Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliban zabil strojcu krvavého útoku na letisko v Kábule z roku 2021, povtrdil to aj Biely dom

.tasr .svet

Vodca IS, ktorého identitu doposiaľ nezverejnili, bol podľa nich zabitý ešte začiatkom apríla na juhu Afganistanu v čase, keď Taliban podnikol proti tejto džihádistickej skupine sériu operácií.

Taliban zabil strojcu krvavého útoku na letisko v Kábule z roku 2021, povtrdil to aj Biely dom SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi Ilustračná fotografia talibanského bojovníka

afganské vládnuce radikálne hnutie Taliban zabilo vysokopostaveného vodcu džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorý stál za samovražedným útokom na kábulské letisko z augusta 2021. Zahynulo pri ňom 13 amerických vojakov a približne 170 Afgancov, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Americká armáda v priebehu uplynulého víkendu začala informovať rodiny 13 obetí, ktoré prišli o život útoku na letiskovú bránu Abbey Gate počas chaotického sťahovania síl USA z Afganistanu. Tvrdenia rodín obetí pre AP potvrdili aj traja americkí predstavitelia a jeden vysokopostavený poradca v Kongrese pod podmienkou anonymity.

Vodca IS, ktorého identitu doposiaľ nezverejnili, bol podľa nich zabitý ešte začiatkom apríla na juhu Afganistanu v čase, keď Taliban podnikol proti tejto džihádistickej skupine sériu operácií. Talibovia si v tom čase neboli vedomí identity osoby, ktorú zabili, dodal jeden z nemenovaných predstaviteľov.

K výbuchu na Abbey Gate, bráne do civilnej časti kábulského letiska, došlo 26. augusta 2021. Obete spolu s ďalšími americkými vojakmi v čase explózie kontrolovali tisícky afganských civilistov, ktorí sa v panike pokúšali dostať na jeden z preplnených letov smerujúcich preč z Afganistanu po tom, čo tam opätovne prevzal moc Taliban, pripomína AP. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

K explózii pritom došlo niekoľko hodín po tom, čo západní predstavitelia varovali pred veľkým atentátom a vyzvali ľudí, aby opustili letisko. Zúfalí Afganci však toto odporúčanie zväčša ignorovali v snahe čo najrýchlejšie ujsť z krajiny.

Afganská odnož IS má do 4000 členov a pre Taliban predstavuje najväčšiu vojenskú hrozbu. Skupina pokračuje v podnikaní útokov v krajine aj od opätovného prevzatia moci Talibanom a zameriava sa predovšetkým na menšinové skupiny v Afganistane.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite