Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina by rada dostala pozvanie do NATO už na júlovom summite

.tasr .svet

„Na summite vo Vilniuse, ktorý sa blíži, by sme si radi vypočuli to pozvanie. Ale sme si vedomí, že na to je potrebný súhlas všetkých krajín,“ povedal Stefančuk.

Ukrajina by rada dostala pozvanie do NATO už na júlovom summite SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky Ruslan Stefančuk vľavo

ukrajina je pripravená stať sa členom NATO a pozvanie by rada dostala už na júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse. Na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ v Prahe to v pondelok vyhlásil predseda Najvyššej rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk, informuje spravodajkyňa TASR.

„Na summite vo Vilniuse, ktorý sa blíži, by sme si radi vypočuli to pozvanie. Ale sme si vedomí, že na to je potrebný súhlas všetkých krajín,“ povedal Stefančuk.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg minulý týždeň vyhlásil, že s členstvom Ukrajiny súhlasia všetky členské štáty, čo však vzápätí spochybnil maďarský premiér Viktor Orbán. Ukrajina sa podľa Stefančuka posunula aj v plnení siedmich podmienok, ktoré stanovila Európska komisia pre vstup do EÚ. Dúfa, že tento rok sa začnú prístupové rozhovory. Zároveň sa prihovoril lídrom ostatných kandidátskych krajín. Ubezpečil ich, že nie sú konkurentmi, ale podobne zmýšľajúcimi krajinami.

„Je to historická udalosť. Ukrajinský parlament sa po prvýkrát zúčastňuje na summite parlamentov EÚ, “pripomenul Stefančuk. Požiadal tiež prítomných predstaviteľov, aby podporili parlamentnú dimenziu mierovej iniciatívy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová vo svojom prejave upozornila na problém domáceho extrémizmu vyplývajúceho z rastúcej polarizácie spoločnosti. Parlament má v tejto oblasti veľké pole pôsobnosti, môže brániť štiepeniu spoločnosti, myslí si predsedníčka Snemovne. Dodala, že niektorí politici si práve na nejednotnej spoločnosti zbierajú body.

Českého premiéra Petra Fialu na konferencii zastúpil minister vnútra Vít Rakušan. V prejave zdôraznil, že obdobie po skončení vojny bude náročné. „Heroická fáza je preč, prichádza mnoho praktických problémov a našou úlohou je komunikovať s vlastnou verejnosťou a presviedčať, že naša pomoc zmysel má,“ vyhlásil.

V Prahe sa 24. a 25. apríla koná Konferencia predsedov parlamentov Európskej únie (EUSC), na ktorej sa zúčastňujú aj lídri parlamentov Švajčiarska, Nórska, Británie a kandidátskych krajín. Jej hlavnými témami sú ruská agresia na Ukrajine, energetická bezpečnosť či rozšírenie EÚ. Akcia uzatvorí parlamentnú dimenziu českého predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2022. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite