Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ sa nesmie nechať zastrašiť Putinovou demonštráciou sily v Moskve

.tasr .svet

V utorkovom prejave v Európskom parlamente v Štrasburgu to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz pri príležitosti Dňa Európy.

EÚ sa nesmie nechať zastrašiť Putinovou demonštráciou sily v Moskve SITA/AP Photo/Markus Schreiber

scholz podľa vopred pripraveného prejavu, z ktorého citoval spomenutý britský denník, uviedol, že „v Moskve, 2200 kilometrov severovýchodne odtiaľto, predvádza (ruský prezident Vladimir) Putin vojenskú prehliadku svojich vojakov, tankov a rakiet“. 

„Nesmieme sa nechať zastrašiť takýmito mocenskými hrami!“ apeloval. „Zostaňme neochvejní v našej podpore Ukrajiny – tak dlho, ako to bude potrebné!“ zdôraznil.

Nemecký kancelár podľa agentúry AFP vyzval na „rozšírenú a zreformovanú“ EÚ, ktorá je viac geopolitická, čo sa týka postojov aj konania. EÚ podľa jeho slov potrebuje zjednodušiť rozhodovanie v oblasti zahraničnej politiky a daní a takisto dodržať svoj prísľub budúceho členstva balkánskych krajín.

Scholz vyhlásil, že Deň Európy (9. máj) je tou správnou odpoveďou na druhú svetovú vojnu, ktorú rozpútalo Nemecko, a tiež na ničivý nacionalizmus a imperialistické velikášstvo. „Vojna medzi našimi národmi sa stala nepredstaviteľnou – vďaka EÚ a našťastie pre nás všetkých,“ povedal. V súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu však poznamenal, že nie vo všetkých krajinách je tento sen i realitou.

Deň Európy je pripomienkou na 9. máj 1950, keď francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman položil historickým prejavom základy európskej integrácie. Vo svojom vystúpení navrhol novú podobu politickej spolupráce v Európe, ktorá by zabránila vojnám medzi európskymi národmi. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite