Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak by video s násilným činom Rusov bolo pravé, tak sa ruskí vojaci radia k Islamskému štátu, uviedol Pavel

.tasr .svet

Pavel zdôraznil, že hoci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal stanoviská od niektorých lídrov spojeneckých a partnerských krajín vo vzťahu k tomuto videu, on sa vyjadriť nemôže.

Ak by video s násilným činom Rusov bolo pravé, tak sa ruskí vojaci radia k Islamskému štátu, uviedol Pavel SITA/AP PHOTO/PETR DAVID JOSEK

„vzhľadom na to, že zatiaľ z našich zdrojov nie je možné pravosť toho videa overiť, nemôžem sa vyjadriť k tomuto konkrétnemu prípadu. Ale keďže ruské ozbrojené sily napáchali na území Ukrajiny už celý rad zdokumentovaných barbarských činov, tak mi nezostáva, než také správanie odsúdiť, pretože do 21. storočia nepatrí,“ komentoval český prezident.

„Ak by sa preukázala pravosť toho videa, tak sa tým ruskí vojaci stavajú po boku Islamského štátu, čo by sme mali univerzálne odsúdiť všetci,“ dodal Pavel.

Video zachytáva mužov vo vojenských uniformách s bielymi stuhami (zvyčajne ich používa na identifikáciu ruská armáda na Ukrajine), ako odrezali hlavu ešte živému mužovi v uniforme s ukrajinskými rozpoznávacími znakmi. Na internete koluje od utorka a je zdieľané najmä na kontách ruských propagandistov.

Na videu vidieť aj okolie miesta činu — kríky s jasnozelenými listami, takže je možné, že ide o záznam staršieho dáta. Podľa webu Rádia Sloboda (RFE/RL) mohlo vzniknúť vlani v lete.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite