Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež vymenoval osobitného vyslanca pre Ukrajinu

.tasr .svet

Pápež František vymenoval kardinála Mattea Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine.

Pápež vymenoval osobitného vyslanca pre Ukrajinu SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino

predseda Talianskej biskupskej konferencie (CEI) by mal viesť misiu, ktorá by prispela k zmierneniu napätia v nádeji, že sa tak začne cesta k mieru, oznámil v sobotu Vatikán. TASR informácie prevzala z agentúr DPA a AP.

Termín takejto misie a jej charakter v súčasnosti ešte skúmajú, doplnil hovorca Svätej stolice Matteo Bruni. Bolonský arcibiskup Matteo Maria Zuppi má podľa AP blízko k pápežovi.

František pred týždňom viedol vo Vatikáne rozhovory s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten sa následne vyjadril skepticky o sprostredkovateľských snahách Vatikánu, keďže podľa neho mediácia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom nie je možná.

Pápež koncom apríla pri návrate z návštevy Maďarska novinárom na palube lietadla povedal, že Vatikán pracuje na misii zameranej na ukončenie vojny. Podrobnosti však poskytnúť odmietol. Moskva aj Kyjev vtedy uviedli, že o tejto iniciatíve nič nevedia.

Talianska webová stránka Il Sismografo zameraná na vatikánske otázky tento týždeň informovala, že pápež chce poslať osobných vyslancov na rozhovory so Zelenským a Putinom v nádeji na sprostredkovanie prímeria. Krátke sobotňajšie oznámenie Vatikánu sa o Rusku nezmieňuje.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite