Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump žaluje svojho bývalého právnika Michaela Cohena a žiada odškodné

.tasr .svet

Trump žiada odškodné vo výške viac než 500 miliónov dolárov za údajné porušenie výsad vo vzťahu medzi klientom a právnikom a za porušenie dohody o mlčanlivosti.

Trump žaluje svojho bývalého právnika Michaela Cohena a žiada odškodné SITA/Matias J. Ocner/Miami Herald via AP

americký exprezident Donald Trump v stredu podal žalobu na svojho bývalého právnika Michaela Cohena za údajné porušenie náležitostí vo vzťahu právnika a klienta. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AFP a DPA.

Trump žiada odškodné vo výške viac než 500 miliónov dolárov za údajné porušenie výsad vo vzťahu medzi klientom a právnikom a za porušenie dohody o mlčanlivosti. Bývalý právnik údajne šíril informácie podliehajúce utajeniu a nepravdy, píše DPA.

Cohen bol jedným zo svedkov, ktorých minulý mesiac vypočúvala súdna porota. Tá následne Trumpa obžalovala v 34 bodoch z údajného podplácania pornoherečky Stormy Daniels a súvisiaceho falšovania obchodnej dokumentácie. Cohen tvrdí, že zariadil platbu pre Stormy Daniels vo výške 130.000 dolárov výmenou za to, aby počas kampane pred prezidentskými voľbami v roku 2016 mlčala o svojom údajnom pomere s Trumpom.

Trump vo svojej žalobe Cohena obviňuje zo šírenia klamstiev o jeho osobe a tvrdí, že jeho povesť vážne utrpela. Exprezident žiada súdny proces pred porotou a odškodné. Cohena v 2018 odsúdili na tri roky väzenia za rôzne trestné činy vrátane finančných podvodov počas Trumpovej predvolebnej kampane a vyplatenia peňažných súm určených na umlčanie osôb, pripomína AFP.

Trump je prvým úradujúcim alebo bývalým prezidentom USA, ktorý sa objaví pred súdom v trestnej kauze. Súdny proces by sa mohol začať v januári 2024. Trump všetky obvinenia odmieta. Právnici bývalého prezidenta avizovali, že sa budú snažiť posunúť začiatok procesu na jar 2024. V novembri toho istého roku sú na programe prezidentské voľby a Trump v nich plánuje kandidovať.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite