Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 64. – 65. týždeň vojny (1.5.2023 – 14.5.2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 64. – 65. týždeň vojny (1.5.2023 – 14.5.2023) SITA/Sevastopol Governor Mikhail Razvozhaev TCH via AP Výbuch v Sevastopoli

Správy z predchádzajúceho dňa 14.5.2023:

19:10 Nemecko odovzdalo Zelenskému a ľudu Ukrajiny Medzinárodnú cenu Karola Veľkého

Dostali ju „za obranu nielen suverenity svojej krajiny a životov jej občanov, ale aj Európy a európskych hodnôt“. Steinmeier ubezpečil, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu politicky, vojensky a finančne, pokiaľ to bude potrebné.

Viac sa dočítate v článku tu.

17:20 Pri bombardovaní Charkovskej oblasti zomreli dvaja civilisti

Dvaja civilisti zomreli pri ruskom bombardovaní dediny Staryca v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. „Okupanti opäť bombardovali domy civilistov v Charkovskej oblasti," napísal gubernátor. „Pri bombardovaní zomreli dvaja civilisti, 59-ročná žena a 65-ročný muž," dodal. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

17:00 Zelenskyj v nedeľu večer pricestuje do Paríža, tvrdia diplomatické zdroje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestuje v nedeľu večer do francúzskej metropoly Paríž, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje. 

V Paríži sa Zelenskyj podľa citovaných zdrojov stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Podľa novín Le Figaro sa stretne aj s premiérkou Élisabeth Borneovou a ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou. Lietadlo so Zelenským by malo pristáť na leteckej základni Vélizy-Villacoublay neďaleko Paríža. 

15:30 Ukrajinci v Bachmute opäť získali viac ako 25 štvorcových kilometrov územia

Ukrajinské sily za posledné tri dni v Bachmute opäť získali viac ako 25 štvorcových kilometrov územia, uviedla americká nezisková organizácia Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Rusko pritom podľa organizácie tvrdí, že Ukrajina podnikla množstvo neúspešných pokusov o prelomenie ruskej obrany v meste. Ruskí vojenskí blogeri podľa ISW pripustili, že ukrajinské útoky zabezpečili Kyjivu prístup k mestu po dôležitej ceste a upozornili, že ruské ústupy by mohli byť častejšie. Informuje o tom web news.sky.com.

13:00 Scholz: Berlín bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné

Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude nevyhnutné, uviedol v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Berlíne. TASR informuje na základe správ agentúr AFP, AP a DPA.

„Povedal som to už mnohokrát, a zopakujem to tu aj dnes: budeme vás podporovať tak dlho, ako to bude nevyhnutné,“ vyhlásil Scholz na spoločnej tlačovej konferencii so Zelenským.

SITA/AP Photo/Matthias Schrader

Kým 444-dňová nemilosrdná ruská agresia mala podľa Scholza zásadné geopolitické dôsledky, primárne postihla ukrajinský ľud.

Ukrajinský prezident na stretnutí s nemeckým kancelárom zároveň uistil, že pripravovaná ukrajinská protiofenzíva je zameraná výlučne na oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny, nie na útoky na ruské teritórium.

„Nezaútočíme na ruské teritórium. Oslobodíme naše obsadené územia... Nemáme na to čas, sily ani zbrane nazvyš,“ uviedol Zelenskyj.

11:55 Explózia zanechanej ruskej munície zabila piatich ľudí

Výbuch munície v Chersonskej oblasti, ktorú tam zanechala ruská armáda, zabil piatich ukrajinských civilistov. Explózia nastala v poľnohospodárskom zariadení v dedine Myroľubivka. Uviedol to šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Podľa úradov obeťami výbuchu sa stali ľudia vo veku 27 až 68 rokov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

11:40 Zelenskyj poďakoval Nemecku za podporu Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v nedeľu v Berlíne Nemecku za podporu v obrannom boji v útočnej vojne, ktorú proti jeho krajine vedie Rusko, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

„V najťažšom období v modernej histórii Ukrajiny sa Nemecko preukázalo ako skutočný priateľ a spoľahlivý spojenec, ktorý v boji za obranu slobody a demokratických hodnôt rozhodne stojí na strane ukrajinského ľudu,“ napísal Zelenskyj po anglicky do návštevnej knihy po tom, čo ho vo svojej rezidencii v paláci Bellevue prijal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Viac nájdete na tomto odkaze.

9:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priletel do Nemecka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj prílet do Berlína na oficiálnu návštevu krajiny. Zelenskyj priletel z Ríma, kde sa stretol s pápežom Františkom, talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a s premiérkou Giorgiou Meloniovou, informuje agentúra AFP.

„Už sme v Berlíne. Zbrane. Silný balík. Protivzdušná obrana. Rekonštrukcia. EÚ. NATO. Bezpečnosť,“ napísal na Twitteri.

Nemecké ministerstvo obrany v sobotu ohlásilo nový balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 2,7 miliardy dolárov. Dodávky budú okrem iného obsahovať 20 ďalších bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov Leopard 1 a štyri systémy protivzdušnej obrany Iris-T-SLM. 

Program Zelenského návštevy zatiaľ nebol oficiálne potvrdený, ale podľa miestnych médií sa očakáva, že ráno sa stretne s kancelárom Olafom Scholzom a nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. 

Podľa agentúry DPA Zelenskyj počas nedeľňajšej návštevy prevezme v mene ukrajinského ľudu prestížnu Cenu Karola Veľkého. Ide o prvú Zelenského návštevu v Nemecku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Informácie z predchádzajúceho dňa 13.5.2023:

20:40 Pápež so Zelenským hovoril o humanitárnej a politickej situácii na Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v sobotu vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom, pričom sa vyjadril, že pre neho bolo veľkou cťou stretnúť sa s hlavou katolíckej cirkvi. V písomnom vyhlásení po schôdzke, ktorá trvala 40 minút, Vatikán uviedol, že hovorili o „humanitárnej a politickej situácii" na Ukrajine, ktorú spôsobila prebiehajúca vojna.

Viac sa dočítate na tomto odkaze.

16:00 Ruský útok na Chersonskú oblasť v sobotu zabil dvoch ľudí

Dvaja ľudia zomreli v sobotu pri ruskom útoku na obec Čornobajivka v Chersonskej oblasti a jeden civilista bol zranený pri úderoch na mesto Huľajpole v Zaporižžskej oblasti. O útokoch informoval šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a Daria Zarivna, ktorá je poradkyňou Jermaka pre komunikáciu. Zarivna uviedla, že v obci Čornobajivka prišli o život dvaja ľudia. Jermak povedal, že centrum mesta Huľajpole zasiahlo približne 15 úderov, pričom zranený bol jeden civilista. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

14:20 Ukrajina tvrdí, že postupuje pozdĺž častí frontu pri Bachmute

Jednotky ukrajinskej armády postupujú pozdĺž častí frontovej línie proti ruským silám blízko východoukrajinského mesta Bachmut, uviedol v sobotu na sociálnych sieťach vysokopostavený veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Naši vojaci postupujú vpred v niektorých oblastiach frontovej línie a nepriateľ prichádza o vybavenie i ľudí,“ spresnil s tým, že obranná operácia v Bachmute pokračuje.

11:00 Ukrajinský prezident Zelenskyj pricestoval na rokovania do Ríma

Lietadlo so Zelenským pristálo na letisku Ciampino, kde ho privítal taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Počas jednodňovej návštevy sa plánuje ukrajinský prezident stretnúť s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom, premiérkou Giorgiou Meloniovou a pápežom Františkom.

10:55 Nemecko dodá Kyjevu ďalšie zbrane v hodnote 2,7 miliardy eur

Nemecko prisľúbilo ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu v hodnote 2,7 miliardy eur, oznámilo v sobotu ministerstvo obrany v Berlíne. TASR informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Berlín to uviedol pred možnou sobotňajšou návštevou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Nemecku.

„Všetci dúfame v rýchly koniec tejto strašnej vojny Ruska proti ukrajinskému ľudu, je však, žiaľ, v nedohľadne,“ uviedol v sobotu vo vyhlásení nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Súčasťou najnovšieho balíka vojenskej pomoci z Nemecka má byť podľa rezortu obrany v Berlíne ďalších dvadsať bojových vozidiel pechoty typu Marder, ako aj 30 tankov typu Leopard-1 a štyri systémy protivzdušnej obrany typu IRIS-T-SLM.

9:50 Útoky na Mykolajiv si vyžiadali troch zranených; v Kyjeve zneli sirény

Najmenej traja ľudia utrpeli v dôsledku ruských raketových útokov v sobotu zranenia v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny, uviedli tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

K útokom došlo v sobotu v skorých ranných hodinách, spresnil na platforme Telegram starosta tohto mesta Olexandr Sienkevyč a dodal, že na mieste zasahovali záchranné zložky.

Ako ďalej uviedol, terčom útoku ruských jednotiek sa stala miestna továreň a došlo aj k poškodeniu okolitých obytných budov, pričom v troch bytoch vypukol požiar. V dôsledku útokov došlo aj k poškodeniu budovy vzdelávacieho zariadenia.        

The Guardian s odvolaním sa na ukrajinské médiá tiež informoval, že v noci na sobotu sa v ukrajinskej metropole Kyjev opäť ozývali sirény leteckého poplachu.

Ruské útoky hlásili aj v západoukrajinskom meste Ľvov a podľa tamojšej vojenskej oblastnej správy boli podniknuté tzv. samovražednými kamikadze dronmi.

8:50 Londýn: Ústup pri Bachmute znamená nedostatok dôveryhodných jednotiek Ruska

Ukrajinské jednotky opätovne dobyli najmenej kilometer územia vo východoukrajinskom priemyselnom meste Bachmut a stiahnutie ruských síl z niektorých tamojších pozícií odráža „závažný nedostatok dôveryhodných bojových jednotiek“, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian.

Ministerstvo na základe najnovších odhadov britských tajných služieb zároveň uviedlo, že časti ruskej 72. samostatnej motostreleckej brigády sa pravdepodobne „v nepriaznivom zmysle slova“ stiahli zo svojich pozícií na južnom krídle operácie v Bachmute.

7:00 Ruskí okupanti hlásia výbuchy v Luhansku

Ruské úrady v piatok informovali o dvoch veľkých výbuchoch v okupovanom meste Luhansk na východe Ukrajiny. Z raketového útoku Moskva obvinila ukrajinskú armádu.

Informáciu o útoku sa však nepodarilo overiť. Kyjev na obvinenia bezprostredne nereagoval. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Na sociálnych sieťach boli zverejnené videá, na ktorých bolo vidno hustý dym, pričom médiá informovali o požiari priemyselných zariadení. Obete na životoch hlásené neboli. Luhansk sa nachádza zhruba 100 kilometrov od frontovej línie.

Informácie z predchádzajúceho dňa 12.5.2023:

20:06 Rheinmetall a Ukroboronprom budú spoločne opravovať a vyrábať tanky

Nemecká zbrojárska firma Rheinmetall založila spoločný podnik s ukrajinským koncernom Ukroboronprom na opravy a výrobu tankov. Detaily dohody prediskutoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s generálnym riaditeľom Rheinmetallu Arminom Pappergerom počas jeho návštevy Ukrajiny. Rheinmetall bude mať v spoločnom podniku 51-percentný podiel. Spolupráca sa sústredí na technickú údržbu a opravy obrnených bojových vozidiel na Ukrajine. Spoločný podnik sa zároveň bude pripravovať na výrobu tankov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Šéf koncernu Ukroboronprom Jurij Husev, ktorého citoval nemecký denník Handelsblatt, privítal ochotu Rheinmetallu podporiť Ukrajinu. Očakáva sa, že nemecká firma v najbližších dňoch podpíše zmluvy o vytvorení ďalších dvoch spoločných podnikov, a to na produkciu munície a systémov protivzdušnej obrany.

18:35 Na Kryme sa zrútil ruský vojenský vrtuľník, zahynuli dvaja piloti

Dvaja ruskí piloti zahynuli pri piatkovej havárii vojenského vrtuľníka Mi-28 na Krymskom polostrove. Uviedli to ruské médiá s odvolaním na ruské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

Vrtuľník sa zrútil v Džankojskom rajóne v severnej časti Krymu o 15.42 h miestneho času počas cvičného letu. Ruský rezort obrany sa domnieva, že haváriu zapríčinila porucha zariadenia.

Rusko anektovalo Krym ešte v roku 2014, väčšina medzinárodného spoločenstva však túto anexiu neuznala a toto územie naďalej považuje za súčasť Ukrajiny. Kyjev sa netají ambíciami znovuzískať administratívnu moc nad týmto polostrovom.

17:03 Ukrajinský vojenský analytik: Nemôžeme zaručiť, ako sa protiofenzíva vyvinie

Podporovatelia Kyjeva chápu, že ohlásená ukrajinská protiofenzíva možno nepovedie k úplnému vytlačeniu ruských vojakov a k definitívnej porážke Ruska vo všetkých okupovaných oblastiach, povedal ukrajinský vojenský analytik Olexandr Musijenko. V piatok o tom informoval portál britského denníka The Guardian s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters.

„Musíme byť pripravení na to, že vojna bude pokračovať aj na budúci rok – alebo že sa možno skončí tento rok,“ povedal Musijenko pre ukrajinskú rozhlasovú stanicu Radio NV. "Všetko závisí od toho, ako sa boje vyvinú. Nemôžeme zaručiť, ako sa protiofenzíva vyvinie," dodal.

Jevgenij Prigožin, šéf ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina, ktorá vedie boj v meste Bachmut na východe Ukrajiny, vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské operácie sú žiaľ, sčasti úspešné. Tvrdenie ukrajinského prezident Volodymyra Zelenského, že protiofenzíva sa ešte nezačala, označil za klamné.

16:23 Ukrajina je vďačná za rakety, potrebujeme však stíhačky, vyhlásil Jermak

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak privítal v piatok správy o ďalších raketách dodaných Kyjevu, uviedol však, že nie sú náhradou za stíhačky. Zopakoval zároveň výzvu Ukrajiny na dodanie moderných bojových lietadiel typu F-16 zo strany Západu, informuje TASR s odvolaním sa na stanicu Sky News.

Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok potvrdil dodanie rakiet dlhého doletu typu Storm Shadow ukrajinskej armáde. Niektoré z nich by podľa spravodajskej stanice už mali byť v rukách ukrajinských vojakov.

Jermak však uviedol, že Kyjev „stále potrebuje (stíhačky) F-16, aby mohol pripraviť Rusov o nástroje, ktorými terorizujú civilistov“. Na sociálnej sieti Twitter napísal, že ukrajinský vzdušný priestor "musí byť vyčistený od ruských lietadiel".

„Čím skôr to spolu podnikneme, tým skôr bude agresor porazený,“ dodal.

Kyjev už dlho vyzýva Západ na dodanie stíhačiek F-16 americkej výroby na pomoc v boji proti ruskej invázii, k oficiálnemu rozhodnutiu však v tejto súvislosti stále nedošlo, pripomína Sky News.

15:55 Rusko oznámilo stiahnutie vojakov z niektorých pozícií; Prigožin hovorí o úteku

Šéf žoldnierskej Vagnerovej  skupiny Jevgenij Prigožin to označil za útek. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP. Ruská armáda podľa vyjadrenia ministerstva odvrátila útoky Ukrajincov pri meste Soledar, ktoré sa nachádza severne od mesta Bachmut.

„Všetky útoky ukrajinskej armády boli odvrátené. Ruské sily nedopustili žiadne prelomenie obrannej línie,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajina podľa jeho slov útočila pozdĺž celej 95-kilometrovej línie s účasťou viac než 1000 vojakov a približne 40 tankov.

Konašenkov tiež oznámil ústup ruských síl pri obci Berchivka severozápadne od Bachmutu. Cieľom je údajne získať výhodnejšiu pozíciu. Šéf vagnerovcov, ktorí bojujú v okolí Bachmutu, však v spojitosti s Konašenkovými slovami povedal, že nešlo o preskupenie, ale útek.

„Jednotky ministerstva obrany jednoducho zutekali z krídel,“ povedal Prigožin, ktorého citovala agentúra AFP. Dodal, že krídla armády v tejto oblasti zlyhávajú a front sa rúca.

Ukrajina v piatok uviedla, že jej jednotky dosiahli značný postup v blízkosti zničeného priemyselného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, o ktoré sa už celé mesiace zvádzajú ťažké boje.

15:20 Pražský dopravný podnik daroval ukrajinskému mestu Mykolajiv dva autobusy

Praha tým chce v spolupráci s neziskovou organizáciou Človek v tiesni pomôcť pri obnove dopravnej infraštruktúry, ktorú zničili ruské útoky. O odovzdaní vyradených vozidiel informoval na sociálnej sieti Twitter pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Spoločne so zástupcami DPP sme dnes odovzdali ukrajinskému mestu Mykolajiv dva autobusy Irisbus Crossway, už za pár týždňov by tam mali byť v prevádzke,“ uviedol Svoboda. Podľa stanice ČT24 sú to stroje, ktoré v Prahe jazdili od roku 2008.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda, Alexij Ušakov, riaditeľ Mykolajivpastrans, dopravného podniku mesta Mykolajiv a Petr Drbohlav, riaditeľ Člověka v tísni pro Východní partnerství a Balkán.Dopravní podnik hlavního města Prahy/FacebookPrimátor Prahy Bohuslav Svoboda, Alexij Ušakov, riaditeľ Mykolajivpastrans, dopravného podniku mesta Mykolajiv a Petr Drbohlav, riaditeľ Člověka v tísni pro Východní partnerství a Balkán.

Kľúče od dvoch strojov si v Prahe prevzal riaditeľ dopravného podniku mesta Mykolajiv Alexij Ušakov. Autobusy by mali z Prahy odísť v sobotu.

14:46 Rusi trénujú rýchly útek zo Zaporižžskej jadrovej elektrárne, tvrdí šéf Enerhoatomu

„Všetci sa pripravujú na evakuáciu a dokonca trénovali, aby sa pripravili extra rýchlo, naložili všetok majetok, ktorý ukradli, a utiekli z elektrárne na prvé požiadanie, na prvý príkaz, keď to bude potrebné,“ povedal Kotin.

Kotin zároveň verí, že okupanti v prípade protiofenzívy ukrajinskej armády v Zaporižžskej jadrovej elektrárni nepostavia obrannú líniu a pokúsia sa o čo najrýchlejší útek. Dodal, že kolaboranti, ktorí pomáhali okupačnej správe „zaviesť nové pravidlá“ v meste Enerhodar, sú už evakuovaní, rovnako ako niektorí zamestnanci Zaporižžskej jadrovej elektrárne a ich rodiny.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začiatkom tohto týždňa opäť vyjadrila obavy o bezpečnosť v elektrárni a označila situáciu za „čoraz nepredvídateľnejšiu“.

13:45 V Kyjeve od začiatku vojny zneli sirény už vyše 850 hodín

Zvuk sirén leteckého poplachu sa v dôsledku pokračujúcej ruskej agresie stal súčasťou každodenného života obyvateľov ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje TASR na základe správy stanice Sky News.

Trosky bezpilotných lietadiel Šáhid poškodili budovy a zranili najmenej päť ľudí. Kyjev, 8.5.2023.SITA/AP Photo/Andrew KravchenkoTrosky bezpilotných lietadiel Šáhid poškodili budovy a zranili najmenej päť ľudí. Kyjev, 8.5.2023.

V Kyjeve sa od začiatku ruskej invázie z vlaňajšieho februára ozval charakteristický zvuk varovania pred možnými vzdušnými útokmi dovedna 740-krát. Poplach trval 851 hodín 38 minút čistého času, spresnil ukrajinský rezort obrany.

Ukrajinská protivzdušná obrana pritom za uplynulé dva mesiace "fungovala bezchybne", dodalo ministerstvo s tým, že v tomto období žiadna ruská raketa ani bezpilotné lietadlo na území ukrajinskej metropoly "nezasiahli svoj cieľ", píše Sky News.

12:57 Prigožin pozval Šojgua, aby prišiel do Bachmutu osobne zhodnotiť situáciu

Líder ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v piatok pozval ruského ministra obrany Sergeja Šojgua do východoukrajinského Bachmutu, aby tam zhodnotil situáciu. Je to najnovšie vyhlásenie, ktorým Prigožin napáda vojenské vedenie v Kremli, pripomína spravodajský portál CNN.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

„Žiadam vás, aby ste prišli na územie Bachmutu, ktoré kontrolujú (ruské) polovojenské jednotky, a zhodnoťte situáciu sami,“ uvádza Prigožin v liste, ktorý zverejnil na sociálnych sieťach. Tiež v ňom napísal, že wagnerovci v súčasnosti „kontrolujú viac ako 95 percent obce Bachmut a pokračujú v ofenzíve za jej úplné oslobodenie“. Na okrajoch pozícií Wagnerovej skupiny, kde sa v súčasnosti nachádzajú ruské ozbrojené sily, podľa neho Ukrajina vykonala „niekoľko úspešných protiútokov“.

11:14 Ukrajina tvrdí, že jej vojaci postúpili pri Bachmute o dva kilometre

Ukrajina v piatok uviedla, že jej jednotky dosiahli značný postup v blízkosti zničeného priemyselného mesta Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, o ktoré sa už celé mesiace zvádzajú ťažké boje. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Nepriateľ utrpel veľké ľudské straty. Naše obranné sily postúpili o dva kilometre blízko Bachmutu. Nestratili sme tento týždeň v Bachmute ani jedinú pozíciu,“ uviedla vo vyhlásení na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Rusko v noci na piatok poprelo tvrdenia proruských blogerov a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorých ukrajinské jednotky dosiahli prielom v bojoch o Bachmut.

Vysokopostavený zdroj z prostredia ukrajinských ozbrojených síl už skôr tento týždeň uviedol, že ruské jednotky sa z niektorých oblastí okolo Bachmutu stiahli po protiútokoch Kyjeva. Prigožin, ktorého jednotky sú v prvej línii bojov o Bachmut, pred troma dňami vyhlásil, že ukrajinské jednotky tam v niektorých lokalitách úspešne postupujú.

9:22 Rusko popiera správy o ukrajinskom prielome pri Bachmute

Rusko v noci na piatok poprelo tvrdenia proruských blogerov a šéfa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, podľa ktorých ukrajinské jednotky dosiahli prielom v bojoch o východoukrajinské mesto Bachmut. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Vysokopostavený zdroj z prostredia ukrajinských ozbrojených síl tento týždeň uviedol, že ruské jednotky sa z niektorých oblastí okolo Bachmutu stiahli po protiútokoch Kyjeva.

Prigožin, ktorého jednotky sú v prvej línii bojov o Bachmut, pred troma dňami vyhlásil, že ukrajinské jednotky tam v niektorých lokalitách úspešne postupujú.

„Individuálne vyhlásenia na Telegrame o 'prielome' v niektorých častiach frontovej línie nezodpovedajú realite,“ uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo obrany.

Bachmut, v ktorom pred vojnou žilo zhruba 70 000 ľudí, je po mesiacoch ťažkých bojov z veľkej časti zničený. Ruské jednotky tvrdia, že sa im podarilo obsadiť už takmer 80 percent mesta, pripomína AFP.

Ruské ministerstvo obrany ďalej uviedlo, že vo štvrtok bolo odrazených niekoľko ukrajinských útokov, pričom boje s nasadením delostrelectva i letectva pokračovali v okolí Malynivky v Donbase.

7:55 Poľsko poskytlo Kyjevu viac ako polovicu všetkých tankov dodaných spojencami

Poľsko od začiatku rozsiahlej ruskej invázie dodalo Ukrajine už 325 tankov a 14 bojových lietadiel. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie Stáleho zastúpenia Poľska pri Európskej únii.

Diplomatický úrad uviedol, že dosiaľ bolo na Ukrajinu dodaných dovedna 575 tankov od všetkých ukrajinských partnerov. Medzi nimi dominuje Poľsko, ktoré poskytlo 325 takýchto strojov. Nasleduje Holandsko s 85, Nemecko s 80 a Spojené štáty so 76 tankmi. Okrem toho dostala Ukrajina celkovo 28 bojových lietadiel vrátane 14 kusov MiG-29 sovietskej výroby od Poľska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 5. apríla počas stretnutia vo Varšave poďakoval poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckemu za „bratstvo a skutočné priateľstvo“, ktoré Poľsko preukázalo od začiatku vojny na Ukrajine.

Správy z prechádzajúceho dňa 11.5.2023

18:15 Kremeľ sa vyhráža Londýnu za poskytnutie rakiet Storm Shadow

Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok potvrdil, že Spojené kráľovstvo posiela Ukrajine rakety dlhého doletu, aby pomohli zatlačiť ruské sily. Pred poslancami v Dolnej snemovni povedal, že Británia ich daruje Ukrajine, no nešpecifikoval ich počet.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tento krok Británie odsúdil a prisľúbil ruskú odpoveď. „Bude si to vyžadovať primeranú reakciu našej armády, ktorá bude prirodzene prijímať relevantné rozhodnutia,“ poznamenal Peskov.

Riadená strela Storm Shadow stojí približne 2,2 milióna libier (2,53 milióna eur) a môže zasiahnuť ciele až do vzdialenosti  560 kilometrov. Modifikované verzie určené na vývoz majú kratší dolet okolo 250 kilometrov. Obvykle sú odpaľované zo stíhačiek Typhoon a používali sa v Líbyi aj Sýrii.

Podľa britského denníka The Times nie je jasné koľko ich v rámci najnovšieho balíka pomoci dostane Ukrajina, ani aké lietadlá ich budú niesť. Podľa odborníkov však bez väčších ťažkostí môžu byť montované na stíhačky MiG-29 sovietskej výroby, na ktorých lietajú ukrajinskí piloti. Rakety typu vzduch-zem Storm Shadow boli vyvinuté v rámci spolupráce Británie a Francúzska. 

SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

18:00 Rusi spustili v Zaporižžskej oblasti silnú paľbu, zranili viacerých civilistov

Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na šéfa regionálnej vojenskej správy Jurija Malaška. Rusi však tvrdia, že sa zameriavajú na miesta, kde sa nachádzajú príslušníci ukrajinskej armády.

Podľa Malaška bolo v obci Malokaterynivka zranených osem ľudí, ktorých zasiahla kazetová munícia. Traja z nich boli záchranári, ktorí išli pomôcť zraneným. Škody boli aj v mestečkách Huľajpole, Orichiv a Stepnohirsk.

Ruské ministerstvo obrany však tvrdí, že okupanti podnikli útoky za účelom „neutralizácie nepriateľských jednotiek“. Zničili vraj ukrajinský muničný sklad v Zaporižžskej aj Chersonskej oblasti. CNN nie je schopná nezávisle overiť tieto tvrdenia.

12:30 Británia dodala Ukrajine riadené strely dlhého doletu Storm Shadow

Spojené kráľovstvo dodalo Ukrajine viacero striel Storm Shadow, čo dáva ukrajinským silám pred vysoko očakávanou protiofenzívou proti ruským silám novú schopnosť útoku na veľké vzdialenosti. Pre spravodajskú televíziu CNN to uviedli viacerí poprední západní predstavitelia.

Storm Shadow je riadená strela dlhého doletu so schopnosťami utajenia, ktorú spoločne vyvinuli Spojené kráľovstvo a Francúzsko a ktorá sa zvyčajne aktivuje zo vzduchu. So streleckým dosahom presahujúcim 250 km len o kúsok zaostáva za taktickými balistickými strelami ATACMS vyrobenými v USA, o ktoré Ukrajina dlho žiadala.

Strely Storm Shadow majú dosah na to, aby zasiahli ruské ciele na okupovaných územiach na východe Ukrajiny. Západný predstaviteľ pre CNN povedal, že Spojené kráľovstvo dostalo od ukrajinskej vlády ubezpečenie, že tieto rakety budú použité iba na ukrajinskom suverénnom území a nie v Rusku. Predstavitelia Spojeného kráľovstva považujú za ukrajinské suverénne územie aj Rusmi anektovaný polostrov Krym.

Popredný predstaviteľ americkej armády pre CNN uviedol, že rakety Storm Shadow môžu zmeniť vývoj bojov na Ukrajine a dávajú Kyjivu nové možnosti. Ako uviedla televízia CNN, súčasný maximálny dostrel zbraní od Spojených štátov na Ukrajine je približne 80 kilometrov.

wikipedia/Rept0n1x

11:00 Ukrajina potrebuje na začatie protiútoku viac času

V rozhovore pre britskú stanicu BBC Zelenskyj vyhlásil, že očakávaná ofenzíva by mohla byť vo vojne rozhodujúca, pretože by prekreslila frontové línie, ktoré sa celé mesiace nemenili, informuje TASR.Podľa Zelenského to tiež bude rozhodujúca skúška pre Ukrajinu, ktorá chce dokázať, že zbrane a vybavenie, ktoré dostala od Západu, môžu viesť na bojisku k významným víťazstvám.

Prezident Zelenskyj označil bojové brigády, z ktorých niektoré boli vycvičené krajinami NATO, za „pripravené“, ale povedal, že armáda ešte potrebuje „niektoré veci“ vrátane obrnených vozidiel, ktoré „prichádzajú postupne“. „S tým, čo už máme, môžeme ísť dopredu a uspieť. Stratili by sme však veľa ľudí. Myslím si, že to je neprijateľné. Takže musíme počkať. Potrebujeme ešte trochu času,“ povedal Zelenskyj, keď vo svojom sídle v Kyjeve hovoril s korešpondentmi viacerých európskych verejnoprávnych médií.

Kedy a kde sa ukrajinská ofenzíva začne, nie je známe, uviedla BBC, pričom pripomenula, že ruské jednotky medzičasom posilnili svoju obranu pozdĺž frontu, ktorý sa tiahne v dĺžke 1450 kilometrov - od Luhanskej a Doneckej oblasti na východe až po Záporožskú a Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny. Podľa BBC sa ukrajinské vedenie v posledných týždňoch snaží - verejne aj neverejne - znížiť veľké očakávania týkajúce sa protiuruskej ofenzívy. 

Vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, uviedol, že na Ukrajine „pochopili, že musia byť úspešní“, ale aj to, že útok by sa nemal považovať za "zázračné riešenie" vo vojne, ktorá trvá už 15. mesiac.  Zelenskyj v rozhovore vyjadril presvedčenie, že ukrajinská armáda môže postúpiť, pričom varoval pred rizikami „zamrznutého konfliktu“, s ktorým podľa neho Rusko „počíta.“

BBC vo svojom spravodajskom materiáli konštatuje, že pre Kyjev by akýkoľvek výsledok, ktorý by bol na Západe vnímaný ako sklamanie, mohol znamenať zníženie vojenskej podpory a tlak na rokovania s Ruskom. Vzhľadom na to, že takmer pätina krajiny je pod ruskou kontrolou a ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil anexiu štyroch regiónov, ktoré jeho sily čiastočne okupujú, by to možno zahŕňalo aj diskusie o územných ústupkoch, pripomenula BBC.

„Každý bude mať nejakú predstavu,“ pripustil Zelenskyj, pričom dodal, že "nemôžu tlačiť na Ukrajinu, aby sa vzdala svojich území. „Prečo by mala ktorákoľvek krajina sveta odovzdať Putinovi svoje územie?“ pýtal sa ukrajinský prezident. Zelenskyj súčasne odmietol obavy zo straty podpory USA, ak prezident Joe Biden, ktorý prisľúbil, že bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, nebude v roku 2024 opätovne zvolený.

Ukrajina sa podľa Zelenského stále teší podpore v Kongrese USA. „Kto vie, kde budeme, keď sa (v USA) uskutočnia voľby?“ zamyslel sa Zelenskyj. „Verím, že dovtedy zvíťazíme,“ vyhlásil. Ukrajinský prezident tiež konštatoval, že západné sankcie majú vplyv na ruský obranný priemysel, pričom spomenul vyčerpané zásoby rakiet a nedostatok delostreleckých nábojov. 

„Stále toho majú veľa v skladoch, ale... už vidíme, že v niektorých oblastiach znížili intenzitu ostreľovania,“ vyhlásil. Upozornil súčasne, že Moskva podľa neho našla spôsoby, ako niektoré sankčné opatrenia obísť. Vyzval preto partnerské štáty, aby sa zamerali na tých, ktorí Rusku pomáhajú tieto zákazy obchádzať. Zelenskyj v rozhovore opäť odmietol obvinenie zo strany Ruska, že Ukrajina stojí za nedávnym údajným útokom dronmi na Kremeľ, ktorý to označil za pokus o atentát na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinský líder sa podľa vlastných slov domnieva, že ohlo ísť o tzv. operáciu pod falošnou vlajkou, ktorú uskutočnilo samotné Rusko. Tvrdenie o údajnom útoku na Kremeľ teraz Moskva využíva ako „zámienku“ na ďalšie ataky voči Ukrajine, myslí si Zelenskyj podľa BBC. 

8:00 Drony údajne zasiahli Belgorodskú aj Brianskú oblasť v Rusku

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, údajne opäť došlo k dronovým útokom. Uviedol to v stredu na platforme Telegram gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov, informuje TASR podľa správy stanice CNN. 

Dva bezpilotné stroje podľa jeho slov vybuchli a spadli do obývanej lokality. Z miesta neboli hlásené žiadne obete, no poškodené boli dve obytné budovy a jedno auto. Ďalší dron zostrelil nad Belgorodskou oblasťou ruský systém protivzdušnej obrany. Gladkov dodal, že pri incidentoch nedošlo k nijakými obetiam, no zasahujúce tímy ešte vyhodnocujú rozsah škôd. 

Dronový útok hlásili aj zo západoruskej Brianskej oblasti, taktiež hraničiacej s Ukrajinou, informoval tamojší gubernátor Alexandr Bogomaz. Uviedol, že pri útoku nedošlo k žiadnym obetiam, hoci v meste Starodub bola zasiahnutá administratívna budova. 

7:30 Zelenskyj opäť žiada o stíhačky a tvrdí, že Ukrajina sa pripravuje na obnovu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom nočnom prejave Západ opakovane požiadal o dodanie stíhačiek. TASR o tom píše podľa správy stanice Sky News.

Ukrajine dosiaľ dodali sovietske stíhačky MiG-29 len Slovensko a Poľsko. Zelenskyj pritom žiada Západ o dodanie stíhačiek celé mesiace, pripomína Sky New. Zelenskyj teraz informoval, že ukrajinskí predstavitelia v súčasnosti pracujú na tom, aby získali od partnerov Kyjeva ďalšie "obranné balíky". Dodal, že v tomto smere boli už na "pracovnej úrovni" prijaté nové rozhodnutia, ktoré umožnia väčšiu ochranu ukrajinského neba, ako aj viac možností pre obranu a pohyb ukrajinskej armády na zemi. 

„Dnes som absolvoval niekoľko stretnutí, na ktorých sme o tom všetkom diskutovali. V blízkej budúcnosti pritom očakávame od našich partnerov príslušné kroky, “povedal v stredu večer Zelenskyj.  

Ukrajinský prezident vo svojom prejave hovoril podľa agentúry DPA opäť aj o tom, že Ukrajina chce so zahraničnou podporou vyhnať ruských okupantov. „Nepriateľovi nenecháme ani kúsok našej krajiny - tyrania nebude vládnuť nikde, “povedal. 

Zelenskyj tiež uviedol, že na Ukrajine už prebiehajú prípravy na obnovu vojnou zničenej krajiny, a to vo všetkých oblastiach - od hospodárstva a priemyslu až po zbrojenie, energetiku, infraštruktúru, vzdelávanie, sociálne služby a zdravotníctvo.

„Teraz v máji dokončíme konkrétne body týchto štátnych programov a v júni budeme na našich plánoch pracovať s našimi (zahraničnými) partnermi,“ povedal Zelenskyj. „Tu na Ukrajine svet uvidí, čoho je Európa schopná,“ dodal. 

Správy z predchádzajúceho dňa 10.5.2023:

20:00 Ukrajina tvrdí, že ruské sily sa stiahli z niektorých oblastí pri Bachmute

Ruské sily sa po protiútokoch ukrajinskej armády stiahli z niektorých oblastí neďaleko mesta Bachmut na východe Ukrajiny. V stredu to uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády Olexandr Syrskyj. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Syrskyj uviedol, že ruskí vojaci ustúpili v niektorých oblastiach frontovej línie v Doneckej oblasti až o dva kilometre. „Pozorujeme výsledky efektívnej činnosti našich jednotiek,“ povedal. 

Ako ďalej vysvetlil, jeho sily podnikajú protiútoky pozdĺž niektorých častí kontaktnej línie okolo Bachmutu. Dodal, že v niektorých oblastiach frontu „nepriateľ nevydržal nápor ukrajinských obrancov a stiahol sa“.

18:50 ČR dodá Ukrajine dodáva systémy protivzdušnej obrany Kub a muníciu

Česká republika dodáva Ukrajine dva systémy protivzdušnej obrany Kub a k nim príslušné rakety. V stredu to uviedol český prezident Petr Pavel v rozhovore pre Český rozhlas Radiožurnál, informuje TASR.

Systémy Kub sú podľa Pavla v štádiu dodania. Český prezident dodal, že na obsluhu systému Kub je ukrajinská armáda vycvičená, a preto ho môže okamžite po dodaní používať. ČR môže podľa Pavla Ukrajine poskytnúť aj muníciu, „a to nie len z vlastných zdrojov, ale aj zo zdrojov tretích krajín“.                

„A môžeme zvážiť aj ďalšie možnosti, napríklad opravené tanky, bojové vozidlá, ktoré sú opravované v našich závodoch a postupne doručované na Ukrajinu,“ odpovedal prezident na otázku, čo môže Ukrajina od Českej republiky v rámci vojenskej pomoci dostať.

Pavel v rozhovore pripomenul, že Kyjev už od Prahy dostal takmer sto tankov, približne rovnaký počet obrnených vozidiel a množstvo munície.

18:20 Šéf Wagnerovej skupiny Prigožin sa vyhráža francúzskemu prezidentovi

Zakladateľa súkromnej ruskej žoldnierskej organizácie Wagnerova skupina Jevgenija Prigožina rozhneval krok francúzskeho parlamentu, ktorý jeho organizáciu označil za teroristickú. Ruským novinárom Prigožin povedal, že Wagnerova skupina zachraňuje ľudí v strednej Afrike, kde získala pozície na úkor francúzskej prítomnosti v regióne. „Môžeme vytrhnúť zhnité zuby z tých zlých úst kliešťami,“ dodal Prigožin. „Môžeme vytrhnúť Macronove zuby a celkovo zuby každého, kto šíri patogénnu špinu (o Wagnerovej skupine),“ povedal v stredu na adresu francúzskeho prezidenta Prigožin. Informuje o tom portál Politico.

Francúzski zákonodarcovia zároveň v utorok vyzvali Európsku úniu, aby zaradila Wagnerovu skupinu na svoj zoznam teroristických organizácií a uplatnila ďalšie právne kroky, ktoré znemožnia finančné aktivity Wagnerovej skupiny v Európe. Voči samotnému Prigožinovi EÚ prijala sankcie už vlani v apríli. „Nie sú to len žoldnieri, sú ochotní masakrovať civilistov pre politické zisky ... destabilizovať inštitúcie,“ povedal pre Politico pred utorkovým hlasovaním poslanec francúzskeho parlamentu Benjamin Haddad, ktorý je členom Macronovej politickej strany Obroda.

Wagnerova skupina zohráva aktívnu rolu v otvorenej ruskej invázii na Ukrajinu. Organizácia je zapojená najmä do bojov v Bachmute. Wagnerovci údajne nakrútili viacero videozáznamov mučenia vojnových zajatcov a dokonca odseknutia hlavy. V apríli dvaja bývalí velitelia z Wagnerovej skupiny priznali, že na Prigožinov rozkaz zabíjali ukrajinských civilistov a deti.

11:20 Londýn: Moskovská prehliadka na Deň víťazstva odhalila slabiny ruskej armády

Utorňajšia vojenská prehliadka na Deň víťazstva nad nacistickým Nemeckom v Moskve odhalila podľa hodnotenia britských tajných služieb slabé stránky ruskej armády. Uviedla to v stredu agentúra DPA.

Z 8000 príslušníkov armády, ktorí sa na prehliadke  zúčastnili, bola väčšina z pomocných jednotiek a polovojenských zoskupení, ako aj z radov kadetov. Jedinými príslušníkmi ozbrojených síl schopnými nasadenia boli kontingenty železničnej a vojenskej polície.

Skutočnosť, že Rusko upustilo od prehliadky tankov, mala však podľa Britov iný dôvod. Na prehliadke sa totiž zúčastnil iba jediný tank typu T-34, pochádzajúci ešte z čias druhej svetovej vojny.

„Napriek ťažkým stratám na Ukrajine mohlo Rusko predviesť viac obrnených vozidiel,“ konštatujú britské tajné služby. Od toho sa však upustilo zrejme preto, aby sa ruské úrady vyhli výčitkám na domácej scéne, že uprednostňujú prehliadky pred nasadením v boji.

11:00 Ruskí vojaci bránia evakuácii pracovníkov záporožskej elektrárne, tvrdí Ukrajina

Ruskí vojaci bránia zamestnancom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) evakuovať sa spoločne s ich rodinami z neďalekého mesta Enerhodar, ktoré leží na frontovej línii. V stredu to oznámila ukrajinská armáda, píše stanica CNN.

„V Enerhodare zorganizovali ruskí okupanti tzv. ,evakuáciu' pre rodinných príslušníkov pracovníkov ZAES – avšak samotní zamestnanci elektrárne mesto opustiť nesmú,“ uviedol vo vyhlásení generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

CNN pripomína, že Moskvou podporované okupačné úrady nariadili evakuáciu tisícov civilistov z oblastí pri južnej frontovej línii vrátane mesta Enerhodar. Deje sa tak v čase, keď Ukrajina plánuje spustiť svoju protiofenzívu.

8:15 Brigáda ruskej armády ušla z Bachmutu

Ukrajinská Tretia útočná brigáda potvrdila, že 72. samostatná motostrelecká brigáda ruských ozbrojených síl ušla z Bachmutu. Pred potvrdením zo strany Kyjiva to pôvodne uviedol zakladateľ súkromnej ruskej žoldnierskej organizácie Wagnerova skupina Jevgenij Prigožin. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Prigožinova správa o úteku 72. samostatnej motostreleckej brigády ruských ozbrojených síl z Bachmutu a o '500 mŕtvych' Rusoch, ktorí tam zostali, je pravdivá," uviedla vo vyhlásení Tretia útočná brigáda. Podľa vyhlásenia ukrajinskej brigády jej útočné jednotky počas ofenzívnych operácií zabili 64 ruských vojakov na juhozápadnom predmestí Bachmutu. Piatich ruských vojakov zajali.

Bachmut je epicentrom bojov medzi ukrajinskými a ruskými silami už deväť mesiacov. Hlavnými údernými silami Ruska v jeho snahe rozšíriť kontrolu nad Doneckou oblasťou je Wagnerova skupina. Za posledných deväť mesiacov však Moskva dosiahla len čiastočné zisky a Ukrajina stále kontroluje časť mesta.

8:00 Na východe Ukrajiny zahynul reportér agentúry AFP

Videokoordinátor francúzskej tlačovej agentúry AFP Arman Soldin prišiel v utorok o život pri raketovom útoku neďaleko mesta Časiv Jar na východe Ukrajiny. Informovali o tom novinári AFP, ktorí boli svedkami incidentu.

K útoku došlo okolo 16.30 h miestneho času (15.30 SELČ) na okraji mesta ležiaceho neďaleko Bachmutu, ktorý je už niekoľko mesiacov dejiskom bojov.

Novinári AFP sa dostali pod paľbu rakiet typu Grad v čase, keď boli so skupinou ukrajinských vojakov. Soldin (32) zomrel, keď raketa padla blízko miesta, kde sa nachádzal. Zvyšok tímu neutrpel zranenia.

Informácie z predchádzajúceho dňa 9.5.2023:

19:53 Ukrajinská ofenzíva nemusí byť rozhodujúca, upozornil šéf britskej diplomacie

Upozornil na to v utorok britský minister zahraničných vecí James Cleverly.Vyzval zároveň na trvalú podporu Kyjeva, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Cleverly počas návštevy Washingtonu apeloval na posilnenie vojenskej pomoci, ktorá by pomohla Ukrajine čo najrýchlejšie zvíťaziť. Varoval však, aby sa do jej nadchádzajúcej operácie nevkladali prílišné nádeje.

UK Government/Wikimedia CommonsBritský minister zahraničných vecí James Cleverly.

„Ukázali sa ako veľmi, veľmi efektívni obrancovia svojej krajiny, ale musíme si uvedomiť, že nemusí dôjsť k jednoduchému, rýchlemu a rozhodujúcemu prelomu," povedal Cleverly na pôde Atlantickej rady.

Západné veľmoci by podľa Cleverlyho mali vytrvať v odhodlaní„ robiť správnu vec“ bez ohľadu na vývoj ukrajinskej ofenzívy a napriek možnej eskalácii rétoriky ruského vedenia.

17:42 Zelenskyj sa v snahe poraziť zlo poďakoval za podporu USA a partnerom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok žiadal posilnenie úsilia o zjednotenú Európu s cieľom čeliť hrozbám a poraziť zlo. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrení zverejnených na sociálnej sieti.

„Naše úsilie o zjednotenú Európu, bezpečnosť a mier musí byť také silné, ako túžba Ruska zničiť našu bezpečnosť, slobodu a Európu,“ povedal Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s predsedníčkou UK Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve. Dodal, že Európa musí konať spoločne a primerane týmto hrozbám, aby porazila zlo agresie. Takisto sa poďakoval partnerom, ktorí podporujú Európu a bezpečnosť.

Poďakoval sa aj americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a obyvateľom USA za nový balík vojenskej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov. "Oceňujeme tento signál solidarity s Ukrajinou v pre nás symbolický deň - Deň Európy a Deň víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne," napísal.

Zelenskyj pripomenul, že 9. mája si európsky kontinent pripomína Deň Európy, ktorý nasleduje za Dňom víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne (8. mája). Európa podľa jeho slov vznikla s prispením tohto víťazstva a po porážke agresie a zla.

„Teraz opäť spoločne čelíme zlu agresie a politike nenávisti, ktoré moderné Rusko prinieslo naspäť na kontinent,“ povedal. Dodal, že opäť potrebujeme zvíťaziť.

14:52 Europoslanci súhlasia s rýchlym prerokovaním nariadenia o zvýšení výroby munície

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu odhlasovali urýchlenie prerokovania nariadenia o zvýšení výroby munície v EÚ do hodnoty 500 miliónov eur. Zámerom je zvýšiť dodávky  munície Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. Informuje o tom spravodajca TASR.

Nariadenie na podporu výroby munície (ASAP) navrhla Európska komisia (EK) a malo by byť zavedené do konca tohto roka, na čom sa zhodli predstavitelia EK a EP. EÚ sa snaží dodať Ukrajine v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov jeden milión delostreleckých granátov.

Takéto množstvo munície pre Ukrajinu však vážne vyčerpáva zásoby členských krajín EÚ. Nové nariadenie  by to malo napraviť. Legislatívny návrh vyzýva na čerpanie zdrojov z Európskeho obranného fondu (EDF) a mechanizmu Posilnenie európskeho obranného priemyslu prostredníctvom spoločného zákona o obstarávaní (EDIRPA). 

Členské štáty budú požiadané, aby spolufinancovali nové priemyselné linky na výrobu munície (najmä pre húfnice),  rakiet a na zvýšenie produkcie strelného prachu a repasovanie starej munície. Európska ľudová strana (EPP), najväčšia politická skupina v europarlamente, prišla s návrhom, aby sa bežný legislatívny postup pri ASAP urýchlil a preskočil prerokovanie a hlasovanie v parlamentných výboroch, s cieľom naliehavo urýchliť prijatie zákona.

12:33 Ruskí generáli klamú Putina; Kremeľ nedokáže brániť vlastnú krajinu, tvrdí Prigožin

Zakladateľ ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v utorok spochybnil schopnosť Kremľa brániť Rusko a ruskú vojenskú jednotku zároveň obvinil, že utiekla zo svojich pozícii pri ukrajinskom meste Bachmut, kde už niekoľko mesiacov prebiehajú intenzívne boje. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Dnes (9. mája) jedna z jednotiek ministerstva obrany opustila svoje pozície a nechala front nechránený,“ vyhlásil vo videu Prigožin. Konkretizoval, že išlo  o 72. brigádu ministerstva obrany. Tvrdí, že nechránený úsek frontu je takmer dva kilometre široký a siaha do hĺbky 500 metrov. „Nejako sme ho zablokovali,“ hovorí.

SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via APRuský prezident Vladimir Putin v utorok pri príležitosti Dňa víťazstva slávnostne otvoril vojenskú prehliadku na Červenom námestí v Moskve, 9.5.2023.

Prigožin zverejnil 5. mája video, v ktorom obscénne nadával na vedenie ruského ministerstva obrany a požadoval poskytnutie munície, inak do 10. mája vagnerovci z Bachmutu odídu. V najnovšom videu ďalej hovorí, že ruskí vojaci z bojiska utekajú najmä pre hlúposť svojich veliteľov, ktorí svojim podriadeným dávajú zločinné rozkazy. Povedal tiež, že vojaci by nemali zomierať pre obmedzenosť svojich nadriadených.

Šéf Vagnerovej skupiny sa vo videu tiež pýta, prečo štát nedokáže brániť vlastné územie a dodáva, že Ukrajina úspešne útočí na ruské pohraničné oblasti. Prigožin obvinil ruských generálov, že sa podľa neho snažia oklamať ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol, že ak všetky úlohy vykonávajú tak, že oklamú hlavného veliteľa armády (Putina), tak buď im nakope zadok sám Putin, alebo ruský ľud — za to, že prehrali vojnu.

10:01 V Doneckej oblasti obsadenej Ruskom hrozí nedostatok vody

Vo svojej utorkovej správe o vývoji bojov na Ukrajine to podľa agentúry DPA na Twitteri uviedlo britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie tajných služieb.

„Nedostatok vody je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 rastúcim problémom v Rusmi obsadenej Doneckej oblasti,“ uviedol rezort obrany v Londýne, ktorý poukázal na výpovede lídrov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Londýn tvrdí, že kanál na rieke Severný Donec, ktorý je hlavným zdrojom zásobovania vodou v Doneckej oblasti, je naďalej z veľkej časti pod kontrolou Ukrajiny. „Ruské sily sa zrejme pokúsili dostať tento kanál pod svoju kontrolu, aby zmiernili nedostatok vody v Donecku,“ uviedlo britské ministerstvo.

„Vodca samozvanej Doneckej ľudovej republiky 28. apríla 2023 oznámil, že zásoby vody v regióne sú nebezpečne nízke,“ konštatuje ministerstvo obrany.

Rozsiahle ruské delostrelecké útoky počas bojov o mesto Bachmut pravdepodobne poškodili aj kanál, ktorý prechádza mestom Časiv Jar ležiacim asi šesť kilometrov západne od Bachmutu, ako aj ďalšiu vodovodnú infraštruktúru.

„Rusko zrejme buduje vodovodné potrubie, aby kompenzovalo nedostatočné úspechy pri získaní kontroly nad kanálom a zmiernilo nedostatok vody v Donecku,“ tvrdí britské ministerstvo s tým, že je veľmi nepravdepodobné, že by táto snaha mohla plne nahradiť obmedzený prístup k vode v okupovaných regiónoch.

9:22 Rusko vypálilo na Ukrajinu v noci 25 rakiet, 23 bolo zostrelených

Ukrajinská armáda priblížila, že v Kyjeve zatiaľ neboli hlásené žiadne škody okrem požiaru, ktorý spôsobili padajúce úlomky rakiet. Hlásené doteraz neboli ani nijaké obete či zranení.

Kyjevský primátor Vitalij Kličko podľa televízie Sky News na platforme Telegram uviedol, že úlomky dopadli na dom v štvrti Holosivskyj ležiacej na juhozápade hlavného mesta. V centrálnej kyjevskej štvrti Ševčenskyj, ktorá je častým terčom útokov, sa našli úlomky rakety na ceste, píše agentúra Reuters.

Náčelník kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko povedal, že výstraha pred leteckými útokmi bola vydaná pre takmer celú Ukrajinu. „Plány agresora na fronte zlyhali,“ uviedol v príspevku na Telegrame po tom, čo ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila väčšinu nepriateľských rakiet.

Popko povedal, že Kyjev sa znova ubránil pred útokmi a zdôraznil, že to tak bude aj v budúcnosti. „(Ruské sily) sa snažia zabiť čo najviac civilistov,“ poznamenal.

K najnovším útokom došlo deň po ďalšej vlne dronových a raketových útokov na ukrajinské mestá. V utorok si Rusko pripomína 78.  výročie porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

8:02 Začiatok ukrajinskej protiofenzívy brzdí daždivé počasie, tvrdia okupačné úrady

Očakávanú jarnú ukrajinskú protiofenzívu oddialilo daždivé počasie. V pondelok to uviedol šéf ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Balickij v rozhovore pre ruskú televíziu povedal, že v regióne opäť zavládlo premenlivé daždivé počasie. Poznamenal, že na presun vojenskej techniky je potrebná suchá pôda. Napriek tomu podľa neho protiofenzíva môže "začať kedykoľvek".

Ruské okupačné úrady v Záporožskej oblasti minulý týždeň začali s evakuáciou obcí neďaleko frontovej línie vrátane mesta Enerhodar, pri ktorom sa nachádza Záporožská atómová elektráreň. Balickij uviedol, že ide o dočasné presídlenie obyvateľov z bezpečnostných dôvodov.

7:29 Spojené štáty poskytnú Ukrajine dlhodobú bezpečnostnú pomoc vo výške 1,2 miliardy dolárov

Spojené štáty poskytnú Kyjevu ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 1,2 miliardy dolárov zameraný na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany v čase pokračujúcich ruských útokov. V pondelok to pre agentúru AP uviedli nemenovaní americkí predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou, informuje TASR.

Washington má predmetný balík oznámiť v utorok. Financie budú určené na zabezpečenie budúcich bezpečnostných potrieb Ukrajiny v najbližších mesiacoch či rokoch. Z daného balíka majú byť financované systémy protivzdušnej obrany a ich údržba, delostrelectvo a munícia. 

Spojené štáty poskytli Ukrajine od začiatku ruskej invázie vlani vo februári vojenskú pomoc v hodnote už takmer 37 miliárd dolárov.         

Ukrajina sa v súčasnosti naďalej bráni pred ruskými raketovými i dronovými útokmi. Zároveň sa však pripravuje na spustenie jarnej protiofenzívy.

Správy z prechádzajúceho dňa 8.5.2023:

18:30 Ruské okupačné úrady v Zaporižžskej oblasti sťahujú svojich predstaviteľov a kolaborantov z mesta Tokmak

Ruské okupačné úrady v ukrajinskej Zaporižžskej oblasti sťahujú svojich predstaviteľov, miestnych kolaborantov a deti s ich učiteľmi z mesta Tokmak do Berďanska, ktoré leží na pobreží Azovského mora zhruba 100 kilometrov juhovýchodne od Tokmaku. Uviedol to v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády, informuje portál Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda dodala, že v okupovanom Tokmaku sa tvoria rady na palivo, keďže miestnych vodičov upozornili na prerušenie dodávok pohonných látok. Oddelenie ruskej polície v okupovanej dedine Vesele podľa ukrajinského generálneho štábu zatvorili a deň pred jeho uzavretím miestne okupačné úrady ničili policajnú dokumentáciu.

Vlani na jeseň počas ukrajinskej protiofenzívy v Chersonskej oblasti ruské úrady realizovali nútené premiestňovanie obyvateľstva, ktoré označovali za „evakuáciu". Predpokladá sa, že Ukrajina podnikne rozsiahlu protiofenzívu v najbližších týždňoch.

18:00 Pri raketovom útoku na Odesu bol zničený sklad Červeného kríža

Pri pondelkovom raketovom útoku na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa bol zničený sklad miestnej pobočky Červeného kríža, informuje TASR podľa správy denníka The Guardian.

Regionálna pobočka Červeného kríža vo vyhlásení uviedla, že pri pondelkovom útoku bol zničený sklad s rozlohou 1000 štvorcových metrov, v ktorom sa nachádzali predmety humanitárnej pomoci. V čase útoku sa však žiaden zo zamestnancov ani miestnych dobrovoľníkov v sklade nenachádzal.

„Poskytovanie humanitárnej pomoci a aktivít v rámci niektorých projektov odeskej regionálnej pobočky Ukrajinského Červeného kríža boli pozastavené,“ uviedol Červený kríž vo vyhlásení.

Ukrajina v pondelok ráno hlásila ruské útoky na viacero ukrajinských miest vrátane hlavného mesta Kyjev a Odesy na pobreží Čierneho mora.

17:30 Moskva sa snaží verbovať do boja na Ukrajine stredoázijských migrantov

Moskva verbuje do boja na Ukrajine aj migrantov zo Strednej Ázie pracujúcich v Rusku, vyplýva z informácií britských tajných služieb, o ktorých v pondelok informovalo ministerstvo obrany v Londýne. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Náboroví pracovníci podľa správy navštevujú mešity a imigračné úrady, kde sa zameriavajú na ľudí zo Strednej Ázie. „Na imigračných úradoch sa zamestnanci, ktorí hovoria tadžicky a uzbecky, bežne snažia o nábor migrantov “uviedlo britské ministerstvo.

Migrantom údajne ponúkajú rýchlejšie získanie ruského občianstva, po pol roku až roku namiesto obvyklých piatich rokov. Lákajú ich zrejme aj náborovými odmenami a výškou platu.

Takýchto odvedencov podľa britských spravodajských expertov pravdepodobne pošlú na frontové línie v rámci snahy Ruska splniť cieľ 400.000 dobrovoľníkov pre boj na Ukrajine. Londýn tiež tvrdí, že ruská vláda sa takmer určite snaží čo najdlhšie oddialiť novú „neskrývanú“ mobilizáciu.

12:00 Za uplynulý deň padlo 540 ruských vojakov

Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň podľa Kyjiva stratili ďalších 540 príslušníkov. Straty na životoch v radoch ruskej armády od začiatku vojny tak stúpli na 194 970, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o sedem tankov, päť obrnených bojových vozidiel pechoty a osem delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu celkovo stratilo 3 730 tankov, 7 253 obrnených bojových vozidiel pechoty a 3 018 delostreleckých systémov.

10:00 Rusko bude porazené, tak ako bolo porazené nacistické Nemecko, vyhlásil Zelenskyj

Ruské sily budú na Ukrajine porazené tak, ako bolo porazené nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne. Pri príležitosti Dňa víťazstva v Európe to v pondelok sľúbil prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Všetko staré zlo, ktoré moderné Rusko prináša späť, bude porazené tak, ako bol porazený nacizmus, “uviedol Zelenskyj vo video prejave.

„Tak, ako sme vtedy spoločne ničili zlo, spoločne aj teraz ničíme podobné zlo “dodal ukrajinský prezident.

9:20 Rusko zaútočilo najmenej 35 iránskymi dronmi Šáhid

Rusko v pondelok ráno na Ukrajinu zaútočilo najmenej 35 iránskymi dronmi Šáhid, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády. Ukrajinská protivzdušná obrana podľa neho zostrelila všetky ciele. Vojenská administratíva Kyjiva konštatovala, že nad ukrajinským hlavným mestom zostrelili najmenej 30 dronov. Trosky bezpilotných lietadiel Šáhid poškodili budovy a zranili najmenej päť ľudí. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Za uplynulých 24 hodín Rusko proti Ukrajine vystrelilo 16 rakiet, ktoré smerovali na Charkivskú, Chersonskú, Mykolajivskú a Odeskú oblasť. Moskva podnikla aj 61 leteckých úderov a najmenej 52 útokov raketometmi na ukrajinské vojenské pozície a na civilnú infraštruktúru.

8:00 Rusko v noci raketami útočilo na viaceré mestá vrátane Kyjeva a Odesy

Ukrajina v pondelok ráno potvrdila ruské útoky na viacero ukrajinských miest vrátane  Kyjeva a Odesy. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že v Kyjeve utrpelo počas nočných útokov zranenia najmenej päť ľudí. Úlomky drona podľa jeho vyjadrení dopadli aj na jeden obytný dom. Vo vzdušnom priestore nad Kyjevom objavili a zostrelili 30 bezpilotných lietadiel, uviedla ukrajinská armáda.

Na Odesu na brehu Čierneho mora Rusko útočilo strelami typu Ch-22, uviedli miestne úrady. Útok spôsobil požiar v skladisku s potravinami. Rusko si 78. výročie víťazstva nad fašizmom pripomína v utorok 9. mája. Ukrajina si za deň spomienky na koniec 2. svetovej vojny vybrala 8. máj tak ako prakticky celá Európa.

Kapitulácia nacistického Nemecka oficiálne začala platiť 8. mája 1945 o 23.01 h stredoeurópskeho času. V Moskve pre dvojhodinový časový posun vtedy bolo už 9. mája.

Správy z predchádzajúceho dňa 7.5.2023:

20:40 Ukrajinský generál tvrdí, že situácia na východnom fronte je„ pod kontrolou“

Situácia na ukrajinskom východnom fronte je podľa hlavného veliteľa zodpovedného za túto oblasť Olexandra Syrského "napätá, ale pod kontrolou". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Ako v nedeľu oznámilo ukrajinské vojenské vedenie, Syrskyj deň predtým zhodnotil situáciu v operačných oblastiach a so zodpovednými veliteľmi prerokoval ďalšie kroky. Hlavný dôraz sa kládol na obranu ťažko skúšaného mesta Bachmut a na plán „spôsobiť maximálne škody“ jednotkám ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Podľa zhodnotenia Syrského ruské vojenské sily v uplynulých dňoch zvýšili intenzitu paľby z ťažkých zbraní, nasadili modernejšiu techniku a preskupili svoje jednotky.  „Naznačuje to, že nepriateľ nezmení svoje plány a robí všetko pre to, aby získal kontrolu nad Bachmutom a pokračoval v ofenzíve, “povedal Syrskyj, veliteľ ukrajinskej armádnej skupiny Východ.

Ruskí vojaci sa snažia dobyť Bachmut už niekoľko mesiacov. Podľa ruskej strany už kontrolujú väčšinu mesta. Ukrajinské jednotky však kladú v Bachmute tvrdý odpor, aby spôsobili svojim protivníkom čo najväčšie straty.

19:00 Rusi evakuujú z okolia záporožskej elektrárne Ukrajincov s ruským občianstvom

Rusi evakuujú z mesta ležiaceho v blízkosti Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) medzi prvými Ukrajincov s ruskými pasmi, uviedla v nedeľu ukrajinská armáda. TASR správu prevzala od televízie Sky News.

„Prvých evakuujú tých, ktorí v prvých mesiacoch okupácie prijali ruské občianstvo,“ uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Dodal, že Rusi týchto ľudí evakuujú do prístavných miest Berďansk a Prymorsk ležiacich na brehu Azovského mora. K tejto evakuácii pritom Rusi pristúpili po tom, čo riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi uviedol, že situácia v okolí Ruskom kontrolovanej ZAES na juhu Ukrajiny je čoraz nepredvídateľnejšia. Zároveň varoval pred hrozbou vzniku vážneho jadrového incidentu.

Ruské sily obsadili túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe krátko po tom, ako prezident Vladimir Putin vo februári 2022 nariadil inváziu na Ukrajinu. V oblasti elektrárne často dochádzalo k streľbe, z ktorej sa obe strany konfliktu vzájomne obviňovali.

V súvislosti so situáciou v ZAES Sky News pripomína, že sa čoskoro očakáva začiatok ukrajinského protiútoku, ktorý zrejme Ukrajinci podniknú aj v Záporožskej oblasti.        

15:00 Wagnerovci možno zostanú v Bachmute, naznačil Prigožin po sľúbení munície

Líder ruskej súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naznačil, že sa jeho sily nestiahnu z východoukrajinského mesta Bachmut po tom, čo im Moskva sľúbila viac munície. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Prigožin tento týždeň znova kritizoval ruské vojenské velenie a vyhlásil, že sa Wagnerova skupina stiahne 10. mája z Bachmutu, keďže nemajú dostatočné zásoby a trpia ťažkými stratami. Zmenu rozhodnutia však naznačuje jeho audio odkaz na komunikačnej platforme Telegram. „Podstatné je: sľubujú, že nám dajú muníciu a zbrane, toľko, koľko potrebujeme na pokračovanie v ďalších akciách. Prisahajú nám, že všetko, čo je potrebné, bude na boku, aby nás nepriateľ nemohol odrezať. Povedali nám, že v Bachmute môžeme konať, ako uznáme za vhodné,“ povedal Prigožin.

Ruské ministerstvo obrany jeho tvrdenia zatiaľ nekomentovalo.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

13:30 Šéf MAAE sa obáva o bezpečnosť Zaporižžskej jadrovej elektrárne

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi vyjadril obavy o bezpečnosť Zaporižžskej jadrovej elektrárne po tom, čo tamojší dosadený gubernátor nariadil evakuáciu v jej bezprostrednej blízkosti. Situácia v oblasti pri elektrárni je čoraz viac „nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná“, upozornil Grossi. Podľa jeho slov je znepokojený „veľmi skutočnými rizikami pre jadrovú bezpečnosť a ochranu, ktorým elektráreň čelí“.

Grossi sa vyjadril, že prevádzkový personál jadrovej elektrárne, ktorej šesť reaktorov je momentálne v režime odstavenia, k sobote ešte neevakuovali, ale väčšina z nich žije v Enerhodare a situácia prispela k „stále napätejším, stresujúcim a náročným podmienkam pre personál a ich rodiny“. Odborníci MAAE, ktorí sú v elektrárni, podľa neho „naďalej pravidelne počúvajú ostreľovanie“. „Musíme konať hneď, aby sme zabránili hrozbe ťažkej jadrovej havárie a jej následkom pre obyvateľstvo a životné prostredie,“ povedal Grossi s tým, že elektráreň treba chrániť a on sa bude naďalej usilovať o dosiahnutie tohto cieľa.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v nedeľu uviedol, že evakuácia Enerhodaru sa už začala. Prví evakuovaní sú podľa neho ľudia, ktorí po obsadení mesta prijali ruské občianstvo. Vzali ich zhruba 200 kilometrov juhovýchodne na Ruskom okupované pobrežie Azovského mora.

SITA/IAEA Press Office via AP

11:00 Na ruskej strane padlo už viac ako 194-tisíc vojakov

Rusko stratilo na Ukrajine už viac ako 194-tisíc vojakov. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa Kyjiva najnovšie za jeden deň padlo 660 ruských vojakov. Ruské straty na životoch vo vojne na Ukrajine sa tak podľa neho zvýšili na 194 430.

SITA/AP Photo/Andrii Marienko

9:00 Prigožin odovzdá pozície v Bachmute čečenským silám Ramzana Kadyrova

Šéf súkromnej ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin povedal, že pozície v ukrajinskom Bachmute odovzdá 10. mája silám čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Uviedol to v sobotu na platforme Telegram, informuje spravodajský portál CNN.

„Ďakujem Ramzanovi Achmatovičovi za to, že súhlasil s prevzatím našich pozícií v Bachmute a s najväčšou pravdepodobnosťou mal príležitosť získať všetko potrebné a všetky potrebné zdroje,“ uviedol Prigožin. „Už teraz kontaktujem jeho zástupcov, aby sa okamžite začalo s presunom pozícií, aby 10. mája o 00.00, presne v momente, keď podľa našich prepočtov úplne vyčerpáme svoj bojový potenciál, naši spolubojovníci zaujali naše miesta a pokračovali útok na Bachmut,“ dodal.

SITA/Prigozhin Press Service via AP

Neslávne známy čečenský vodca Kadyrov, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, v piatok povedal, že rád prevezme Prigožinove pozície, ak sa Wagnerovci rozhodnú opustiť Bachmut.

Prigožin pohrozil, že v stredu 10. mája stiahne svojich žoldnierov z bojov o Bachmut, pričom sa odvolával na nedostatok zásob munície, z ktorého obviňuje ruské vojenské velenie. Nie je jasné, ako vážne to s odovzdaním pozícií Kadyrovovi myslí, keďže sa často vyjadruje sarkasticky, upozorňuje CNN.

Líder Wagnerovcov tiež povedal, že v Bachmute zostáva ruským silám dobyť už menej ako dva kilometre štvorcové územia. Ukrajina zas v sobotu uviedla, že ruským jednotkám sa v Bachmute nepodarilo dosiahnuť žiadny prielom, pričom Prigožinove tvrdenia o nedostatku munície odmietla ako „bluf“.

Správy z predchádzajúceho dňa 6.5.2023:

20:19 Rusko tvrdí, že nad Krymom zostrelilo ukrajinskú raketu krátkeho doletu

Rusko v sobotu oznámilo, že jeho sily zostrelili ukrajinskú raketu nad Krymským polostrovom, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014. Informácia prichádza na pozadí očakávanej ofenzívy Kyjeva.

„Sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Krymskou republikou ukrajinskú balistickú raketu krátkeho doletu Hrim-2. Nedošlo však k žiadnym škodám ani obetiam,“ uviedol Moskvou vymenovaný gubernátor Krymu Sergej Aksionov.

Jeho poradca neskôr vyhlásil, že zostrelené boli dve takéto strely. Štátna tlačová agentúra TASS uviedla, že ide o druhé oficiálne potvrdenie zneškodnenia rakety Hrim-2 nad Krymským polostrovom; prvý takýto prípad sa stal v apríli.

18:06 Šéf vagnerovcov žiada Moskvu o odovzdanie pozícií v Bachmute čečenským silám

Šéf ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny (Wagner Group) Jevgenij Prigožin v sobotu požiadal Moskvu, aby mu umožnila odovzdať svoje pozície vo východoukrajinskom meste Bachmut, kde prebiehajú intenzívne boje, čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi.

„Žiadam vás, aby ste do polnoci 10. mája vydali bojový rozkaz o presune pozícií vagnerovských polovojenských jednotiek v Bachmute a na jeho okraji k jednotkám práporu Achmat,“ uviedol Prigožin v liste adresovanom ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

Prápor Achmat sa vzťahuje na čečenské bojové jednotky pod velením Kadyrova – blízkeho spojenca Moskvy -, ktorý od roku 2007 vládne v prevažne moslimskom Čečensku, autonómnej republike Ruskej federácie na severnom Kaukaze.

Prigožin povedal, že jeho bojovníci budú nútení stiahnuť sa pre dlhodobý akútny nedostatok munície. Zároveň obvinil ruské ministerstvo obrany z toho, že vagnerovcom dodalo od októbra 2022 len 32 percent požadovanej munície.

Vagnerovci vedú bitku o Bachmut, počas ktorej vyplávala na povrch rivalita medzi Prigožinom a konvenčnou ruskou armádou. Prigožin v piatok pohrozil Kremľu stiahnutím svojich mužov v sérii videí, v ktorých zaútočil na Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Kadyrov v piatok na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že jeho bojovníci sú pripravení postupovať a obsadiť toto mesto. Čečenský vodca zároveň vyzdvihol vagnerovské jednotky a pripomenul, že obe skupiny bojovali bok po boku v najťažších bitkách o mestá Popasna, Severodoneck a Lysyčansk.

15:55 Z ruského zajatia sa vrátilo 45 obrancov oceliarne Azovstaľ

Na Ukrajinu sa v rámci výmeny zajatcov vrátilo z ruského zajatia 45 ukrajinských vojakov. Na komunikačnej platforme Telegram to oznámil vedúci úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak s tým, že sú medzi nimi tri ženy a 42 mužov, ktorí bránili oceliareň Azovstaľ v meste Mariupoľ. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

Všetci sú bojovníkmi pluku Národnej gardy, ktorý vznikol pred deviatimi rokmi na pobreží Azovského mora, uviedol Jermak. Je to 35 vojakov a seržantov a 10 dôstojníkov.

Jermak poznamenal, že medzi prepustenými sú vojaci, ktorí sa zosobášili počas obrany Mariupoľa v Azovstali či vojak, ktorý bol v Ruskom zajatí dvakrát. Rusko zase uviedlo, že domov priviedlo troch pilotov.

13:41 Pri výbuchu auta utrpel zranenia prokremeľský spisovateľ Prilepin

V sobotu v ruskom Nižnom Novgorode vybuchlo auto prominentného prokremeľského spisovateľa Zachara Prilepina. Spisovateľ pri výbuchu utrpel zranenia, jeho vodič zomrel, informuje štátna tlačová agentúra Tass s odvolaním sa na úrady. Podrobnosti o zraneniach Prilepina nie sú známe, podľa hovorcov je v poriadku.

Ruské médium RBC informovalo s odvolaním sa na anonymné zdroje, že Prilepin cestoval do Moskvy z okupovaných území na ukrajinskom Donbase a v Nižnom Novgorode sa zastavil, aby sa najedol. Prípadu sa už venuje polícia.

Incident je už treťou explóziou, ktorá postihla prominentnú prokremeľskú osobnosť od začiatku vojny na Ukrajine. V auguste 2022 na predmestí Moskvy výbuch v aute zabil dcéru vplyvného ideológa Alexandra Dugina, Dariu Duginovú. Pred mesiacom výbuch v kaviarni v Petrohrade zabil populárneho vojenského blogera Vladlena Tatarského. Z oboch výbuchov ruské úrady obvinili Ukrajinu.

12:22 Kyjev obvinil Rusko z použitia fosforových zbraní v Bachmute

Ukrajinská armáda zverejnila zábery z dronu, na ktorých možno vidieť požiar a zrejme padajúci biely fosfor. Zbrane s bielym fosforom nie sú zakázané, ale ich použitie v civilných oblastiach je považované za vojnový zločin, pripomína spravodajský portál BBC.

Ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísalo, že útok fosforom sa zameral na „neokupované oblasti Bachmutu so zápalnou muníciou“. Velenie špeciálnych síl zas uviedlo, že ruské sily pokračujú v ničení mesta.

Nie je jasné, kedy sa spomenutý údajný útok odohral.

Rusko sa snaží dobyť Bachmut niekoľko mesiacov, napriek jeho pochybnej strategickej hodnote. Západní predstavitelia odhadujú, že pri bojoch o mesto prišlo o tisícky bojovníkov.

Biely fosfor vytvára jasné oblaky dymu a rýchlo šíriace sa požiare, ktoré je ťažké uhasiť. Rusko čelí obvineniam, že ho počas vojny na Ukrajine použilo niekoľkokrát, vrátane obliehania Mariupoľa na začiatku vojny.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) upozorňuje, že biely fosfor je „notoricky známy pre závažnosť popálenín, ktoré spôsobuje“. Horí s teplotou 800 stupňov Celzia a dokáže spôsobiť extrémne popáleniny. Látka je mimoriadne lepkavá, ťažko sa odstraňuje a po odstránení obväzov sa dokáže znova vznietiť.

Rusko je signatárom Dohovoru o určitých konvenčných zbraniach, ktorý zakazuje používanie zápalných zbraní - a teda tých, ktorých účelom je vznietiť sa, v civilných oblastiach. HRW však upozorňuje, že biely fosfor nespadá pod dohovor, pretože jeho primárny účel je „vytvoriť dymovú clonu na skrytie vojenských operácií“.

11:25 Systémom Patriot zostrelili ruskú hypersonickú raketu Kinžal

Ukrajina tvrdí, že sa jej po prvý raz podarilo zostreliť ruskú hypersonickú strelu Kinžal s pomocou systému protivzdušnej obrany Patriot. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Áno, zostrelili sme ‘neporovnateľný’ Kinžal,“ napísal na komunikačnej platforme Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk. Hypersonickú balistickú strelu Ch-47 Kinžal podľa jeho slov zneškodnili počas nočného útoku 4. mája vo vzduchu nad Kyjivskou oblasťou. Rusi vystrelili raketu z lietadla MiG-31K z ruského územia, vysvetlil Oleščuk.

Hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat sa pre ukrajinskú televíziu v sobotu vyjadril, že Ukrajina má zbrane proti balistickým strelám, a nikto dosiaľ nevedel, či Patriot proti nim dokáže fungovať. „Nuž áno, dokáže,“ skonštatoval s tým, že „je dobré, že máme takúto zbraň. Bohužiaľ, nemáme jej veľa“.

Ukrajina dostala najmenej dva systémy Patriot americkej výroby. Jeden je zo Spojených štátov a druhý z Nemecka. Systémy majú posilniť jej protivzdušnú obranu, ktorá nebola schopná zneškodnenia modernejších ruských rakiet ako je Kinžal.

10:33  Najväčší výrobca munície v západnej Európe plánuje zvýšiť produkciu delostreleckej munície na 600-tisíc kusov ročne a veľkú časť dodávať Ukrajine

Nemecký koncern Rheinmetall chce poskytovať Ukrajine významné množstvo delostreleckej munície a oznámil plány na zvýšenie produkcie na 600-tisíc kusov delostreleckých granátov ročne. Rheinmetall je už teraz najväčší výrobca munície v západnej Európe. 

V súčasnosti dokáže vyrobiť 450-tisíc delostreleckých granátov ročne, pričom 350-tisíc z nich môže vyprodukovať v európskych závodoch. Generálny riaditeľ koncernu Armin Papperger však v rozhovore pre denník Handelsblatt povedal, že zvýšenie produkcie zaberie určitý čas. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

8:59 Roman Mikulec rokoval na Ukrajine o ďalšej spolupráci a pomoci

Slovenská pomoc Ukrajine a jej obyvateľom je vnímaná mimoriadne pozitívne, uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec, ktorý v piatok rokoval v Užhorode s ukrajinským rezortným kolegom Ihorom Klymenkom. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Ministri sa osobne stretli niekoľko týždňov po spoločnom telefonáte. Mikulec Klymenka podrobne informoval o zvládaní mimoriadnej situácie vyhlásenej vo februári 2022 na Slovensku a výzvach, ktorým SR čelila, odkedy Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

„Na Ukrajine som sa stretol s pokorou, vďačnosťou, víziou a odhodlaním bojovať a chrániť svoj národ. Tím ukrajinského ministerstva vnútra bol vďačný za to, čo všetko Slovensko pre Ukrajincov od vypuknutia vojny urobilo, a rokovali sme o ďalších potrebách a spolupráci,“ uviedol šéf slovenského rezortu vnútra.

Roman Mikulec - minister vnútra SR/Facebook

Ukrajinská strana požiadala o spoluprácu pri vybavovaní dokladov pre ukrajinských občanov, ktorí dočasne žijú v SR. Mikulec priblížil, že proces vybavenia dokladu bude trvať približne mesiac. „V Bratislave a Košiciach na mobilných pracoviskách ukrajinského konzulátu sa odoberú vzorky na biometriu. Samotný doklad sa vyhotoví v Kyjeve a následne zašle na miesto aktuálneho bydliska Ukrajinca, ktorý o vydanie dokladu na Slovensku požiadal, alebo na konzulárny úrad Ukrajiny na Slovensku,“ vysvetlil minister.

Klymenko sa zaujímal aj o informácie týkajúce sa integrácie Ukrajincov na Slovensku a detí. Riaditeľ Migračného úradu MV SR Ján Orlovský uviedol, že v SR evidujeme približne 11 000 detí a dospievajúcich, ktorí sú zapojení do školského procesu. „Na našom území je ich pritom odhadom viac ako 20 000, čo znamená, že väčšia časť ukrajinských detí aj naďalej absolvuje online vyučovanie na Ukrajine,“ objasnil na rokovaní.

Ukrajinská strana tiež poukázala na potrebu odmínovania na územiach, kde už neprebiehajú boje. Ministri hovorili aj o zintenzívnení spolupráce v boji proti organizovanej trestnej činnosti, najmä v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Správy z predchádzajúceho dňa 5.5.2023:

20:50 Nemecko a Dánsko posielajú Ukrajine 80 tankov Leopard 1

Tanky Leopard 1, ktoré Ukrajine posielajú Nemecko a Dánsko, budú pripravené na nasadenie od prvého júna. Povedal to dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen, ktorý je na návšteve Berlína. Podľa jeho slov Nemecko a Dánsko Kyjivu dodajú 80 tankov Leopard 1. Informuje o to web Ukrajinská pravda.

Poulsen ubezpečil, že tanky Leopard 1 môžu byť pre Ukrajincov prospešné, hoci nie sú také moderné a účinné ako tanky Leopard 2. Poukázal na to, že majú veľmi dobrú palebnú silu a okrem toho množstvo je dôležité, keďže Ukrajinci potrebujú veľký počet tankov.

19:10 Ukrajina tvrdí, že Rusko chce Bachmut dobyť do 9. mája

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tvrdí, že ruské jednotky chcú ovládnuť mesto Bachmut na východe Ukrajiny do 9. mája. V snahe dosiahnuť tento cieľ sťahujú žoldnierov z Vagnerovej skupiny z iných častí frontovej línie, uviedla v piatok Maľarová podľa agentúry Reuters. Dodala, že ukrajinské jednotky v Bachmute sú nielen v defenzíve, ale vedú aj útoky. 

Maľarová to povedala v čase, keď zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin deklaroval, že jeho muži sa do 10. mája z Bachmutu stiahnu pre veľké straty a nedostatočné zásoby munície.

„Rusi inklinujú k symbolike a ich kľúčovým historickým mýtom je 9. máj,“ konštatovala Maľarová s tým, že Rusi si „naozaj  stanovili cieľ ovládnuť Bachmut do tohto dátumu“.

Aj podľa hovorcu východnej skupiny vojsk ukrajinskej armády Serhija Čerevatého ruská armáda v Bachmute naďalej útočí a ťažké boje pokračujú.

17:30 Ruská okupačná správa nariadila evakuáciu obcí pri fronte v Záporožskej oblasti

Ruská okupačná správa Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadila v piatok evakuáciu rodín s deťmi a starších obyvateľov z dovedna 18 tamojších obcí a miest na frontovej línii. Dôvodom je údajné zintenzívnenie ostreľovania zo strany Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„V posledných dňoch zintenzívnil nepriateľ ostreľovanie obcí v blízkosti frontovej línie,“ napísal na sociálnych sieťach šéf ruskej okupačnej správy ukrajinskej Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij. „Prijal som preto rozhodnutie evakuovať najskôr deti s rodičmi, starších ľudí, invalidov a nemocničných pacientov,“ uviedol.

Dodal, že táto „dočasná evakuácia“ sa týka 18 obcí a miest vrátane Enerhodaru, pri ktorom a nachádza aj Záporožská atómová elektráreň (ZAES), ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe.

16:20 Ukrajinská armáda poprela zostrelenie ruskej rakety Kinžal nad Kyjevom

Ukrajinské ozbrojené sily v piatok popreli správy o zostrelení ruskej hypersonickej balistickej rakety Kinžal nad Kyjevom. Raketa Kinžal sa považuje za nezničiteľnú.

Informácia o údajnom prvom úspešnom zostrelení tejto rakety ukrajinskou armádou sa v uplynulých hodinách objavila vo viacerých zdrojoch: písal o tom vojenský expert Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) Gustav Gressel, podľa ktorého ukrajinská armáda na zneškodnenie ruskej rakety Kinžal nad Kyjevom americký systém protivzdušnej obrany Patriot. 

Rovnakú správu zverejnil i ukrajinský špecializovaný web Defense Express, pričom spresnil, že k zostreleniu rakety došlo 4. mája okolo 02.40 h miestneho času. Článok bol doplnený fotografiami trosiek rakety, ktorá údajne dopadla na jeden z kyjevských štadiónov.

Autori článku tvrdia, nosová časť rakety na obrázku je podobná rakete Ch-47 Kinžal. Dodali, že daná raketa pravdepodobne zostrelená vo vzduchu.

O zostrelení rakety Kinžal nad kyjevom informovala aj bývalá hovorkyňa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Julija Mendelová, dodala na svojom webe britská televízia Sky News. Velenie ukrajinských vzdušných síl však tieto informácie v piatok poprelo.

13:10 EÚ odsúdila najnovšie vyostrenie ruskej vojny proti Ukrajine

„Tento týždeň poznamenalo ďalšie vystupňovanie protiprávnej agresie Ruska na Ukrajine, keď tam posilnilo náhodné a krvavé ostreľovanie civilných oblastí,“ uviedol v Bruseli vo vyhlásení hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, k

Ako príklad pripomenul útoky raketami a dronmi na Odesu a Kyjev, ale tiež ostreľovanie ťažkými zbraňami, ktoré zničilo veľký supermarket, železničnú stanicu a benzínovú pumpu v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. 

„Najnovšie barbarské činy Ruska zabili v meste Cherson vyše 20 ľudí a zranili ďalších takmer 50 osôb - všetko to boli civilisti,“ spresnil hovorca. Dodal: „Toto bezohľadné zabíjanie civilistov a ničenie civilnej infraštruktúry musí okamžite prestať.“

10:45 Prigožin pohrozil stiahnutím Wagnerovcov z Bachmutu

Mecenáš ruskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin pohrozil, že do stredy stiahne svojich žoldnierov z bojov o ukrajinské mesto Bachmut v Doneckej oblasti. Ako referuje spravodajský web BBC, dôvodom je spor s ruským ministerstvom obrany o dodávky munície.

Prigožin pred niekoľkými dňami viackrát tvrdil, že Wagnerovci budú pokračovať v bojoch o Bachmut, ale ak sa situácia okamžite nezlepší, budú sa musieť „organizovaným spôsobom stiahnuť alebo zostať a zomrieť“.

Prigožinove vyhlásenia čoraz viac naznačujú rozkol medzi Wagnerovcami a ruskou armádou. Tá podľa Prigožina nedodala Wagnerovcom na Ukrajine muníciu, ktorá pritom údajne bola k dispozícii v armádnych skladoch. Prigožin minulý týždeň dokonca vyhlásil, že Wagnerova skupina by v krátkom čase mohla prestať existovať, pretože jej chýbajú bojovníci a munícia.

„Prigožinovo pohrozenie stiahnutím sa z Bachmutu môže naznačovať, že sa obáva, že ruské pozície v tyle Bachmutu sú zraniteľné voči protiútokom,“ uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Líder Wagnerovej skupiny nedávno vyzval ruské úrady, aby vyhlásili takzvanú „špeciálnu vojenskú operáciu“ za ukončenú a sústredili sa na upevnenie kontroly na okupovaných územiach Ukrajiny.

10:30 Rusko pravdepodobne nebude schopné ochrániť svoje železnice pred sabotážami, tvrdí Británia

Incidenty na ruských železniciach v prihraničných oblastiach s Ukrajinou budú očividne pokračovať, pretože ochrániť takú obrovskú sieť tratí nie je jednoduché. V najnovšej správe to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov v ostatnom čase stúpol počet sabotáží na ruských železniciach v týchto oblastiach, ktoré takmer určite narušili dodávky pre ruskú armádu, minimálne krátkodobo na konkrétnych miestach.

„Hoci sú železničné brigády schopné rýchlo obnoviť trate, tieto incidenty zvýšia tlak na ruské vnútorné bezpečnostné sily, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou nebudú schopné úplne ochrániť rozsiahle a zraniteľné ruské železničné siete pred útokom,“ uvádza sa v správe.

Briti tvrdia, že Rusko bude pravdepodobne musieť zmeniť svoj systém dodávok paliva pre pravidelné útoky na skladovacie zariadenia v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou.

9:30 Rusko tvrdí, že vysoká hladina vody ohrozuje priehradu blízko ZAES

Ruský predstaviteľ Renat Karčaa varoval, že v priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny rekordne stúpla hladina. Voda môže podľa neho pretrhnúť hrádze a poškodiť časti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) ovládanej Ruskom. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

Karčaa, poradca generálneho riaditeľa ruskej energetickej firmy Rosenergoatom, sa obáva, že voda z priehrady Nova Kachovka by zaplavila elektrické vedenie do prečerpávacích staníc Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES).

„To vytvorí problémy vo fungovaní elektrárne a aj riziká pre jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Karčaa pre ruskú agentúru TASS.

Informácie z predchádzajúceho dňa 4.5.2023:

21:00 Úrad pre prevenciu korupcie označil OTP Bank za medzinárodného sponzora vojny

Ukrajinský národný úrad pre prevenciu korupcie označil maďarskú OTP Bank za „medzinárodného sponzora vojny“. Rozhodol sa tak na základe rozhodnutia banky pokračovať s činnosťou v Rusku a jej dodržiavania úverových zákonov, ktoré sa priamo odvolávajú na zástupné režimy v Ruskom okupovanej Doneckej a Luhanskej oblasti. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

OTP Bank je jedna z 50 najväčších bánk v Rusku, pričom má viac ako 2,2 milióna klientov. Úrad pre prevenciu korupcie tvrdí, že banka poskytuje „zvýhodnené úverové podmienky (príslušníkom) ruskej armády“, vrátane možnosti odložiť splátky úverov.

Podľa úradu je OTP Bank 24. inštitúciou, ktorú označil za medzinárodného sponzora vojny na Ukrajine. OTP Bank je najväčšia maďarská komerčná banka a jedna z najväčších v strednej a východnej Európe.

20:30 Vo vzdušnom priestore nad Kyjevom bol podvečer zneškodnený dron

V ukrajinskej metropole Kyjev, ktorá bola v noci na štvrtok terčom série útokov ruskej armády, bol podvečer opäť vyhlásený letecký poplach. Radnica neskôr informovala, že príčinou poplachu bol dron, uviedla britská stanica BBC. 

„Počas posledného poplachu bolo nad Kyjevom spozorované bezpilotné lietadlo. Objekt bol zostrelený silami a prostriedkami protivzdušnej obrany. Informácie o obetiach alebo zničení bytového fondu či infraštruktúry sa spresňujú, “uvádza sa vo vyhlásení kyjevskej radnice. Kyjevský primátor Vitalij Kličko neskôr informoval, že pravdepodobne v dôsledku padajúcich trosiek vypukol požiar v mestskej časti Solomianskyj na juhozápade ukrajinského hlavného mesta.        

Agentúra AFP s odvolaním sa na svojho spravodajcu informovala, že v Kyjeve bolo vo štvrtok podvečer v priebehu 15-20 minút počuť niekoľko výbuchov.         

Vojenský veliteľ Kyjeva Serhij Popko vo štvrtok ráno - po ďalšej vlne útokov - konštatoval, že „naše mesto nezažilo takú intenzitu útokov od začiatku tohto roka.“ Všetky drony a rakety vyslané na Kyjev boli zničené silami protivzdušnej obrany. Okrem Kyjeva bol v noci na štvrtok poplach vyhlásený aj v ďalších častiach Kyjevskej oblasti, ako aj v Černihivskej, Sumskej, Charkovskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Kirovohradskej a Poltavskej oblasti. 

18:40 V dôsledku vojny evidujú viac ako 23-tisíc nezvestných Ukrajincov

V dôsledku vojny na Ukrajine tamojšie úrady evidujú 23 760 ukrajinských občanov ako nezvestných. Uviedol to námestník ukrajinského ministra vnútra Leonid Tymčenko, informuje spravodajský portál Sky News.

Od začiatku vojny podľa Tymčenka zaregistrovali 101 543 hlásení o nezvestných osobách. Tieto správy vložili do Jednotného registra osôb nezvestných za zvláštnych okolností. Oznámenia o nezvestnosti boli vydané pre 31 330 osôb, z ktorých sa 7 570 podarilo nájsť.

Zvyšok je tak stále považovaný za nezvestných za zvláštnych okolností. Tento počet môže zahŕňať osoby zabité vo vojne, zadržiavané ruskými silami alebo násilne deportovaných ľudí.

18:00 Protikorupčná prokuratúra oznámila zadržanie starostu Odesy

Starostu Odesy Hennadija Truchanova zadržali v súvislosti s vyšetrovaním prípadu podozrenia z korupcie. Oznámila to vo štvrtok ukrajinská protikorupčná prokuratúra, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. 

Truchanov bol za starostu tohto čiernomorského prístavného mesta zvolený v roku 2014, pričom od roku 2017 je vyšetrovaný v súvislosti s obvineniami zo sprenevery, ktoré popiera. Protikorupčná prokuratúra na platforme Telegram informovala, že Truchanov má zostať vo väzbe 60 dní, keďže nezaplatil kauciu vo výške 30,866 milióna ukrajinských hrivien (760.311 eur). 

Truchanov čelí obvineniu zo sprenevery 92 miliónov hrivien. V roku 2018 bol zbavený obvinení. V roku 2021 však bolo obnovené vyšetrovanie týkajúce sa kúpy administratívnej budovy v starej priemyselnej továrni v Odese, v rámci ktorého čelí obvineniam. 

Pre Ukrajinu, ktorá sa snaží stať členom Európskej únie, je boj proti korupcii veľmi zásadný. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zasahuje proti úplatkárstvu vo svojej krajine v súčasnosti aj napriek vojne, ktorú na Ukrajine už od vlaňajšieho februára vedie Rusko, konštatuje Reuters.

15:00 Vieme, že počas vojny nebudeme v NATO, povedal Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok počas návštevy v Haagu vyhlásil, že Ukrajina si je vedomá toho, že nebude môcť vstúpiť do NATO, kým bude bojovať s Ruskom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Sme realisti - vieme, že počas vojny nebudeme v NATO,“ povedal Zelenskyj po stretnutí s premiérmi Holandska a Belgicka - Markom Ruttem a Alexandrom De Croom, ktoré sa uskutočnilo v sídle Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu.

Zelenskyj však súčasne dodal:„ Chceme však dať veľmi jasný signál, že po vojne budeme v NATO. “Ukrajina zintenzívnila volanie po rýchlom členstve v NATO po spustení ruskej invázie vo februári 2022. V integrácii do aliancie vidí totiž jedinú skutočnú záruku svojej bezpečnosti, konštatovala tento týždeň vo svojej správe agentúra DPA.

SITA/Yves Herman/Pool via AP

Členské krajiny NATO boli doteraz veľmi vágne, pokiaľ ide o konkrétny časový harmonogram vstupu pre Ukrajinu či Gruzínsko aj preto, že dobre vedia, že Rusko považuje rozšírenie Aliancie o tieto krajiny za „červenú čiaru.“

12:40 Putin si zaslúži byť odsúdený, povedal Zelenskyj v Haagu

Ruský vodca Vladimir Putin si zaslúži byť odsúdený za zločiny v Haagu. V príhovore na Medzinárodnom trestnom súde (ICC), ktorý sídli v tomto holandskom meste, to vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že si je istý, že sa tak stane, keď Ukrajina vyhrá vojnu, ktorú voči nej vedie Rusko. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

V tejto vojne je podľa Zelenského v stávke viac než len osud jednej krajiny. „Nemôžeme zastaviť útočné vojny, ale môžeme poraziť agresiu ako zločinecký nápad, ktorý má pôvod v myslení niekoho, kto je zvyknutý na beztrestnosť,“ vysvetlil a dodal, že všetky útočné vojny majú spoločné to, že páchateľ neverí, že sa bude musieť zodpovedať za to, čo urobil. Vojnu vyhrá sila zbraní, ale trvajúci mier sa dá dosiahnuť len silou hodnôt, povedal tiež Zelenskyj s tým, že je potrebné rešpektovať slobodu, spravodlivosť a mier.

Len v apríli Rusko spáchalo 6 139 vojnových zločinov a tieto zločiny viedli k smrti 207 ukrajinských civilistov vrátane 11 detí, vyhlásil ukrajinský prezident. Spomenul stredajší útok na Cherson, ktorý si vyžiadal 23 mŕtvych a 43 zranených, „milióny“ útokov na Donbas, zabíjanie civilistov pri okupácii Buče, údajný filtračný tábor, ktorý „Rusko zriadilo na našej nezávislej pôde“, bombardovanie miest a mučenie každého v Ruskom zajatí. Následne Zelenskyj držal s prítomnými minútu ticha za obete invázie.

SITA/Yves Herman/Pool via AP

Zelenskyj vyzval na zriadenie tribunálu pre vojnové zločiny, pričom odkazoval na Norimberský proces po druhej svetovej vojne. Len tribunál bude podľa neho schopný vziať na zodpovednosť ruské „zločiny agresie“. Je nefér voči budúcim generáciám dávať im „problémy, ktoré nevieme vyriešiť“ a je „nesprávne, že sa niekto bojí dať plnú silu spravodlivosti“, uviedol tiež ukrajinský líder a poznamenal, že ukrajinské súdy zabezpečia, aby ruskí okupanti prevzali zodpovednosť za väčšinu svojich zločinov. Zároveň sa poďakoval ICC za prácu pre spravodlivosť. Súd vyšetruje údajné ruské vojnové zločiny na Ukrajine a v marci vydal zatykač na Putina za údajnú deportáciu detí z Ukrajiny.

Okrem toho sa Zelenskyj poďakoval holandským politikom za podporu Ukrajiny a pochválil Holandsko za uctenie si pamiatky ľudí, ktorí prišli o život v druhej svetovej vojne.

Vojna na Ukrajine je „vojna, ktorú sme nechceli, tá, z ktorej musíme urobiť poslednú, a my to urobíme“, dodal Zelenskyj.

7:55 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila v noci 18 z 24 ruských útočných dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 18 z 24 samovražedných dronov, ktorými Rusko vo štvrtok pred svitaním zaútočilo na Ukrajinu. TASR informuje podľa agentúry Reuters. 

Samospráva Kyjeva v oznámení uviedla, že všetky rakety a drony zacielené proti ukrajinskému hlavnému mestu už tretíkrát za štyri dni boli zneškodnené.

„Rusi zaútočili na Kyjev s použitím vyčkávacej munície Šáhid (útočných dronov Šáhid) a rakiet, pravdepodobne balistického typu, “napísala samospráva. Z 15 kamikadze dronov Šáhid, vystrelených na prístavné mesto Odesa na pobreží Čierneho mora, zničila protivzdušná obrana 12, pričom tri drony zasiahli areál univerzity. Obete nie sú, uviedlo južné velenie ukrajinskej armády.

Rusko na diaľku pravidelne ostreľuje a bombarduje Ukrajinu od vlaňajšieho októbra a zameriava sa na celú škálu cieľov vrátane civilnej infraštruktúry. Štvrtkové najnovšie útoky boli hlásené necelých 24 hodín po oznámení Kyjeva, že pri ruskom údere na mesto Cherson zahynulo 21 ľudí.

7:50 Zelenskyj pricestoval na neohlásenú návštevu Holandska

Holandská tlačová agentúra ANP uviedla, že Zelenskyj pricestoval na palube holandského vládneho lietadla z Helsínk, kde sa zúčastnil na summite s lídrami piatich severských krajín.  Vláda v Haagu v stredu večer oznámila, že Zelenskyj počas štvrtkovej návštevy Holandska, prednesie prejav s názvom „Žiaden mier bez spravodlivosti pre Ukrajinu. “

Podľa holandských médií ukrajinský prezident vo štvrtok navštívi haagske sídlo ICC, ktorý v marci vydal  zatykač na šéfa Kremľa Putina za protizákonné deportácie ukrajinských detí. Zelenskyj má podľa médií na programe aj stretnutie s poslancami holandského parlamentu a s predsedom holandskej vlády Markom Ruttem.

Holandsko už od vlaňajšieho ruského vpádu na Ukrajinu venovalo Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote približne 1,2 miliardy eur. Holandská vláda v apríli oznámila, že spoločne s Dánskom kúpi pre ukrajinskú armádu 14 tankov Leopard 2.

7:40 Rusko hlási mohutný požiar v zásobníku paliva neďaleko Krymu

Mohutný požiar zachvátil rafinériu v južnom Rusku, ktorá sa nachádza neďaleko anektovaného ukrajinského polostrova Krym. oznámili to vo štvrtok ráno ruské štátne médiá, ktoré sa odvolali na členov zásahových tímov. 

Podľa ich tvrdení došlo k útoku dronom na rafinériu v meste Iľskij v Krasnodarskom kraji, v dôsledku ktorého sa vznietil tamojší zásobník paliva, informuje agentúra DPA.

K podobnému útoku dronom došlo podľa ruských úradov aj v stredu v dedine Volna, ktorá sa taktiež nachádza v Krasnodarskom kraji, neďaleko mosta spájajúceho Rusko s anektovaným Krymom.  Viac v článku tu.

 7:30 Rusi skladujú výbušniny v Zaporižžskej jadrovej elektrárni

Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na štátnu inšpekciu jadrového dozoru Ukrajiny.

„Zástupcovia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) informovali o skutočnosti, že ruskí okupanti skladujú vojenskú techniku, zbrane a výbušniny v priestore turbíny pohonnej jednotky číslo štyri v Zaporižžskej jadrovej elektrárni,“ uviedla ukrajinská inšpekcia.

Tá zdôraznila, že takéto konanie Rusov vysoko poškodzuje jadrovú a radiačnú bezpečnosť jadrových zariadení v areáli Zaporižžskej jadrovej elektrárne a ohrozuje tak nielen personál elektrárne, ale aj obyvateľov okolitých miest a obcí.

Štátna inšpekcia jadrového dozoru zdôraznila, že v prípade mimoriadnej udalosti v Zaporižžskej jadrovej elektrárni to nepocíti len Ukrajina. Opäť vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby vyvinula na Rusko tlak, najmä uvalením tvrdých sankcií na podniky ruského jadrového priemyslu a ich pridružené spoločnosti.

ENERGOATOM ON TELEGRAM

Správy z predchádzajúceho dňa 3.5.2023:

19:00 Neútočíme na ruského prezidenta Vladimira Putina, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu odmietol zodpovednosť za útok dronmi na Kremeľ, z ktorého Moskva obvinila Kyjev. TASR správu prevzala z agentúry AFP a stanice Sky News.

Zelenskyj tiež upozornil, že ukrajinské sily nemajú dostatok zbraní na to, aby ich mohli nasadiť na takéto incidenty, píše stanica CNN. Na otázku novinárov, prečo Rusko obvinilo z údajného útoku Kyjev, Zelenskyj podľa Sky News konštatoval, že Putin potrebuje nájsť spôsob, ako motivovať Rusov čo sa týka pokračujúcej invázie na Ukrajine, keďže nemá „žiadne víťazstvá“ na bojisku.

Už predtým hovorca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak povedal, že Kyjev nemá nič spoločné s údajným útokom dronov na Kremeľ, ktorý Moskva označila za pokus o zabitie ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajina na Kremeľ neútočí, pretože to v prvom rade nevedie k riešeniu žiadnych vojenských cieľov, poznamenal Podoľaka. Útok na Kremeľ by bol podľa neho mimoriadne nevýhodný v spojitosti s prípravou na ukrajinskú protiofenzívu a vyprovokoval by Rusko k ešte radikálnejším činom. Naznačil tiež, že tento útok bol zinscenovaný Moskvou.

Moskva v stredu oznámila, že zostrelila dve ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré mierili na Kremeľ. Ten túto operáciu označil za "plánovaný teroristický čin" a pokus o ohrozenie života prezidenta Ruskej federácie. Pri tomto incidente nezaznamenali škody ani zranenia.

18:00 Ruské ostreľovanie Chersonskej oblasti si vyžiadalo najmenej sedem mŕtvych

V oblastnej metropole Cherson, kde hlásili 12 obetí na životoch, sa podľa gubernátora stala terčom ostreľovania železničná stanica a železiarstvo. Tamojšie železnice spresnili, že zasiahnutý bol vlak smerujúci do Ľvova a utrpel pritom zranenia jeden zo sprievodcov. Pasažieri sa nachádzali v kryte, cituje DPA.

Okrem Chersonu ruské sily ostreľovali aj päť ďalších miest v oblasti, dodal Prokudin. Na nadchádzajúci víkend platí v Chersone zákaz vychádzania. Veľké časti Chersonskej oblasti obsadili ruské jednotky ešte v počiatočnej fáze ruskej invázie. Vlani v novembri ruské sily ustúpili na juhovýchod cez rieku Dneper, ktorá preteká cez oblasť i samotné mesto Cherson. Frontová línia sa momentálne nachádza na Dnepri, pripomína DPA.

17:45 Ukrajina je sklamaná, že Berlín vopred informoval o Zelenského návšteve

Ukrajina je „veľmi sklamaná“ z toho, že nemecká polícia v stredu informovala o plánovanej návšteve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne, nakoľko podľa Kyjeva ide o „nezodpovedný“ prístup, ktorý môže z bezpečnostných obáv ohroziť to, či sa cesta vôbec zrealizuje.

S odvolaním sa na zdroje blízke ukrajinskej vláde o tom informoval nemecký spravodajský server T-Online. Ako uviedol, Kyjev je sklamaný z toho, že „zrejme z nemeckých zdrojov boli vedome zverejnené veľmi citlivé bezpečnostno-politické informácie.“

Ukrajinské veľvyslanectvo v Berlíne na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo. Berlínska polícia v stredu oznámila, že sa pripravuje na návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Berlíne, ktorá sa vraj uskutoční v dňoch 13. a 14. mája. Úrad kancelára Olafa Scholza však návštevu Zelenského v Nemecku zatiaľ nepotvrdil.

Podľa bulvárnych novín B.Z. by mal Zelenského prijať nemecký kancelár Scholz s vojenskými poctami. Po vzájomných rozhovoroch je plánovaná aj tlačová konferencia a rokovanie s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom.

B.Z. priblížil, že Zelenskyj by mal byť ubytovaný v hoteli Ritz-Carlton neďaleko námestia Potsdamer Platz v centre Berlína. Polícia má počas jeho návštevy vykonávať osobné kontroly, pričom v nasadení budú aj ostreľovači a psy vycvičené na vyhľadávanie výbušnín. Počíta sa tiež s rozsiahlymi uzáverami.

Policajná hovorkyňa Anja Dierschkeová spresnila, že 14. mája má byť Zelenskému a ukrajinskému národu odovzdaná Cena Karola Veľkého, ktorú každoročne udeľuje nemecké mesto Aachen za prínos k jednote Európy. S príhovorom má na podujatí vystúpiť aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ak sa návšteva uskutoční, pôjde o prvú cestu Zelenského do Nemecka od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022. Ukrajinský prezident absolvoval zahraničné cesty až v nedávnej dobe - v prvých mesiacoch vojny sa zdržiaval na Ukrajine, pripomína stanica Sky News. Jeho návštevy u spojencov sa pritom väčšinou plánujú v tajnosti z dôvodu vysokých bezpečnostných rizík.

17:00 Tento rok bude rozhodujúci pre víťazstvo Ukrajiny, vyhlásil Zelenskyj vo Fínsku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu počas návštevy Fínska vyhlásil, že tento rok bude „rozhodujúc“i pre víťazstvo Ukrajiny v boji proti ruským inváznym silám. Apeloval tiež na dodávky ťažkých zbraní pre Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Som presvedčený, že tento rok bude rozhodujúci pre nás, pre Európu, pre Ukrajinu - rozhodujúci pre víťazstvo,“ povedal Zelenskyj novinárom na tlačovej konferencii s fínskym prezidentom Saulim Niinistöm. Poďakoval sa mu za doterajšiu vojenskú podporu a dodal, že sa zhodli na urýchlení budúcich dodávkach zbraní pre Kyjev.

SITA/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Zelenskyj vyjadril presvedčenie, že po tom, čo ukrajinské sily vykonajú ofenzívne akcie, získajú aj stíhačky, ktoré požadujú od Západu.Ukrajinský prezident tiež zagratuloval Fínsku k vstupu do NATO a povedal, že jeho krajina „potrebuje rovnaké bezpečnostné záruky“. „Najsilnejšou bezpečnostnou zárukou pre Ukrajinu je členstvo v NATO,“ zdôraznil.

Fínsko sa 4. apríla oficiálne stalo 31. členskou krajinou NATO. Žiadosť o členstvo podalo v máji spolu so Švédskom v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Poradkyňa prezidenta pre oblasť komunikácie na platforme Telegram uviedla, že na vstup do Severoatlantickej aliancie je potrebná fundamentálna diplomatická práca. Ukrajina podľa jej slov práve na tomto úsilí v súčasnosti pracuje.

Zelenskyj, ktorý pricestoval v stredu do fínskeho hlavného mesta Helsinki, sa popoludní zúčastní aj na jednodňovom summite piatich severských krajín. Bude viesť bilaterálne rozhovory so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom, nórskym predsedom vlády Jonasom Gahrom Störem, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a šéfkou islandskej vlády Katrín Jakobsdóttir.                        

Fínsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko a Island podporujú Ukrajinu od začiatku ruskej invázie. Dánsko v utorok oznámilo, že Kyjevu poskytne vojenské vybavenie a finančnú pomoc v hodnote 1,7 miliardy dánskych korún (228 miliónov eur) na podporu očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

12:20 V Chersone bude od piatka večera 58-hodinový zákaz vychádzania

V ukrajinskom meste Cherson začne od piatka večera platiť 58-hodinový zákaz vychádzania. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Počas týchto 58-hodín je zakázané pohybovať sa na uliciach mesta,“ uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin v aplikácii Telegram. Zákaz vychádzania začne platiť v piatok 5. mája o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) a potrvá do 6.00 h v pondelok 8. mája.

Prokudin obyvateľom odporučil, aby sa zásobili potravinami a liekmi. Povolené budú len krátke prechádzky v okolí bydliska, ľudia  však budú musieť mať pri sebe doklady.

Toto dočasné obmedzenie je podľa gubernátora potrebné, aby bezpečnostné zložky mohli vykonávať svoju prácu bez ohrozenia obyvateľov. Ukrajina sa pripravuje na jarnú ofenzívu, pripomína AFP, ktorá dodáva, že ukrajinské úrady dlhotrvajúce zákazy vychádzania v minulosti využívali na zjednodušenie presunu vojakov a zbraní.

7:40 Požiar zachvátil sklad palív v Krasnodarskom kraji neďaleko Krymského mosta

V sklade palív v ruskom Krasnodarskom kraji na juhozápade krajiny neďaleko Krymského mosta v stredu skoro ráno vyčíňal požiar. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor kraja Veniamin Kondratiev. Požiar vypukol v dedine Volna pri Azovskom mori. Informujeo tom web Kyiv Independent.

Krymský most spája Rusko s polostrovom Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014. Kondratiev uviedol, že ide o požiar najvyššej náročnosti. „Vynakladá sa všetko úsilie, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu požiaru," napísal gubernátor a dodal, že obyvatelia dediny nie sú ohrození.

Krasnodar region governor’s press service

7:30 Rusko podniklo neúspešné nočné útoky na Kyjev

Rusko podniklo už tretiu nočnú vlnu útokov na ukrajinskú metropolu Kyjev za posledných šesť dní, informovali v stredu skoro ráno mestské úrady. Podľa nich však systémy protivzdušnej obrany zničili všetky útočné drony a zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete ani škody. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Sirény varujúce pred vzdušným útokom zneli niekoľko hodín v Kyjeve, v okolitej oblasti a na väčšine územia východnej Ukrajiny, obloha sa "vyčistila" až na svitaní.

Rusko používa pri útokoch na Ukrajine drony Šáhid iránskej výroby, dodali predstavitelia Kyjeva na Telegrame. Podľa agentúry Reuters zatiaľ nie je známe, koľko dronov bolo zneškodnených. 

Správy z predchádzajúceho dňa 2.5.2023:

18:40 Pri explózii míny v Charkovskej oblasti zomreli dvaja civilisti

Dvaja muži vo veku 39 a 47 rokov zomreli pri explózii míny, na ktorú narazil traktor v Charkovskej oblasti. Uviedol to v utorok gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. Zároveň vyzval miestnych obyvateľov, aby boli čo najopatrnejší a nenavštevovali lesy, polia, brehy priehrad a iné potenciálne zamínované lokality. Podľa jeho slov v Charkovskej oblasti doteraz našli a zlikvidovali takmer 66-tisíc výbušných zariadení. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v decembri povedal, že od začiatku ruskej invázie bolo zamínovaných zhruba 250-tisíc štvorcových kilometrov Ukrajiny čiže takmer 40 percent rozlohy krajiny.

18:00 Ukrajinský parlament predĺžil platnosť zákonov o stannom práve a všeobecnej mobilizácii

Ukrajinský parlament v utorok predĺžil platnosť zákonov o stannom práve a všeobecnej mobilizácii do 18. augusta. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram člen parlamentu Jaroslav Železniak. Platnosť oboch zákonov sa predĺži od 20. mája na obdobie 90 dní. Za pokračovanie platnosti zákona o stannom práve hlasovala 324 poslancov a za predĺženie legislatívy o všeobecnej mobilizácii 333 členov Verchovnej rady. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.Železniak dodal, že od začiatku otvorenej vojny išlo už o siedme hlasovanie poslancov o stannom práve. Platiť začalo už 24. februára minulého roka a naposledy bolo predĺžené do 20. mája tohto roka.

17:40 Dánsko poskytne Ukrajine vojenskú pomoc za takmer štvrť miliardy eur

Dánsko poskytne Ukrajine vojenské vybavenie a finančnú pomoc v hodnote 1,7 miliardy dánskych korún (228 miliónov eur). Oznámil to v utorok dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Poulsen tiež uviedol, že táto severská krajina zníži od začiatku roka 2024 svoju vojenskú prítomnosť v Iraku a namiesto toho sa zameria na pobaltské krajiny, pričom Severoatlantickej aliancii ponúkne jeden prápor na obranu tohto regiónu.

Prápor by mal pozostávať zo 700 až 1200 vojakov. Mali by ho nasadiť v Lotyšsku, a to každoročne na štyri až šesť mesiacov. Zvyšnú časť roka zostanú títo vojaci v Dánsku, v prípade krízovej situácie však budú pripravení na vyslanie do pobaltských krajín, spresnil dánsky rezort obrany.

„Musíme byť pripravení na to, že dánska prítomnosť v Pobaltí bude dlhodobá, takže je potrebné nájsť rovnováhu medzi prítomnosťou vojakov priamo na mieste a ich pripravenosťou na vyslanie z Dánska,“ povedal Poulsen.

Dánsko stiahne od februára budúceho roka z Iraku jednu zo svojich bezpečnostných a eskortných jednotiek pozostávajúcu približne zo 105 vojakov, naďalej však bude poskytovať personál a poradenstvo tamojšej misii NATO, priblížilo ministerstvo obrany.

15:50 Vybudovaná obrana Rusov naznačuje podľa Ukrajiny obavy Moskvy z úspechu ukrajinskej protiofenzívy

Rusko vybudovalo „rozsiahle systémy vojenskej obrany“ v južných regiónoch hraničiacich s Ukrajinou, čo naznačuje „hlboké znepokojenie Kremľa“, že by jarná protiofenzíva Kyjiva mohla znamenať „veľký prielom“ vo vojne. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na britské ministerstvo obrany.

Táto obrana sa podľa Britov nenachádza len v blízkosti súčasných frontových línií, ale vykopali ju aj hlboko v oblastiach, ktoré Rusko v súčasnosti kontroluje. Budovať ju začali už minulý rok v lete a nachádza sa pozdĺž severnej hranice anektovaného Krymu a ďalej vo vnútrozemí v ruskej Belgorodskej a Kurskej oblasti.

„Obrana poukazuje na hlboké znepokojenie ruských lídrov, že Ukrajina by mohla dosiahnuť veľký prielom. Niektoré práce si však pravdepodobne objednali miestni velitelia a civilní vodcovia v snahe podporiť oficiálny príbeh, že Rusko je 'ohrozené' Ukrajinou a NATO,“ tvrdia Briti. Takáto obrana je však podľa Britov len taká dobrá, aké dobré sú sily pridelené v danej lokalite.

15:00 Dodanie západných stíhačiek F-16 Ukrajine je otázka času, povedal Kuleba

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba je presvedčený, že skôr či neskôr sa západní spojenci rozhodnú poskytnúť Ukrajine moderné stíhačky F-16, ako to bolo doteraz so všetkými ostatnými zbraňami. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to v rozhovore pre televíziu 1+1.

„Budeme mať F-16, je to len otázka času. Myslím si, že to bude závisieť od rozhodnutia USA a výsledkov protiofenzívy,“ povedal Kuleba. Zároveň vyjadril poľutovanie nad tým, že Ukrajina za váhanie svojich spojencov zaplatí dodatočnú cenu životmi ľudí.

Ako ďalej podotkol, stíhačky sú jednou z troch priorít vojenskej podpory zo strany spojencov spolu s delostreleckými granátmi a obrnenými vozidlami. „Ak by sme mali F-16 práve teraz, naša protiofenzíva by bola oveľa rýchlejšia a dokázali by sme zachrániť oveľa viac životov našich vojakov a civilistov, ktorí trpia raketovými útokmi,“ dodal šéf ukrajinskej diplomacie.

Kuleba presviedča partnerov, že poskytnutie stíhačiek F-16 Ukrajine by Rusko odradilo, nie vyprovokovalo. Vyzval k tomu po raketových útokoch z 28. apríla, pri ktorých len vo výškovej obytnej budove v Umani zahynulo 23 ľudí.

11:40 Britské zdroje tvrdia, že Rusi majú na Ukrajine logistické problémy

Zatiaľ čo ruské politické vedenie požaduje úspech na bojisku, ruskí logistickí špecialisti nedokážu na Ukrajine dosiahnuť svoje ciele. V najnovšej správe to uvádza britské ministerstvo obrany.

Briti poukázali na to, že podľa správ na ruských sociálnych sieťach 27. apríla odvolali z funkcie námestníka tamojšieho ministra obrany Michaila Mizinceva. Ten bol zodpovedný za vojenskú logistiku, pričom vo funkcii vydržal iba osem mesiacov.

Mizincevovo odvolanie zatiaľ nebolo potvrdené, ale špekulácie o jeho budúcnosti podčiarkujú skutočnosť, že problémom ruskej vojenskej kampane na Ukrajine sú logistické otázky. Britská spravodajská komunita navyše dodáva, že Rusko nemá dostatok munície, aby uspelo v ofenzíve.

Práve nedostatok munície vedie k vnútorným nezhodám, najmä medzi ruským ministerstvom obrany a žoldnierskou Wagnerovou skupinou.

„Rusko naďalej pripisuje najvyššiu prioritu mobilizácii svojho obranného priemyslu, ale stále sa mu nedarí plniť požiadavky vojnového obdobia. Zatiaľ čo ruskí politickí lídri vytrvalo požadujú úspech na bojisku, ruskí profesionáli v oblasti logistiky uviazli uprostred,“ uvádzajú Briti.

9:50 Ukrajina odmieta mierovú misiu Vatikánu, o ktorej pápež rokoval aj s Orbánom

Ukrajina odmieta mierovú misiu Vatikánu, o ktorej počas návštevy Budapešti rokoval minulý piatok pápež František aj s premiérom Viktorom Orbánom. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom v utorok informuje spravodajca TASR v Budapešti.

SITA/AP Photo/Darko Vojinovic

Server cituje stanicu Sky News, pre ktorú nemenovaný zdroj blízky úradu ukrajinského prezidenta komentoval tvrdenia Františka o tom, že sa pracuje na mierovej „misii“. Na otázku, či počas víkendových rozhovorov v Budapešti s maďarským premiérom Viktorom Orbánom alebo so zástupcom ruskej pravoslávnej cirkvi v Maďarsku hovoril o mierových iniciatívach, však neuviedol žiadne podrobnosti.

„Som pripravený urobiť čokoľvek,“ odpovedal pápež počas návratu z Maďarska do Ríma a uviedol: „Prebieha misia, ktorá nie je verejná. Keď bude verejná, budem o nej hovoriť.“

Pre stanicu BBC uvedený zdroj v tejto súvislosti povedal: „Ukrajinský prezident (Volodymyr) Zelenskyj nesúhlasil s takýmito diskusiami v mene Ukrajiny. Ak prebiehajú rokovania, dejú sa bez nášho požehnania, bez nášho vedomia.“

Informácie z predchádzajúceho dňa 1.5.2023:

17:00 Na ruskej strane padlo už takmer 191-tisíc vojakov

Rusko prišlo na Ukrajine už o takmer 191-tisíc vojakov.Informuje o tom portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Počas predošlého dňa podľa Kyjiva padlo 450 ruských vojakov. Ruské straty na životoch vo vojne na Ukrajine sa tak podľa neho zvýšili na 190 960.

9:15 Nočné útoky si vyžiadali desiatky zranených

Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

Rakety leteli aj na Kyjevskú oblasť a výbuchy hlásili aj zo Sumskej oblasti. Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj informoval, že väčšinu z rakiet zneškodnili. Na Ukrajinu podľa jeho slov letelo 18 rakiet a protivzdušná obrana zničila 15 z nich. Zalužnyj povedal, že na spustenie útokov nepriateľ použil strategické lietadlá.

8:00 Protivzdušná obrana reagovala na útoky na Kyjevskú oblasť

Kyjevská oblastná správa po hláseniach o výbuchoch obyvateľov vyzvala, aby zachovali pokoj a zostali v krytoch, kým letecký poplach neskončí. Ukrajinské médiá tiež informovali o explóziách v Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti, čo však nebolo možné nezávisle overiť, napísal Reuters.

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na platforme Telegram ľudí vyzval, aby sa postarali o svoju bezpečnosť a nezverejňovali informácie o tom, ako funguje protivzdušná obrana. Kyjevské úrady neskôr oznámili, že poplach pominul, uviedol na svojom webe denník The Guardian. „Prosím, sledujte správy a vráťte sa do krytu, keď sirény znova zaznejú, “doplnila oblastná správa.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite