Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Českí poslanci schválili výdaj minimálne dvoch percent HDP na obranu

.tasr .svet

Návrh zákona by mal platiť od júla a ovplyvnil by rozpočet na budúci rok. Schvaľovať ho budú ešte senátori.

Českí poslanci schválili výdaj minimálne dvoch percent HDP na obranu wikipedia

poslaneckou snemovňou Parlamentu ČR prešiel v piatok návrh zákona, ktorý zakotvuje vynakladanie minimálne dvoch percent HDP ročne na obranu. Platiť by mal od júla a ovplyvnil by rozpočet na budúci rok. Schvaľovať ho budú ešte senátori, informuje spravodajkyňa TASR.

Zámer vynakladať aspoň dve percentá HDP ročne na obranu podporilo aj opozičné hnutie ANO. Naopak zástupcovia hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD) boli proti a chceli, aby Snemovňa návrh zákona zamietla. Hnutie ANO však zdôraznilo, že pre rezort obrany pôjde o skokové navýšenie financií. „Nepochybujem o tom, že by armáda nevedela, na čo by tieto finančné prostriedky mala použiť,“ povedala ministerka obrany Jana Černochová.

Ministerka ďalej uviedla, že všetky doterajšie škrty v štátnom rozpočte za uplynulé roky si odnášala armáda. Jej „vnútorný dlh“ bol v roku 2010 podľa jej slov viac než 100 miliárd korún.

Zdôraznila tiež, že Česko je s tohtoročným rozpočtom vyčleneným na obranu šiestou krajinou od konca. „Už nás preskočilo aj Turecko, hoci tohtoročný rozpočet smeruje k 1,5 percentám HDP,“ dodala.

Podľa údajov rezortu obrany by jeho príjmy mohli v budúcom roku vzrásť o 21,5 miliardy korún. Doteraz sa počítalo s výdajmi 130 miliárd korún.

Česko sa k výdaju minimálne dvoch percent HDP na obranu ročne zaviazalo v Severoatlantickej aliancii. Túto povinnosť však nemalo zakotvenú v zákone a reálne takýto objem financií na obranu nevynakladalo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite