Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Summit G7 je príležitosťou presvedčiť Indiu a Brazíliu v otázke Ukrajiny

.tasr .svet

India a Brazília udržiavali ekonomické a politické vzťahy s Moskvou aj po ruskej invázii na Ukrajinu, čím zmarili snahy Západu o izoláciu Ruska.

Summit G7 je príležitosťou presvedčiť Indiu a Brazíliu v otázke Ukrajiny

francúzsky prezident Emmanuel Macron považuje prebiehajúci summit lídrov skupiny G7 v japonskom meste Hirošima za príležitosť presvedčiť veľké rozvíjajúce sa štáty, akými sú India a Brazília o potrebe ukončiť vojnu na Ukrajine. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúr Reuters a AFP a stanice Sky News. 

Macron na summite varoval pred udržiavaním 0zamrznutého konfliktu na Ukrajine a zdôraznil potrebu uzatvorenia dlhodobého mieru založeného na medzinárodnom práve.

„Táto vojna nie je len európska,“ povedal Macron. Summit G7 považuje za príležitosť  diskutovať, vymieňať si názory a presviedčať partnerov, ktorí sa ho tiež zúčastňujú.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu priletel do Japonska na palube francúzskeho vládneho lietadla zo summitu Ligy arabských štátov (LAŠ) v Saudskej Arábii. 

To, že Zelenskyj mal k dispozícii francúzske vládne lietadlo, Macron označil za poctu. Podľa neho to ukazuje, že „Francúzsko buduje mier a hľadá riešenia“.

Macron po sobotňajšom stretnutí so svojím ukrajinským kolegom uviedol, že osobná účasť Zelenského na summite G7 môže byť prelomová. Podľa neho táto jeho nečakaná cesta do Hirošimy predstavuje jedinečnú príležitosť, aby v„yjadril svoju situáciu, odovzdal svoje posolstvo a zdieľal svoj názor.“

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite