Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Raz bude ešte jeden sviatok víťazstva

.marína Gálisová .názory

Slávenie víťazstva nad fašizmom je dnes trpkosladké. Z viacerých dôvodov – historických i súčasných. To neznamená, že víťazstvo sa pripomínať nemá. Len nezabúdajme, že nič nie je ukončené.

Marína Gálisová

ukončenie druhej svetovej vojny muselo byť pre populácie, ktoré postihla, ozaj sviatkom. To, že sa už – oficiálne – nebude bojovať, že konečne nastane pokoj zbraní a azda aj povojnová obnova, musela byť obrovská úľava. Ale smútok z množstva zmarených životov zostával. Zostávala aj neistota, či po rokoch deštrukcie práv ľudí nastane naozaj ich renesancia.

A ona v mnohom nenastala. Židia vracajúci sa z koncentračných táborov – tí nemnohí, ktorí prežili – nenachádzali priaznivé prostredie, ale odpor, pretože arizátori nechceli prísť o majetok, ktorý, ako dúfali, už nemal majiteľov. 

Po vojne tiež nastali násilné odsuny obyvateľov z pohraničia, neľudské vyháňanie a aj vraždenie menšinových Nemcov – z územia Česka, z územia Slovenska. Princíp kolektívnej viny dopadol na hlavy všetkých: aj tých, ktorí s nacizmom nekolaborovali, aj tých, ktorí proti nemu bojovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite