Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy .týždňa: Planéta opíc, hororskop aj angažovaný krčmár

.martin Papšo .kultúra .film

Na začiatku si doprajeme trochu šikany. Vládnu nám opice, ktoré prekrúcajú históriu kvôli posilneniu vlastnej moci. Drsný politický komentár? Nie, to len do kín prichádza ďalšie pokračovanie slávnej filmovej série Planéta opíc.

Filmy .týždňa: Planéta opíc, hororskop aj angažovaný krčmár film europe Dave Turner v úlohe krčmára TJ Ballantyna vo filme Starý dub režiséra Kena Loacha.

evolúcia sa jednoducho nedá zastaviť v prírode ani vo filme. Dobrodružné sci-fi z konca 60. rokov sa vyvinulo na moderný akčný blockbuster plný počítačových trikov. Pred evolúciou sa ale najskôr pozrieme na revolúciu, respektíve jej fanúšika. Starý zaslúžilý ľavičiar Ken Loach prináša ďalšiu správu z periférie spoločnosti, ktorú vyruší príchod migrantov. A tak ako stará ľavica počítala s nezvratným spoločenským vývojom, partia mladých ľudí v poslednom dnešnom filme sa naopak tragickému osudu bude snažiť vyhnúť. Vyveštili si ho v tarotových kartách. 

film týždňa: Starý dub

Istá dedina na severovýchode Anglicka živorí. Zatvorili baňu, ktorá bola dôležitým zdrojom obživy a veľa šikovných ľudí odišlo. Krčma Starý dub zostala jediným priestorom, kde sa miestna komunita zvykne stretávať. Napätie v spoločnosti rastie, pretože nízke ceny nehnuteľností lákajú sýrskych utečencov. Krčmár Tommy dostane nápad, ako by dve odlišné kultúry mohli k sebe nájsť cestu. Inšpirovaný dávnymi štrajkmi baníkov, ktoré pozostávali aj zo spoločného stravovania, usporiada pohostenie pre všetkých pod heslom „Keď spolu jete, tak spolu aj držíte“. 

Posledný film známeho britského režiséra Kena Loacha Starý dub je nielen označenie krčmy, ale tak trochu aj hlavného hrdinu Tommyho (filmárovo alter ego?). Starý dubák Ken si už tradične všíma ľudí na okraji, má pre nich veľa pochopenia, ale našťastie si ich príliš neidealizuje. Napríklad partia štamgastov nemá na ľudí utekajúcich pred vojnou pekného slova a zvaľuje na nich vinu za všetky svoje problémy. Nepozeráme sa ale na žiadny generátor depresie, film chce pôsobiť skôr povznášajúco a inšpiratívne. Je to kombinácia autenticity a rozprávky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite