Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu odsúdili na 25 rokov väzenia

.tasr .svet

Obvinenia proti Kara-Murzovi súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu odsúdili na 25 rokov väzenia SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov

moskovský súd odsúdil v pondelok Vladimira Kara-Murzu na 25 rokov väzenie za vlastizradu, šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde a účasť na činnosti „nežiaducej organizácie“. TASR o tom informuje podľa správ televízie Sky News a agentúry AP.

Opozičný politik a publicista Vladimir Kara-Murza (41) má dvojité britsko-ruské občianstvo. Vo vyšetrovacej väzbe je už od apríla minulého roku. Svoje obvinenia označil za politicky motivované a súdny proces prirovnal k procesom vedeným počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.

Obvinenia proti Kara-Murzovi súvisia s jeho prejavom z 15. marca 2022 pred snemovňou reprezentantov amerického štátu Arizona, v ktorom slovne odsúdil ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, uvádza AP.   

Vladimir Kara-Murza je laureátom medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva za rok 2022. Bol tiež blízkym spolupracovníkom Borisa Nemcova, ktorého v roku 2015 zastrelili v centre Moskvy neďaleko Kremľa. V rokoch 2015 a 2017 náhle ochorel a upadol do kómy, pričom je presvedčený, že ho vtedy otrávili agenti ruských tajných služieb.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite