Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ankara vyšle prvého astronauta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

.tasr .svet

Počas sobotňajšieho leteckého a vesmírneho veľtrhu Teknofest v Istanbule to oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Ankara vyšle prvého astronauta na Medzinárodnú vesmírnu stanicu SITA/AP Photo/Francisco Seco, File

na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) pocestuje do konca tohto roka historicky prvý astronaut z Turecka. Bude ním 43-ročný Alper Gezeravci, ktorého v prípade neočakávaných okolností zastúpi o 13 rokov mladší náhradník Tuva Cihangir Atasever. Počas sobotňajšieho leteckého a vesmírneho veľtrhu Teknofest v Istanbule to oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan.

„Náš priateľ, ktorý pôjde na prvú tureckú vesmírnu misiu s ľudskou posádkou, zostane na Medzinárodnej vesmírnej stanici 14 dní. Náš astronaut počas tejto misie vykoná 13 rôznych experimentov, ktoré pripravili vážené univerzity a výskumné inštitúcie našej krajiny,“ povedal Erdoğan, ktorého na veľtrhu sprevádzal azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a dočasný líbyjský premiér Abdul Hamid Dbeibeh.

Webová stránka Tureckej vesmírnej agentúry opisuje Gezeravciho ako ostrieľaného príslušníka vzdušných síl a pilota stíhačiek F-16 s 21-ročnými skúsenosťami, ktorý navštevoval Technologický inštitút vzdušných síl Spojených štátov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite