy protiraketovej obrany.

Južná Kórea v pondelok varovala, že Sever bude čeliť následkom, ak bude napredovať s vyslaním družice porušujúc rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. „Naša vláda dôrazne varuje Severnú Kóreu pred provokáciou, ktorá ohrozuje mier v regióne, a nalieha na ňu, aby okamžite stiahla svoj plán nezákonného štartu,“ vyhlásil Soul s tým, že bude spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na rezolútnom riešení severokórejských provokácií.

Severokórejské médiá tento mesiac informovali, že vodca Kim Čong-un skontroloval dokončený vojenský špionážny satelit a schválil plán jeho štartu. Pondelkové varovanie nešpecifikovalo, o aký typ satelitu ide.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite