Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Sýrii zabili predpokladaného vodcu skupiny Islamský štát, oznámil Erdogan

.tasr .svet

Abú Husajn Husajní al-Kurajší viedol džihádistickú skupinu od konca novembra 2022.

V Sýrii zabili predpokladaného vodcu skupiny Islamský štát, oznámil Erdogan SITA/Turkish Presidency via AP

predpokladaného vodcu teroristickej skupiny Islamský štát (IS) zabili v Sýrii pri operácii, ktorú vykonala turecká spravodajská služba MIT. Oznámil to v nedeľu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Podozrivý vodca (Islamského štátu), krycím menom abú Husajn aj-Kurajší, bol zneškodnený pri operácii, ktorú uskutočnila MIT včera (v sobotu) v Sýrii,“ povedal Erdogan večer v štátnej televízii.

Abú Husajn Husajní al-Kurajší viedol džihádistickú skupinu od konca novembra 2022 po tom, ako pri bojoch so sýrskymi povstalcami zahynul jeho predchodca abú Hasan al-Hášimí al-Kurajší.

Spravodajca AFP v severnej Sýrii uviedol, že agenti tureckej tajnej služby a miestni vojenskí policajti v sobotu uzavreli zónu v meste Džindíras v provincii Aleppo na severozápade Sýrie. Podľa miestnych obyvateľov zasahovali na opustenej farme využívanej ako islamská škola.

USA v polovici apríla oznámili, že vykonali v severnej Sýrii vojenskú operáciu, pri ktorej zahynul popredný veliteľ IS. Uviedli vtedy, že skupina plánovala útoky v Európe a na Blízkom východe.

Islamský štát podniká naďalej útoky napriek tomu, že medzinárodná vojenská koalícia pod vedením USA vyhnala jeho militantov z väčšiny území Sýrie a Iraku, na ktorých v roku 2014 vyhlásil samozvaný „kalifát“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite