Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 62. týždeň vojny (17. 4. – 23. 4. 2023)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 62. týždeň vojny (17. 4. – 23. 4. 2023) SITA/AP PHOTO/ERALDO PERES

Správy z predchádzajúceho dňa 23.4.2023: 

20:10 Rusko ukradlo územie Ukrajine a mier Európe, hovorí Kuleba

Rusko ukradlo nielen územie Ukrajine, ale aj mier Európe a stabilitu svetu, uviedol v nedeľu ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Citovala ho tlačová agentúra DPA.

„Rusko páchaním nevysloviteľných krutostí zbúralo základy ľudskosti,“ napísal Kuleba v komentári pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Die Welt. V tomto regióne nie je možný skutočný mier, ak sa Moskva nebude zodpovedať za všetky svoje zločiny, napísal šéf ukrajinskej diplomacie.

SITA/AP Photo/Andreea Alexandru

Nádeje na 21. storočie v mieri boli skoro zničené, píše v článku Kuleba. „Namiesto toho nás Rusko hodilo naspäť až do 19. storočia poznamenaného koloniálnymi výbojmi,“ dodal. „Vojna na Ukrajine ukázala, že bezpečie v regióne je nedeliteľné. Hrozba voči jednému je hrozbou voči všetkým.“

Podľa ministra sa o budúcnosti euroatlantickej bezpečnosti rozhodne na bojisku na Ukrajine. Kuleba odmietol výzvy na urýchlené rokovania Kyjeva s Moskvou.

„Ak by sme teraz urobili chybu a nejako by sme (ruského prezidenta Vladimira) Putina odmenili za jeho agresiu – namiesto jeho porážky, aby mali ponaučenie aj všetci ďalší prípadní agresori -, budúcnosť Ukrajiny, Európy a celého sveta by bola ohrozená,“ napísal Kuleba.

Skutočný mier sa podľa neho dá dosiahnuť iba obnovením medzinárodne uznaných hraníc Ukrajiny.

17:55 Ukrajinci údajne prenikli na východný breh Dnepra, špekuluje sa o protiofenzíve

V nedeľu to podnietilo špekulácie, že by mohlo ísť o prvú známku dlho očakávanej jarnej protiofenzívy Kyjeva. Informovala o tom agentúra AP, od ktorej TASR správu prevzala.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v novej analýze uvádza, že podľa geolokalizovaných záberov zverejnených prokremeľskými vojenskými blogermi si ukrajinskí vojaci vytvorili oporný bod neďaleko mesta Olešky, ako aj stabilné zásobovacie trasy k svojim pozíciám.

Analytici sa všeobecne domnievajú, že ak Ukrajina pristúpi k jasnej protiofenzíve, dôležitým cieľom bude preraziť pozemný koridor medzi Ruskom a anektovaným polostrovom Krym, čo si vyžiada prekročenie rieky Dneper na juhu krajiny, približuje AP.

Hovorkyňa ukrajinského južného operačného veliteľstva Natalija Humeňuková vyzvala na trpezlivosť v reakcii na správy ukrajinských médií, že vytvorenie takýchto pozícií znamená začiatok protiofenzívy.

Hoci správu ISW nepotvrdila ani nepoprela, zdôraznila, že podrobnosti o vojenských operáciách v delte Dnepra nemožno z bezpečnostných dôvodov zverejňovať. V ukrajinskej televízii dodala, že je veľmi náročné „prekonávať prekážku, ako je Dneper, keď frontová línia prechádza cez širokú a silnú rieku“.

Kremľom dosadený šéf Chersonskej oblasti, jednej zo štyroch častí Ukrajiny, ktorých nelegálnu anexiu vlani v septembri oznámilo Rusko, v nedeľu poprel, že by ukrajinské sily vytvorili pozície na východnom brehu Dnepra.

Vladimir Saldo na sociálnej sieti uviedol, že ruské sily plne kontrolujú túto oblasť. Dodal, že fotografie, na ktoré sa odvoláva ISW, mohli zachytávať ukrajinské sabotážne jednotky, ktorým sa „podarilo urobiť selfie“ na druhej strane Dnepra pred tým, ako ich zatlačili späť.

16:37 Ruské útoky na mesto Cherson jedného civilistu zabili a dvoch zranili

Jeden civilista v ukrajinskom meste Cherson zomrel a dvaja utrpeli zranenia pri útokoch ruskej armády delostrelectvom, dronmi a letectvom. Na komunikačnej platforme Telegram o tom v nedeľu informoval gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin.

V susednej Zaporižžskej oblasti ruské bombardovanie zranilo 56-ročného muža v meste Stepnohirsk, informoval na Telegrame gubernátor oblasti Jurij Malaško.

15:24 Vedenie ruskej armády sa chce sústrediť na obranu, ale nemôže presvedčiť Putina

Velenie ruskej armády podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa pravdepodobne snaží presvedčiť prezidenta Ruska Vladimira Putina, aby sa Moskva na Ukrajine vzdala ofenzívnych operácií a aby sa sústredila na obranu. Inštitút však predpokladá, že velenie armády nemá odvahu predložiť túto myšlienku Putinovi priamo. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Ruský minister obrany Sergej Šojgu a náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov sú pravdepodobne citliví na hrozbu ukrajinskej protiofenzívy, ale na Putinovo naliehanie pravdepodobne pokračujú v posielaní profesionálnych vojakov na posilnenie nezmyselných ofenzívnych operácií," uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

ISW poukazuje na to, že Putin uprednostňuje vernosť pred odbornosťou, čo pravdepodobne bráni Šojguovi a Gerasimovovi v sústreďovaní sa na vytvorenie optimálnych podmienok na účinnú obranu a namiesto toho mrhajú elitnými jednotkami vo vyčerpávajúcich bojoch za malé zisky.

13:33 Rusko odštartovalo masívnu kampaň na verbovanie dobrovoľníkov do armády

Uviedlo to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Rezort konštatoval, že v Rusku je viditeľná „všadeprítomná" reklamná kampaň prostredníctvom sociálnych médií, bilbordov a televízie, ktorá nabáda Rusov, aby boli „skutočnými mužmi" a zdôrazňuje aj finančné výhody vstupu do armády. Informuje o tom web The Guardian.

„Ruské úrady sa takmer určite snažia čo najviac oddialiť akúkoľvek povinnú mobilizáciu, aby minimalizovali domáci nesúhlas," uviedol britský rezort obrany v správe, ktorú zverejnil na mikroblogovacej sieti Twitter. Vyslovil však názor, že náborová kampaň s vysokou pravdepodobnosťou nepomôže naplniť cieľ Ruska získať celkovo 400-tisíc dobrovoľníkov. Britské ministerstvo obrany poukázalo aj na to, že s armádou o obmedzený počet Rusov vo veku vhodnom pre službu v armáde súperí aj žoldnierska organizácia Wagnerova skupina, keďže stratila možnosť robiť nábor vo väzniciach.

12:14 Za uplynulý deň padlo ďalších 690 ruských vojakov

Ruská armáda za uplynulý deň podľa Kyjeva stratila ďalších 690 vojakov. Počet mŕtvych v radoch ruských ozbrojených od začiatku vojny vzrástol na 186 420, uviedol v nedeľu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulých 24 hodín podľa neho Moskva stratila tri tanky, jedno obrnené bojové vozidlo pechoty, päť delostreleckých systémov a jeden vrtuľník.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo 3 675 tankov, 7 131 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 837 delostreleckých systémov a 294 vrtuľníkov.

11:44 Syn hovorcu Kremľa Peskova tvrdí, že bojoval v radoch vagnerovcov na Ukrajine

Potvrdil tak predchádzajúce vyjadrenie šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá však zároveň varovala, že pravdivosť tvrdenia o účasti Peskovovho syna v bojoch na Ukrajine zatiaľ nebola dokázaná. 

Tridsaťriročný syn dlhoročného hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova – Nikolaj Peskov, ktorý vystupuje aj pod menom svojho nevlastného otca ako Nikolaj Choles, – v minulosti dlhodobo žil vo Veľkej Británii.

V sobotňajšom rozhovore pre ruské bulvárne noviny Komsomolská pravda (KP) Nikolaj Peskov tvrdil, že sa rozhodol zapojiť sa do „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Rusko nazýva svoju agresívnu vojnu voči Ukrajine, pretože to považoval za svoju povinnosť. V tomto rozhodnutí ho údajne podporili aj členovia jeho najbližšej rodiny. 

Jeho otec mu podľa jeho slov pomohol nadviazať kontakt s Vagnerovou skupinou, v ktorej radoch po absolvovaní trojtýždňového výcviku bojoval na Ukrajine na základe kontraktu. Nevysvetlil pritom, prečo nepôsobil v rámci regulárnych jednotiek ruskej armády.         

Nikolaj Peskov v rozhovore pre KP okrem toho tvrdil, že v radoch vagnerovcov bojoval pod iným menom, ktoré však odmietol prezradiť. Pochválil sa tiež, že dostal vyznamenanie za odvahu. 

Šéf vagnerovcov v piatok podľa servera Meduza vyhlásil, že Peskovov syn, ktorého nemenoval, bojoval na Ukrajine v radoch jeho súkromnej vojenskej skupiny. Podľa jeho vyjadrenia syn hovorcu Kremľa slúžil "po kolená v blate a výkaloch" ako obyčajný príslušník delostreleckej jednotky operujúcej vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti. 

Podľa Prigožina bol Peskov mladší na Ukrajine šesť mesiacov, počas ktorých preukázal „odvahu a hrdinstvo“, a v súčasnosti je na dovolenke. Prigožin tiež tvrdil, že to bol on, kto poradil Dmitrijovi Peskovovi, aby svojho syna poslal radšej medzi vagnerovcov než do regulárnej ruskej armády. 

9:33 Ukrajina by potrebovala desaťkrát viac západnej pomoci

Ukrajina je vďačná za všetku vojenskú pomoc zo zahraničia, ale od svojich západných spojencov by potrebovala minimálne desaťkrát viac podpory. Vyhlásil to v sobotu námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk, informuje agentúra DPA.

„Sme vďační našim spojencom za vojenskú pomoc. Ale: stále to nie je dosť. Ukrajina jej potrebuje desaťnásobne viac, aby dokázala skoncovať s ruskou agresiou ešte tento rok,“ na Twitteri napísal Meľnyk, bývalý veľvyslanec Ukrajiny v Nemecku. 

Apeloval preto na spojencov, aby venovali na zbrane pre Ukrajinu jedno percento svojho hrubého domáceho produktu, čo by predstavovalo veľké zvýšenie oproti súčasnému stavu. Len v prípade Nemecka, najväčšej európskej ekonomiky, by to činilo vyše 39 miliárd eur, píše DPA.         

Krajiny, ktoré podporujú Ukrajinu, už podľa Meľnyka celkovo poskytli na pomoc Kyjevu približne 55 miliárd eur. Podľa neho je však táto suma stále nízka v porovnaní s výdavkami z čias druhej svetovej vojny.

Spojenci Kyjeva z Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktorá združuje viac než 50 krajín sveta, naposledy rokovali v piatok na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Andryj Meľnyk pôsobil ako ukrajinský veľvyslanec od roku 2015 do októbra 2022. Po ruskom vpáde na Ukrajinu z vlaňajšieho februára ostro kritizoval nemeckú vládu za to, že neposkytovala Kyjevu dostatok vojenskej pomoci a požadoval od Berlína dodávky ťažkých zbraní. Od vlaňajšieho novembra pôsobí ako námestník šéfa ukrajinskej diplomacie Dmitra Kulebu. 

Správy z prechádzajúceho dňa 22.4.2023:

20:19 Identifikovali 12 kolaborantov v Chersonskej oblasti

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v sobotu informovala, že identifikovala dvanásť kolaborantov, ktorí v Chersonskej oblasti pomáhali ruským okupantom stíhať Ukrajincov prostredníctvom vykonštruovaných obvinení. Jeden z nich údajne dobrovoľne vstúpil do miestnej pobočky ruského ministerstva vnútra ako takzvaný „vyšetrovateľ" a podieľal sa na nelegálnom väznení obyvateľov, ktorí odmietali ruskú okupáciu. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Identifikovaní kolaboranti sa údajne nachádzajú na Ruskom kontrolovaných územiach na juhu Ukrajiny. Avšak SBU tvrdí, že pozná miesto ich pobytu a robí „komplexné opatrenia, aby ich priviedla pred súd". V polovici apríla SBU oznámila, že kolaborant, ktorý poskytoval informácie, aby pomáhal ruským útokom na Mykolajivskú oblasť, bol odsúdený na jedenásť rokov väzenia.

Hovorkyňa ukrajinskej polície Mariana Revová v januári informovala, že bezpečnostné sily krajiny začali 2 300 trestných vyšetrovaní v súvislosti s kolaboráciou. „Prípadov kolaborácie je celá škála, počnúc podporou nepriateľa na sociálnych sieťach, ospravedlňovaním agresie a končiac obsadzovaním funkcií v okupačných úradoch," dodala hovorkyňa.

17:45 Ruské sily podnikajú neprestajné útoky na Bachmut

Sily pravidelnej ruskej armády a žoldnierskej organizácie Wagnerova skupina podnikajú neprestajné útoky na východoukrajinské mesto Bachmut. Situácia tam „zostáva mimoriadne napätá", povedal pre ukrajinskú televíziu veliteľ roty ukrajinskej 92. mechanizovanej brigády Jurij Fedorenko. „Boje sú extrémne ťažké," konštatoval. „Nepriateľ používa celý svoj dostupný útočný a úderný potenciál z hľadiska techniky a živej sily," dodal Fedorenko. Informuje o tom portál cnn.com.

Ukrajinská armáda však podľa Fedorenka realizuje „aktívnu obranu" a opätovne získava niektoré pozície, a to „aj na predmestiach aj v samotnom meste, vytláča nepriateľa od komunikačných trás a vyháňa ho z jeho pozícií".

17:10 Zelenskyj podpísal dekréty o sankciách na viac ako 400 fyzických a právnických osôb

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu podpísal dva dekréty schválené Národnou bezpečnostnou a obrannou radou o uvalení sankcií na viac ako 400 fyzických a právnických osôb. Sankcie sa týkajú 25 ruských občanov, štyroch občanov Švajčiarska a ôsmich občanov Mali. Na sankčnom zozname sú aj rodiny ruského oligarchu Vladimira Potanina, ruského predstaviteľa Sulejmana Kerimova a vojaka zodpovedného za mučenie ukrajinských zajatcov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Terčom ukrajinských sankcií sú aj ruské politické strany, technologické spoločnosti, ruská Ústredná volebná komisia a niektoré firmy registrované vo Švajčiarsku, Luxembursku, Francúzsku, na Cypre a na Malte. Podľa dokumentov zverejnených na webovej stránke ukrajinského prezidenta sankcie Kyjiva sú uvalené aj na viacero ruských športovcov a tiež na ruské internetové vyhľadávače Rambler a Yandex.

15:04 V Belgorode našli ďalšie výbušné zariadenie pri mieste, na ktoré ruská stíhačka omylom zhodila bombu

V ruskom meste Belgorod neďaleko miesta, na ktoré ruská stíhačka vo štvrtok omylom zhodila bombu, našli ďalší „výbušný objekt". V okolí evakuovali 17 viacbytových domov. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

„Ženisti našli výbušný objekt. Odborníci na znefunkčňovanie bômb z ruského ministerstva obrany rozhodli, že objekt zlikvidujú vo výcvikovom priestore," dodal. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

13:11 V Čiernom mori je v bojovej pohotovosti 11 ruských lodí, aj 2 ponorky

Južné operačné velenie ukrajinskej armády hlásilo, že v Čiernom mori sa nachádza v bojovej pohotovosti 11 ruských bojových lodí, vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených strelami s plochou dráhou letu typu Kalibr. Správu priniesol v sobotu portál britského denníka The Guardian.

Tlačová služba ukrajinského operačného velenia Juh to oznámila na Facebooku, informovala agentúra Ukrinform.

„Situácia ozbrojených síl, ktoré sú zodpovedné za južnú oblasť (Ukrajiny), je stále ťažká, ale pokračujeme v plnení svojich bojových úloh. Zoskupenie nepriateľských plavidiel v Čiernom mori pozostáva z 11 objektov vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených ôsmimi strelami Kalibr,“ uviedlo južné operačné velenie ukrajinskej armády.

11:52 Za uplynulý deň padlo 680 ruských vojakov

Ruská armáda za uplynulý deň podľa Kyjeva stratila 680 vojakov. Straty ruských ozbrojených síl na životoch od začiatku vojny sa zvýšili na 185 730, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. 

Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o štyri tanky, štyri obrnené bojové vozidlá pechoty a päť delostreleckých systémov.

10:47 Austin potvrdil začiatok výcviku Ukrajincov na tankoch Abrams v Nemecku

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok povedal, že USA plánujú v najbližších týždňoch dodať do Nemecka tanky Abrams, aby ukrajinským vojakom poskytli výcvik na týchto strojoch. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry DPA.

Americký minister obrany sa v piatok zúčastnil na zasadnutí tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Koncom mája dorazí do výcvikového priestoru americkej armády Grafenwöhr v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko 31 tankov typu Abrams. Výcvik približne 250 ukrajinských vojakov sa začne o niekoľko týždňov nato a bude zahŕňať ich používanie, opravu a údržbu. Potrvať by mal zhruba desať týždňov.

Ako prvé budú dodané tanky určené na výcvik, ktoré už nie sú bojaschopné. Povedal to predseda zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley, ktorý sa tiež zúčastnil na rokovaniach v Ramsteine.

Podľa pôvodného plánu mali USA poskytnúť Ukrajine 31 tankov novšieho typu M1A2 Abrams, no ich výroba a dodanie by mohli trvať jeden až dva roky. Padlo preto rozhodnutie poslať staršiu verziu M1A1, ktoré je možné vyčleniť zo zásob americkej armády a pre ukrajinských vojakov bude ľahšie naučiť sa ich obsluhovať a robiť ich údržbu.

9:33 Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek

Aktívne pripravujeme nové brigády a jednotky, ktoré sa preukážu na fronte," povedal Zelenskyj vo svojom tradičnom príhovore v piatok večer. Prezident sa podľa svojich slov počas rokovaní s generálnym štábom ukrajinskej armády usiluje o zabezpečenie všetkých prostriedkov na oslobodenie Ukrajiny spod ruskej okupácie.

„Každý na Ukrajine si musí uvedomiť, že hlavnou úlohou štátu je ukončenie okupácie našich území, znovuzískanie našej zeme a našich ľudí z ruského zajatia,“ povedal. Dodal, že štátne zdroje budú použité predovšetkým na dosiahnutie týchto cieľov a front označil za prioritu.

Prezident sa takisto poďakoval západným krajinám, ktoré Ukrajine pomáhajú v rámci tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu. „Ich odhodlanie je plne v súlade so situáciou a potrebami na bojisku,“ uviedol.

Zasadnutie predstaviteľov krajín z tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa konalo v piatok na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Nemecko, Poľsko a Ukrajina sa dohodli na tom, že v Poľsku zriadia centrum na opravu a údržbu tankov Leopard, aby sa mohli rýchlo vracať späť na front, kde ich Kyjev nasadzuje do boja proti ruským inváznym silám.

Správy z predchádzajúceho dňa 21.4.2023:

20:30 Exprezident Medvedev sa vyhráža Británii najmodernejšími ruskými zbraňami

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev označil Spojené kráľovstvo za „večného nepriateľa“ Moskvy po tom, čo britská vláda uvalila sankcie na ruských jednotlivcov. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Británia bola a vždy bude naším večným nepriateľom, prinajmenšom dovtedy, kým ich arogantný a mizerne vlhký ostrov nezmetie do temných hlbín mora vlna vytvorená najmodernejším ruským zbraňovým systémom,“ napísal Medvedev v piatok na Telegrame.

Britská vláda uvalila sankcie na ruského sudcu a ďalších dvoch predstaviteľov, ktorí podľa nej majú spojenie so zatknutím väzneného kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu. Sankcie zahŕňajú zmrazenie aktív a zákaz cestovania.

Medvedev, ktorý je taktiež zástupcom šéfa ruskej Bezpečnostnej rady, sa nedávno vyhrážal raketovým útokom Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) v holandskom Haagu po tom, čo vydal zatykač na ruského vodcu Vladimira Putina.

18:20 Ruský súd vydal zatykač na šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Budanova

Moskovský súd v piatok vydal zatýkací rozkaz na šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyryla Budanova. Tento krok zdôvodnil údajným organizovaním „teroristických útokov“ na území Ruska, uviedla v piatok ruská štátna agentúra RIA Novosti. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Budanov je podľa súdnych zdrojov obvinený z trestných činov spojených z terorizmom a pašovaním zbraní. Vydanie zatykača bolo ohlásené v jeho „neprítomnosti“, keďže Budanov sa nachádza na území Ukrajiny a ruské úrady na neho nemajú dosah. 

Od ruského vpádu na Ukrajinu z vlaňajšieho februára zasiahlo ruskú infraštruktúru, sklady zbraní a vojenské zariadenia v krajine viacero explózií, pripomína Reuters. Rusko z niekoľkých týchto výbuchov obvinilo Ukrajinu; Kyjev to nepotvrdil ani nevyvrátil.

17:20 Kyjev tvrdí, že situáciu v Bachmute má pod kontrolou napriek určitému postupu Rusov

Ruské sily podľa Kyjeva dosiahli určitý postup v meste Bachmut na východe Ukrajiny, ale ukrajinská armáda má situáciu pod kontrolou. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová sa takto vyjadrila krátko predtým, ako ruský rezort obrany vyhlásil, že jeho útočné skupiny teraz bojujú v západných častiach Bachmutu.

Bachmut, 21.4.2023SITA/Iryna Rybakova via APBachmut, 21.4.2023

Je to posledná oblasť tohto mesta, ktorú ovláda Kyjev. „Situácia je napätá, ale pod kontrolou. Rozhodnutia sa robia na základe vojenskej výhodnosti," konštatovala Maľarová na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom portál news.sky.com. V Bachmute sa vedú jedny z najtvrdších bojov od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu.

14:10 USA začnú s výcvikom ukrajinských vojakov na tanky Abrams

Spojené štáty začnú v najbližších týždňoch cvičiť ukrajinské sily v tom, ako používať a udržiavať tanky Abrams, keďže urýchľujú svoje úsilie dostať ich čo najrýchlejšie na bojisko. V piatok o tom informovali americkí predstavitelia.

Podľa amerických predstaviteľov dovedna 31 tankov dorazí do výcvikového priestoru Grafenwöhr v Nemecku koncom mája a vojaci začnú cvičiť o pár týždňov neskôr. Výcvik vojakov potrvá približne 10 týždňov. Cvičné tanky nebudú tie, ktoré dostane Ukrajina na použitie vo vojne proti Rusku. Namiesto nich v Spojených štátoch renovujú 31 bojových tankov M1A1, ktoré pôjdu do prvej línie, akonáhle budú pripravené.

Americkí predstavitelia tvrdia, že bude vycvičených asi 250 ukrajinských vojakov. Predstavitelia hovorili pod podmienkou anonymity, keďže informácie ešte neboli zverejnené. Oznámenie sa však očakáva ešte v priebehu piatka.

USA doteraz vycvičili 8 800 ukrajinských vojakov, ktorí sa už vrátili na bojisko, a ďalších zhruba 2 500 je teraz vo výcviku. Ich výcvik zahŕňal všetko od základných inštrukcií o zbraniach až po vedenie bojových operácií a údržbu a opravy vybavenia.

13:55 Na fronte zahynul sólista baletu Odeskej opery

Počas bojov na ukrajinskej frontovej línii zahynul sólista baletu Odeskej opery. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na baletnú spoločnosť.

Tridsaťjedenročný Rostyslav Jančyšen zahynul počas bojovej misie, informovala spoločnosť sídliaca v ukrajinskom prístavnom meste na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook.

„Rostyslav pôsobil v Odeskej opere viac ako desať rokov a v prvých dňoch vojny sa pridal k Ozbrojeným silám Ukrajiny, aby hrdinsky bránil Ukrajinu, ktorú miloval viac ako čokoľvek! V dôsledku toho vymenil baletné piškóty za vojenské bagandže a hudbu jeho obľúbených vystúpení nahradil zvuk mínometnej paľby,“ uviedla opera.

„Bystrý, talentovaný, slušný a inteligentný muž. Bol jedným z prvých, ktorí išli brániť svoju vlasť! Nie na základe povolania, nie na základe rozkazu, ale z vlastného rozhodnutia,“ skonštatoval šéf baletu Harri Sevojan.

13:50 Šéf NATO vyzval na ďalšie rokovania o dodávkach moderných stíhačiek na Ukrajinu

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že chce, aby členské štáty NATO pokračovali v rokovaniach o dodávkach západných stíhačiek na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Stoltenberg zdôraznil, že vyzbrojenie Ukrajiny je v súčasnosti naliehavejšie než diskusie o jej potenciálnom vstupe do NATO. "Ak sa Ukrajina nepresadí ako suverénny nezávislý štát v Európe, nemá zmysel diskutovať o členstve, dodal.

10:55 Ruské drony zaútočili na Kyjev

Ruské sily v piatok skoro ráno vypustili na ukrajinské hlavné mesto Kyjev najmenej 12 dronov. Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na vzdušné sily ukrajinskej armády.

Ukrajinská protivzdušná obrana zničila osem z nich. Podľa armády drony vypustili z ruskej Brianskej oblasti.

„Po 25 dňoch pokoja bolo hlavné mesto Ukrajiny cieľom ďalšieho vzdušného útoku nepriateľa,“ oznámil prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Nehlásia pritom podľa neho žiadne škody ani obete.

10:30 Ruský diplomat: Moskva ukrajinské deti presunom do Ruska zachraňuje

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij popiera, že by Moskva v spojitosti s hromadným presunom ukrajinských detí do Ruska páchala vojnové zločiny. Podľa jeho slov ruská armáda ukrajinské deti v skutočnosti „zachraňuje“. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News. 

Nezákonné deportácie detí sú vojnovým zločinom. A práve za takéto násilné vysídľovanie maloletých na územie Ruskej federácie vydal Medzinárodný trestný súd 17. marca zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Pre podobné obvinenia vydal ICC zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú

„Samozrejme, že nejde o vojnový zločin. Boli sme obvinení z krádeže detí, ale v skutočnosti zachraňujeme deti pred ukrajinskou armádou,“ povedal Poľanskij v rozhovore pre Sky News. Podľa jeho slov ide len o ďalšiu negatívnu kampaň proti Rusku, ktorá sa, žiaľ, dotýka detí.

Dodal, že Moskva neporušuje článok 49 Ženevských dohovorov, ktorý sa týka masových deportácii obyvateľstva. „Títo ľudia chodia (do Ruska) dobrovoľne. Od februára 2014 prišlo do Ruska päť miliónov obyvateľov Ukrajiny... vrátane viac ako 730.000 detí, z ktorých veľká väčšina prišla so svojimi rodičmi alebo príbuznými,“ uviedol.

Podľa neho prichádzajú do Ruska aj siroty, ktoré si však do opatery dočasne berú pestúnske rodiny. „Nie je to adopcia, je to opatrovníctvo, to je iná situácia,“ povedal. 

Veľvyslankyňa USA pre globálne trestné súdnictvo Beth Van Schaacková uviedla, že Rusko systematicky presídľuje deti z Ukrajiny. Podľa pozorovateľského centra konfliktu z Yaleovej univerzity v americkom Connecticute bolo od začiatku vojny na Ukrajine do táborov v Rusku násilne deportovaných viac ako 6000 detí, podľa veľvyslankyne však môže byť počet nezvestných detí ešte vyšší. 

9:00 Ruská stíhačka „omylom bombardovala“ vlastné mesto

Ruská stíhačka omylom bombardovala mesto Belgorod v blízkosti hraníc s Ukrajinou, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov uviedol, že po výbuchu zostal v centre mesta obrovský kráter široký asi 20 metrov, dve ženy utrpeli zranenia a poškodených je niekoľko budov.

SITA/Telegram Channel of Belgorod R. G. Vyacheslav Gladkov via AP

Stíhací bombardér Su-34 podľa ministerstva omylom vypustil leteckú muníciu. Incident, ktorého okolnosti vyšetrujú, sa stal vo štvrtok o 22:15 miestneho času.

Belgorod, ktorý má 370-tisíc obyvateľov, sa nachádza asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc.

7:30 Kyjev ukončil zmluvu o prenájme pozemkov s ruskou ambasádou

Kyjev ukončil zmluvu o prenájme pozemkov s ruskou ambasádou a chce, aby tieto pozemky prešli do vlastníctva štátu. Oznámil to vo štvrtok starosta Kyjeva Vitalij Kličko, informuje TASR podľa správy stanice Sky News.

Ukrajina prerušila vzťahy s Ruskom po tom, ako ju vlani vo februári napadlo. V budove ruského veľvyslanectva, ktoré sa nachádza západne od centra Kyjeva, aktuálne nie sú nijakí ruskí diplomati.

„Kyjevská mestská rada dnes vypovedala zmluvu o prenájme pozemkov s veľvyslanectvom agresorského štátu - Ruskom,“ povedal Kličko. Dodal, že mestská rada zároveň apelovala na vládu, aby odobrila vrátenie týchto pozemkov, respektíve „majetku ,diplomatického zariadenia' ruských barbarov Ukrajine“. 

7:00 Zelenskyj žiada, aby Ukrajina v júli dostala pozvanie na prístup do NATO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na Severoatlantickú alianciu, aby na júlovom summite vo Vilniuse predostrela Ukrajine "zaslúžené pozvanie" na vstup do NATO. Zelenskyj to povedal vo štvrtok večer vo svojom pravidelnom videopríhovore s tým, že ak by sa tak nestalo, nestretlo by sa to s pochopením väčšiny ľudí v jeho vlasti, v Európe a ani v NATO. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA.

Zelenskyj, ktorý sa vo štvrtok v Kyjeve stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, poznamenal, že nehovorili len o obrane Ukrajiny, ale aj o „obrane celkového medzinárodného poriadku založeného na pravidlách a o ochrane života“.

Zelenskyj zdôraznil, že nik podľa jeho slov neprispieva k euroatlantickej bezpečnosti takou mierou, ako ukrajinskí vojaci. Kyjev preto spravil všetko, aby zaistil, že naša žiadosť bude splnená, uviedol.

Informácie z predchádzajceho dňa 20.4.2023:

19:30 Čína údajne odmietla vyhovieť žiadosti vagnerovcov o poskytnutie zbraní

Čína údajne odmietla vyhovieť ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupine a poskytnúť jej zbrane. Píše o tom vo štvrtok britský denník The Financial Times (FT) odvolávajúc sa na informácie z uniknutých dokumentov amerických tajných služieb.

Žiadosť vagnerovcov zo začiatku roka 2023 podľa FT naznačovala, že majú istú dôveru v to, že „Peking bude otvorený voči vyzbrojovaniu Moskvy“, ktoré by siahalo nad rámec tzv. nesmrtiacich foriem podpory poskytovanej čínskymi spoločnosťami. Nijaké zbrane však Čína podľa dokumentov tejto skupine neposkytla, ani s ňou následne nebola v kontakte. 

Čínsky minister zahraničných vecí Čchin Kang dlhodobo hovorí, že Peking nebude predávať zbrane ani jednej z krajín bojujúcich vo vojne, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko. Peking sa tak vyjadruje napriek obavám, ktoré v tejto veci vyslovujú USA. Kyjev taktiež tvrdí, že na bojisku dosiaľ nenašiel nijaké čínske zbrane, dodáva denník.

13:45 Ruské sily prechádzajú do strategických obranných pozícií

Ruské sily po neúspešnej zimnej ofenzíve vytvárajú celkovú strategickú obrannú pozíciu, povedal vo štvrtok hovorca Ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Andrij Jusov. „Neznamená to však, že nepriateľ je porazený alebo, že už nepredstavuje pre Ukrajinu nebezpečenstvo,“ vyjadril sa Jusov pre ukrajinskú štátnu televíziu. Podľa jeho slov má Rusko stále veľký počet vojakov, mobilizačný potenciál a techniku, hoci je zastaraná. Udržanie Doneckej oblasti zostáva „maniakálnym cieľom ruskej armády“, dodal Jusov. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

13:00 Dánsko a Holandsko darujú krajine tanky Leopard 2

Dánsko a Holandsko vo štvrtok oznámili, že sa chystajú poskytnúť Ukrajine najmenej 14 renovovaných bojových tankov Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré dodajú od začiatku roka 2024. Odhadované náklady vo výške 165 miliónov eur na „spoločné obstaranie, renováciu a darovanie“ si medzi sebou krajiny rovnomerne rozdelia, uviedli ich ministri obrany v spoločnom stanovisku.

Úradujúci dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen zdôraznil, že tanky nie sú dánske, ale „kúpené v spolupráci s Holandskom“. Dánsko má v súčasnosti tanky Leopard 2 A7, ktoré sú „iným a novším modelom ako ten, ktorý teraz darujeme,“ dodal Lund Poulsen.

V separátnom vyhlásení holandská ministerka obrany Kajsa Ollongren povedala, že „mať k dispozícii hlavný bojový tank Leopard 2 A4 poskytne Ukrajine prevahu na bojisku vďaka veľkej palebnej sile tanku, vysokej úrovni ochrany a rýchlosti“. „Počas posledných týždňov ukrajinské ozbrojené sily už preukázali, že sú schopné zvládnuť zručnosti potrebné na obsluhu tanku v krátkom čase,“ dodala.

SITA/AP Photo/Gregor Fischer

Dánsky minister zahraničia Lars Løkke Rasmussen povedal, že je to „významný dar“, ktorý sa pridáva k pomoci Dánska, Holandska a Nemecka oznámenej vo februári v podobe najmenej 100 starších tankov Leopard 1 A5.

„Sme hlboko vďační za tento príspevok,“ reagoval na tanky na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

12:30 Ukrajina má právoplatné miesto v NATO, vyhlásil Stoltenberg

Podľa Stoltenberga bude otázka členstva Ukrajiny v Aliancii „popredným bodom programu “na júlovom summite NATO v litovskom  Vilniuse. „Budúcnosť Ukrajiny je v euroatlantickej rodine, budúcnosť Ukrajiny je v NATO, na tom sa zhodujú všetci spojenci,“ uviedol na tlačovej konferencii po boku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Šéf NATO zároveň prisľúbil Ukrajine, že vo vojenskej podpore budú naďalej pokračovať. Dodal, že členské štáty NATO už vycvičili desaťtisíce ukrajinských vojakov a poskytli Kyjevu vojenskú pomoc v hodnote 65 miliárd eur.

„NATO stojí pri vás dnes, zajtra a tak dlho, ako to bude potrebné, “povedal Stoltenberg. Zároveň pozval ukrajinského prezidenta na júlový summit Severoatlantickej aliancie. Viac v článku tu.

10:40 Šéf NATO Stoltenberg pricestoval na návštevu Kyjeva

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg pricestoval vo štvrtok na neohlásenú návštevu Kyjeva, informovali ukrajinské médiá. Ide o jeho prvú návštevu Ukrajiny od začiatku ruskej invázie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP, AFP a portálu britského denníka The Guardian. Prítomnosť Stoltenberga na Ukrajine potvrdil aj nemenovaný predstaviteľ NATO, ktorý si želal zostať v anonymite vzhľadom na vnútorné predpisy aliancie.

Stoltenberg chce svojou prítomnosťou prejaviť podporu Ukrajine, ktorá sa pripravuje na spustenie protiofenzívy, píše The Guardian. Šéf NATO si pri pamätníku v centre Kyjeva uctil ukrajinských vojakov padlých vo vojne, čo potvrdzujú zábery v ukrajinských médiách.

10:30 Za uplynulý deň padlo 670 príslušníkov ruských síl

Od začiatku vojny Rusko podľa Kyjeva celkovo prišlo o 3 667 tankov, 7 120 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 825 delostreleckých systémov a 539 raketometov.

9:00 Generálna prokuratúra zaznamenala 80.000 prípadných vojnových zločinov

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin v stredu amerických zákonodarcov informoval, že jeho úrad zaznamenal približne 80.000 prípadov možných vojnových zločinov a doteraz bolo na ukrajinských súdoch za takéto zločiny odsúdených 31 Rusov. TASR prevzala správy z portálu americkej spravodajskej televízie CNN a z tlačovej agentúry AP.

Kostin zákonodarcom z výboru Snemovne reprezentantov pre zahraničné záležitosti povedal, že ukrajinská prokuratúra tiež identifikovala 310 potenciálnych páchateľov týchto zločinov a „uzavrela prípady proti 152 možným vojnovým zločincom.“

Dodal, že niektoré súdne prípady „prebiehajú v neprítomnosti, pretože sme identifikovali páchateľov a máme celý súbor dôkazov, ale nemôžeme čakať na to, či ich niekedy chytíme. Spracovanie týchto prípadov v neprítomnosti však trvá trochu dlhšie pre procesné obmedzenia.“

Ukrajinský generálny prokurátor vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby s Ukrajinou zdieľalo spravodajské informácie, pretože to pomôže jeho úradu v usvedčovaní údajných vojnových zločincov. Poznamenal, že identifikovali tisíce ďalších, ale nemajú úplné dôkazy na usvedčenie týchto vojnových zločincov. 

SITA/Roman Chop via AP

Podľa Kostina bolo len v samotnej Chersonskej oblasti zdokumentovaných vyše 60 prípadov znásilnenia. V oblastiach stále ovládaných ruskými silami sú obyvatelia, vrátane detí, nútení presťahovať sa na iné okupované územia alebo do Ruska. „Takéto zlo nemožno nechať len tak, “povedal Kostin.

Na otázku, aká motivácia stojí za taktikou a konaním Ruska, Kostin odpovedal, že má problém pochopiť brutalitu ruských síl voči civilistom. „Jediným možným vysvetlením je, že chcú vymazať Ukrajinu a Ukrajincov z (nášho) územia. Možno naozaj chcú zabiť nás všetkých,“ vyhlásil.

Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu pre zahraničné záležitosti pozval Kostina, aby prišiel vypovedať. Predseda tohto výboru Michael McCaul, republikán zo štátu Texas, je presvedčený, že svedectvo o brutalite konania Ruska dokáže zákonodarcom a voličom, prečo USA robia správne, keď podporujú Ukrajinu.

8:00 Ukrajinskí vojaci na frontovej línii si mesačne zarobia takmer 2500 eur

Ukrajinskí vojaci budú za boj proti ruským silám na frontovej línii dostávať mesačný plat vo výške 100.000 hrivien (2471 eur). Oznámilo to v stredu vedenie ukrajinských ozbrojených síl spoločne s platovými zaradeniami ďalších vojakov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

„Vojak, ktorý slúži krajine a chráni ju pred agresorom, riskuje vlastný život aj zdravie, pričom plní úlohy v mimoriadne ťažkých podmienkach, musí byť vysoko motivovaný,“ uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu ukrajinskej armády.

Plat 100.000 hrivien je podľa štábu vyhradený pre vojakov „bojujúcich priamo na frontovej línii. “Vojaci, ktorí plnia úlohy v bojovej zóne, ale priamo sa do bojov nezapájajú, ako aj príslušníci protivzdušnej obrany dostanú mzdu 30.000 hrivien (748 eur). Základný plat ukrajinského vojaka sa od februára zvýšil na takmer 20.000 hrivien (494 eur). Podľa vyjadrenia generálneho štábu sú ukrajinské ozbrojené sily odmeňované spravodlivo.

Ruskí vojaci dostávajú podľa oficiálnych údajov Moskvy k základnému platu, predstavujúcemu 37.000 rubľov (413 eur), príplatok za službu na frontovej línii, a to vo výške 158.000 rubľov (1765 eur). Podľa DPA sa však mnohí z nich na sociálnych sieťach sťažujú, že takéto príplatky nikdy nedostali.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

7:00 USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 325 miliónov dolárov

Americké ministerstvo obrany ohlásilo ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 325 miliónov dolárov. Pomoc, o ktorej informovali v stredu, zahŕňa muníciu pre raketomety HIMARS, 155-milimetrovú a 105-milimetrovú muníciu pre delostrelectvo, protitankové míny a viac ako deväť miliónov nábojov pre ručné zbrane. Washington Ukrajine poskytne aj demolačnú muníciu, vozidlá pre logistickú podporu, vybavenie na údržbu a náhradné dielce, uviedol Pentagon. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Od začiatku otvorenej vojny Ruska proti Ukrajine USA na bezpečnostnú pomoc Kyjevu vyčlenili už viac ako 35,4 miliardy dolárov.

Správy z predchádzajúceho dňa 19.4.2023:

20:15 Epicentrom ruskej ofenzívy je stále Bachmut

Rusko koncentruje „najväčšie počty síl“ v meste Bachmut v Doneckej oblasti, ale ukrajinskí obrancovia „zadržiavajú nápor nepriateľa“, uviedol v stredu veliteľ ukrajinských pozemných síl generálplukovník Oleksandr Syrskyj. 

Bachmut zostáva „epicentrom“ ruskej ofenzívy, keďže „dynamické“ boje o východoukrajinské mesto pokračujú, napísal Syrskyj na komunikačnej platforme Telegram. Ukrajinská armáda spôsobuje ruským vojakom v tejto oblasti „významné“ straty, dodal veliteľ ukrajinských pozemných síl. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Boj o ukrajinské mesto Bachmut trvá už deväť mesiacov. Ruská armáda sa tak snaží ovládnuť celú Doneckú oblasť, ktorej zhruba polovicu v súčasnosti okupuje. Obe strany majú ťažké straty.

19:22 V tureckých teritoriálnych vodách obnovia inšpekcie lodí s ukrajinským obilím

Ukrajinský minister pre infraštruktúru Oleksandr Kubrakov v stredu oznámil, že po rokovaní s tureckým ministrom obrany Hulusim Akarom sa dosiahla dohoda o obnovení registrácií a inšpekcií lodí prichádzajúcich po náklad ukrajinského obilia. 

Podľa Kubrakova sa v pondelok a utorok v tureckých teritoriálnych vodách neuskutočnili nijaké inšpekcie lodí s ukrajinským obilím. Ukrajinská strana v utorok navrhla aspoň dve inšpekcie prichádzajúcich aj odchádzajúcich lodí, čo turecká strana tiež podporila. Avšak Rusko inšpekciám zabránilo. Informuje o tom web Kyiv Independent.

„Napriek tomu, že inšpekcie lodí sa obnovia, budeme pokračovať v konzultáciách s OSN a Tureckom o spôsoboch zaručenia úplnej implementácie obilnej dohody v súlade so záväzkami všetkých strán," uviedol ukrajinský minister pre infraštruktúru.

18:04 Na východe krajiny sa už začali protiofenzívne opatrenia ukrajinskej armády

Tá uviedla, že protiofenzíva by sa nemala zredukovať na nejaké aktívne útočné akcie a konkrétne dátumy. Podotkla, že predstavuje komplex opatrení a niektoré sa už začali vo východnej časti krajiny.

„Netreba verejne redukovať protiofenzívu len na nejaké aktívne útočné akcie, pretože strategickým cieľom ozbrojených síl je oslobodiť všetky naše územia a zastaviť nepriateľa pri jeho útočných akciách,“ povedala Maľarová.

Doplnila taktiež, že opatrenia zahŕňajú prípravu techniky, ľudí, záloh, formovanie taktiky vrátane plánov A, B či C. „Treba si uvedomiť, že takéto rozhodnutia sa robia vo veľmi krátkom čase, nie za mesiac či dva. Plán je nakoniec zvolený tak, aby nepriateľ nemohol reagovať. Musíte pochopiť, že dnes ozbrojené sily nepripravujú jednu vec konkrétnym smerom,“ skonštatovala Maľarová.

17:05 Ukrajina oficiálne nevyhlási začiatok protiofenzívy

Ukrajina oficiálne neohlási spustenie očakávanej jarnej protiofenzívy proti ruským silám, pretože informácie a týchto plánoch sú predmetom utajenia. V stredajšom rozhovore pre tamojšiu verejnoprávnu stanicu to uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR informuje na základe správy stanice CNN.

„Je dôležité si uvedomiť, že to nebude tak, že ozbrojené sily (Ukrajiny) jedného dňa vyhlásia: zajtra spúšťame protiofenzívu,“ povedala Maľarová. „V čase vojny je to nemožné, pretože ide o utajované informácie,“ vysvetlila. Dodala, že deň začiatku protiofenzívy bude stanovený tak, aby nepriateľ nemal čas na prípravu.

Zelenskyj na návšteve vojakov v meste Avdijivka, 18.4.2023.SITA/Ukrainian Presidential Press Office via APZelenskyj na návšteve vojakov v meste Avdijivka, 18.4.2023.

Ako ďalej poznamenala, táto protiofenzíva nebude zahŕňať len niekoľko operácií, ale pôjde skôr o širšie úsilie, ako dosiahnuť strategický cieľ, ktorým je oslobodenie celého ukrajinského územia od ruskej okupácie. Maľarová dodala, že súčasťou protiofenzívy bude aj výcvik ukrajinských síl.

15:26 Slovenka Mathernová bude od jesene šéfkou Delegácie EÚ na Ukrajine

Najvyššie postavená Slovenka v štruktúrach EÚ, terajšia zástupkyňa generálneho riaditeľa Európskej komisie pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení (DG NEAR) Katarína Mathernová bude šéfovať Delegácii EÚ na Ukrajine. Mathernová v stredu pre TASR spresnila, že by sa funkcie veľvyslankyne EÚ v Kyjeve mala ujať v priebehu jesene, a to na dobu najmenej troch rokov. 

V stredu boli o jej vymenovaní do tejto funkcie informované členské štáty na zasadnutí veľvyslancov členských krajín pri EÚ (COREPER), Generálny sekretariát Európskej komisie a tiež kabinet predsedu Európskej rady. List datovaný 14. apríla – o vymenovaní 39 nových európskych veľvyslancov na báze rotačného princípu – poslala v mene vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ). 

Mathernová je zástupkyňou generálneho riaditeľa DG NEAR od septembra 2015. Od marca 2020 je v rámci Európskej komisie aj výkonnou riaditeľkou Podpornej skupiny pre Ukrajinu. DG NEAR sa zaoberá vzťahmi s krajinami Východného partnerstva, medzinárodnými finančnými inštitúciami a otázkami migrácie.

15:02 Ruskí hekeri sa snažia útočiť na britskú kľúčovú infraštruktúru 

Britské Národné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) vydalo varovanie pred hrozbou hekerských útokov - adresovalo ho prevádzkovateľom elektrických, vodovodných a ďalších kritických sietí v Británii. Odporučilo im posilniť ochranu týchto systémov.

„Myslím si, že ešte nerobíme dosť na ochranu našej infraštruktúry pred kyberhrozbami, ktoré prichádzajú od skupín spriaznených s Ruskom,“ povedala šéfka centra Lindy Cameronová.

SITA/AP Photo/Sean Murphy

Minister pre záležitosti úradu vlády Oliver Dowden uviedol, že hrozba pochádza od hekerov sympatizujúcich s Ruskom, hoci útoky nemusia byť nariadené priamo ruským štátom. Hekerov označil za kyberobdobu Vagnerovej skupiny, súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorej žoldnieri bojujú na Ukrajine za záujmy Ruska.

Dowden upozornil, že údajní hekeri v súčasnosti nemajú kapacitu spôsobiť rozsiahle škody na životne dôležitých systémoch Spojeného kráľovstva, ale táto hrozba narastá.

„Upozornenie na túto hrozbu nie je niečo, čo sa nám robí ľahko. Ale je nutné, aby spoločnosti chápali súčasné riziko, ktoré im hrozí, a aby podnikli kroky na svoj ochranu a na ochranu krajiny,“ vyhlásil Downden na konferencii o kyberbezpečnosti v severoírskom Belfaste.

„Tieto spoločnosti majú za úlohu udržiavať našu krajinu v chode. Naša spoločná prosperita závisí od nich, od toho, ako vážne budú brať vlastnú bezpečnosť,“ vysvetlil Dowden

13:05 Na ruskej strane padlo už takmer 184-tisíc vojakov, uvádza ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 183 750 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas utorka prišlo o život 620 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3665 tankov, 7110 bojových obrnených vozidiel, 5692 vozidiel a palivových nádrží, 2819 delostreleckých systémov, 538 odpaľovacích raketových systémov, 285 systémov protivzdušnej obrany, 293 vrtuľníkov, 308 lietadiel, 2376 dronov, 911 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 330 kusov špeciálnej techniky.

11:58 Nemecko dodalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko dodalo Ukrajine protivzdušný raketový systém Patriot, ktorý jej prisľúbilo na obranu proti ruským útokom. Vyplýva to z nového zoznamu nemeckej vojenskej pomoci Kyjevu. TASR informácie prevzala v stredu od agentúry DPA a stanice CNN.

Dodávky vojenskej podpory z minulého týždňa zahŕňali okrem jedného systému Patriot s raketami ďalších 16 nákladných vozidiel Zetros a dve vozidlá pre pohraničnú stráž, potvrdila nemecká vláda v aktualizovanom zozname na webovej stránke.

Spojené štáty a Nemecko už ukrajinským vojakom poskytli výcvik na obsluhu systému Patriot. Podľa informácií DPA otestovali ich schopnosti počas nedávneho spoločného vojenského cvičenia na území členskej krajiny NATO.

Systém protiraketovej obrany Patriot patrí k najmodernejším na svete a je vysoko účinný pri zachytávaní balistických a riadených striel, pripomína CNN.

Nemecko a USA prisľúbili Ukrajine Patrioty vlani v decembri po opakovaných žiadostiach ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Úmysel poskytnúť Patriot Kyjevu vyjadrilo aj Holandsko.

10:55 Vagnerovec priznal, že granátmi zabíjal ranených ukrajinských zajatcov

Bývalý žoldnier z ruskej vojenskej spoločnosti Vagnerova skupina Alexej Savičev priznal, že vo vojne na Ukrajine zabil a umučil desiatky ukrajinských vojnových zajatcov. Jeho výpoveď je jedným z najpodrobnejších osobných opisov zverstiev páchaných ruskými silami na Ukrajine. TASR informuje podľa portálu britského denníka The Guardian.

Savičev (49) je bývalý odsúdenec, ktorého Vagnerova skupina naverbovala vlani v septembri. V telefonickom rozhovore s denníkom Guardian povedal, že počas šesťmesačných bojov na východe Ukrajiny sa zúčastňoval na hromadných popravách ukrajinských vojnových zajatcov bez súdnych procesov.

„Povedali nám, aby sme nebrali vojnových zajatcov a jednoducho ich priamo na mieste zastrelili,“ povedal Savičev pre Guardian.

V jednom prípade vlani na jeseň počas bojov neďaleko východoukrajinského mesta Soledar sa podľa svojich slov podieľal na zabití 20 ukrajinských obkľúčených vojakov. „Pokropili sme ich guľkami,“ vyhlásil. „Taká je vojna a neľutujem jedinú vec, čo som tam spravil. Keby som mohol, vrátil by som sa tam,“ dodal Savičev.

V ďalšej situácii v januári blízko mesta Bachmut s inými vagnerovcami zabil niekoľko desiatok ranených ukrajinských zajatých vojakov. „Nahádzali (sme) granáty“ do jamy, kde boli. „Vojakov sme aj mučili, neplatili žiadne pravidlá,“ priznal.

7:59 Rusko podniklo útok dronmi na prístavné mesto Odesa

Rusko podniklo v noci na stredu útok dronmi na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, ale obete neboli hlásené. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Generál Mykola Oleščuk, veliteľ ukrajinských vzdušných síl, oznámil, že odeská protivzdušná obrana zničila desať z 12 kamikadze dronov. „V noci podnikol nepriateľ útok dronmi typu Šáhid-136 (iránskej výroby) na Odeskú oblasť“, uviedol na platforme Telegram Jurij Kruk, šéf vojenskej administratívy Odeskej oblasti.

Správy z dňa 18.4. 2023:

19:55 Poľsko a Ukrajina sa dohodli na obnove tranzitu obilia

Poľsko a Ukrajina sa v utorok dohodli na obnove prepravy ukrajinského obilia cez poľské územie. Tranzit sa znova spustí od piatka a bude monitorovaný, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a stanice Sky News.

"Podarilo sa nám nastaviť mechanizmy, aby v Poľsku neostala ani tona obilia," povedal novinárom poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus po dvojdňových rokovaniach s ukrajinskými predstaviteľmi vo Varšave.

Poľsko a Maďarsko počas uplynulého víkendu dočasne zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny, aj v dôsledku protestov svojich poľnohospodárov. V pondelok sa k zákazu pripojilo aj Slovensko.

Poľnohospodári z krajín susediacich s Ukrajinou sa sťažujú, že ukrajinské obilie zaplavilo európsky trh, čo negatívne ovplyvnilo ceny aj odbyt ich produkcie.

Poľský minister pre rozvoj Waldemar Buda dodal, že zákaz importu ukrajinských potravinových produktov do Poľska zostane v platnosti, píše Sky News.

16:00 Zelenskyj navštívil vojakov v meste Avdijivka na východe Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v utorok mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, ktoré čelí ťažkému ostreľovanie ruských síl. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Zelenského oficiálnu webovú stránku.

Zelenskyj si od vojenských veliteľov vypočul informácie o situácii na bojisku a udelil vyznamenania vojakom. „Mám tú česť byť dnes tu, aby som sa vám poďakoval za vašu službu pri obrane našej krajiny - Ukrajiny - (a) našich rodín,“ cituje Zelenského stanica Sky News.

Zelenskyj navštívil pozície v Avdijivke ležiacej len 13 kilometrov od mesta Doneck, Ruskom ovládaného administratívneho centra Doneckej oblasti. Na fotografiách je vidieť, ako s vojakmi sedí za stolom, na ktorom sú položené tradičné veľkonočné koláče.  

Po vypuknutí ofenzívy Moskvy sa mesto Avdijivka stalo jedným z hlavných cieľov bojov. Ruské sily tam 13. marca zasiahli továreň na výrobu koksu, pripomína Sky News.

Informácie o Zelenského ceste boli zverejnené niekoľko hodín po tom, čo Kremeľ ohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin navštívil počas pondelka vojenské ústredia ruskej armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny a následne sa presunul vrtuľníkom do ústredia ruskej armády v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

13:00 Rusko pravdepodobne presunulo k Bachmutu časť vojakov z okolia mesta Doneck

Je „reálne možné“, že Rusko presmerovalo časť vojakov z okolia mesta Doneck smerom k Bachmutu. V utorok to uviedlo britské ministerstvo obrany v aktualizácii spravodajských informácií o priebehu vojny na Ukrajine. Ruské sily v Bachmute podľa ministerstva naďalej dosahujú „veľmi pomalý“ postup. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda naďalej ovláda časť mesta západne od železničnej trate, pričom ruské sily pod vedením Wagnerovej skupiny obsadili administratívne centrum, uviedlo britské ministerstvo obrany. Dodalo, že Ukrajina sa pravdepodobne snaží časť svojich vojenských jednotiek nasadených v Bachmute presmerovať pre plánovanú protiofenzívu a Rusko sa usiluje obnoviť svoje operačné rezervy pred ich opätovným nasadením.

Boj o ukrajinské mesto Bachmut trvá už deväť mesiacov. Ruská armáda sa tak snaží ovládnuť celú Doneckú oblasť, ktorej zhruba polovicu v súčasnosti okupuje. Obe strany majú ťažké straty.

8:20 Protiofenzívu spustíme vtedy, keď budeme pripravení, povedal Danilov

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Olexij Danilov v pondelok povedal, že Ukrajina spustí protiofenzívu proti ruským vojakom, keď bude pripravená. Dodal, že je len otázkou času, kedy Ukrajina dosiahne potrebnú úroveň vojenskej pripravenosti.

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Danilov v rozhovore v Kyjeve pre tlačovú agentúru AP uviedol, že spojenci Ukrajiny pomáhajú vláde dosiahnuť úroveň technického vybavenia potrebného na začatie útoku a dodávajú Kyjevu ťažké zbrane, napríklad obrnené vozidlá, a aj muníciu.

Zároveň však Danilov vyjadril frustráciu z toho, že predstavitelia spojeneckých krajín niekedy „jednu vec sľúbia a úplne inú urobia“. Svoje slová nespresnil. „Ak nebudeme pripravení, tak predsa nikto s tým nezačne nepripravený,“ upozornil.

O veľkom úniku amerických tajných informácií sa Danilov vyjadril podobne ako ostatní ukrajinskí predstavitelia, ktorí tvrdia, že budúce ofenzívy to nijako vážne nepoškodzuje. Zdôrazňujú totiž, že Ukrajina nezdieľa vysoko citlivé informácie vôbec s nikým.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Danilov sa odmietol vyjadriť k súčasným zásobám zbraní na Ukrajine. Povedal len, že „budú stačiť na zabrzdenie Ruska.“

7:30 Omeškania v dodávkach zbraní stoja životy vojakov na bojisku

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že oneskorenie dodávok zbraní na Ukrajinu má za následok straty na životoch na bojisku. Zelenskyj sa tak vyjadril v pondelok neskoro večer vo svojom tradičnom, pravidelnom videoprejave. 

„Je veľmi dôležité si to uvedomiť zakaždým, keď počujeme, že sľúbené dodávky zbraní meškajú, zakaždým, keď sa objavia pochybnosti o type zbraní (zamýšľaných) pre Ukrajinu... Zakaždým to znamená, že ukrajinskí vojaci položia svoje životy, aby sme my mali tento čas, “povedal v prejave, z ktorého cituje stanica Sky News.

Zelenskyj hovoril aj o prípravách na nadchádzajúce stretnutie zástupcov krajín tzv. Kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny, ktoré sa má konať 21. apríla na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Ukrajina podľa jeho slov na tomto stretnutí očakáva zásadné "rozhodnutia, ktoré naplnia (jej) potreby na bojisku".

Kontaktná skupina pre obranu Ukrajiny je iniciatíva viac ako 50 krajín vrátane všetkých členov NATO, ktoré podporujú Ukrajinu posielaním vojenského vybavenia, aby sa dokázala brániť voči ruskej okupácii. Prvé stretnutie skupiny sa uskutočnilo vlani 26. apríla na americkej leteckej základni vzdušných síl USA Ramstein v Nemecku.

Správy z predchádzajúceho dňa 17.4.2023:

20:25 Podľa Lavrova má Rusko záujem ukončiť vojnu na Ukrajine „čo najskôr“

Rusko má „záujem“ ukončiť konflikt na Ukrajine „čo najskôr“, povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok počas tlačovej konferencie so šéfom brazílskej diplomacie Maurom Vieirom v hlavnom meste Brazílie.

Lavrov tiež poďakoval svojim brazílskym kolegom za „výborné pochopenie“ situácie na Ukrajine a povedal, že Rusko je vďačné za „túžbu Brazílie prispieť“ k hľadaniu možných riešení.

SITA/AP Photo/Eraldo Peres

Podľa harmonogramu brazílskeho ministerstva zahraničných vecí sa v pondelok očakáva ešte stretnutie ruského ministra zahraničných vecí aj s brazílskym prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom.

Ukrajina opakovane tvrdí, že mier v konflikte možno dosiahnuť len vtedy, ak Rusko obnoví hranice krajiny a Kyjiv si vezme naspäť okupovaný polostrov Krym.

„Skutočný mier znamená obnovenie medzinárodne uznávaných hraníc Ukrajiny. Skutočný mier znamená bezpečnú vlasť pre zasiahnutých ľudí na ukrajinskom Kryme,“ povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba minulý týždeň v prejave na konferencii o bezpečnosti Čierneho mora v Bukurešti.

17:30 Ukrajina: Rusko blokuje inšpekcie lodí a obilná dohoda je ohrozená

Kyjev varoval, že obilná iniciatíva, ktorá umožňuje bezpečný vývoz ukrajinského obilia z Čierneho mora, je ohrozená, keďže Rusko blokuje inšpekcie lodí v tureckých vodách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. 

Ruská invázia na Ukrajinu zablokovala ukrajinské čiernomorské prístavy, avšak vďaka zmienenej dohode, ktorú vlani v júli dosiahol Kyjev s Moskvou s pomocou Turecka a OSN, bol opätovne umožnený prístup do troch z týchto prístavov. Platnosť dohody bola v marci opätovne predĺžená na 60 dní, pripomína stanica Sky News.

Kyjev však teraz tvrdí, že počet nákladných lodí prechádzajúcich cez Bospor s ukrajinskými poľnohospodárskymi produktmi je kriticky nízky. „Už druhýkrát za deväť mesiacov fungovania tejto obilnej iniciatívy nebol vypracovaný plán inšpekcií (pre prechádzajúce lode) a nebolo skontrolované ani jedno plavidlo,“ uviedlo na Facebooku ukrajinské ministerstvo pre obnovu. 

Ministerstvo tiež uvádza, že ruskí zástupcovia v tzv. spoločnom koordinačnom centre v Istanbule pristupujú k inšpekciám „neprijateľným“ spôsobom, ktorý je v rozpore s podmienkami obilnej iniciatívy. Za posledné tri dni podľa tohto rezortu odmietli zaregistrovať tri lode, a to bez akéhokoľvek vysvetlenia.

13:50 Kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu odsúdili na 25 rokov väzenia, komisár OSN pre ľudské práva, Rada Európy aj Únia odsudzujú rozsudok

Moskovský súd odsúdil v pondelok Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenie za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti „nežiaducej organizácie“. 

Opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza (41) má dvojité britsko-ruské občianstvo. Vo vyšetrovacej väzbe je už od apríla minulého roku. Svoje obvinenia označil za politicky motivované a súdny proces prirovnal k procesom vedeným počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

„Dnešné neskutočne kruté rozhodnutie súdu opäť jasným potvrdením politického zneužitia súdnictva s cieľom vyvíjať nátlak na aktivistov, obrancov ľudských práv a akékoľvek hlasy, ktoré vyjadrujú nesúhlas s nezákonnou vojnou agresie Ruska voči Ukrajine,“ uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

„Dôrazne odsudzujem rozsudok voči vodcovi ruskej opozície Vladimirovi Kara-Murzovi na 25 rokov väzenia,“ uviedla Pejčinovičová Buričová. Upozornila, že išlo o zmanipulovaný súdny proces potom ako bol Kara-Murza zadržaný pred rokom a trestne stíhaný len za to, že hovoril o brutálnej agresii Ruska proti Ukrajine.

Šéfka RE v správe pre médiá pripomenula, že Kara-Murza „statočne“ vo svojich záverečných vyjadreniach pred súdom uviedol, že jeho uväznenie je „cena za to, že dnes v Rusku nemlčíte“.

12:20 Pri najnovšom ruskom útoku na Sloviansk zomreli štyria civilisti

Štyria ukrajinskí civilisti zomreli pri nedeľňajšom ruskom útoku na mesto Sloviansk v Doneckej oblasti. Uviedol to jej gubernátor Pavlo Kyrylenko. Ide o ďalšie civilné obete v oblasti po tom, ako piatkový ruský raketový útok na Sloviansk zabil 15 ľudí a ďalších 24 zranil. Medzi zabitými je aj dvojročný chlapec. Kyrylenko oznámil, že záchranná operácia na mieste dopadu ruskej rakety, ktorá v piatok zasiahla päťposchodovú obytnú budovu, sa už skončila. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Organizácia Spojených národov pred týždňom konštatovala, že od 24. februára minulého roka zahynulo v dôsledku ruskej vojny proti Ukrajine najmenej 8 490 civilistov a viac ako 14 240 utrpelo zranenia. Avšak skutočný počet obetí je pravdepodobne vyšší, keďže nie sú dostupné informácie o počte zabitých civilistov na Ruskom okupovaných územiach.

8:50 Podľa ukrajinských zdrojov za uplynulý deň padlo 590 ruských vojakov

Ruská armáda za uplynulý deň podľa Kyjiva stratila ďalších 590 vojakov. Počet obetí na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku vojny tak vzrástol na 182 660, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o tri tanky, štyri obrnené bojové vozidlá pechoty a deväť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo 3 660 tankov, 7 087 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 804 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite