Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko má v Severnom mori lode na sabotáž veterných fariem a komunikačných káblov

.sita .svet

Vyplýva to zo spoločného vyšetrovania verejnoprávnych vysielateľov DR v Dánsku, NRK v Nórsku, SVT vo Švédsku a Yle vo Fínsku, o ktorom informuje britská BBC.

Rusko má v Severnom mori lode na sabotáž veterných fariem a komunikačných káblov SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP Ilustračná foto.

rusko má podľa neho v Severnom mori flotilu plavidiel, ktoré sú maskované ako rybárske a výskumné lode, majú vybavenie na sledovanie pod vodou a mapujú kľúčové miesta pre možnú sabotáž.

Dôstojník dánskej kontrarozviedky tvrdí, že sabotážne plány pripravujú pre prípad riadneho konfliktu so Západom. Šéf nórskej spravodajskej služby vysielateľom zas povedal, že program považujú za veľmi dôležitý pre Rusko a je riadený priamo z Moskvy.

Vysielatelia tvrdia, že analyzovali zachytenú ruskú komunikáciu, ktorá naznačuje takzvané lode duchov plaviace sa v severných vodách, ktoré vypli svoje vysielače, aby neprezradili svoju polohu.

Reportáž, ktorá je súčasťou dokumentu, sa sústreďuje na ruskú loď Admirál Vladimirskij. Oficiálne je to loď pre podmorský výskum, ale podľa vyšetrovateľov je to špionážne plavidlo. Dokument využíva anonymného bývalého experta britského Kráľovského námorníctva na sledovanie pohybu plavidla v blízkosti siedmich veterných fariem pri pobreží Spojeného kráľovstva a Holandska na jednej misii. Loď podľa neho spomalila, keď sa priblížila k oblastiam veterných fariem a ponevierala sa tam, pričom sa mesiac plavila s vypnutým vysielačom. Keď sa novinár priblížil k lodi na člne, konfrontoval ho maskovaný človek s pravdepodobne vojenskou útočnou puškou. Tú istú loď údajne vlani spozorovali aj pri pobreží Škótska.

BBC tvrdí, že britské úrady sú si vedomé ruského zámeru vykonávať takzvané podmorské mapovanie, čo zahŕňa aj použitie lodí, ktoré sa pohybujú vo vodách Spojeného kráľovstva. Ak existujú konkrétne hrozby voči Spojenému kráľovstvu, budú ich vyšetrovať. Zdroje BBC však odmietli povedať, akú aktivitu doteraz mohli skúmať.

Vo februári holandská spravodajská služba vydala nezvyčajné oficiálne varovanie o aktivite, ktorá by mohla naznačovať prípravu na narušenie alebo sabotáž námornej infraštruktúry. Šéf tamojšej vojenskej rozviedky uviedol, že neďaleko veternej farmy v Severnom mori odhalili ruskú loď, ktorá tam vykonávala mapovanie.

Prieskum citlivých miest nie je nezvyčajný a západné krajiny pravdepodobne vykonávajú podobnú aktivitu proti Rusku. Cieľom pravdepodobne bude mať viacero možností pre prípad eskalácie konfliktu. Jednou z možností by mohlo byť poškodenie komunikácií alebo narušenie elektrických systémov za účelom vytvorenia chaosu.

Dôkazy o reálnej sabotáži, skôr ako o zhromažďovaní spravodajských informácií pre túto aktivitu, sú zatiaľ obmedzenejšie. Reportáž poukazuje na možnosť, že takéto lode mohli byť za incidentom južne od Špicbergov, keď bol prerezaný podvodný dátový kábel. Ten slúžil najväčšej komerčnej pozemnej stanici na svete pre satelitnú komunikáciu a nórska polícia uviedla, že sa domnieva, že za sabotážou bola „ľudská činnosť“, ale nikoho oficiálne neobvinila.

Jediným jasným a významným činom sabotáže je septembrové poškodenie častí plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori. V tom čase z toho mnohí obvinili Rusko, ale ďalšie správy odvtedy poukázali aj na ďalšie možnosti, ako napríklad proukrajinských aktérov. Vyšetrovania výbuchov na plynovodoch pokračujú.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite