Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zhruba dvetisíc zahraničných spoločností podalo žiadosť o stiahnutie z ruského trhu

.sita .svet

Každá západná spoločnosť, ktorá sa chce stiahnuť z ruského trhu a predať svoje aktíva, musí priamo prispievať do ruského štátneho rozpočtu.

Zhruba dvetisíc zahraničných spoločností podalo žiadosť o stiahnutie z ruského trhu SITA/AP Photo

približne dvetisíc zahraničných spoločností podalo žiadosť o stiahnutie z ruského trhu na schválenie tamojším regulačným orgánom. Ich posúdenie však môže trvať najmenej osem rokov. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na správu Kyjivskej ekonomickej školy.

Každá západná spoločnosť, ktorá sa chce stiahnuť z ruského trhu a predať svoje aktíva, musí priamo prispievať do ruského štátneho rozpočtu. Do marca tohto roka si firmy opúšťajúce Rusko mohli vybrať medzi „dobrovoľným príspevkom“ do ruského rozpočtu, ktorý predstavoval 10 % z predajnej ceny, alebo súhlasiť s odložením platby z predaja o niekoľko rokov.

Analytici odhadujú, že v súčasnosti čaká na schválenie asi dvetisíc žiadostí o stiahnutie z ruského trhu, no preverenie všetkých potrvá najmenej osem rokov.

Podľa spomenutej správy už ruský trh opustilo 213 medzinárodných spoločností. Tie poskytovali najmenej 331 500 pracovných miest a ich ročný príjem bol 47,6 miliardy dolárov. V roku 2021 zaplatili do ruského rozpočtu dane vo výške 3,3 miliardy dolárov.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite