Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Česká ministerka obrany podpísala v USA dohodu o obrannej spolupráci

.tasr .svet

Česká vláda schválila znenie dohody približne pred mesiacom. Musia ju ešte schváliť obe komory parlamentu a následne ju podpíše prezident Petr Pavel.

Česká ministerka obrany podpísala v USA dohodu o obrannej spolupráci SITA/AP Photo/Andrew Harnik

česká ministerka obrany Jana Černochová a jej rezortný partner Lloyd Austin podpísali v Pentagone dohodu o obrannej spolupráci (DCA) Česka so Spojenými štátmi, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Ako informovala stanica ČT24, zmluva upravuje právne postavenie amerických vojakov pri ich budúcom pôsobení na českom území. Česko je 24. krajinou, ktorá takúto dohodu s USA uzavrela.

„Pre Českú republiku je to stopercentne jeden z najvýznamnejších okamihov od Nežnej revolúcie. Naše krajiny sa v americko-českých a česko-amerických vzťahoch vracajú späť do éry prezidenta (Václava) Havla, keď boli absolútne nadštandardné,“ uviedla pred podpisom zmluvy Černochová.

Zmluva podľa jej slov spresní podmienky pre amerických vojakov, ak budú v Česku napríklad na vojenskom cvičení. Umožní tiež intenzívnejšiu praktickú spoluprácu oboch armád. „Táto zmluva nezakladá žiadnu americkú základňu v ČR a ani nedovoľuje pobyt amerických vojakov, ktorý by bol inak než podľa ústavy v súlade s článkom 43,“ zdôraznila.

„Teší ma, že podpísanie dohody o obrannej spolupráci ešte viac posilní a prehĺbi naše obranné vzťahy, zvýši našu interoperabilitu, posilní NATO a zvýši stabilitu v Európe,“ povedal americký minister obrany Lloyd Austin Černochovej ešte pred podpisom zmluvy.

Česká vláda schválila znenie dohody približne pred mesiacom. Musia ju ešte schváliť obe komory parlamentu a následne ju podpíše prezident Petr Pavel. Šéf opozičného hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura už avizoval, že jeho poslanci za dohodu hlasovať nebudú. Hnutie ANO o svojom postoji ešte diskutuje.

Dohodu o obrannej spolupráci má so Spojenými štátmi väčšina členských krajín NATO. Schválilo ju už napríklad Poľsko, Maďarsko či Slovensko. Aktuálne o nej s USA rokujú Dáni, Fíni a Švédi.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite